Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΦΥΤΟ KAMAHI






Kamahi


Kamahi FlowersKamahi honey has traditionally been one of New Zealand's most under rated honeys.

While it is produced in both the North and South Islands, most Kamahi honey is produced on the West Coast of the South Island.

Here Kamahi trees (Weinmannia racemosa) form a significant part of the forest canopy, growing to around 25 metres at maturity.

Prior to market differentiation of different honey types facilitated by our in house laboratory, Kamahi honeyKamahi flower closeup was extracted as the main Spring honey type and little effort was made to separate other honey types.

One of these is Quintinea (Quintinea acutifolia), a honey with a very bitter aftertaste. It is likely that this honey type is the source of Kamahi's early reputation of a poor honey type.

Our laboratory techniques enable us to separate this flavour profile from the good quality Kamahi honeys we select to represent this excellent honey.

While quite a strong flavoured honey, Kamahi is in fact a honey with very complex flavours and aftertones that send honey gourmets into paroxysms of delight.

Cooking and baking recipes, where it is desirable to have an identifiable honey flavour, benefit immensely from these flavour sensations.

Towhai (W. silvicola also known as Towhero), is another close relative of kamahi found only in the North Island.

The two honeys are similar but flowering for kamahi is late October to December, while Towhai flowers later into Summer (Dec to Feb in the Southern Hemisphere).
Kamahi Tree

Colour

Kamahi averages 39mm on the Pfund Scale with a standard deviation of 8.5mm. It has a more yellow hue than the Pfund grader standard.

Sugar Profile

Kamahi has a lower than average fructose level (34.7%) and a (Glucose-Water)/Fructose ratio of 0.343 putting it in the middle of normal for crystallizing speed. Empiraclly however Kamahi tends to crystallize faster than average (for New Zealand honey types) and we pack it as a creamed honey for this reason.

Δεν υπάρχουν σχόλια: