Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Physical characteristics of Honey

Colour: As per Pfund Grader:

Water White:
Extra White:
White:
Extra Light Amber:
Light Amber:
Amber:
Dark Amber:

0 - 9mm
9 - 19mm
20 - 34mm
45 - 50mm
51 - 85mm
86 - 114mm
> 114mm

Specific Gravity: Dependent on Water content:
15.0% moisture @ 20°C 1.423 approx.
18.0% moisture @ 20°C 1.417 approx.
*** Floral source can also affect Specific Gravity

Viscosity:
Temperature and moisture content are the main determinants of viscosity. Viscosity of Honey decreases rapidly as the temperature rises. A change of 1% moisture is equivalent to about 3.5°C in its effect on viscosity. Nectar source will also have an impact on viscosity. In most cases this is minor but in the case of thixotropic honeys (for example manuka), this may be greater.

Some typical values for clover honey

At 16% moisture
14°C
20°C
30°C
40°C
50°C
70°C

600 poise
190 poise
65 poise
20 poise
10 poise
3 poise

At 25°C
13.7% moisture
14.2% moisture
15.5% moisture
17.1% moisture
18.2% moisture
19.1% moisture
20.2% moisture
21.5% moisture

420 poise
270 poise
138 poise

70 poise
48 poise
35 poise
20 poise
14 poise

Hygroscopicity
Honey will reach an equilibrium of moisture content depending on the relative humidity, and will generally speaking absorb moisture from the air until that equilibrium is reached. This may make the honey more susceptible to fermentation.

Also this characteristic may be of interest in food preparations containing honey, where the tendency to stay moist may be an advantage, or a disadvantage depending on the finished product.

The composition of the two main sugars in honey (glucose and fructose) will affect the hygroscopicity (fructose being the main hygroscopic component) and these are in turn a function of honey source.

Crystallisation
The two major sugars in honey (glucose and fructose) are the main factor in determining the tendency for a honey to crystallise. Water content also plays a part. Generally the higher the glucose, the faster honey crystallises and the higher the fructose, the slower it crystallises.

Three formulas have been proposed for prediction of crystallisation tendency.

1. Glucose / Water.
2. Fructose / Glucose
3. (Glucose-Water) / Fructose
<> 1.64 stays liquid
<>
> 2.1 will crystallise
<>
> 0.42 will crystallise
Other factors can also play a part in crystallisation that may affect the above formulas' ability to accurately predict crystallisation tendency. These include higher molecular weight sugars (oligosaccharides), acidity and Available Water.

Specific Heat:
Liquid Honey: 0.54 - 0.60 (higher moisture content = higher SH value) Creamed Honey: up to 0.73

Thermal Conductivity:
from 118 X 10-5 to 143 X 10-5 cal/cm sec°C

Colloidal Properties:
Isoelectric point: 4.30

pH Balance:
3.9

Freezing Point:
15% solution from -1.43 to -1.53° C
68% solution -12.01°C

Water Activity:
0.5 - 0.6 AW

Δεν υπάρχουν σχόλια: