Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ο χορός της μέλισσας και οι ανεξήγητες γνώσεις της!


"Η μέλισσα είναι σαν ένα παιδάκι που πάει σχολείο, αλλά, παράλληλα, ξέρει και όλες τις γλώσσες του κόσμου, καθώς μπορεί να αναγνωρίσει τα φυτά σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, ασχέτως από τον τόπο που έχει γεννηθεί και ζήσει". Μ΄ αυτή την παρομοίωση περιγράφει το θαυμαστό κόσμο της μέλισσας ο καθηγητής του Εργαστηρίου μελισσοκομίας-σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ανδρέας Θρασυβούλου, με αφορμή την τριήμερη Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης που διοργανώνεται, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως, στη Θεσσαλονίκη.

"Αφού η μέλισσα ρουφήξει το νέκταρ από έναν ανθό, ας πούμε της αχλαδιάς, επιστρέφει στην κυψέλη και ξεκινάει να… χορεύει περιγράφοντας στις υπόλοιπες μέλισσες τη διαδρομή που ακολούθησε για να φτάσει στο φυτό. Επίσης, αυτό είναι και το απίστευτο που αδυνατούμε να το καταλάβουμε, δίνει στις μέλισσες να δοκιμάσουν νέκταρ ή γύρη από το φυτό και αυτές αναγνωρίζουν ποιο φυτό είναι γιατί κατευθύνονται αμέσως σ΄ αυτό!" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Θρασυβούλου.

Μάλιστα, αναφέρει ως παράδειγμα ότι, αν μεταφέρουμε ένα μελίσσι από την Ελλάδα στον Καναδά, το μελίσσι αυτό θα γνωρίζει -άγνωστο πώς- όλα τα φυτά της νέας του "πατρίδας"!

Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη νοθεία στο μέλι, σημειώνοντας ότι, από τους ελέγχους που γίνονται στο Εργαστήριο μελισσοκομίας δεν διαπιστώνονται προσμείξεις με γλυκαντικές ουσίες, αλλά, τις περισσότερες φορές, εισαγόμενο μέλι παρουσιάζεται και πωλείται ως ελληνικό.

Όσον αφορά την
ημερομηνία λήξης που φέρουν οι συσκευασίες μελιού, ο κ. Θρασυβούλου προτείνει στους καταναλωτές να την αγνοήσουν, γιατί "πρόκειται για μια υποχρέωση αγορανομική και το μέλι δεν χαλάει".

Στη διάρκεια της γιορτής μελιού που διοργανώνεται από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο νομού Θεσσαλονίκης και το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, τα προϊόντα της μέλισσας, τρόποι συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης, επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή μελισσοκομική σκηνή, καθώς και καλλυντικά από τα προϊόντα της μέλισσας και συνταγές.

"Προτείνω στις γυναίκες, αλλά και στα παιδιά που έχουν ακμή, να βάλουν στο πρόσωπό τους επί μισή ώρα, βασιλικό πολτό με μέλι. Όταν θα ξεπλυθούν, το πρόσωπό τους θα γυαλίζει και θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακμής", λέει ο κ. Θρασυβούλου.

Όσον αφορά τις θερμίδες που περιέχει το μέλι, ο καθηγητής τονίζει ότι ένα κιλό ζάχαρη έχει 4.000 θερμίδες, ενώ ένα κιλό μέλι ελάτης, μόνο 2.200.

Όσοι, ωστόσο, επισκεφθούν τη Γιορτή Μελιού μάλλον θα πρέπει να δώσουν "μάχη" με τις θερμίδες, αφού θα διατεθούν 6.000 λουκουμάδες και 150 κιλά γιαούρτι με 100 κιλά μέλι.

Οι επισκέπτες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τα προϊόντα της μέλισσας, από ειδικούς επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από τους ίδιους τους μελισσοκόμους-παραγωγούς και από προβολή ταινιών σχετικών με τη ζωή των μελισσών. Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του Α.Π.Θ. θα δοθούν πληροφορίες και θα απαντηθούν ερωτήσεις των καταναλωτών. "Θα μιλήσουμε γενικότερα για την προσφορά της μέλισσας", δηλώνει ο κ. Θρασυβούλου και απαντά και στο ερώτημα που τίθεται από τους περισσότερους ανθρώπους, πώς αντιδράμε δηλαδή σε επίθεση μελισσών "Αρχίζουμε και τρέχουμε με…. 27 χιλιόμετρα την ώρα γιατί η μέλισσα τρέχει με 25", λέει χαριτολογώντας για να εξηγήσει εντούτοις στη συνέχεια, ότι η μέλισσα ποτέ δεν τσιμπάει μακριά από την κυψέλη της. "Μην ξεχνάμε κιόλας ότι σε μερικές χώρες, το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων νόσων, όπως οι ρευματισμοί", καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: