10/07/2006
Η νέα κυψέλη ΄΄ Αργώ΄΄- Χρήσεις.
Οι πιο βασικές πρακτικές εφαρμογές της είναι :
-Ασφαλές ξεχειμώνιασμα μικρών μελισσιών και πρωίμηση της ανάπτυξης τους.
Αυτή αποτελεί(ίσως) την σημαντικότερη πρακτική εφαρμογή αφού και μια χούφτα μέλισσες ξεχειμωνιάζουν με σιγουριά. Ο χώρος και το σχήμα κάθε διαμερίσματος μοιάζει με αυτόν του κοφινιού και του κουβελιού. Έτσι η κατακόρυφη θέση τους, ο μικρός όγκος τους και η καλή θερμομόνωση τους συμβάλλει καθοριστικά στην ασφαλή διαχείμανση τους.
-Παραγωγή βασιλισσών με μείωση του χρόνου και του κόστους εργασίας.
Με την ΑΡΓΩ δεν απαιτείται η μεταφορά και χρησιμοποίηση από τον μελισσοκόμο ιδιαίτερου τύπου κυψελών για την βασιλισσοτροφία(βλέπε τριπλοκυψελίδια), αλλά διατηρώντας μελίσσια στις κυψέλες της Αργώ όλο το χρόνο μπορούμε οποτεδήποτε το θελήσουμε να παράγουμε βασίλισσες.
Πολλαπλασιασμός των μελισσιών
Η γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών νωρίς την Άνοιξη σε συνδυασμό με την παραγωγή βασιλισσών την ίδια χρονική περίοδο διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό τους με πολλούς και εγγυημένους τρόπους(λεπτομέρειες βέβαια συναντά κανείς και στο βιβλίο ΄΄ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΓΩ - Η κιβωτός των μελισσιών΄΄.
Αν, τέλος, θελήσουμε να μετρήσουμε(υπολογίσουμε ) τις εργατοώρες που απαιτούνται για την εφαρμογή των υπό εξέταση μεθόδων, θα πρέπει να πούμε ότι, χοντρικά, η δουλειά που απαιτείται είναι αρκετή και περίπου ίδια για όλες,(μεταγγίσεις κυψελών, ενώσεις, αλλαγές κτλ). Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί και στο κάτω-κάτω της γραφής, όταν το αποτέλεσμα είναι προδιαγραμμένο, η επιπλέον εργασία είναι…Χαρά. Ίσως δεν συμφωνείται, αλλά αυτό είναι λάθος και πρόκειται για ένα από τα εγγενή προβλήματα ή παθογένειες της εξάσκησης της μελισσοκομίας μας, παγκοίνως γνωστά σε όλους μας. Εμ, δε γίνεται… τα αγαθά κόποις κτώνται. Τίποτε άλλο.
Βαλάντης Βάιου Πανταζής
Γεωπόνος – Μελισσοκόμος
neaargo@in.gr
Μέλος του www.melissokomos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου