Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ακονιζιά-ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ -ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ- ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΥΤΟ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

 Πολυετές φυτό της οικογένειας Αστερίδες ή Σύνθετα (Asteraceae, Korbblütler / Composites).

Διτρίχια η ιξώδης (Ditrichia viscosa) (L.) Greuter, 1973
Συν.Inula viscose(L.)Aiton Cupularia viscosa (L.) Gren. & Godr.
Πολλοί την ονομάζουν και Ίνουλα (Inula viscosa). 

Το γένος Ditrichia διακρίνεται από το γένος Inula μόνο από βοτανολογικές λεπτομέρειες (Σφήκας Γιώργος)  . «Αυτή είναι η Ελλάδα, η χώρα των αντιθέσεων, που απλώνει νωχελικά το κορμί της πάνω στα κύματα της Μεσογείου. Οι αντιθέσεις αυτές, στο κλίμα και το έδαφος, έχουν την επίδρασή τους σ' όλα τα ζωντανά πλάσματα που την κατοικούνε. Άνθρωποι, ζώα, πουλιά και φυτά, όλα χαρακτηρίζονται από μια υπέροχη αστάθεια, από μια αφάνταστη ποικιλία που γέννησε τον μοναδικό αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Έτσι εξηγείται πώς πάνω σε μια τόσο μικρή χώρα ζουν πάνω από 6.000 είδη φυτών κι απ' αυτά το ένα δέκατο περίπου είναι αποκλειστικά ελληνικά και μοναδικά στον κόσμο. Πολλά από αυτά κάνουν θαυμάσια λουλούδια και όταν ανθίζουν μοιάζουν με πολύτιμα κοσμήματα στο πράσινο ταπέτο των λιβαδιών ή στην κατάξερη, σταχτιά επιφάνεια των βράχων. Όμως σ' αυτό το βιβλίο δεν θ' ασχοληθούμε μ' αυτά τα υπέροχα στολίδια της φύσης, αλλά με άλλα, πιο κοινά, λιγότερο ωραία και συχνά περιφρονημένα φυτά του βουνού και του κάμπου. Ανάμεσα σ' αυτά τα ασήμαντα πλάσματα, που τα προσπερνούμε με αδιαφορία ή τα πατάμε με τα πόδια μας, βρίσκονται τα πιο πολύτιμα γιατρικά, που για χιλιάδες χρόνια θεράπευαν το λαό μας». (...)

Άλλα ονόματα: Κόνυζα, Ακονυζία, Κόνυζο, Νεροκόνυζο, Νεροκολλησιά, Ψυλλήθρα, Ψυλλίστρα, Χρυσόβεργα. Ψιλίθρι, Σκοτζάρι,  Ακόνιζα, Ψιλόχορτο, Ψιλίστρα, Κονισός, Κολυτσάρι False Yellowhead, Sticky Fleabane, Woody Fleabane and Yellow Fleabane.
Ιθαγενές φυτό , απαντάται στην ευρύτερη Μεσόγειο σε ξηρές όχθες ποταμών ,σε εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια, στις άκρες των δρόμων μέχρι και 1500 μέτρα υψόμετρο. Την συναντάς ακόμα και στα πιο άγονα και ξηρά εδάφη. Προτιμά γυμνά εδάφη και άκρες δρόμων.
Αυτοφυής πολυετή πόα  με πράσινα κολλώδη φύλλα και κίτρινες ταξιανθίες, φθάνει τα 60-100εκ ύψος.
Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε ακραίες κλιματικές συνθήκες. Αντέχει στον παγετό (-30° C), στην ξηρασία και στον ήλιο.
Παρά το φρέσκο πράσινο χρώμα των φύλλων της και το ελκυστικό των λουλουδιών της, η ακονιζιά ‘’κολλάει’’ στα χέρια εάν την πιάσεις  και μυρίζει όχι πολύ ευχάριστα.
Μεγάλης σημασίας μελισσοκομικό φυτό, όχι για το μέλι του αλλά για την γύρη που δίνει στα μελίσσια τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο μέχρι αρχές Νοεμβρίου.
Βοηθάει πάρα πολύ στο δυνάμωμα του μελισσιού μετά από μια έντονη καλοκαιρινή περίοδο.
 Είναι χρήσιμο φυτό στη μελισσοκομία αφού την εποχή αυτή η γύρη σπανίζει αφενός, αφετέρου είναι απαραίτητη για την εκτροφή γόνου και την ανανέωση του πληθυσμού των μελισσιών πριν την είσοδο του χειμώνα.
Η ανθοφορία της παρουσιάζει σταθερότητα, ειλικρινά σώζει μελίσσια.
                                                                    
Από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά του φθινοπώρου.


Η ένταση της επισκεψιμότητας των ανθέων είναι μέτρια προς μεγάλη, δίνει άφθονη γύρη χρώματος πορτοκαλί και λίγο μέλι το οποίο έχει υποκίτρινο χρώμα.





Τον χειμώνα το πάνω μέρος του φυτού(μίσχοι) ξηραίνονται.

Πολλαπλασιάζετε με σπόρους που παρασύρονται από τον αέρα και δεν προσβάλλετε από ασθένειες.



 Επίσης χρησιμοποιείται στην βιολογικήκαταπολέμηση του βαρρόα(?), είτε μέσα στο καπνιστήρι είτε επάνω στους κηρηθροφορείς. Παλαιότερα το βάζανε στις φωλιές από τις κλώσσες για να μην πιάνουν ψείρες.

 Λένε ότι αν βάλεις ένα κλαράκι ακονιζιάς στην είσοδο της κυψέλης, περνάνε απο εκεί οι μέλισσες,  τρίβονται και καθαρίζονται μόνες τους απο το Varroa. ???

Είναι σημαντικό σαν τροφή για πλήθος εντόμων.

και πουλιών!!!


Περιέχει ένα αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική  από τα αρχαία χρόνια στην Μέση Ανατολή με στυπτική χρήση,  για τις αναπνευστικές διαταραχές και ως τονωτικό της πέψης.
 φωτ. Ισραήλ-οργανωμένη καλλιέργεια ακονιζιάς για φαρμακευτική χρήση!!!!
φωτ. προστατευτική ρητίνη που εκκρίνεται από αδενικά τριχίδια

Είναι σημαντικό φυτό στην παράδοση των Καταλανών, σε παροιμίες(τα σταφύλια είναι ώριμα όταν ανθίζει η ακονιζιά).

’’ Αγαπητέ, μην ερωτεύεσαι μια γυναίκα για τα κάλλη της, μοιάζει με το άνθος της ακονιζιάς το οποίο είναι όμορφο άλλα μυρίζει άσχημα’’ 

 Χρησιμοποιείται και για το αρωμάτισμα πικρών, χωνευτικών λικέρ και βερμούτ. 

Από τη ρίζα παρασκευάζονται φάρμακα κατά του άσθματος, της βρογχίτιδας και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

 Τέλος είναι επίσης, φυτό βαφικό που δίνει ωραίες πράσινες αποχρώσεις.

συλλογή φυτών με ρίζα(για μεταφύτευση) και σπόρου(για σπορά) 14/11/2013 απο Βέροια για επέκταση του φυτού σε άλλες περιοχές.

3 σχόλια:

Γιάννης είπε...

Συμφωνώ μαζί σου, αλλά διαφωνώ με την σακούλα που την βάζεις, θα την αχρηστεύσει!

Unknown είπε...

Που μπορώ να βρω σπόρους η φυτά γιατί ψάχνω αλλά δεν βρίσκω ούτε στο ίντερνετ

Unknown είπε...

Εχω τα Μελίσσια μου μέσα σε ακονιζιες, έχω πάθει πλάκα με τους γόνους που ρίχνουν, είναι πεντακάθαρα από βαρροα, τρυγω κ μέλι-το μέλι της ακονιζιες έχει ένταση στη γεύση ανοιχτόχρωμο, λεπτό, χτίζουν ακόμη τέτοια εποχή φύλλα-είμαι πολύ ευχαριστημενος