Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Όλη η χλωρίδα της Ελλάδας σε ένα βιβλίο!

  Τα βιβλία αναμένεται να τα έχουμε στην Ελλάδα από τον εκδότη (στο Βερολίνο) αρχές Νοεμβρίου και θα διατίθενται από την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία.

"Συνέλεξαν" ένα - ένα τα φυτά της Ελλάδας και δημιούργησαν τον πρώτο ολοκληρωμένο κατάλογο για τη χλωρίδα της χώρας μας που περιλαμβάνει 6600 φυτά!

"Πρόκειται για μια ιστορική έκδοση, αν αναλογισθούμε ότι η τελευταία πλήρης, 'Χλωρίδα της Ελλάδας', χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Ήταν ο Eugen von Halácsy, ένας Ούγγρος φυσικός στη Βιέννη, που συνόψισε στο έργο του Conspectus Florae Graecae (Halácsy 1900-1904, με συμπληρώματα το 1908 και το 1912), μια προσεκτική και ακριβή εργασία για τη χλωρίδα της Ελλάδας. Η χλωρίδα, όμως, του Halácsy κάλυπτε την Ελλάδα, με τα εθνικά της σύνορα που τότε έφταναν μέχρι τη Θεσσαλία και δεν περιλάμβαναν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της επιτροπής έκδοσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα ειδών φυτών και ζώων, αλλά και οικοτόπων -τοπίων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και το σημαντικότερο κέντρο ενδημισμού στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

"Αναλογικά με την έκτασή της", διευκρινίζει, "διαθέτει μια βιοποικιλότητα από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της συνύπαρξης χλωριδικών περιοχών όπως είναι η μεσογειακή, η ευρωπαϊκή και η ιρανοκασπική, η χλωρίδα της Ελλάδας είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης, με περισσότερα από 6000 είδη και υποείδη ανώτερων φυτών".



Πλούσια η χλωρίδα της Ελλάδας σε σχέση με το μέγεθός της

Όπως επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος, η Ελλάδα κατέχει το 6% της έκτασης της Μεσογείου, αλλά το 26% της μεσογειακής χλωρίδας. Η ελληνική χλωρίδα, λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο της σε είδη σε σχέση με την έκτασή της (ως μέτρο της βιοποικιλότητας), είναι μεταξύ των πλουσιότερων χλωρίδων των ευρωπαϊκών και των μεσογειακών ή των μεσογειακού κλιματικού τύπου περιοχών.

"Η Ελλάδα, με βάση την έκτασή της, θα αναμενόταν να έχει περίπου 4000 είδη. Όμως, καταγράψαμε 6600 είδη, επομένως χαρακτηρίζεται περίπου από 50% μεγαλύτερο πλούτο σε είδη φυτών σε σύγκριση με τα στατιστικώς αναμενόμενα" λέει ο καθηγητής.

Ωστόσο, στο ερώτημα ποιος είναι, σήμερα, ο ακριβής αριθμός φυτών που συνθέτουν τη χλωρίδα της Ελλάδας, οι απαντήσεις πριν από την έκδοση του καταλόγου ήταν προσεγγιστικές, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν σε περίπου 6300 τον αριθμό των φυτών.

Αντιλαμβανόμενη την ολοένα μεγαλύτερη αναγκαιότητα για την πλήρη γνώση και την έκδοση του πρώτου Καταλόγου Φυτών της Ελληνικής Χλωρίδας, η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία αποφάσισε το 2010 τη συγκρότηση μιας ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την κατάρτιση και έκδοση του πρώτου Καταλόγου Φυτών της Ελληνικής Χλωρίδας (Checklist of the Vascular Plants of Greece).

Στην Επιτροπή Συντονισμού της έκδοσης συμμετείχαν -εκτός από τον κ. Δημόπουλο- οι καθηγητές Γρηγόρης Ιατρού, Στέλλα Κοκκίνη, Θεοφάνη Κωνσταντινίδη και Δημήτριος Τζανουδάκη, καθώς και οι ξένοι επιστήμονες Αrne Strid (Ørbæk, Denmark), Erwin Bergmeier (University of Göttingen, Germany) και Thomas Raus (BGBM- Frei University Berlin, Germany).



Το βιβλίο ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά, αποτελείται από 370 σελίδες και είναι κοινή έκδοση της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας και του Βοτανικού Μουσείου - Βοτανικού Κήπου του Βερολίνου, το οποίο χρηματοδότησε και την εκτύπωσή του.

"Οι επιστήμονες εργαστήκαμε όλοι εθελοντικά για την έκδοσή του και τα έσοδα από τις πωλήσεις του (τιμή πώλησης έκαστου 40 ευρώ) θα διατεθούν στο Βοτανικό Μουσείο για την κάλυψη των εξόδων, αλλά και στην Ελληνική Βοτανική Εταιρεία" ξεκαθαρίζει ο κ.Δημόπουλος.

Εκτίμησή του είναι, ότι η έκδοση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας, με τη μορφή επεξεργασμένου, σχολιασμένου και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένου καταλόγου και θα έχει εξαιρετική συμβολή στην προστασία και την αειφορική διαχείριση της βιοποικιλότητας της χώρας μας, αλλά και στην ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία της φύσης.

Η έκδοση θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, στην έναρξη του 13ου συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (hbs.bio.auth.gr), που διοργανώνεται σε αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, με τίτλο "Το πράσινο της ελπίδας: Η βοτανική σήμερα, θεωρία και πράξη".

Πηγή: ΑΜΠΕ Πηγή φωτογραφιών: Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος, από φυτά που περιλαμβάνονται στην έκδοση


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, όπως προέκυψε από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Ιουνίου 2010 και συγκροτήθηκε σε σώμα στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, έχει την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος
Καθηγητής Κώστας Α. Θάνος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας. Τηλ.: +30-210-7274655, Fax: +30-210-7274654, email: cthanos[at]biol.uoa.gr
Γραμματέας
Καθηγητής Γρηγόρης Ιατρού, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Βιολογίας. Τηλ.: +30-2610-997278, email: iatrou[at]upatras.gr
Tαμίας
Δρ Ιωάννης Μπαζός, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας. Τηλ.: +30-210-7274240, email: ibazos[at]biol.uoa.gr
Mέλη
Καθηγητής Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων. Τηλ.: +30-26410-74119, 74118, Fax: +30-26410-74165, email: pdimopul[at]cc.uoi.gr
Καθηγήτρια Γεωργία Καμάρη, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Βιολογίας. Τηλ.: +30-2610-997276, Fax: +30-2610-997275, email: kamari[at]upatras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: