Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Ο Ευκάλυπτος Polybractea (Blue Leaved Malee)

Ο Ευκάλυπτος Polybractea (Blue Leaved Malee)

Χώρα Προέλευσης: Αυστραλία
Συνήθη Ονομασία: Blue Mallee – Blue leaved Malee 

Γενικά χαρακτηριστικά του είδους: 
Ο ευκάλυπτος Polybractea (Blue Mallee) αναπτύσσεται στην κεντροδυτική Νέα Νότια Ουαλία και στην κεντρική Βικτώρια της Αυστραλίας. 
Αντέχει σε αρκετά εδάφη, αλλά προτιμά τα καλά αποστραγγισμένα.
Αντέχει στον παγετό, την ξηρασία και τη μικρή έως μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι.
Κατάλληλος για την παραγωγή βιομάζας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδανικός για την παραγωγή αιθέριων ελαίων και για τη δέσμευση άνθρακα. 
Οι καλλιέργειες αναγεννιούνται εύκολα μετά τη συγκομιδή.

Περιγραφή και μορφή:
Ο Polybractea είναι ένας μικρός πολύμισχος ευκάλυπτος, το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 5-10 μέτρα ανάλογα το έδαφος και τα άνθη του έχουν μπλε περίβλημα. Ο φλοιός του είναι τραχύς, σε γκρι χρώμα και ινώδης στα κάτω τμήματα των βλαστών. Είναι λείος, με λευκό, ροζ, πορτοκαλί ή γκρι χρώμα στα επάνω τμήματα του. Τα ενήλικα φύλλα είναι στενά, έχουν λογχοειδές σχήμα και χρώμα μπλε ή γκριζοπράσινο.
 Τα σπορόφυτα και τα νεανικά φύλλα είναι μακρόστενα και γκρίζα. Όλα τα φύλλα του έχουν άφθονο έλαιο. Οι καρποί του έχουν σχήμα κυπέλλου ή βαρελιού 3-5χιλ. 
Ο Polybractea έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αναπτύσσεται έντονα και πυκνά ακόμη και μετά από πολλά χρόνια κοπής στο επίπεδο του εδάφους.
 Η συλλογή των σπόρων γίνεται το καλοκαίρι και έχει περίπου 620 βιώσιμους σπόρους/γραμμ.

Εδαφικές Προδιαγραφές:
Αναπτύσσεται σε ελαφρώς επικλινή εδάφη με χαμηλό υψόμετρο. 
Τα εδάφη είναι συνήθως κόκκινα-καφέ και εύφορα, συχνά με χαλαζίτη, αλλά αναπτύσσεται εξίσου καλά και σε αμμώδη ή σχιστολιθικά εδάφη.

Περιβαλλοντολογικοί Περιορισμοί:
  Ελάχιστη Τιμή Μέγιστη Τιμή
Βροχόπτωση 350mm 550mm
Θερμοκρασία 2°C 32°C
Υψόμετρο 140m  350m 

Το ξύλο του  Polybractea είναι ιδανικό για πολτό, βιομάζα ενεργό άνθρακα και κάρβουνο.
Επίσης τα φύλλα του είναι ιδανικά για αιθέρια έλαια, αφού είναι πλούσια σε τανίνες κάτι που τον καθιστά Νo1 στις προτιμήσεις για φαρμακευτική χρήση.
Είναι ιδανικός ως ανεμοφράκτης, καθώς προσφέρει σκιά και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Επίσης, βοηθά στον έλεγχο της αλατότητας, αρκεί αυτή να είναι μέτρια, γι’ αυτό προτιμάται σε αλατώδης περιοχές.
Οι φυτείες έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα, μέσω της παροχής πρόσθετων ενδιαιτημάτων για τα ενδημικά ζώα και τα έντομα.

Φύτευση:
Η πυκνότητα φύτευσης εξαρτάται και από την ποιότητα του εδάφους και από το ποσοστό της βροχόπτωσης.
Για τη μηχανική συγκομιδή, το επίπεδο του εδάφους πρέπει να είναι ελαφρώς επικλινές. Η φύτευση είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται σε ευθείες γραμμές. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ των σειρών για την πρόσβαση μηχανημάτων. 
Στην περιοχή της Αυστραλίας, οι σειρές θα πρέπει να έχουν το ανάλογο βάθος σύμφωνα με τον τύπο του εδάφους και λίγο πριν από τη φύτευση το επιφανειακό στρώμα θα πρέπει να είναι περίπου 25 εκ. και από τις δύο πλευρές. Τα φυτά πρέπει να μεταφυτεύονται στο έδαφος μόλις αποκτήσουν ύψος 10-20εκ.. 
Το συχνό πότισμα είναι απαραίτητο αμέσως μετά τη φύτευση και το πότισμα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και την πρώτη επαρκή βροχόπτωση. Τα φυτά θα πρέπει να προστατεύονται από τα ζώα για τους πρώτους μήνες.
 Μόλις φυτευτεί, το αγροτεμάχιο θα πρέπει να παραμένει καθαρό από αγριόχορτα τουλάχιστον για τους πρώτους 12 μήνες.

Λίπανση - Συγκομιδή:
Ο Polybractea δεν ανταποκρίνεται σωστά στην έντονη λίπανση, ευδοκιμεί σε προσιτές καιρικές συνθήκες χωρίς πρόσθετες θρεπτικές ουσίες. 
Η πρώτη συγκομιδή θα εξαρτηθεί από την στιγμή της φύτευσης, τον τύπο του εδάφους και τις βροχοπτώσεις. Εκτός από την περίοδο της ξηρασίας η πρώτη συγκομιδή μπορεί να γίνει 18-24 μήνες μετά τη φύτευση.
Στη συνέχεια, οι επόμενες συγκομιδές γίνονται περίπου κάθε 18 μήνες ανάλογα με την ανάπτυξη. Η υπερβολικά συχνή συγκομιδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα δέντρα τα οποία πρέπει κόβονται στο επίπεδο του εδάφους. Για να αποφεύγεται η αιολική διάβρωση του εδάφους και η διάβρωση του από το νερό μετά τη συγκομιδή, μπορεί να φυτευτεί βοσκή στις γραμμές φύτευσης αλλά όχι κοντά στα δέντρα. Επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί ένα προστατευτικό στρώμα φύλλων από αυτά από τα οποία έχει εξαχθεί το έλαιο για προστασία από τη διάβρωση. Στη Δυτική Αυστραλία οι συγκομιδές για σκοπούς βιομάζας πραγματοποιούνται κάθε 3 χρόνια. 

Ασθένειες και έντομα: 
Ο  Polybractea δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ασθένειες και έντομα, αλλά πλήγεται από τεθρηδόνες και σκόρο, όταν όμως το φύλλωμα έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της γρήγορης εξάπλωσης των τεθρηδόνων και του σκόρου, είναι το κόψιμο της πληγείσας περιοχής ακόμα και όταν δεν είναι η εποχή για κάτι τέτοιο.
Τα έντομα και οι αρρώστιες στο συγκεκριμένο είδος, σύμφωνα με μελέτες, είναι περισσότερο έντονες όταν οι φυτείες τοποθετούνται σε χωράφια με ιδιαίτερα υψηλή βροχόπτωση και πολύ λιγότερο στις πιο ξηρές περιοχές με χαμηλότερη βροχόπτωση.

Γενικές πληροφορίες:
Βάθος εδάφους: Αντέχει το ρηχό, προτιμά το μέτριο βάθος.
Αλατότητα εδάφους: Αντέχει ελαφριά 2-4 (dS/m), και μέτρια 4-8 (dS/m) εδάφη.
PH εδάφους: Αντέχει το όξινο 4-6ph, το αλκαλικό 8-10ph και προτιμά το ουδέτερο 6-8ph έδαφος.
Γονιμότητα του εδάφους: Προτιμά την ελαφριά και τη μέτρια γονιμότητα.
Επιφανειακή υφή του εδάφους:  Προτιμά την ελαφριά, τη μέτρια και αντέχει τη βαριά. 
Αποστράγγιση: Προτιμά την γρήγορη και καλή αποστράγγιση του εδάφους.


Πηγή: www.dpi.nsw.gov.au

Δεν υπάρχουν σχόλια: