Ευκάλυπτος και μέλισσες: Μία κερδοφόρα συνύπαρξη
Οι μέλισσες και ο ευκάλυπτος αποτελούν ένα πολύ κερδοφόρο ζευγάρι και επωφελούνται από τη μεταξύ τους συνύπαρξη. Ο ευκάλυπτος είναι πηγή ζωής για τη μέλισσα, ενώ η μέλισσα είναι ο σύμμαχος του ευκαλύπτου στον αγώνα για επιβίωση.
Κυψέλες σε μια φυτεία ευκαλύπτου
|
Η ποιότητα του μελιού που παράγεται από τον ευκάλυπτο, είναι αναγνωρισμένη τόσο από τους μελισσοκόμους όσο και από τους αγοραστές.
Η καλλιέργεια ευκαλύπτου σε συνδυασμό με την παραγωγή μελιού παρουσιάζει ένα επιπλέον πλεονέκτημα.
Τα άνθη ευκαλύπτου είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μέλισσες, αφού επιτρέπουν υψηλά ποσοστά συλλογής σε γύρη και νέκταρ και ορισμένα είδη ευκαλύπτου όπως η Melliadora ή η Urophylla, παρουσιάζουν έντονη ανθοφορία.
Ανάμεσα στα είδη ευκαλύπτου τα οποία αρχίζουν να ανθίζουν νωρίς, συγκαταλέγεται ο Grandis, ο οποίος ανθίζει μόλις 18 μήνες μετά τη φύτευσή του.
Οι ημέρες που απαιτούνται για να ανοίξει ένα άνθος εξαρτώνται τόσο από το είδος του ευκαλύπτου, όσο και από τις διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Στα περισσότερα λουλούδια σταματάει η παραγωγή του νέκταρ μόλις ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση, μέσω της επικονίασης. Μετά από αυτό το στάδιο απαιτούνται 5-8 ημέρες για να ανοίξουν τα άνθη.
Οι ιδιότητες και το χρώμα του μελιού εξαρτώνται από το είδος του ευκαλύπτου.
Συνήθως είναι πορτοκαλί, με εξαιρετική γεύση και άρωμα. Με καλή διαχείριση του πληθυσμού των μελισσών, επιτυγχάνεται μια μέση τιμή παραγωγής η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 κιλά ανά κυψέλη.
Το μέλι ευκαλύπτου έχει αντισηπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την καταπολέμηση των προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος.
Ηρεμεί το βήχα, μαλακώνει το λαιμό και βοηθά στη θεραπεία της φαρυγγίτιδας.
Επίσης, είναι ιδανικό για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Ο ευκάλυπτος, εκτός από την παροχή νέκταρ, προσφέρει και πολτό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, είναι δυνατή η συλλογή 2-3 κιλών βασιλικού πολτού ανά κυψέλη. Το χρώμα του ποικίλλει από λευκό προς ανοιχτό πρασινοκίτρινο μέχρι σκούρο πρασινοκίτρινο.
Πηγή: eucalipteros.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου