Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ο Ευκάλυπτος Urophylla (Timor White Gum ή Timor Mountain Gum)

Ο Ευκάλυπτος Urophylla (Timor White Gum ή Timor Mountain Gum)



 

Ο Ευκάλυπτος Urophylla είναι ένα αειθαλές δέντρο με ίσιο κορμό, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 45-55 μέτρα ή σε δυσμενής συνθήκες να παραμένει θάμνος.

 Ο φλοιός ποικίλλει ανάλογα με τη διαθέσιμη υγρασία και το υψόμετρο, αλλά συνήθως είναι σφιχτός, λείος και υπό-ινώδης, με κοκκινωπό καφέ έως αρκετά καφέ χρώμα και μερικές φορές ιδιαίτερα στη βάση του κορμού, τραχύς.

Τα νεανικά φύλλα είναι σχεδόν απέναντι το ένα από τα άλλο, έμμισχα και λογχοειδή.

Τα ενήλικα φύλλα είναι σχεδόν απέναντι το ένα από τα άλλο προκειμένου να εναλλάσσονται, έμμισχα και λογχοειδή.

Ο Ευκάλυπτος Urophylla συναντάται σε ηφαιστιογενή εδάφη σε 7 νησιά της ανατολικής Ινδονησίας σε υψόμετρα 180-3000 μέτρα.

Εισήχθη στην Ιάβα το 1890 και στην Βραζιλία το 1919.

Το 1966 εισήχθη στην Αυστραλία και από τότε σε πολλές άλλες χώρες.

Έχει το μεγαλύτερο υψομετρικό εύρος από κάθε άλλο ευκάλυπτο, καλύπτοντας 1000-2960 μέτρα στο Timor.

Συναντάται στις κορυφογραμμές σε αργιλώδη, λατεριτικά και μερικές φορές αργιλώδη εδάφη.
Εμφανίζεται σε ανοικτά δάση βουνών και αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά, υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
 Επειδή δεν έχει μεγάλες εδαφικές απαιτήσεις, χρησιμοποιείται ευρέως για αναδάσωση, τόσο σε πλημμυρισμένα εδάφη αλλά και σε ξηρά εδάφη τροπικών εδαφών.

Το ξύλο του ευκαλύπτου Urophylla χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χαρτοπολτού, καυσόξυλων και κάρβουνου.
Άλλη κύρια χρήση του ξύλου είναι για πίνακες, μακράς διάρκειας πασσάλους, για ελαφριές και βαριές κατασκευές, στις κατασκευές επίπλων, στην ξυλουργική, για κόντρα πλακέ και νοβοπάν σανίδες.
Είναι χρήσιμος για την προστασία στις όχθες των ποταμών καθώς παρέχει σκιά και είναι είδος που παράγει μέλι με καλές ιδιότητες.

 Ο φλοιός έχει περιεκτικότητα σε τανίνη πάνω του 10% αλλά δεν χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς.
 Τα φύλλα δίνουν ωχροκίτρινο έλαιο, τα κύρια συστατικά των οποίων είναι π-κυμένιο (76%), α-πινένιο (7%) και γ-τερπινένιο (4%).

Τέλος, ο Ευκάλυπτος Urophylla έχει καλή αναβλάστηση και αναμένεται να αποδώσει για τουλάχιστον τρεις περιστροφές (κοπές) μετά την αρχική περιστροφή.
Η κοπή μπορεί να πραγματοποιηθεί και για μικρό χρονικό διάστημα 3-5 ετών, για μικρού μεγέθους ξυλοπολτό, αλλά γενικά προορίζεται για 8-10 χρόνια.

Πηγή: Eucalyptus urophylla S.T. Blake, Ecology and silviculture in Vietnam

Δεν υπάρχουν σχόλια: