Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΘΕΡΜΕΣ ΚΑΙ ΚΡΥΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΡΗΣΗ?

Επιλεγμένες ποικιλίες από την Eucalyptus

Η Eucalyptus,  έχοντας ως στόχο τη διάθεση υγιών δενδρυλλίων ευκαλύπτου εγκλιματισμένων στην τελική περιοχή καλλιέργειας τους και μετά από συνεχής έρευνες που έχει πραγματοποιήσει, κατέληξε σε 5 διαφορετικές ποικιλίες ευκαλύπτου κατάλληλες για το ελληνικό έδαφος.

Οι ποικιλίες αυτές είναι ο ευκάλυπτος Globulus Blue Gum,
o ευκάλυπτος Camaldulensis,
o ευκάλυπτος Nitens,
o ευκάλυπτος Polybractea και
ο ευκάλυπτος Deglupta ή Rainbow Eucalytpus.

Ευκάλυπτος Globulus (Blue Gum) ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Ο ευκάλυπτος Globulus είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα δέντρα της Αυστραλίας.
          
 Μπορεί να βρεθεί σε πάρκα και κήπους σε πολλά μέρη της Αυστραλίας και έχει εδραιωθεί στο εξωτερικό (π.χ. την Αλγερία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία).

  Ο Globulus ξεκινά από ένα μέσο ύψος και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα πολύ ψηλό δέντρο που φτάνει ακόμα και τα 70 μέτρα, σε ιδανικές συνθήκες, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 15 μέτρα έως 25 μέτρα ύψος.

Το ξύλο του Globulus μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλήθος σκοπών, όπως σε σιδηροδρομικούς πασσάλους, τραβέρσες, παραγωγή χαρτιού, μελιού και λαδιού.

Είναι επίσης, ιδανικός για χρήση ως καύσιμο και καλλιεργείται ευρέως για την παραγωγή βιομάζας.
Εκτιμάται ότι ο Globulus και ο Nitens μπορεί να αυξηθούν κατά 40μ3/εκτάριο/ανά έτος.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Ευκάλυπτο Globulus


Ο Ευκάλυπτος Globulus (Blue Gum)

Περιγραφή: 
Οικογένεια:
Myrtaceae (Μυρτίδες)
Τοποθεσία:
Ανοικτά δάση της Τασμανίας και της Νότιας Βικτώρια.
Κοινή ονομασία:
Tasmanian Blue Gum

Προέλευση του Ονόματος:
'Ευκάλυπτος' από την ελληνική λέξη -ευ, καθώς και -κάλυπτος, και αναφέρεται στο κάλυμμα που περιβάλλει τα αναπτυσσόμενα λουλούδια.
'Globulus' από τα λατινικά (Globulus δηλ. ένα μικρό σφαιρίδιο) που αναφέρεται στο σχήμα του καλύμματος που βρίσκεται στο ανώτερο μέρος του καρπού.

Διατήρηση:
Δεν θεωρείται ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο στην άγρια φύση.
Ο ευκάλυπτος Globulus είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα δέντρα της Αυστραλίας. Μπορεί να βρεθεί σε πάρκα και κήπους σε πολλά μέρη της Αυστραλίας και έχει εδραιωθεί στο εξωτερικό (π.χ. την Αλγερία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία). Στην Καλιφόρνια είναι τόσο διαδεδομένος ώστε πολλοί να θεωρούν ότι προέρχεται από εκεί. Έχει εγκλιματιστεί τόσο καλά εκεί, καταφέρνοντας να εξαπλωθεί σε περιοχές φυσικής βλάστησης.
Ο Globulus ξεκινά από ένα μέσο ύψος και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα πολύ ψηλό δέντρο που φτάνει ακόμα και τα 70 μέτρα, σε ιδανικές συνθήκες, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 15 έως 25 μέτρα ύψος. Σε πολύ σκληρές και εκτεθειμένες συνθήκες μπορεί να παραμείνει σε θαμνώδη κατάσταση. Το δέντρο διαθέτει ένα τραχύ γκριζωπό φλοιό και τα κλαδιά του χωρίζονται σε μεγάλες λωρίδες, όπου δημιουργούν σκιά στο άνω μέρος του κορμού. Τα λευκά άνθη του εμφανίζονται από το χειμώνα μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού και έχουν 3 με 6 γκριζωπούς καρπούς (Gum nuts).
Το ξύλο του Globulus είναι ανθεκτικό και ανοιχτόχρωμο με διακριτικούς αυξητικούς δακτυλίους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικιλία σκοπών, όπως σε σιδηροδρομικούς πασσάλους, τραβέρσες, παραγωγή χαρτιού, μελιού και λαδιού. Είναι επίσης ιδανικός για χρήση ως καύσιμο για την παραγωγή βιομάζας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Η περιεκτικότητα του σε έλαια (πτητικές ουσίες)  είναι σχετικά χαμηλή, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την εκχύλιση του ελαίου από τους ευκαλύπτους, ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Το έλαιο του έχει ένα ανοικτό κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και την παραγωγή σαπουνιών.

Ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τον Ευκάλυπτο Globulus 
O ευκάλυπτος Globulus προτιμά υγρά κλίματα με ομοιόμορφη μέση ετήσια βροχόπτωση πάνω από 700mm. Η ιδανική μέση θερμοκρασία είναι 13οC  και παρουσιάζει μικρή αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Γενικά αναπτύσσεται σε κλιματολογικές συνθήκες όμοιες με τη χώρα καταγωγής του.
Οι παγετοί και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι βασικοί περιορισμοί, γιατί εξαιτίας αυτών τα νεαρά φυτά μπορούν να υποστούν σοβαρές ζημιές. Τα όρια αντοχής του ευκαλύπτου Globulus είναι -7º -8º C και το μέγιστο που μπορεί να υποστεί είναι έως 10 ημέρες παγετού το χρόνο. Επίσης, οι περιοχές που καλλιεργείται δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 400-450 μέτρα υψόμετρο και δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται από έντονους ανέμους και ομίχλες.

Χαρακτηριστικά του εδάφους για φύτευση ευκαλύπτου
Ο ευκάλυπτος σε αντίθεση με άλλα είδη, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε σχέση με τους τύπους των εδαφών. Μπορεί να αναπτυχθεί σε φτωχά όξινα υποστρώματα αλλά και σε εδάφη με ιζηματογενή σύνθεση που καλύπτονται από σχιστόλιθο ή χαλαζίες. Αυτού του είδους τα εδάφη είναι κατάλληλα επειδή έχουν χαμηλά επίπεδα φωσφόρου, η απουσία των οποίων είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του ευκαλύπτου. Απαραίτητη για τη γρήγορη ανάπτυξή του είναι και η καλή λίπανση.
Καλύτερη ανάπτυξη έχει παρατηρηθεί σε αλκαλικά και πυριτικά εδάφη με μέτρια ή ουδέτερη οξύτητα (τιμές pΗ μεταξύ 5 και 7). Μεγάλη σημασία έχει και το βάθος του εδάφους, όπου αν και ιδανικά είναι περίπου τα 2μ., λόγω της πλαστικότητας και της ανθεκτικότητας του ευκαλύπτου, μπορεί να αναπτυχθεί και σε πιο ρηχά εδάφη εφόσον γίνουν οι κατάλληλες εργασίες.

Προετοιμασία του εδάφους
Για να επιτευχθεί η σωστή ανάπτυξη των ευκαλύπτων θα πρέπει να έχει προηγηθεί η σωστή προετοιμασία και ο καθαρισμός του εδάφους. Ο ανταγωνισμός που προκύπτει με τα άλλα φυτά, επηρεάζει την απόδοση του δένδρου. Με δεδομένη την ευαισθησία του στον ανταγωνισμό και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι επιρρεπής στα ζιζάνια, τα εδάφη πρέπει να καθαρίζονται από βάτα και  ακανθώδεις θάμνους. Γενικότερα, πρέπει να απομακρύνεται κάθε είδους βρωμιά για να επιτρέπεται η εύκολη εγκατάσταση των ριζών. Ο λόγος που πρέπει να καθαρίζεται  το έδαφος είναι  για να επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έδαφος.
Το έδαφος πρέπει να προετοιμάζεται κατάλληλα μόνο στα σημεία που πρόκειται να φυτευτούν οι ευκάλυπτοι. Το όργωμα της υπόλοιπης επιφάνειας καλό είναι να αποφεύγεται. Η προετοιμασία του εδάφους είναι περισσότερο απαραίτητη σε φτωχά  ποιοτικά εδάφη και πρέπει να γίνεται πιο εντατικά σε εδάφη που είναι συμπαγή ή πετρώδη. Σε εδάφη φρέσκα και βαθιά η εντατική προετοιμασία δεν αποφέρει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ίσα-ίσα μπορεί να αποβεί και ιδιαίτερα αντιπαραγωγική προκαλώντας αύξηση των ζιζανίων και εδαφική διάβρωση. Στην περίπτωση του φρέσκου εδάφους, σημασία δεν έχει η εντατική προετοιμασία, αλλά η εξάλειψη του ανταγωνισμού από άλλα φυτά και ζιζάνια στα οποία και ο ευκάλυπτος παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία.

Η σημασία του σωστού χημικού ελέγχου 
Ο έλεγχος του ανταγωνισμού μεταξύ των ευκαλύπτων, με χημικά, μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα αποδοτική και οικονομική λύση.
Η χρήση του κατάλληλου ζιζανιοκτόνου έχει θετικά αποτελέσματα για την διατήρηση της εδαφικής κάλυψης, καθώς συμβάλλει στη σταθερότητα του εδάφους και ελαχιστοποιεί την εδαφική διάβρωση από τη βροχή. Ο χημικός έλεγχος πρέπει να γίνεται προσεκτικά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος εφαρμογής του ζιζανιοκτόνου είναι σε υγρή μορφή δηλ. ανάμειξη του προϊόντος με νερό.

Πυκνότητα φύτευσης
Ο σωστός τρόπος φύτευσης, έχει μεγάλη σημασία για την σωστή ανάπτυξη του ευκαλύπτου και συμβάλλει στις μελλοντικές οικονομικές απολαβές. Μια αρχική διάταξη φύτευσης με μεγάλη πυκνότητα, παράγει όπως είναι φυσικό μεγαλύτερο όγκο προϊόντος από ότι μία πιο αραιή και διακλαδισμένη διάταξη. Αντίθετα η πολύ χαμηλή πυκνότητα επιτρέπει την μεγαλύτερη ανάπτυξη του κάθε δέντρου μεμονωμένα και επίσης η ποιότητα των προϊόντων (αποφλοιωμένο ξύλο) μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια της παραγωγής που θα υπήρχε, σε περίπτωση πυκνής φύτευσης.

Ασθένειες και παράσιτα
Ο ευκάλυπτος δεν είναι ευάλωτος σε πολλών ειδών ασθένειες, όμως αυτές που τον επηρεάζουν μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά.
Ο ευκάλυπτος προσβάλλεται από ένα είδος παράσιτου που μοιάζει με σκαθάρι και ονομάζεται Gonipterus. Προέρχεται από την Αυστραλία και η εμφάνισή του στις χώρες τις Ευρώπης παρατηρείται την τελευταία δεκαετία. Προκαλεί βλάβη σε ενήλικα δέντρα και προσκολλάται στις άκρες των φύλλων.
Ένα είδος μύκητα που προσβάλλει τον ευκάλυπτο Globulus είναι ο Botrytis cinerea. Η ασθένεια που προκαλείται στον ευκάλυπτο λέγεται "The evil blue".  Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από ένα μπλε-πράσινο λεκέ που αφήνετε στο στέλεχος του φυτού και προσβάλλει και τις γειτονικές περιοχές. Από την ασθένεια πλήττονται κυρίως τα νεαρά δέντρα. Το φυτό αρχίζει να καταστρέφεται από την περιοχή που εμφανίζεται η μόλυνση και σιγά σιγά φτάνει ως την κορυφή.
Γενικά εάν οι μυκητιάσεις στον ευκάλυπτο εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων στο φύλλωμα, η ζημία μπορεί να σταματήσει με τη χρήση μυκητοκτόνων.


Πηγή: www.wikepedia.org & www.agricultura.com

Ευκάλυπτος Nitens
O ευκάλυπτος Nitens είναι ένα ψηλό δέντρο δάσους, συνήθως 40-70 μέτρα ύψος και περιστασιακά φτάνει μέχρι και τα 90 μέτρα, με διάμετρο που φτάνει τα 1-2 μέτρα μπορεί και περισσότερο.
Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη στον παγετό και από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα εμπορικά είδη ευκαλύπτου.
Το ξύλο από τον Nitens χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού. Είναι ένα αειθαλές, ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο με πολύ καλό σθένος και ανάπτυξη όγκου.
Εκτιμάται ότι ο Globulus και ο Nitens μπορεί να αυξηθούν κατά 40μ3/εκτάριο/ανά έτος.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Ευκάλυπτο Nitens


Ο Ευκάλυπτος Nitens (Silvertop - Shining Gum)

Βοτανική περιγραφή:
O ευκάλυπτος Nitens είναι ένα ψηλό δέντρο δάσους, συνήθως φτάνει τα 40-70 μέτρα ύψος αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 90 μ., η διάμετρός του φτάνει τα 1-2 μέτρα, μπορεί όμως να αναπτυχθεί και περισσότερο.
Συνήθως έχει ομοιόμορφο σχήμα και κατακόρυφο κορμό, ο οποίος μπορεί να καλύπτει το 1/2 ή και τα 2/3 του ύψους του δέντρου.
Ο φλοιός του είναι λείος και γκριζωπός, σχετικά λεπτός και τραχύς. Τα σπορόφυτα και τα νεαρά δένδρα, έχουν φλοιό με πράσινο χαρακτηριστικό χρώμα. Τα φύλλα των νεαρών δέντρων αναπτύσσονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, είναι άμισχα, ωοειδή και χρώματος μπλε. Τα σπορόφυτα έχουν μέγεθος 4-10 x 2-4 εκ., ενώ τα νεαρά δέντρα φτάνουν τα 8,5 - 17 εκ. x 4,5-8 εκ.. Τα ενήλικα φύλλα εναλλάσσονται, και έχουν λογχοειδή πράσινο μίσχο.
Η ταξιανθία είναι απλή, μασχαλιαία με 7 ανθούς. Οι μίσχοι είναι γωνιακοί και επίπεδοι. Μερικές φορές τα άνθη είναι πολύ μικρά, με κυλινδρικό ή ωοειδή σχήμα και πολύ συχνά είναι γωνιακά ή με ραβδώσεις των 6-7 x 3 χιλιοστών. Οι καρποί του είναι άμισχοι με αρκετές ραβδώσεις των 4-7 x 4-6 χιλ και με γυαλιστερή επιφάνεια. Το φύλλωμα του είναι μακρόστενο, με φθίνον μέγεθος και έχει 3 ή 4 καρπούς.
Το γένος του ευκαλύπτου περιγράφηκε και ονομάστηκε για πρώτη φορά το 1788 από το Γάλλο βοτανολόγο L 'Héritier. Τα λουλούδια των διαφόρων ειδών ευκαλύπτου προστατεύονται από ένα κάλυμμα, εξ ου και η γενική ονομασία, η οποία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «Eu» (καλά), και «Calyptos» (που καλύπτεται). Η λέξη «Nitens» είναι μια λατινικής προελεύσεως για το «λάμπει», «γυαλισμένο» ή «φωτεινό» και αναφέρεται στα φύλλα, τα μπουμπούκια, τον καρπό και το φλοιό του. Οι καρποί του έχουν μια ξεχωριστή γυαλιστερή, εμφάνιση.

Οικολογία:
Ο Nitens εμφανίζεται σε λόφους και κοιλάδες ορεινών περιοχών και μερικές φορές σε μικρές αμιγείς συστάδες που συχνά αποτελούν τμήμα ενός μωσαϊκού των ειδών ευκαλύπτου. Στο φυσικό του περιβάλλον, το κλίμα είναι δροσερό προς ζεστό, υγρό ή ύφυγρο. Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του θεωρούνται τα ήπια καλοκαίρια που σπάνια ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και είναι μέτρια ανθεκτικός στην ξηρασία. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη στον παγετό και από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα εμπορικά είδη ευκαλύπτου.

Βιοφυσικά Όρια:
Ελάχιστη Τιμή Μέγιστη Τιμή
Υψόμετρο: 600m 1600m
Μέση ετήσια θερμοκρασία: -5°C 26°C
Μέση ετήσια βροχόπτωση:  750mm  1750mm

Τύπος εδάφους: 
Καλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βαθιά, υγρά και αργιλώδη. Αναπτύσσονται όμως ικανοποιητικά σε ένα ευρύ φάσμα εδαφών ακόμη και σε μέτρια γόνιμα εδάφη.

Καταγεγραμμένη κατανομή των ειδών:
Χώρα προελεύσεως: Αυστραλία
Προσαρμοσμένο σε: Αργεντινή, Βραζιλία Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α. και Ζιμπάμπουε.

Προϊόντα:
Καύσιμο:
Είναι κατάλληλος για καυσόξυλο και αρκετά δημοφιλής για αυτό στη Νέα Ζηλανδία. Είναι επίσης, κατάλληλος για την παραγωγή βιομάζας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Φυτικές ίνες:
Το ξύλο από τον Nitens χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού.
Ξυλεία:
Το ξύλο του έχει το χρώμα του άχυρου ή είναι απαλό ροζ, με ίσιες ίνες, σκληρό, αλλά σχετικά εύκολο να επεξεργαστεί και όχι ανθεκτικό. Έχει πυκνότητα 670 - 720 kg/m³. Χρησιμοποιείται για τη γενική κατασκευή κτιρίων, δαπέδων, κουφωμάτων, για επένδυση και για έπιπλα. Το ξύλο του είναι κατάλληλο για κοπή και χρησιμοποιείται στη γενική κατασκευή. Σε στρογγυλή μορφή, χρησιμοποιείται στην οικοδομή και για πόλους στήριξης.
Αιθέρια έλαια:
Τα αιθέρια έλαια από τον Nitens είναι μονοτερπενοειδή και βρίσκονται στη φύση, χαρακτηρίζονται από μεγάλες ποσότητες α-πινένιου (10- 17%) και 1,8-κινεόλη (18-70%), όπου το τελευταίο είναι ένα βασικό θεμελιώδες συστατικό για φαρμακευτικά έλαια.

Διαχείριση Δέντρων: 
Ο Nitens είναι αειθαλές, ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο με πολύ καλό σθένος και όγκο ανάπτυξης. Τα χαμηλότερα κλαδιά των δέντρων σε νέες φυτείες, τείνουν να ξεχωρίζουν σε ορθή γωνία με τον κορμό και δε ρίχνουν τόση σκιά όση τα άλλα είδη των περισσότερων ευκαλύπτων. Είναι πολύ ευαίσθητος στη φωτιά και πεθαίνει ακόμη και στο φως από άγρια πυρκαγιά. Εάν όμως υπάρχει επαρκής σπόρος, αναγεννιέται άμεσα και με ταχύ ρυθμό από την τέφρα.
Εκτιμάται ότι ο Globulus και ο Nitens μπορεί να αυξηθούν κατά 40m³/εκτάριο (10στρ)/έτος. Περιστροφές των 8-10 ετών προβλέπονται για την παραγωγή ξυλοπολτού, και μέχρι και 25 χρόνια για την παραγωγή ξυλείας. Για τη διαχείριση της αποθήκευσης χρησιμοποιείται ο κλασσικός τρόπος. Προκύπτουν περίπου 260.000 βιώσιμα σπόροι/kg.

Παράσιτα και ασθένειες:
Το νεανικό φύλλωμα του Nitens είναι ευάλωτο σε αρκετά παράσιτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις  τα φύλλα πλήττονται από τα μυρμήγκια Atta της Βραζιλίας και στις περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας τα μαρσιποφόρα ζώα τα Possums τρώνε το φύλλωμα. Τα παράσιτα προσβάλλουν τα φύλλα των ενηλίκων δέντρων.

Πηγή: worldagroforestry.org

Ανθεκτικότητα στο κρύο:
Υπάρχουν διαφορετικά είδη ευκαλύπτου κατάλληλα για ψυχρά κλίματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές δοκιμές διαφόρων ειδών, σε σχέση με την αντίσταση και την ανθεκτικότητα τους στο κρύο.
Μεταξύ των ειδών που δοκιμάστηκαν, ο ευκάλυπτος Nitens είναι ο πιο κατάλληλος για το κρύο και τις ζώνες παγετού. Η ανάπτυξη του είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση σε περιοχές με έντονο κρύο και συχνούς παγετούς. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την CEASA, ο Nitens παρουσιάζει μία αύξηση 40% σε σύγκριση με άλλους σπόρους που χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια της μελέτης αυτής.
Οι δοκιμές δείχνουν καλή προσαρμογή σε περιπτώσεις που πιάνει χιόνι και μεγάλη αντοχή κατά την διάρκεια παγετού. Οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν ήταν πάνω από 15m³/εκτάριο (10 στρέμματα) έτος σε αυστηρές κλιματικές ζώνες. Τα δέντρα είναι πολύ ανθεκτικά στον άνεμο χάρη στη δύναμη του στελέχους τους, τη διάταξη των κλαδιών και τη διάταξη  των φύλλων τους.
Στις περιοχές καταγωγής ο Nitens έχει διακεκομμένη γεωγραφική κατανομή, από τα οροπέδια της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας έως και τα δάση της νοτιοανατολικής Victoria. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ψυχρό, με ήπια καλοκαίρια και χειμώνες με συχνές χιονοπτώσεις και παρουσία παγετού.
Η καλύτερη ανάπτυξη αυτού του είδους εμφανίζεται σε εδάφη με ιζηματογενή πετρώματα και ιδιαίτερα σε εκείνα με μαύρο πέτρωμα. Έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις μέχρι 25 m³ το έτος.  Η ικανότητα αναγέννησης του είναι μικρότερη από του Globulus και αυτό οφείλεται στη γενετική του προέλευση ή τον τόπο καταγωγής του. Τα λουλούδια και τα φρούτα χωρίζονται σε ταξιανθίες και ταξικαρπίες.
Οι οδηγίες σχετικά με τον Nitens δεν είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με τις οδηγίες που δίνονται για τον Globulus. Τόσο η αρχική λίπανση όσο και ο έλεγχος του ανταγωνισμού είναι απαραίτητοι για την καλύτερη ανάπτυξη του.

Ευκάλυπτοι ανθεκτικοί στο κρύο σε σύγκριση με τον Globulus*
Είδος Μέση τιμή μέγιστων θερμοκρασιών Μέση τιμή ελάχιστων θερμοκρασιών Ελάχιστη θερμοκρασία απόλυτη τιμή Βροχόπτωση Ημέρες με πάγο
E.Globulus 18-23 4 -4 500-1500 0-5
E.Nitens23 21-24 -2+2 -10 750-1250 50-150
E.Delegatensis 21 0 -9 2500-3500 10-100
E.Obliqua 27-32 2 -9 2500-3500 10-100
E.Dalrympleana 27 0 -11 875-1400 20-100
E.Regnans 23 0-2 -7 750-1650 Λιγότερες απο 60
*Κλιματολογικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την περιοχή καταγωγής τους 

Πηγή: conservacion.unalmed.edu.co/rodolfoparra/eucalipto/9eucaliptos.html




Ευκάλυπτος Camaldulensis ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ
Ο ευκάλυπτος Camaldulensis είναι ένα αειθαλές δέντρο μου φτάνει έως και τα 30 μέτρα. Σε περίπτωση ταχείας ανάπτυξης φτάνει τα 20 μέτρα.
Είναι πολύ ανθεκτικό είδος ευκαλύπτου και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε αλατούχα εδάφη.
Το ξύλο του χρησιμοποιείται ευρέως σε οικοδομικές εργασίες, στην επιπλοποιία, για πατώματα παρκέ, και κάποιες φορές για την παραγωγή χαρτοπολτού.
Συγκαταλέγεται στα είδη που είναι αρκετά ανθεκτικά στις κρύες θερμοκρασίες.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Ευκάλυπτο Camaldulensis



Ο Ευκάλυπτος Camaldulensis (Red River Gum)

Ο ευκάλυπτος Camaldulensis είναι ένα αειθαλές δέντρο που φτάνει έως και τα 30 μέτρα. Σε περίπτωση ταχείας ανάπτυξης φτάνει τα 20 μέτρα.
Είναι πολύ ανθεκτικό δέντρο και ανθίζει μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.
Είναι κατάλληλο για (αμμώδη), μεσαία (αργιλώδη) και βαριά (αργιλώδη ) εδάφη, προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και μπορεί να αναπτυχθεί σε θρεπτικά φτωχό έδαφος. Για τη φύτευσή και ανάπτυξή του το pΗ του εδάφους πρέπει να είναι όξινο ή ουδέτερο ή βασικό (αλκαλικό). Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε αλατούχα εδάφη.
Δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά. Αναπτύσσεται σε  ξηρό, υγρό ή βρεγμένο έδαφος και μπορεί να αντέξει την ξηρασία.
Το ξύλο του χρησιμοποιείται ευρέως σε οικοδομικές εργασίες, στην επιπλοποιία, για πατώματα παρκέ και κάποιες φορές για την παραγωγή χαρτοπολτού. Συγκαταλέγεται στα είδη που είναι αρκετά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Πηγή: www.wikepedia.org

Περίληψη είδους 
Ο ευκάλυπτος Camaldulensis είναι ένα  ταχέως αναπτυσσόμενο είδος που είναι ανεκτικό στην  αλατότητα, την υπεράρδευση, την ξηρασία και τον παγετό. Είναι κατάλληλος για μια  σειρά από διαφορετικές χρήσεις  και διαφορετικές εφαρμογές όσο αφορά την ξυλεία του. Είναι το  είδος με τη μεγαλύτερη σε εύρος φυσική διανομή και διαθέτει διαφορετικές παραλλαγές ανάλογα με την προέλευση του, οι οποίες του δίνουν ποικίλα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Καλλιεργείται εκτεταμένα σε πολλές περιοχές έτσι ένα μεγάλο μέρος πληροφοριών σχετικά  με τη  δασοπονία και τη  διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών που τον προσβάλλουν  είναι  γνωστά. Λόγω του φυσικού μεγάλου φυλλώματος που αναπτύσσει, οι κοντινές αποστάσεις και η  σωστή διαχείριση του είναι υποχρεωτικές για να αναπτύξει τον επιθυμητό κορμό για την παραγωγή ξυλείας. Το ξύλο του είναι σκληρό, βαρύ και ανθεκτικό και  χρειάζεται προσοχή κατά την αφύγρανση του. Το είδος αυτού του ευκαλύπτου είναι περιζήτητο για πολλές χρήσεις, όπως είναι η κατασκευή βαριών  επίπλων αλλά και η χρήση του ως  καυσόξυλο.

Περιγραφή και μορφή 
Ο Camaldulensis είναι  ένα σχετικά μεγάλο παρόχθιο δέντρο, όπου συνήθως φτάνει σε ύψος  τα 20 μέτρα αλλά σπάνια υπερβαίνει τα 50 μέτρα. Σε ανοικτές δασικές εκτάσεις  έχει συνήθως κοντό και παχύ κορμό, καθώς και ένα μεγάλο φύλλωμα με βαριά διακλάδωση. Στις φυτείες,  μπορεί να έχει  ένα καθαρό κορμό  έως 20 μέτρα με ελαφρά διακλαδισμένο φύλλωμα. Αναγνωρίζονται γενικά  οι βόρειες  και νότιες  μορφές του  Camaldulensis. Ο Camaldulensis var. Camaldulensis αντιστοιχεί  στη νότια μορφή και ο Camaldulensis var. obtusa αντιστοιχεί  στη  βόρεια μορφή.  Camaldulensis var. Camaldulensis έχει τραχύ φλοιό για τα πρώτα 1-2 μέτρα από την αρχή του κορμού. Πάνω απο το τραχύ μέρος ο φλοιός είναι λείος με λευκό χρώμα με αποχρώσεις ανοιχτού γκρι ή πιο σκούρο γκρι και κόκκινα σημάδια. Τα φύλλα του  είναι μη γλαυκά και τα μπουμπούκια του έχουν το σχηματισμό καλύμματος. Ο Camaldulensis var. obtusa έχει λείο φλοιό στο επίπεδο του εδάφους. Ο φλοιός του είναι λευκός,  γαλακτώδης  και μερικές φορές έχει  κοκκινωπά καφέ σημάδια. Τα φύλλα  του είναι γλαύκα (με μία  λευκή κηρώδες υφή) και τα μπουμπούκια του έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα. Ο ευκάλυπτος Camaldulensis είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο.

Φυσική και φυτεμένη  κατανομή 
Ο Camaldulensis έχει την ευρύτερη κατανομή από όλους τους ευκαλύπτους και είναι το μόνο είδος που απαντάται στη φύση σε όλες τις ηπειρωτικές πολιτείες της Αυστραλίας. Εμφανίζεται μαζί, ή κοντά, σε σχεδόν όλα τα εποχιακά υδατορεύματα σε άνυδρες και ημι-άνυδρες περιοχές της ενδοχώρας. Βρίσκεται  κατά μήκος πολλών ρευμάτων  και  ποταμών στα νότιο-ανατολικά της ηπείρου, κυρίως από την πλευρά της ενδοχώρας. Είναι γενικά ένα παρόχθιο δέντρο αλλά μερικές φορές επεκτείνεται και σε πλημμυρικές περιοχές.
Ο Camaldulensis αναπτύσσεται σε μεγάλο και διαφορετικό εύρος εδαφικών τύπων. Κυρίως σε προσχωσιγενή εδάφη, αν και μερικές φορές αναπτύσσεται και σε αλατώδης λίμνες. Είναι κοινό είδος σε βαριά αργιλώδη εδάφη στη νότιο Αυστραλία αλλά συνήθως εμφανίζεται σε αμμώδη προσχωσιγενή εδάφη στο βορρά. Επίσης, αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικά πηλώδη, στο νότο. Η νότια  ποικιλία είναι καταλληλότερη για το μεσογειακό χειμώνα με τις αντίστοιχες βροχοπτώσεις και αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά πηλώδη εδάφη. Η βόρεια μορφή είναι καταλληλότερη για το  τροπικό καλοκαίρι με τις αντίστοιχες βροχοπτώσεις  και σε περιοχές με αμμώδη και προσχωσιγενή εδάφη, αλλά αναπτύσσεται καλά και σε αλκαλικά  νατριούχα  εδάφη.
Οι νέες  φυτείες   καλλιεργούνται στο εξωτερικό για ξυλοπολτό αλλά οι αποδόσεις και η ποιότητα είναι χαμηλή στη νότια Αυστραλία.  Επίσης, χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για ινοσανίδες  και μοριοσανίδες.

Λουλούδια, σπόροι και αναπαραγωγή 
Τα λουλούδια είναι λευκά, σε συστάδες των 7-11 και ο χρόνος ανθοφορίας εξαρτάται από την τοποθεσία. Τα λουλούδια του Camaldulensis ανθίζουν σε μεγάλο βαθμό κάθε δύο ή τρία χρόνια, ανάλογα με την εποχή. Η συλλογή των  σπόρων είναι καλύτερη από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο, αν και οι χρόνοι συλλογής μπορεί να ποικίλουν λόγω της περιφερειακής και εποχιακής μεταβλητότητας. Η πρώτη καλλιέργεια σπόρων προς σπορά από νεαρά δέντρα μπορεί να προκύψει από την ηλικία των τριών ετών. Οι σπόροι έχουν σχήμα κυβοειδές ή πυραμοειδές με λεία επιφάνεια 1-1,5 mm, με χρώμα κίτρινο ή καφέ κίτρινο, με δύο στρώσεις σπόρων. Όταν οι σπόροι πολλαπλασιάζονται σε θερμότερες συνθήκες  μπορούν να φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος φύτευσης μέσα σε 6-8  εβδομάδες, σε αντίθεση με τους 4 μήνες που απαιτούνται στα πιο κρύα κλίματα.
Ο Camaldulensis χρειάζεται την ίδια προετοιμασία για να φυτευτεί όπως και τα άλλα είδη ευκαλύπτου. Χρειάζεται έλεγχος των ζιζανίων και των αγριόχορτων πριν από τη φύτευση. Τα σπορόφυτα μπορούν να φυτευτούν είτε με το χέρι είτε μηχανικά. Για να μπορεί να περνά το γεωργικό μηχάνημα χρειάζεται απόσταση 3μέτρα ανάμεσα στις γραμμές φύτευσης.
Η δασοκομία διαφέρει  μεταξύ βόρειας και νότιας  προέλευσης,  καθώς ο χρόνος φύτευσης θα πρέπει να συμπίπτει  με τις βροχοπτώσεις. Μεγαλύτερη απόσταση και μικρότερη κοπή μπορεί να είναι δυνατή σε θερμότερες περιοχές. Ο έλεγχος των ζιζανίων και των αγριόχορτων παραμένει κρίσιμος , ιδιαίτερα κατά τα πρώτα έτη.

Περιοριστικοί Παράγοντες
Ο Camaldulensis δεν προτιμά τα ασβεστώδη εδάφη, εκτός από την ποικιλία Eyre Peninsula, επίσης σε περιοχές με χαμηλή βροχόπτωση παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία σε επιθέσεις εντόμων και ζιζανίων.

Παράσιτα και ασθένειες
Λόγω της εκτεταμένης φύτευσης και της χρήσης του, υπάρχει σημαντικός αριθμός διαθέσιμος  πληροφοριών σχετικά με τις ασθένειες και τα παράσιτα   αυτού του είδους. Έχει χαμηλή προς υψηλή ευαισθησία στις επιθέσεις των εντόμων, ανάλογα με την προέλευση και το κάθε φυτό ατομικά. Είναι ευπαθές στο σκαθάρι Lyctus planicollis. Οι παραποτάμιές φυτείες καταστρέφονται από τα έντομα Perga Dorsalis, Pergagrapta Spp, από τον σκόρο Gumleaf skeletoniser (Uraba lugens ) από το σκαθάρι Anoplagnathus spp., από το έντομο Lerp psyllid (Cardiaspina spp., Glycaspis spp.) και το σκαθάρι Leafblister (Phylacteophaga froggatti). Οι ασθένειες και τα παράσιτα μπορούν να μειωθούν με την προσεκτική επιλογή της περιοχής προέλευσης του ευκαλύπτου και με την μείωση του περιβαλλοντολογικού "στρες". Αυτό σημαίνει ότι το φυτό χρειάζεται συχνό πότισμα, κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και λίπανση εάν αυτή κριθεί αναγκαία.

Γενικές Προδιαγραφές 
Γονιμότητα Εδάφους: Προτιμά τη μέτρια γονιμότητα
Αλατότητα: Ανέχεται την  ελαφριά 2-4, την μέτρια 4-8 και την υψηλή 8-16. Να αποφεύγεται η ακραία αλατότητα >16
Εδαφικό PH: Προτιμά το όξινο 4-6, το ουδέτερο 6-8, ανέχεται το αλκαλικό 8-10 και να αποφεύγεται το πολύ αλκαλικό > 10
Υφή εδαφικής επιφάνειας: Ανέχεται την ελαφριά και την μέτρια αλλά προτιμά τη βαριά
Αποστράγγιση: Ανέχεται τη φτωχή
Πλημμύρα: Προτιμά τη βραχυπρόθεσμη και ανέχεται τη μακροπρόθεσμη
Εδαφικό βάθος:  Ανέχεται το ρηχό, το μέτριο και προτιμά το βαθύ
Εδαφική Θέση: Ανέχεται τη μέση κλίση και τη χαμηλότερη κλίση. Προτιμά επίπεδα εδάφη  και προτιμά τις όχθες των ποταμών.
Παγετός: (μικρότερη θερμοκρασία °C ) Ανέχεται τον ελαφρύ παγετό >2°C, τον μέτριο παγετό 2°C  με -2°C και  τον βαρύ -2°C με -6°C


Πηγή: dpi.nsw.gov.au

Ευκάλυπτος Deglupta
O ευκάλυπτος Deglupta είναι ένα ψηλό δέντρο που φτάνει έως και τα 60 μέτρα, είναι κοινώς γνωστός και ως ο ευκάλυπτος ουράνιο τόξο (eucalyptus rainbow).
Ο μοναδικός πολύχρωμος φλοιός του είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Σήμερα, αυτό το είδος ευκαλύπτου καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο με τη μορφή φυτειών, κυρίως για ξυλοπολτό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτιού.
Ο ευκάλυπτος Deglupta καλλιεργείται ως καλλωπιστικό δέντρο, για φύτευση σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, σε κήπους και πάρκα.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Ευκάλυπτο Deglupta


Ο Ευκάλυπτος Deglupta (Rainbow Eucalyptus)

O ευκάλυπτος Deglupta είναι ένα ψηλό δέντρο που φτάνει έως και τα 60 μέτρα είναι κοινώς γνωστός και ως ο ευκάλυπτος ουράνιο τόξο (eucalyptus rainbow). Αλλιώς λέγεται Mindanao Gum ή Rainbow Gum. Είναι το μόνο είδος ευκαλύπτου που βρίσκεται σε φυσικό περιβάλλον στο βόρειο ημισφαίριο. Η φυσική του κατανομή εκτείνεται από τη Νέα Βρετανία, τη Νέα Γουινέα, το Ceram, το Sulawesi και το Mindanao.
Ο μοναδικός πολύχρωμος φλοιός του είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Τα κομμάτια του εξωτερικού φλοιού μεταβάλλονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και παρουσιάζουν ένα φωτεινό πράσινο εσωτερικό φλοιό. Αυτός σκουραίνει και στη συνέχεια ωριμάζει για να δώσει μπλε, μοβ, πορτοκαλί και στη συνέχεια καφέ αποχρώσεις.
Σήμερα αυτό το είδος ευκαλύπτου καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο με τη μορφή φυτειών, κυρίως για ξυλοπολτό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτιού. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος που χρησιμοποιείται για φυτείες ξυλοπολτού στις Φιλιππίνες.
Ο ευκάλυπτος Deglupta καλλιεργείται ως καλλωπιστικό δέντρο, για φύτευση σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα σε κήπους και πάρκα.
Οι φανταχτερές πολύχρωμες λωρίδες που καλύπτουν τον κορμό, είναι το στοιχείο που τον κάνει ξεχωριστό.

Πηγή: www.wikepedia.org

Ευκάλυπτος Polybractea
Ο ευκάλυπτος Polybractea (Blue Mallee) ανέχεται τον παγετό, την ξηρασία και τη μικρή έως μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι. Κατάλληλος για την παραγωγή βιομάζας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδανικός για την παραγωγή αιθέριων ελαίων και για τη δέσμευση άνθρακα.
Ο Polybractea, αυξάνεται από 5-10 μέτρα ύψος και έχει ένα μπλε κάλυμμα. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αναπτύσσεται έντονα και πυκνά ακόμη και μετά από πολλά χρόνια κοπής στο επίπεδο του εδάφους.
Το ξύλο του  Polybractea είναι ιδανικό για πολτό, βιομάζα, ενεργό άνθρακα και κάρβουνο. Tα φύλλα του δε είναι ιδανικά για αιθέρια έλαια.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Ευκάλυπτο Polybractea


Ο Ευκάλυπτος Polybractea (Blue Leaved Malee)

Χώρα Προέλευσης: Αυστραλία
Συνήθη Ονομασία: Blue Mallee – Blue leaved Malee

Γενικά χαρακτηριστικά του είδους: 
Ο ευκάλυπτος Polybractea (Blue Mallee) αναπτύσσεται στην κεντροδυτική Νέα Νότια Ουαλία και στην κεντρική Βικτώρια της Αυστραλίας. Αντέχει σε αρκετά εδάφη, αλλά προτιμά τα καλά αποστραγγισμένα. Αντέχει στον παγετό, την ξηρασία και τη μικρή έως μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι. Κατάλληλος για την παραγωγή βιομάζας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδανικός για την παραγωγή αιθέριων ελαίων και για τη δέσμευση άνθρακα. Οι καλλιέργειες αναγεννιούνται εύκολα μετά τη συγκομιδή.

Περιγραφή και μορφή:
Ο Polybractea είναι ένας μικρός πολύμισχος ευκάλυπτος, το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 5-10 μέτρα ανάλογα το έδαφος και τα άνθη του έχουν μπλε περίβλημα. Ο φλοιός του είναι τραχύς, σε γκρι χρώμα και ινώδης στα κάτω τμήματα των βλαστών. Είναι λείος, με λευκό, ροζ, πορτοκαλί ή γκρι χρώμα στα επάνω τμήματα του. Τα ενήλικα φύλλα είναι στενά, έχουν λογχοειδές σχήμα και χρώμα μπλε ή γκριζοπράσινο. Τα σπορόφυτα και τα νεανικά φύλλα είναι μακρόστενα και γκρίζα. Όλα τα φύλλα του έχουν άφθονο έλαιο. Οι καρποί του έχουν σχήμα κυπέλλου ή βαρελιού 3-5χιλ. Ο Polybractea έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αναπτύσσεται έντονα και πυκνά ακόμη και μετά από πολλά χρόνια κοπής στο επίπεδο του εδάφους. Η συλλογή των σπόρων γίνεται το καλοκαίρι και έχει περίπου 620 βιώσιμους σπόρους/γραμμ.

Εδαφικές Προδιαγραφές:
Αναπτύσσεται σε ελαφρώς επικλινή εδάφη με χαμηλό υψόμετρο. Τα εδάφη είναι συνήθως κόκκινα-καφέ και εύφορα, συχνά με χαλαζίτη, αλλά αναπτύσσεται εξίσου καλά και σε αμμώδη ή σχιστολιθικά εδάφη.

Περιβαλλοντολογικοί Περιορισμοί:
Ελάχιστη Τιμή Μέγιστη Τιμή
Βροχόπτωση 350mm 550mm
Θερμοκρασία 2°C 32°C
Υψόμετρο 140m  350m 

Το ξύλο του  Polybractea είναι ιδανικό για πολτό, βιομάζα ενεργό άνθρακα και κάρβουνο.
Επίσης τα φύλλα του είναι ιδανικά για αιθέρια έλαια, αφού είναι πλούσια σε τανίνες κάτι που τον καθιστά Νo1 στις προτιμήσεις για φαρμακευτική χρήση.
Είναι ιδανικός ως ανεμοφράκτης, καθώς προσφέρει σκιά και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Επίσης, βοηθά στον έλεγχο της αλατότητας, αρκεί αυτή να είναι μέτρια, γι’ αυτό προτιμάται σε αλατώδης περιοχές.
Οι φυτείες έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα, μέσω της παροχής πρόσθετων ενδιαιτημάτων για τα ενδημικά ζώα και τα έντομα.

Φύτευση:
Η πυκνότητα φύτευσης εξαρτάται και από την ποιότητα του εδάφους και από το ποσοστό της βροχόπτωσης.
Για τη μηχανική συγκομιδή, το επίπεδο του εδάφους πρέπει να είναι ελαφρώς επικλινές. Η φύτευση είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται σε ευθείες γραμμές. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ των σειρών για την πρόσβαση μηχανημάτων. Στην περιοχή της Αυστραλίας, οι σειρές θα πρέπει να έχουν το ανάλογο βάθος σύμφωνα με τον τύπο του εδάφους και λίγο πριν από τη φύτευση το επιφανειακό στρώμα θα πρέπει να είναι περίπου 25 εκ. και από τις δύο πλευρές. Τα φυτά πρέπει να μεταφυτεύονται στο έδαφος μόλις αποκτήσουν ύψος 10-20εκ.. Το συχνό πότισμα είναι απαραίτητο αμέσως μετά τη φύτευση και το πότισμα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και την πρώτη επαρκή βροχόπτωση. Τα φυτά θα πρέπει να προστατεύονται από τα ζώα για τους πρώτους μήνες. Μόλις φυτευτεί, το αγροτεμάχιο θα πρέπει να παραμένει καθαρό από αγριόχορτα τουλάχιστον για τους πρώτους 12 μήνες.

Λίπανση - Συγκομιδή:
Ο Polybractea δεν ανταποκρίνεται σωστά στην έντονη λίπανση, ευδοκιμεί σε προσιτές καιρικές συνθήκες χωρίς πρόσθετες θρεπτικές ουσίες. Η πρώτη συγκομιδή θα εξαρτηθεί από την στιγμή της φύτευσης, τον τύπο του εδάφους και τις βροχοπτώσεις. Εκτός από την περίοδο της ξηρασίας η πρώτη συγκομιδή μπορεί να γίνει 18-24 μήνες μετά τη φύτευση.
Στη συνέχεια, οι επόμενες συγκομιδές γίνονται περίπου κάθε 18 μήνες ανάλογα με την ανάπτυξη. Η υπερβολικά συχνή συγκομιδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα δέντρα τα οποία πρέπει κόβονται στο επίπεδο του εδάφους. Για να αποφεύγεται η αιολική διάβρωση του εδάφους και η διάβρωση του από το νερό μετά τη συγκομιδή, μπορεί να φυτευτεί βοσκή στις γραμμές φύτευσης αλλά όχι κοντά στα δέντρα. Επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί ένα προστατευτικό στρώμα φύλλων από αυτά από τα οποία έχει εξαχθεί το έλαιο για προστασία από τη διάβρωση. Στη Δυτική Αυστραλία οι συγκομιδές για σκοπούς βιομάζας πραγματοποιούνται κάθε 3 χρόνια.

Ασθένειες και έντομα: 
Ο  Polybractea δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ασθένειες και έντομα, αλλά πλήγεται από τεθρηδόνες και σκόρο, όταν όμως το φύλλωμα έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της γρήγορης εξάπλωσης των τεθρηδόνων και του σκόρου, είναι το κόψιμο της πληγείσας περιοχής ακόμα και όταν δεν είναι η εποχή για κάτι τέτοιο.
Τα έντομα και οι αρρώστιες στο συγκεκριμένο είδος, σύμφωνα με μελέτες, είναι περισσότερο έντονες όταν οι φυτείες τοποθετούνται σε χωράφια με ιδιαίτερα υψηλή βροχόπτωση και πολύ λιγότερο στις πιο ξηρές περιοχές με χαμηλότερη βροχόπτωση.

Γενικές πληροφορίες:
Βάθος εδάφους: Αντέχει το ρηχό, προτιμά το μέτριο βάθος.
Αλατότητα εδάφους: Αντέχει ελαφριά 2-4 (dS/m), και μέτρια 4-8 (dS/m) εδάφη.
PH εδάφους: Αντέχει το όξινο 4-6ph, το αλκαλικό 8-10ph και προτιμά το ουδέτερο 6-8ph έδαφος.
Γονιμότητα του εδάφους: Προτιμά την ελαφριά και τη μέτρια γονιμότητα.
Επιφανειακή υφή του εδάφους:  Προτιμά την ελαφριά, τη μέτρια και αντέχει τη βαριά. 
Αποστράγγιση: Προτιμά την γρήγορη και καλή αποστράγγιση του εδάφους.


Πηγή: www.dpi.nsw.gov.au


 ΠΗΓΗ:
 http://www.eucalyptus.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: