Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ο Ευκάλυπτος Camaldulensis (Red River Gum)

Ο Ευκάλυπτος Camaldulensis (Red River Gum)


Ο ευκάλυπτος Camaldulensis είναι ένα αειθαλές δέντρο που φτάνει έως και τα 30 μέτρα. Σε περίπτωση ταχείας ανάπτυξης φτάνει τα 20 μέτρα. 
Είναι πολύ ανθεκτικό δέντρο και ανθίζει μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.
Είναι κατάλληλο για (αμμώδη), μεσαία (αργιλώδη) και βαριά (αργιλώδη ) εδάφη, προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και μπορεί να αναπτυχθεί σε θρεπτικά φτωχό έδαφος. Για τη φύτευσή και ανάπτυξή του το pΗ του εδάφους πρέπει να είναι όξινο ή ουδέτερο ή βασικό (αλκαλικό). Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε αλατούχα εδάφη.
Δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά. Αναπτύσσεται σε  ξηρό, υγρό ή βρεγμένο έδαφος και μπορεί να αντέξει την ξηρασία.
Το ξύλο του χρησιμοποιείται ευρέως σε οικοδομικές εργασίες, στην επιπλοποιία, για πατώματα παρκέ και κάποιες φορές για την παραγωγή χαρτοπολτού. Συγκαταλέγεται στα είδη που είναι αρκετά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. 
Πηγή: www.wikepedia.org

Περίληψη είδους 
Ο ευκάλυπτος Camaldulensis είναι ένα  ταχέως αναπτυσσόμενο είδος που είναι ανεκτικό στην  αλατότητα, την υπεράρδευση, την ξηρασία και τον παγετό. Είναι κατάλληλος για μια  σειρά από διαφορετικές χρήσεις  και διαφορετικές εφαρμογές όσο αφορά την ξυλεία του. Είναι το  είδος με τη μεγαλύτερη σε εύρος φυσική διανομή και διαθέτει διαφορετικές παραλλαγές ανάλογα με την προέλευση του, οι οποίες του δίνουν ποικίλα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Καλλιεργείται εκτεταμένα σε πολλές περιοχές έτσι ένα μεγάλο μέρος πληροφοριών σχετικά  με τη  δασοπονία και τη  διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών που τον προσβάλλουν  είναι  γνωστά. Λόγω του φυσικού μεγάλου φυλλώματος που αναπτύσσει, οι κοντινές αποστάσεις και η  σωστή διαχείριση του είναι υποχρεωτικές για να αναπτύξει τον επιθυμητό κορμό για την παραγωγή ξυλείας. Το ξύλο του είναι σκληρό, βαρύ και ανθεκτικό και  χρειάζεται προσοχή κατά την αφύγρανση του. Το είδος αυτού του ευκαλύπτου είναι περιζήτητο για πολλές χρήσεις, όπως είναι η κατασκευή βαριών  επίπλων αλλά και η χρήση του ως  καυσόξυλο.
 
Περιγραφή και μορφή 
Ο Camaldulensis είναι  ένα σχετικά μεγάλο παρόχθιο δέντρο, όπου συνήθως φτάνει σε ύψος  τα 20 μέτρα αλλά σπάνια υπερβαίνει τα 50 μέτρα. Σε ανοικτές δασικές εκτάσεις  έχει συνήθως κοντό και παχύ κορμό, καθώς και ένα μεγάλο φύλλωμα με βαριά διακλάδωση. Στις φυτείες,  μπορεί να έχει  ένα καθαρό κορμό  έως 20 μέτρα με ελαφρά διακλαδισμένο φύλλωμα. Αναγνωρίζονται γενικά  οι βόρειες  και νότιες  μορφές του  Camaldulensis. Ο Camaldulensis var. Camaldulensis αντιστοιχεί  στη νότια μορφή και ο Camaldulensis var. obtusa αντιστοιχεί  στη  βόρεια μορφή.  Camaldulensis var. Camaldulensis έχει τραχύ φλοιό για τα πρώτα 1-2 μέτρα από την αρχή του κορμού. Πάνω απο το τραχύ μέρος ο φλοιός είναι λείος με λευκό χρώμα με αποχρώσεις ανοιχτού γκρι ή πιο σκούρο γκρι και κόκκινα σημάδια. Τα φύλλα του  είναι μη γλαυκά και τα μπουμπούκια του έχουν το σχηματισμό καλύμματος. Ο Camaldulensis var. obtusa έχει λείο φλοιό στο επίπεδο του εδάφους. Ο φλοιός του είναι λευκός,  γαλακτώδης  και μερικές φορές έχει  κοκκινωπά καφέ σημάδια. Τα φύλλα  του είναι γλαύκα (με μία  λευκή κηρώδες υφή) και τα μπουμπούκια του έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα. Ο ευκάλυπτος Camaldulensis είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο.
 
Φυσική και φυτεμένη  κατανομή 
Ο Camaldulensis έχει την ευρύτερη κατανομή από όλους τους ευκαλύπτους και είναι το μόνο είδος που απαντάται στη φύση σε όλες τις ηπειρωτικές πολιτείες της Αυστραλίας. Εμφανίζεται μαζί, ή κοντά, σε σχεδόν όλα τα εποχιακά υδατορεύματα σε άνυδρες και ημι-άνυδρες περιοχές της ενδοχώρας. Βρίσκεται  κατά μήκος πολλών ρευμάτων  και  ποταμών στα νότιο-ανατολικά της ηπείρου, κυρίως από την πλευρά της ενδοχώρας. Είναι γενικά ένα παρόχθιο δέντρο αλλά μερικές φορές επεκτείνεται και σε πλημμυρικές περιοχές.
Ο Camaldulensis αναπτύσσεται σε μεγάλο και διαφορετικό εύρος εδαφικών τύπων. Κυρίως σε προσχωσιγενή εδάφη, αν και μερικές φορές αναπτύσσεται και σε αλατώδης λίμνες. Είναι κοινό είδος σε βαριά αργιλώδη εδάφη στη νότιο Αυστραλία αλλά συνήθως εμφανίζεται σε αμμώδη προσχωσιγενή εδάφη στο βορρά. Επίσης, αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικά πηλώδη, στο νότο. Η νότια  ποικιλία είναι καταλληλότερη για το μεσογειακό χειμώνα με τις αντίστοιχες βροχοπτώσεις και αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά πηλώδη εδάφη. Η βόρεια μορφή είναι καταλληλότερη για το  τροπικό καλοκαίρι με τις αντίστοιχες βροχοπτώσεις  και σε περιοχές με αμμώδη και προσχωσιγενή εδάφη, αλλά αναπτύσσεται καλά και σε αλκαλικά  νατριούχα  εδάφη. 
Οι νέες  φυτείες   καλλιεργούνται στο εξωτερικό για ξυλοπολτό αλλά οι αποδόσεις και η ποιότητα είναι χαμηλή στη νότια Αυστραλία.  Επίσης, χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για ινοσανίδες  και μοριοσανίδες. 
 
Λουλούδια, σπόροι και αναπαραγωγή 
Τα λουλούδια είναι λευκά, σε συστάδες των 7-11 και ο χρόνος ανθοφορίας εξαρτάται από την τοποθεσία. Τα λουλούδια του Camaldulensis ανθίζουν σε μεγάλο βαθμό κάθε δύο ή τρία χρόνια, ανάλογα με την εποχή. Η συλλογή των  σπόρων είναι καλύτερη από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο, αν και οι χρόνοι συλλογής μπορεί να ποικίλουν λόγω της περιφερειακής και εποχιακής μεταβλητότητας. Η πρώτη καλλιέργεια σπόρων προς σπορά από νεαρά δέντρα μπορεί να προκύψει από την ηλικία των τριών ετών. Οι σπόροι έχουν σχήμα κυβοειδές ή πυραμοειδές με λεία επιφάνεια 1-1,5 mm, με χρώμα κίτρινο ή καφέ κίτρινο, με δύο στρώσεις σπόρων. Όταν οι σπόροι πολλαπλασιάζονται σε θερμότερες συνθήκες  μπορούν να φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος φύτευσης μέσα σε 6-8  εβδομάδες, σε αντίθεση με τους 4 μήνες που απαιτούνται στα πιο κρύα κλίματα. 
Ο Camaldulensis χρειάζεται την ίδια προετοιμασία για να φυτευτεί όπως και τα άλλα είδη ευκαλύπτου. Χρειάζεται έλεγχος των ζιζανίων και των αγριόχορτων πριν από τη φύτευση. Τα σπορόφυτα μπορούν να φυτευτούν είτε με το χέρι είτε μηχανικά. Για να μπορεί να περνά το γεωργικό μηχάνημα χρειάζεται απόσταση 3μέτρα ανάμεσα στις γραμμές φύτευσης.
Η δασοκομία διαφέρει  μεταξύ βόρειας και νότιας  προέλευσης,  καθώς ο χρόνος φύτευσης θα πρέπει να συμπίπτει  με τις βροχοπτώσεις. Μεγαλύτερη απόσταση και μικρότερη κοπή μπορεί να είναι δυνατή σε θερμότερες περιοχές. Ο έλεγχος των ζιζανίων και των αγριόχορτων παραμένει κρίσιμος , ιδιαίτερα κατά τα πρώτα έτη.
 
Περιοριστικοί Παράγοντες
Ο Camaldulensis δεν προτιμά τα ασβεστώδη εδάφη, εκτός από την ποικιλία Eyre Peninsula, επίσης σε περιοχές με χαμηλή βροχόπτωση παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία σε επιθέσεις εντόμων και ζιζανίων.
 
Παράσιτα και ασθένειες
Λόγω της εκτεταμένης φύτευσης και της χρήσης του, υπάρχει σημαντικός αριθμός διαθέσιμος  πληροφοριών σχετικά με τις ασθένειες και τα παράσιτα   αυτού του είδους. Έχει χαμηλή προς υψηλή ευαισθησία στις επιθέσεις των εντόμων, ανάλογα με την προέλευση και το κάθε φυτό ατομικά. Είναι ευπαθές στο σκαθάρι Lyctus planicollis. Οι παραποτάμιές φυτείες καταστρέφονται από τα έντομα Perga Dorsalis, Pergagrapta Spp, από τον σκόρο Gumleaf skeletoniser (Uraba lugens ) από το σκαθάρι Anoplagnathus spp., από το έντομο Lerp psyllid (Cardiaspina spp., Glycaspis spp.) και το σκαθάρι Leafblister (Phylacteophaga froggatti). Οι ασθένειες και τα παράσιτα μπορούν να μειωθούν με την προσεκτική επιλογή της περιοχής προέλευσης του ευκαλύπτου και με την μείωση του περιβαλλοντολογικού "στρες". Αυτό σημαίνει ότι το φυτό χρειάζεται συχνό πότισμα, κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και λίπανση εάν αυτή κριθεί αναγκαία.
 
Γενικές Προδιαγραφές 
Γονιμότητα Εδάφους: Προτιμά τη μέτρια γονιμότητα
Αλατότητα: Ανέχεται την  ελαφριά 2-4, την μέτρια 4-8 και την υψηλή 8-16. Να αποφεύγεται η ακραία αλατότητα >16
Εδαφικό PH: Προτιμά το όξινο 4-6, το ουδέτερο 6-8, ανέχεται το αλκαλικό 8-10 και να αποφεύγεται το πολύ αλκαλικό > 10
Υφή εδαφικής επιφάνειας: Ανέχεται την ελαφριά και την μέτρια αλλά προτιμά τη βαριά
Αποστράγγιση: Ανέχεται τη φτωχή
Πλημμύρα: Προτιμά τη βραχυπρόθεσμη και ανέχεται τη μακροπρόθεσμη
Εδαφικό βάθος:  Ανέχεται το ρηχό, το μέτριο και προτιμά το βαθύ
Εδαφική Θέση: Ανέχεται τη μέση κλίση και τη χαμηλότερη κλίση. Προτιμά επίπεδα εδάφη  και προτιμά τις όχθες των ποταμών.
Παγετός: (μικρότερη θερμοκρασία °C ) Ανέχεται τον ελαφρύ παγετό >2°C, τον μέτριο παγετό 2°C  με -2°C και  τον βαρύ -2°C με -6°C


Πηγή: dpi.nsw.gov.au

Δεν υπάρχουν σχόλια: