ΓΥΡΕΟΠΙΤΤΑ
Η συνταγή για μια πολύ καλή και θρεπτική γυρεόπιττα έχει την παρακάτω σύνθεση :
Γύρη2 κιλά δική μας,
Σογιάλευρο5 κιλά με λίπος κάτω του 7% (αλευρ/μένο),
Ζάχαρη11 κιλά άχνη,
Μέλι4 κιλά ρευστοποιημένο.
1. Ζεσταίνουμε 4κιλά νερό ώσπου να γίνει χλιαρό, κατόπιν το ρίχνουμε σε μια πλαστική λεκάνη που έχουμε την γύρη. Αναδεύουμε το μίγμα για 15-30 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η γύρη. Μετά προσθέτουμε το ρευστοποιημένο μέλι(45βαθμοί) και ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα προσθέτουμε το σογιάλευρο, την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να αναμιχτούν καλά όλα τα υλικά που έχουμε μέσα στην λεκάνη.
2. Το προϊόν που θα μας προκύψει, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστό ούτε και πολύ σκληρό, γι` αυτό κατά το τέλος του αλέσματος προσθέτουμε επιπλέον λίγο ζάχαρη άχνη ή νερό, ούτως ώστε το ζυμάρι που κάναμε να αποκτήσει την σύσταση που θέλουμε για να μπορούν οι μέλισσες να το παίρνουν εύκολα.
3. Το σογιάλευρο που περιέχει λίπος μικρότερο του 3% και είναι χονδρό- αλεσμένο (τροφή για κτηνοτροφία), έστω και ψιλοαλεσμένο, δεν κάνει.
4. Προσοχή πρέπει να δείξουμε και στην αγορά της γύρης. Εάν είναι του εμπορίου και είναι παλιάς σοδειάς πιθανόν να έχει χάσει τα συστατικά της. Εύκολα επίσης μπορεί να μεταδώσει ασθένειες στο γόνο του μελισσιού μας όπως είναι η ασκοσφαίρωση και η Αμερικάνικη σηψιγονία. Εάν την πάρουμε από συνάδελφο μελισσοκόμο που ξέρουμε τα μελίσσια του είναι πιο ασφαλές. Το σίγουρο πάντως είναι η γύρη να είναι δική μας, τότε είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της. Η γυρεόπιττα με φρέσκια γύρη ικανοποιεί τις ανάγκες του μελισσιού, είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και άλλα ωφέλιμα συστατικά.
Η συνταγή για μια πολύ καλή και θρεπτική γυρεόπιττα έχει την παρακάτω σύνθεση :
Γύρη
Σογιάλευρο
Ζάχαρη
Μέλι
1. Ζεσταίνουμε 4κιλά νερό ώσπου να γίνει χλιαρό, κατόπιν το ρίχνουμε σε μια πλαστική λεκάνη που έχουμε την γύρη. Αναδεύουμε το μίγμα για 15-30 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η γύρη. Μετά προσθέτουμε το ρευστοποιημένο μέλι(45βαθμοί) και ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα προσθέτουμε το σογιάλευρο, την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να αναμιχτούν καλά όλα τα υλικά που έχουμε μέσα στην λεκάνη.
2. Το προϊόν που θα μας προκύψει, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστό ούτε και πολύ σκληρό, γι` αυτό κατά το τέλος του αλέσματος προσθέτουμε επιπλέον λίγο ζάχαρη άχνη ή νερό, ούτως ώστε το ζυμάρι που κάναμε να αποκτήσει την σύσταση που θέλουμε για να μπορούν οι μέλισσες να το παίρνουν εύκολα.
3. Το σογιάλευρο που περιέχει λίπος μικρότερο του 3% και είναι χονδρό- αλεσμένο (τροφή για κτηνοτροφία), έστω και ψιλοαλεσμένο, δεν κάνει.
4. Προσοχή πρέπει να δείξουμε και στην αγορά της γύρης. Εάν είναι του εμπορίου και είναι παλιάς σοδειάς πιθανόν να έχει χάσει τα συστατικά της. Εύκολα επίσης μπορεί να μεταδώσει ασθένειες στο γόνο του μελισσιού μας όπως είναι η ασκοσφαίρωση και η Αμερικάνικη σηψιγονία. Εάν την πάρουμε από συνάδελφο μελισσοκόμο που ξέρουμε τα μελίσσια του είναι πιο ασφαλές. Το σίγουρο πάντως είναι η γύρη να είναι δική μας, τότε είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της. Η γυρεόπιττα με φρέσκια γύρη ικανοποιεί τις ανάγκες του μελισσιού, είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και άλλα ωφέλιμα συστατικά.
2.Απλή γυρεόπιτα
Η γυρεόπιττα που περιγράφουμε παρακάτω, είναι πολύ απλή, παίρνεται από τις μέλισσες αμέσως και γίνεται από τον καθένα εύκολα.
Σε μια λεκάνη που έχουμε
Αναδημοσίευση από: http://www.melissokomos.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου