Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2007

ΦΑΚΕΛΩΤΗ (PHACELIA TANACETIFOLIA)

Α) ΦΑΚΕΛΩΤΗ (PHACELIA TANACETIFOLIA)

Η Φακελωτή ανήκει στην οικογένεια Hydrophyllaceae της τάξης Tubiflorae (Solanales) της κλάσης των δικοτυλήδονων. Είναι ετήσιο ποώδες φυτό προσαρμοσμένο σε ξηροθερμικές συνθήκες. Φέρει έλλοβα φύλλα και άνθη κυανοιώδη ή κυανοπράσινα σε πυκνούς σταχυοειδείς βοστρύχους. Είναι φυτό μελιτογόνο, γυρεοφόρο και κτηνοτροφικό.

Ο σπόρος της ωριμάζει σε 60 ημέρες περίπου και πρέπει να αρδευτεί δύο τουλάχιστον φορές. Το ύψος του φυτού είναι 70 - 90 πόντους και η διάρκεια της ανθοφορίας 50 ημέρες. Αποδίδει περίπου 40 κιλά μέλι το στρέμμα όταν χρησιμοποιείται ως μελιτογόνο φυτό.

Το χωράφι που θα καλλιεργηθεί με Φακελωτή πρέπει να δεχθεί ένα φρεζάρισμα και ακολουθεί διασπορά στην επιφάνειά του 600 γρ. Φακελωτής αναμεμιγμένων με 3 - 4 κιλά άμμο σε ένα στρέμμα. Η σπορά γίνεται τον Γενάρη, ώστε η ανθοφορία να παρατηρηθεί τον Μάρτη που είναι η καλύτερη περίοδος αξιοποίησής της από τα μελίσσια. Αν υπάρχει νερό άρδευσης μπορεί η σπορά να γίνει και τον Ιούλη ώστε η ανθοφορία να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη.

Λόγω της έντονης καλοκαιρινής ξηρασίας και της ανυπαρξίας δασών, οι ανθοφορίες είναι περιορισμένες και τα μελίσσια δεν έχουν βοσκή όλο το χρόνο. Μέχρι σήμερα κανένας μελισσοκόμος δεν έχει ασχοληθεί με την καλλιέργεια μελισσοκομικών φυτών με σκοπό την αύξηση της παραγωγής μελιού. Εξάλλου η φακέλωτη είναι και πολύ καλό κτηνοτροφικό φυτό.Δεν υπάρχουν σχόλια: