Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007

VARROX-συσκεύη ελεγχόμενης εξάτμισης οξαλικού οξέος
Τοπετούμε 1 γραμμάριο οξαλικό οξύ( ένα κουταλάκι) σε μονό μελίσσι και 2 γρ. σε διώροφο μελίσσι.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΙΚΗΣ ΑΚΑΡΙΑΣΗΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΑΤΜΙΣΤΗΡΑ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ:

Γράφει: Σιγκούδης Άνθιμος Γεωπόνος-Μελισσοκόμος

Κιν: 69 37 47 53 57

VARROX-εξατμιστήρας

1.Συσκευή:

Η συσκευή VARROX (Φωτ.1) περιλαμβάνει μια μεταλλική συσκευή με μια αντίσταση στην άκρη, 3 μέτρα καλώδιο με δύο ακροδέκτες μπαταρίας 12 V αυτοκινήτου. Έχει έξοδο 150 Watt. Πηγή ενέργειας μπορεί να είναι είτε μια μπαταρία( μπαταρία αυτοκινήτου, 12 Volt,12A, ικανότητας >40 AH) είτε ο αναπτήρας τσιγάρων του αυτοκινήτου χρησιμοποιούμενος με μια προέκταση.

Προσοχή στις οδηγίες χρήσης!

Χρησιμοποιήστε προστατευτική μάσκα.

Ελάχιστες διαστάσεις της εισόδου της κυψέλης: 14 mm ύψος και 90mm πλάτος.

Ελάχιστη απόσταση μεταξύ πατώματος κυψέλης και πλαισίων : 2 εκατοστά.

2.Τρόπος δράσης:

Το οξαλικό οξύ γεμίζει το τηγάνι, και η συσκευή τοποθετείται από την είσοδο της κυψέλης (Φωτ.2), στο εσωτερικό. Λόγω της θέρμανσης του τηγανιού, το οξαλικό οξύ υγροποιείται και εξατμίζεται.

Οι ατμοί του οξαλικού οξέος γεμίζουν την κυψέλη και όλες οι επιφάνειες και οι μέλισσες καλύπτονται με ένα πολύ λεπτό στρώμα από κρυστάλλους οξαλικού οξέος (Φωτ.3), οι οποίοι είναι ανεκτικοί από τις μέλισσες αλλά έχουν θανατηφόρα επίδραση στα ακάρεα της βαρρόα.

3.Θεραπεία

3.1 Εποχή εφαρμογής

Η θεραπεία δεν πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια έντονης πτητικής δραστηριότητας των μελισσών.

Η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από +4 C.

Ειδικά σε περιοχές με μελλίτωμα, η τελευταία πτήση καθαρισμού δεν πρέπει να είναι πριν από 4 βδομάδες . Μια πτήση καθαρισμού θα πρέπει να αναμένεται.

Η χρήση του VARROX είναι κατάλληλη για την παρακάτω θεραπεία σε κυψέλες μελισσών χωρίς γόνο(Νοέμβριο-Δεκέμβριο).

3.2 Δοσολογία

Τύπος κυψέλης

Διένυδρο οξαλικό οξύ

Κουταλάκι μέτρησης

Μονή κυψέλη

1 γραμ.

1

Διπλή κυψέλη

2 γραμ.

2

* Ένα κουταλάκι (Φωτ.4), γεμάτο χωρίς πίεση, αντιστοιχεί σε 1 γραμμ. Κάθε συσκευή περιλαμβάνει ένα κουταλάκι.

3.3 Τοποθέτηση της συσκευής

Τοποθετούμε την κατάλληλη ποσότητα οξαλικού οξέος στην συσκευή και δίνεται προσοχή ώστε να μην χυθεί οξαλικό οξύ κατά την μεταφορά στην κυψέλη.

Τοποθέτηση του τηγανιού της συσκευής στην μέση της βάσης της κυψέλης μέχρι το μεταλλικό εξάγωνο της συσκευής να μπει ολόκληρο μέσα.

Εάν οι μέλισσες κρέμονται πάνω στο τηγάνι, καπνίζουμε ελαφρώς για να ανεβούν στα πλαίσια.

Η θεραπεία πρέπει να γίνεται σε κυψέλες στις οποίες υπάρχουν μέλισσες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κοντινή απόσταση από κερί( ελάχιστη απόσταση 2 εκατ.)

Ελάχιστες διαστάσεις της εισόδου της κυψέλης: 14 mm ύψος και 90mm πλάτος. Εάν η εισαγωγή της συσκευής διαμέσου της εισόδου δεν είναι εφικτή εξαιτίας της κατασκευής της κυψέλης χρησιμοποιούμαι το άνοιγμα του συρταριού διάγνωσης όπου είναι δυνατόν. Σε αυτήν την περίπτωση, η είσοδος της κυψέλης κλείνεται ερμητικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαιτίας της θερμαντικής δράσης του τηγανιού, υπάρχει ο κίνδυνος λιωσίματος πλαστικών μερών και συνθετικών κυψελών.

Η συσκευή αναπτύσσει θερμοκρασίες άνω των 400 C και μπορεί να δημιουργήσει εστίες θέρμανσης στην βάση της κυψέλης και των πλαισίων. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί χρησιμοποιώντας φύλλο μεταλλικό ή ξύλινο κάτω από το τηγάνι.

3.4 Σφράγισμα της κυψέλης

Σφραγίστε ολόκληρη την είσοδο ή το συρτάρι διάγνωσης , γύρω από την λαβή της συσκευής χρησιμοποιώντας λωρίδες αφρού(σφουγγάρι ) ή πανί.

Ανοίγματα στα πατώματα θα πρέπει να σφραγιστούν καλά σε όλη την κυψέλη.

3.5 Διάρκεια της θεραπείας

Αφού σφραγιστεί η κυψέλη, ανάψτε την συσκευή (Φωτ.5) από την μπαταρία του αυτοκινήτου ( 12V) για 2,5 λεπτά.

Ένα επιπλέον λεπτό θέρμανσης ανά θεραπεία απαιτείται σε περίπτωση χρήσης καλωδίου επέκτασης (7 μέτρα). Ένα από τα γαντζάκια του καλωδίου μπορεί να είναι διαρκώς συνδεδεμένο με την πηγή ενέργειας , χρησιμοποιώντας το δεύτερο γαντζάκι για να ανοίγετε και να κλείνετε την συσκευή. Δεν υπάρχει διαφορά αν οι θετικοί ή αρνητικοί πόλοι είναι συνδεδεμένοι κατάλληλα- η λειτουργία της θέρμανσης δεν μειώνεται.

Αφού σβήσετε την συσκευή, περιμένετε 2 λεπτά προτού τραβήξετε την συσκευή έξω από την κυψέλη, έτσι ώστε οι ατμοί του οξαλικού οξέος να κατακαθήσουν.

Εφόσον απομακρύνετε την συσκευή, βεβαιωθείτε ότι η είσοδος της κυψέλης είναι κλεισμένη καλά και αφήστε την κλειστή για άλλα 10 λεπτά.

Μετά την απομάκρυνσή της η συσκευή θα πρέπει να ψυχραίνεται σε ένα κουβά με νερό, έτσι ώστε με την επόμενη χρήση να μην αρχίζει η εξάτμιση προτού εισέλθει η συσκευή μέσα στην κυψέλη.

Σύσταση:

Στα μεγαλύτερα μελισσοκομεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες συσκευές για εξοικονόμηση χρόνου.

4. Δι-Ένυδρο οξαλικό οξύ(κρύσταλλοι οξαλικού οξέος)

Το οξαλικό οξύ(C2H2O4 x 2 H2O)CAS-No.6153-56-6, EG-No.205-634-3, είναι μία ανθυγιεινή, τοξική και διαβρωτική ουσία. Όταν γεμίζετε την συσκευή και κατά την διάρκεια της θεραπείας, είναι απολύτως αναγκαίο να φοράτε προστατευτικά γυαλιά, μια προστατευτική μάσκα (ΕΝ149:2001 FFP 3) γάντια και ρούχα με μακριά μανίκια.

Το οξαλικό οξύ είναι εγκεκριμένο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στην Βιολογική Μελισσοκομία.

4.1 Ασφάλεια εργασίας

Τρόπος χρήσης

Το οξαλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία και κατά την επαφή με το δέμα και με πιθανή κατάποση. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Οι ατμοί και η σκόνη του οξαλικού οξέος δεν πρέπει να εισπνέεται.

Κρατήστε το, μακριά από τα παιδιά. Πρέπει να αποθηκεύεται στο αρχικό του δοχείο, σε ασφαλές μέρος.

Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε απευθείας με νερό. Εάν καταποθεί επισκεφθείτε απευθείας γιατρό.

Ασφάλεια κατά την διάρκεια και μετά από την θεραπεία

 • Κατά την εφαρμογή σε ανοικτό χώρο, φροντίστε ο άνεμος να διώχνει τους ατμούς που δραπετεύουν μακριά από τον χρήστη. Όλο το μήκος του καλωδίου πρέπει να χρησιμοποιείται και ο χρήστης πρέπει να παραμένει μακριά από την κυψέλη.
 • Το αφρώδες υλικό που χρησιμοποιείτε για το σφράγισμα της κυψέλης πρέπει να το αγγίζεται με γάντια. Αυτό περιορίζει την επαφή με το οξύ σε περίπτωση συγκέντρωσης του στην εσωτερική πλευρά του αφρού. Το αφρώδες υλικό πρέπει να ξεπλένετε προσεκτικά με νερό πριν από την φύλαξή του.
 • Η συσκευή VARROX παράγει υψηλές θερμοκρασίες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κοντά σε εύφλεκτα υλικά. Πάντα τοποθετείστε την πάνω σε ένα φύλλο μη εύφλεκτου υλικού( π.χ. μέταλλο). Πότέ μην αγγίζετε τα μεταλλικά μέρη της συσκευής κατά την χρήση της.

Προσοχή: Αυτά μπορεί να παραμείνουν καυτά για πολύ χρόνο μετά την χρήση. Η συσκευή δεν πρέπει να τίθεται σε λειτουργία ποτέ χωρίς επιτήρηση.

 • Μετά την θεραπεία κατά την διάρκεια του χειμώνα, κρύσταλλοι οξαλικού οξέος βρίσκονται στο πάτο της κυψέλης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην απουσία δραστηριότητας καθαρισμού των μελισσών, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι. Απαιτείται λοιπόν προσοχή σε περίπτωση ελέγχου, μετά την χειμερινή θεραπεία. Πρέπει να φοράτε γάντια και μάσκα. Το υπόλοιπο του οξαλικού οξέος θα διασπαστεί σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα και θα καθαριστεί από τις μέλισσες την άνοιξη.

5. Η έννοια του ελέγχου

Συνδυασμένη εφαρμογή οξαλικού οξέος σε εποχή του έτους χωρίς γόνο(Νοέμβριο-Δεκέμβριο) και μια θεραπεία αργά το καλοκαίρι(Αύγουστο-Σεπτέμβριο) με κρυσταλλική Θυμόλη ή Μυρμηκικό(φορμικό οξύ) έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της Βαρρόα.

5.1 Θεραπεία σε κυψέλες χωρίς γόνο

Η συσκευή VARROX μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες χωρίς γόνο.

Ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό άνω του 96% μπορεί να επιτευχθεί και έτσι μπορεί να αποδεκατίσει τον πληθυσμό της Βαρρόα σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζονται για τις μέλισσες άριστες συνθήκες για την νέα περίοδο.

Ένα υπάρχει πτώση περισσότερων από 1000 ακάρεων βαρρόας με την θεραπεία ή αν είναι αβέβαιο κατά πόσο υπήρχε γόνος στις κυψέλες, συστήνεται μία δεύτερη θεραπεία. Η καλύτερη περίοδος γι’αυτήν είναι δύο εβδομάδες μετά από την πρώτη θεραπεία. Κατά την διάρκεια της δεύτερης θεραπείας ΜΟΝΟ ένα γραμμάριο(1 gram) οξαλικού οξέος πρέπει να χρησιμοποιείτε, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κυψέλης. Οι μέλισσες ανέχονται καλά δύο ή περισσότερες θεραπείες.

5.2 Θεραπεία σε σμάρια ή τεχνητά σμάρια

Τα σμάρια ή τεχνητά σμάρια μπορούν να θεραπευτούν οποιαδήποτε περίοδο.

5.3 Θεραπεία σε πυρήνες

Πρέπει να εφαρμόζεται προτού σφραγιστεί ο πρώτος γόνος, αν είναι δυνατόν.(Δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα σε σφραγισμένο γόνο).

Προσοχή: Οι αποικίες χωρίς βασίλισσα αντιδρούν στην θεραπεία με αυξημένη δραστηριότητα στην κυψέλη και την εγκαταλείπουν.

6. Αξεσουάρ

 • Προστατευτική μάσκα ΕΝ149:2001 FFP 3
 • Προέκταση καλωδίου 7 m με βύσμα για τον αναπτήρα του αυτοκινήτου ή με γαντζάκια για την μπαταρία του αυτοκινήτου.

7.Προβλήματα:

 • Μετά την θεραπεία υπάρχει λίγο οξύ στο τηγάνι.
  1. Η διάρκεια θέρμανσης είναι πολύ σύντομή. Προσθέστε περίπου ½ λεπτό.
  2. Η μπαταρία είναι πολύ αδύνατη και δεν έχει απόδοση. Αλλάξτε την.
 • Πιθανές προεξοχές κεριού κάτω από τα πλαίσια πρέπει να απομακρυνθούν για να μην εμποδίζουν την συσκευή ή να μην βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτήν. Διατηρείστε μια ελάχιστη απόσταση 2 εκατοστών.
 • Να αποφεύγεται η θεραπεία σε άδειες ή πολύ μικρές σε πληθυσμό κυψέλες.

Η συσκευή VARROX είναι πατενταρισμένο προϊόν της Andermatt Biovet AG, Ελβετίας.

Πληροφορίες-Διανομή των παραπάνω προιόντων:

ΓΕΝΕΣΙΣ agro, Καλαποθάκη 8,54624, Θεσσαλονίκη.

Τηλ: 2310-253031, Κιν: 69 37-47 53 57, Fax: 2310-253038, E-mail: info@genesisagro.gr .

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ανθιμε σφραγιζεις και τι σιτες στα καπάκια ;

ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ-κιν: 0030-6937 47 53 57 είπε...

ΟΧΙ ΤΙΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ ΤΟΝ ΑΤΜΟ

Ανώνυμος είπε...

Καλή η δουλειά σου Άνθιμε...
Τη συσκευή την εισάγεις και την εμπορεύεσαι εσύ;
Αν ναι ,μου στέλνεις την τιμή της ;
Έχει αποδοχή η συσκευή απο τους μελισσάδες; Απο ότι ξέρω είναι πάντως καλής αποτελεσματικότητας.
Καλή συνέχεια.
Χρ. Κογκαλίδης

ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ-κιν: 0030-6937 47 53 57 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.