Η Κρήτη θα γίνει... Ήπειρος
Σε 5 εκατ. χρόνια μία νέα Πίνδος θα χωρίσει την Ανατολική Μεσόγειο στη μέση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008
Μια τεράστια οροσειρά, μεγαλύτερη ακόμη και από την Πίνδο, αναδύεται σιγά σιγά από τον βυθό της θάλασσας ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη. Η κορυφή της βρίσκεται τώρα 1,5 χιλιόμετρο κάτω απο την επιφάνεια του νερού και εξακολουθεί να ορθώνεται ανεμπόδιστη- οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα φθάσει σε ύψος τα 4 χιλιόμετρα, επισκιάζοντας σε μέγεθος κάθε άλλο ελληνικό βουνό!
«Είναι η οροσειρά της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία σύμφωνα με τις έρευνες που έχουμε κάνει, άρχισε να σχηματίζεται πριν από 2 με 3 εκατομμύρια χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρης Παπανικολάου. Έχοντας στα χέρια του όλα τα τελευταία δεδομένα για τη διεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες κάτω απο τα «πόδια» του ελλαδικού χώρου, ο κ. Δ. Παπανικολάου εξηγεί ότι πρόκειται «για μια οροσειρά που η βόρεια πλευρά της, αυτή που βλέπει προς το Αιγαίο, εκτείνεται αυτή τη στιγμή σε βάθος 4 χιλιομέτρων μέχρι τον πυθμένα, ενώ η νότια πλευρά της που αντικρύζει την Κυρηναϊκή
ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Η νέα οροσειρά που αναδύεται θα έχει ύψος 4.000 μ. και θα μετατρέψει το Αιγαίο σε στεριά!Χερσόνησο, τη Λιβύη, ορθώνεται σε ύψος 3 χιλιομέτρων από τον βυθό. Είναι δηλαδή σαν μια βυθισμένη Πίνδος, που όταν ξεπροβάλλει από το νερό στο απώτερο μέλλον θα βρίσκεται έως και 4 χιλιόμετρα πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίζοντας στα δύο το Λιβυκό Πέλαγος».
Ο επιστήμονας λέει ότι όταν η οροσειρά θα αρχίσει να ξεπροβάλλει πάνω απο τη θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη μορφή που έχει σήμερα. Ακόμα και η Κρήτη θα έχει προσκολληθεί στη μεγάλη οροσειρά, καθώς θα έχει μετακινηθεί 200 χιλιόμετρα πιο νότια από τη σημερινή της θέση, καλύπτοντας το 25% της απόστασης που τη χωρίζει από την Αφρική. Ήδη εδώ και πολύ καιρό, όπως λέει ο κ. Παπανικολάου, «οι δορυφορικές μετρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας φανερώνουν πως η Κρήτη ακολουθεί μια νοτιοδυτική πορεία σύγκλισης με την Αφρική, κινούμενη με ταχύτητα περίπου 4 εκατοστών τον χρόνο. Η κίνηση της Κρήτης προς τα νότια θα ανοίξει προσωρινά τη λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου. Ο Ευβοϊκός και ο Κορινθιακός Κόλπος θα μεγαλώσουν. Σαν ένα τεράστιο χέρι που τραβά το ελληνικό Αρχιπέλαγος προς τα κάτω, το λεγόμενο ηφαιστειακό τόξο- δηλαδή τα ηφαιστειακά νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μήλος, η Νίσυρος- θα μετακινηθεί και αυτό νότια και θα σβηστεί από τον χάρτη.
Καινούργια ηφαίστεια
Τα ηφαιστειακά αυτά νησιά θα εξαφανιστούν και καινούργια ηφαίστεια θα ξεπροβάλουν μέσα στον χερσαίο όγκο της Κρήτης που θα έχει ενοποιηθεί με τη μεγάλη οροσειρά. Ο υδάτινος όγκος του Αιγαίου θα μειωθεί στο ελάχιστο και τη θέση του θα πάρουν λίμνες από θαλασσινό νερό, υπολείμματα του σημερινού πελάγους. Όμως ποια είναι αυτή η αρχέγονη διεργασία που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αναδιατάσσει σαν παζλ τον ελλαδικό χώρο και να οδηγεί στην ανάδυση της υποθαλάσσιας «Πίνδου»; «Είναι σε μεγάλο βαθμό η υποβύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω απο την Ευρασιατική», λέει ο κ. Δ. Παπανικολάου. «Είναι μια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εκατομμύρια χρόνια, και σήμερα, με την τεχνολογία που έχουμε, μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε την ταχύτητα και τη διεύθυνση του φαινομένου, καθώς και τον χρονικό ορίζοντα που θα συμβούν αυτές οι γεωλογικές ανακατατάξεις».
Έτσι λοιπόν, η πλάκα της Ευρασίας που περιλαμβάνει το Κεντρικό Αιγαίο και την Κρήτη, κινείται προς τα νότια και νοτιοδυτικά, απομακρυνόμενη απο τη Βόρεια Ελλάδα. Η κίνηση αυτή συμπιέζει τον πυθμένα της Μεσογείου ανάμεσα στην Αφρική και την Κρήτη και οι τεράστιοι όγκοι ιζημάτων που βρίσκονται εκεί συσσωματώνονται σιγά σιγά και δημιουργούν την οροσειρά της Ανατολικής Μεσογείου. Σε πέντε εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, η οροσειρά θα έχει προβάλει πάνω από τη θάλασσα και σε 10 εκατομμύρια χρόνια θα έχει φθάσει σε ύψος 4 χιλιομέτρων πάνω από το νερό, προσαρτώντας στους πρόποδές της την Κρήτη.
Ο ωκεανός που έγινε... λίμνη!
Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Μεσόγειος, στην οποία θα ξεπροβάλλει η μεγάλη οροσειρά, είναι το τελευταίο υπόλειμμα του ωκεανού της Τηθύος, ο οποίος δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια. Σταδιακά ο ωκεανός αυτός άρχισε να κλείνει και να εξαφανίζεται πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια. Πριν από 13 εκατομμύρια, η Αραβία έκλεισε το κεντρικό τμήμα της Τηθύος απομονώνοντας το δυτικό, όπου έκτοτε σχηματίστηκε η Μεσόγειος, και δημιούργησε ταυτόχρονα ολόκληρο το ορεινό συγκρότημα του Καυκάσου. Το Ελληνικό Τόξο, στο μέτωπο του οποίου βρίσκεται η Κρήτη, αποκτά με τον καιρό μορφή σχεδόν ορθής γωνίας και πλησιάζει προς την Αφρική. Τα τελευταία 2-3 εκατομμύρια χρόνια η οροσειρά της Ανατολικής Μεσογείου αρχίζει να σχηματίζεται από τα ιζήματα του πυθμένα στα νότια της Κρήτης και, όταν ξεπροβάλλει πάνω από το νερό ύστερα από 5 εκατομμύρια χρόνια, θα χωρίσει στα δύο το Λιβυκό Πέλαγος, σε βόρειο και νότιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου