Με ιδιαίτερη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γιορτή Μελιού υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του ΑΠΘ, συμμετείχαν 12 μελισσοκόμοι και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του ΑΠΘ.
Οι μελισσοκόμοι παρουσίασαν τα προϊόντα της μέλισσας, μέλι ,βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, κερί .
Παρουσιάστηκε στους επισκέπτες η διαδικασία του τρύγου,
έγιναν δύο ομιλίες την πρώτη ημέρα από τον καθηγητή κ. Ανδρέα Θρασυβούλου και την δεύτερη ημέρα από τον τ. καθηγητή κ.Βασ. Λιάκο
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα διαφορετικά είδη μελιών που παράγονται από την ελληνική φύση καθώς, επίσης και τα προϊόντα της μέλισσας, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κερί, το δηλητήριο της μέλισσας, το κρασόμελο, η μοντουβίνα και τα καλλυντικά.
Στον χώρο πραγματοποιήθηκε επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή σκηνή και δόθηκαν διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες του Α.Π.Θ. οι οποίοι εξήγησαν στους καταναλωτές τις ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά και τη θρεπτικά αξία των προϊόντων μέλισσας.
Όπως ειπώθηκε από τον Καθηγητή του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του Α.Π.Θ., Ανδρέα Θρασυβούλου, «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταυτοποίησε τις κατηγορίες μελιού που παράγει και που μπορεί να τις ελέγξει αγορανομικά. Ο καταναλωτής θα πρέπει να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες μελιού όπου θα πρέπει αναγράφεται η λέξη μέλι, η ένδειξη «ελληνικό», η διεύθυνση του παραγωγού και άλλες απαραίτητες πληροφορίες. Θα πρέπει να αποφεύγει να αγοράζει μέλι από πλανόδιους πωλητές οι οποίοι διαθέτουν συνήθως νοθευμένο μέλι με τη μέθοδο διάθεσης χέρι με χέρι». Ο Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Βασίλης Λιάκος αναφέρθηκε στην ωφελιμότητα του μελιού και εξήγησε στους καταναλωτές το πόσο σημαντικό είναι για την υγεία τους να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με το μέλι.
Η εκδήλωση ήταν μία συνάντηση γνωριμίας των καταναλωτών με τη μέλισσα και τα προϊόντα της. Στο χώρο υπήρχαν συνολικά 11 περίπτερα. Στο περίπτερο του Α.Π.Θ. έγινε ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα της μέλισσας και μοιράστηκε ενημερωτικό έντυπο φυλλάδιο. Στα άλλα περίπτερα οι μελισσοκόμοι παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί Θεσσαλονικείς στους οποίους προσφέρθηκαν, από το Σύλλογο Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, λουκουμάδες και γιαούρτι με μέλι. Χρειάστηκαν συνολικά 5.000 λουκουμάδες, 150 κιλά γιαούρτι και 80 κιλά μέλι για να γλυκάνουν τους επισκέπτες οι οποίοι απόλαυσαν ένα γλυκό διήμερο γνώσης.
2 σχόλια:
3η photo με τις κόκκινες κυψέλες στο περίπτερο είναι ο φίλος μου ο Μπάμπης ο Νασιούδης! Μπράβο του παρα τα χρονακια του στο καθήκον!
ΣΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΑΚΑΚΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΣ ΣΤΟ http://kokkini-melissa.blogspot.com/2008/02/blog-post.html, ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΟΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Δημοσίευση σχολίου