Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Το μυστικό των αιωνόβιων στα Μεσκλά Χανίων είναι η διατροφή

«Μια ζωή δούλευα στα χωράφια, κάτι  που σκληραγωγεί τον άνθρωπο. Πέρα  από το γαϊδουράκι άλλο μέσο δεν  είχαμε, επομένως κάναμε και  πεζοπορία. Όσο για διατροφή, χόρτα  και όσπρια τρώγαμε κυρίως, όλα  παραγωγή της περιοχής μας», λέει ο  90χρονος Γιώργος Βουράκης

Η δουλειά στα χωράφια ήταν σκληρή, περπατούσαν πολύ, πέρασαν κακουχίες και πολέμους και έχουν καλή υγεία αν και «κατοστάρηδες»

«Τρώγαμε με μέτρο και φθάσαμε τα 100»

Το μυστικό των αιωνόβιων στα Μεσκλά Χανίων είναι η διατροφή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Ο κ. Ευτύχης Αλιγιζάκης είναι γενικός γιατρός.
Δύο φορές την εβδομάδα εξετάζει τους κατοίκους των Μεσκλών Χανίων- ενός χωριού περίπου 250 κατοίκων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.
Πολύ γρήγορα διαπίστωσε με έκπληξη ότι ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί... αιωνόβιοι και μάλιστα με καλή υγεία. Όταν άρχισε μαζί με συναδέλφους του να ερευνά πώς τα καταφέρνουν, την απάντηση του την έδωσαν οι ίδιοι οι «κατοστάρηδες» των Μεσκλών.

«Το μυστικό είναι η διατροφή! Κρέας δεν τρώγαμε ποτέ πολύ- δεν είχαμε κιόλας. Πάντα τρώγαμε με μέτρο. Από μικρό παιδί έτρωγα πολλά χόρτα, όσπρια και παστά που είχαμε τότε. Ποτέ δεν κάπνισα, πότε πότε ένα ποτηράκι κρασί έπινα και βέβαια βάζαμε ελαιόλαδο σε όλα τα φαγητά», λέει ο 99χρονος - γεννήθηκε το 1909- Γιώργος Τσιράκης.

Καθημερινά, ο κ. Τσιράκης πηγαίνει στο καφενείο, πίνει τον καφέ του, συνομιλεί με τους συγχωριανούς του. Σύμφωνα με έρευνα γιατρών των περιφερειακών ιατρείων της περιοχής στους κατοίκους των Λευκών Ορέων, η γερή τους κράση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή και στην άσκηση λόγω αγροτικών εργασιών που έκαναν στο παρελθόν.

«Αναπτύξαμε γερό οργανισμό γιατί η ζωή ήταν δύσκολη. Η δουλειά στα χωράφια ήταν πολύ σκληρή και είχαμε και πολύ περπάτημα. Αλλά αυτό μάς βγήκε σε καλό μετά. Τρώγαμε βέβαια και αλάτι πολύ τότε, αν και δεν ξέραμε ότι δεν είναι καλό, γι΄ αυτό και τώρα έχω και κάποια αυχενικά», αναφέρει ο κ. Τσιράκης, που κατά διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στα βουνά της Αλβανίας. «Ήμουν στο Αλβανικό Μέτωπο, στην περιοχή του Τεπελενίου. Πάνω στα βουνά κοιμόμασταν έναν ολόκληρο χειμώνα, αλλά δεν έπαθα τίποτα. Τόσο δυνατό οργανισμό είχα! Το ότι είμαστε πολλοί εδώ στη ρίζα των Λευκών Ορέων σε μεγάλη ηλικία και σε καλή κατάσταση μάλλον οφείλεται στη διατροφή. Πάντα ό,τι κάναμε, το κάναμε με μέτρο». Ο 90χρονος Γιώργος Βουράκης απολαμβάνει τον καφέ του στο καφενείο των Μεσκλών, πριν πάρει ψωμί από τον φούρνο και επιστρέψει στο σπίτι του για να ασχοληθεί με τα ζωντανά του. Η ζωντάνια του και το χιούμορ που διαθέτει, παραπέμπουν σε... νεαρό και όχι σε 90χρονο. «Μια ζωή δούλευα στα χωράφια, κάτι που σκληραγωγεί τον άνθρωπο. Πέρα από το γαϊδουράκι άλλο μέσο δεν είχαμε, επομένως κάναμε και πεζοπορία. Όσο για διατροφή, χόρτα και όσπρια τρώγαμε κυρίως, όλα παραγωγή της περιοχής μας».

Τα παράγωγα της ελιάς. Τα στοιχεία της έρευνας, λέει ο κ. Αλιγιζάκης, δείχνουν ότι οι υπερήλικοι κάτοικοι των Λευκών Ορέων βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση υγείας- με δεδομένη βέβαια την ηλικία τους - και αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διατροφή που έκαναν όλη τους τη ζωή. «Είδαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν για χρόνια με τα παράγωγα της ελιάς. Το αγνό κρητικό λάδι, το κρασί που δεν κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες, πέρα από τα γεύματά τους και το οποίο λόγω των φαινόλων που διαθέτει, βοηθάει στην πρόληψη και των εμφραγμάτων και των καρδιοεγγεφαλικών επεισοδίων, είναι πολύ σημαντικά», εξηγεί ο κ. Αλιγιζάκης και προσθέτει: «Επίσης η περιοχή παράγει πολλά πορτοκάλια, που αποτελούσαν για χρόνια βασικό διατροφικό προϊόν. Τα πορτοκάλια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, που βοηθάει επίσης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έτρωγαν αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας μία φορά την εβδομάδα. Τη διατροφική αυτή συνήθεια τη διατήρησαν μέχρι αργά στα γεράματά τους. Το μοναδικό πράγμα που δεν καταναλώνουν, και που απέχει από την κρητική- μεσογειακή διατροφή είναι το ψάρι. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα ορεινά χωριά. Βέβαια αυτό το αναπλήρωναν με άλλους τρόπους, με το να μην τρώνε πολύ κρέας και με το να τρώνε λάδι που έχει αντιοξειδοτικές ουσίες. Η κατανάλωση χόρτων, μανιταριών και σαλιγκαριών ήταν σχεδόν καθημερινή».

Παράλληλα, βασική αιτία της πολύ καλής κατάστασης των ηλικιωμένων είναι η άσκηση. «Η εργασία τους, αγροτική κυρίως, μπορεί να ήταν πολύ κοπιαστική αλλά τους βοήθησε στο να έχουν σήμερα καλή υγεία».

1 σχόλιο:

İlhami Uyar είπε...

I read again and again ,I dont say old man,because young man in my opinion,I accept all advice,if we take advice this rules,we cant live healty problems,I concern this topic read carefully by all young people,I wish him longlife with healty and happly.With best wishes