ΚΗΦΗΝΑΣ-ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ-ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ-Στο ιστολόγιο αυτό, θα βρείτε ζητήματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κόσμο τόσο του Νομού Πέλλας στην Μακεδονία όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στόχος είναι να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με τρόπο διαφορετικό απ'ότι μέχρι τώρα. In this blog you will find comments on apiarian issues of the Prefecture of Pella-Macedonia Greece as well as the rest of the country. Our objective is the exchange of opinions and information .
Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)
Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"
"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)
Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!
“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι
etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries
Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD
ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX
Δευτέρα 31 Μαΐου 2010
« Καταγραφή των προϊόντων ζύμωσης του μελιού και προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους».
Κυριακή 30 Μαΐου 2010
ΚΑΤΑΛΠΗ, ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΥΤΌ
Σάββατο 29 Μαΐου 2010
Οι άλλοι πρωταγωνιστές «Το μαύρο χρήμα είναι σαν την Ακρόπολη. Πάντα υπήρχε»
Εξομολογήσεις ενός γιατρού του ΕΣΥ
, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 29 Μαΐου 2010
Στο τηλέφωνο ακούστηκε σαν δαρμένος. «Είναι ανάγκη να σου μιλήσω...». Για να είμαι ειλικρινής, το μυαλό μου πήγε στα ερωτικά. Δεν είμαστε κολλητοί αλλά τα βασικά τα συζητάμε. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα συνέβη κάτι με τη γυναίκα του και θα θέλει συμβουλές. Ή είναι κάτι πιο σοβαρό; Μια αρρώστια ίσως; Αλλά και εγώ τι μπορώ να προσφέρω σε έναν γιατρό; Συνήθως εμείς καταφεύγουμε στους γιατρούς στα ξαφνικά, όχι αυτοί σε μας. Μια φορά τον είχα πετύχει με τα παιδιά του στην παιδική χαρά εκεί κοντά στην Ακρόπολη.
«Κουκάκι» με διόρθωνε, δεν του άρεσαν οι βερμπαλισμοί.
Στη δουλειά βασανιζόταν αλλά του άρεσε. Μόνο στις εφημερίες μουρμούριζε λίγο παραπάνω. Τριάντα χρόνια γιατρός, και δεν τις είχε συνηθίσει.
«Τουλάχιστον βγάζω το λάδι μου...» αστειευόταν με αυτούς που για να τον ευχαριστήσουν του έφερναν ένα μπουκάλι λάδι ή κανένα κεφαλάκι παραδοσιακού τυριού. Οσο πλησίαζα στον τόπο του ραντεβού τόσο δεν μπορούσα να βρω άκρη. Τον είδα στην άκρη άκρη ενός μικρού καφέ, σχεδόν σωριασμένο στην καρέκλα. Με μαύρα γυαλιά, λες και ντρεπόταν. «Είμαι ένας από αυτούς που τα έπαιρναν...», μου είπε πριν καθήσω. Αυτή τη φορά ήρθε η σειρά μου να σωριαστώ. Σαν να με χτύπησε πέτρα. Ενα σπίτι, τρία παιδιά, ένα καλό σχολείο, δύο αυτοκίνητα, διακοπές στη Χαλκιδική, πού και πού κανένα ταξίδι στο εξωτερικό. Αλλά ούτε σκάφη ούτε τζιπάρες ούτε λούσα ούτε σπατάλες. Μάλιστα, θυμάμαι ότι δεν του άρεσαν τα ακριβά εστιατόρια ούτε τα ακριβά ρούχα. Ούτε χρυσό ρολόι φορούσε ούτε ακριβά ποτά έπινε. Ούτε ο Νίκος ούτε η γυναίκα του. «Τι εννοείς;». Οσο κι αν παιδεύτηκα, δεν βρήκα άλλον τρόπο να εκφράσω την απορία μου. «Τι εννοείς;». «Μη με βάζεις να σου το ξαναπώ, ξέρεις τι εννοώ. Τα έπαιρνα από τις φαρμακευτικές». Οχι, δεν ήξερα, ήθελα όμως πολύ να μάθω.
Γιατί έγινες γιατρός;
Για τους λόγους που όλοι θέλουν να γίνουν γιατροί στην Ελλάδα.
Και στο ΕΣΥ γιατί μπήκες;
Γιατί δεν ήθελα να είμαι μ΄ ένα τσαντάκι και να πηγαίνω επισκέψεις. Ηθελα να κάνω προχωρημένη ιατρική.
Και πώς ξεκινάει η ιστορία;
Οι φαρμακευτικές εταιρείες και στους ιδιώτες γιατρούς, και στους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, και στους γιατρούς των νοσοκομείων έχουν παροχές, από ταξίδια μέχρι χρήμα. Είναι μια προαιώνια ιστορία.
Πώς αποφασίζουν τι σου προσφέρουν; Μετρούν πόσα προϊόντα τουςσυνταγογραφείς;
Η εταιρεία, άμα αισθάνεται ότι έχεις μια καλή σχέση με τα προϊόντα της, σε αμείβει. Μια ογκολογική κλινική του ΕΣΥ δίνει χημειοθεραπευτικά και η εταιρεία ανταποδίδει κάνοντας κατά μείζονα λόγο προσφορές στον διευθυντή της αλλά και στους άλλους γιατρούς. Ανταποδίδουν δηλαδή μέρος των κερδών τους στους γιατρούς.
Πολύ φυσιολογικά το παρουσιάζεις.
Μα, είναι. Ενας γιατρός έχει σπουδές, μεταπτυχιακά, ειδικότητες, αγροτικό, διαγωνισμούς... Στα πόδια του αρχίζει να πατάει γύρω στα 40. Στην ηλικία που εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε αρχίσει να αισθάνεστε βετεράνοι. Εκεί εμφανίζονται και οι πρώτες παροχές, που συνήθως είναι σχετικά αθώες και φυσικά καλοδεχούμενες.
Εννοείς, ταξίδια, συνέδρια;
Ολα αυτά που έχουν εφεύρει οι πολυεθνικές. Αυτές που ελέγχουν την παγκόσμια υγεία. Ναι, αλλά είναι το ίδιο ένα ταξίδι και ένας φάκελος γεμάτος ευρώ;
Παραλλαγή του ίδιου πράγματος είναι. Παροχές δίνουν σε όλους;
Παντού συμμετέχουν όλοι. Καλά, δεν υπάρχουν γιατροί που να λένε:μου αρκεί ο μισθός μου;
Στο ΕΣΥ ο γιατρός έχει ένα μισθό ο οποίος μέχρι πρότινος δεν πέρναγε τα 1.700-1.800 ευρώ τον μήνα. Αυξήθηκε επί Αβραμόπουλου, αλλά εκεί θα επιστρέψει ξανά τώρα με τις περικοπές. Είτε ξενυχτάει είτε δεν ξενυχτάει, είτε χαριεντίζεται με το προσωπικό είτε δουλεύει σαν σκυλί του πολέμου, αυτά θα πάρει.
Τρώει ακτινοβολία ή σώζει πόδια από ακρωτηριασμό ή χειρουργεί καρδιές, τα ίδια θα πάρει με αυτόν που τα κοπανάει. Δεν είναι δίκαιο. Δεν υπήρξε ποτέ στο ΕΣΥ αμοιβή κατά ιατρική πράξη, το αυτονόητο.
Και εσείς διορθώνετε τα λάθη του συστήματος παίρνοντας από παντού λεφτά;
Δεν είναι μόνο η κακή αμοιβή και το ξενύχτι. Είναι ότι μπήκαμε νέοι και γεράσαμε, τσακίσαμε. Ξέρεις πόσος καρκίνος υπάρχει στους γιατρούς από τη ραδιενέργεια; Είναι ειδικότητες οι οποίες σαπίζουν στον καρκίνο. Είναι ο καταρράκτης, ο θυρεοειδής, τα εμφράγματα, τα τρυπήματα στα χειρουργεία, το ΑΙDS, οι ηπατίτιδες.
Εκτός από τις παροχές των εταιρειών, δικαιολογείς και τα φακελάκια των ασθενών;
Υπάρχουν δυο ειδών αμοιβές. Αυτές που εκβιάζει ο βρώμικος γιατρός και αυτές που δίνει ο ευχαριστημένος ασθενής. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία ενοχή κι έχω και τη συνείδηση να κρίνω από ποιον θα τα πάρω κι από ποιον δεν θα τα πάρω. Από τον δυστυχή φτωχό δεν τα παίρνω εγώ. Ο γιατρός ο οποίος θα εκβιάσει άμεσα ή έμμεσα τον ασθενή είναι κατάπτυστος. Και μεταξύ μας, τους σιχαινόμαστε αυτούς τους γιατρούς. Υπάρχουν και τους σιχαινόμαστε.
Αυτό λέει ο δικός σας κώδικας; Τα παίρνουμε αλλά δεν εκβιάζουμε;
Το μαύρο χρήμα είναι αυτονόητο στην Ελλάδα εδώ κι χιλιάδες χρόνια. Είναι αστείο να λέμε πως έγινε ξαφνικά. Είναι σαν την Ακρόπολη. Υπήρχε πάντα. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει και σ΄ εσάς τους δημοσιογράφους. Οπουδήποτε υπάρχει. Θυμάμαι όταν άνοιξαν οι αξονικοί τομογράφοι τη δεκαετία του ΄70, για κάθε ασθενή που έστελνες να κάνει αξονική, σου έστελναν μια νόμιμη επιταγή στο σπίτι. Από όλους τους υπουργούς, υπήρξε κάποιος που να προσπάθησε να κάνει κάτι;
Ισως ο Παπαδόπουλος. Εκανε τ΄ απογευματινά ιατρεία, αλλά ούτε διανοήθηκε να κάνει την αμοιβή κατά ιατρική πράξη, που θα έλυνε το πρόβλημα. Ποιες είναι οι ειδικότητες που διαμορφώνουν τους τζίρους των εταιρειών;
Ορθοπεδικοί, ογκολόγοι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι, νεφρολόγοι, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, όλες οι χειρουργικές ειδικότητες που έχουν υλικά. Τι κλίμα υπάρχει αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία;
Ενας τρομερός φόβος, ένα ζοφερό κλίμα. Δεν υπάρχει κέφι για δουλειά στους γιατρούς πια. Μας έχουν στοχοποιήσει όλους με τα πρωτοσέλιδα. Η ιατρική δεν ασκείται με τέτοιες συνθήκες, πρέπει η πολιτεία να βρει μια λύση.
Υπάρχει άλλη λύση από την τιμωρία των γιατρών που πλούτισαν με φακελάκια εταιρειών ή ασθενών;
Η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός διαλύουν την κοινωνία. Μιλάμε για γιατρούς. Και μιλάμε για την πρώτη γραμμή γιατρών, δηλαδή τους επεμβατικούς γιατρούς. Αυτούς που κρατάνε την ελληνική υγεία. Σ΄ ένα κράτος που είναι γεμάτος Μαντέληδες δεν μπορείς να κυνηγήσεις την επιστημονική ελίτ.
Δε μπορείς όμως ν΄ αφήνεις και τους γιατρούς ασύδοτους.
Δεν θα τους αφήσεις ασύδοτους. Να βρουν μια φόρμουλα να δηλώσουμε τα παραπάνω εισοδήματα να φορολογηθούν και να λήξει η ιστορία. Αν αρχίσουν κακουργήματα και απιστίες, θα πάνε όλοι μέσα. Αυτό θέλουν; Να πάνε όλοι φυλακή; Ας βρουν τα λεφτά και ας τα πάρουν πίσω.
Θα σου πουν όμως «καταπατήσατε τον όρκο σας και τώρα απλώς λέτε βάλτε μας φόρο».
Ποιον όρκο; Στον όρκο του Ιπποκράτη, ακόμα και στον κώδικα του Χαμουραμπί, ο γιατρός αμείβεται. Επίορκος δεν είναι ο γιατρός που αμείβεται, είναι αυτός που αδιαφορεί για τον ασθενή του.
Δεν είναι και ο γιατρός που παίρνει φακελάκι;
Ο γιατρός που εκβιάζει για φακελάκι είναι επίορκος. Ο γιατρός που παίρνει ένα Lacoste, 100 ευρώ ή 1.000 ευρώ, όχι, δεν είναι επίορκος.
«Η εταιρεία, άμα αισθάνεται ότι έχεις μια καλή σχέση με τα προϊόντα της, σε αμείβει, κάνοντας κατά μείζονα λόγο προσφορές στον διευθυντή της κλινικής αλλά και στους άλλους γιατρούς.
Ανταποδίδουν, δηλαδή, μέρος των κερδών τους στους γιατρούς».
«Η Πολιτεία δίνει κάθε χρόνο 20% αύξηση στα φάρμακα. Για να κάνει μάγκες διάφορους»
Τα χαρτιά που έχω μπροστά μου έχουν ακατανόητες λέξεις, αλλά κατανοητά νούμερα. Φίλτρο αιμοκάθαρσης: Ελλάδα 45 ευρώ- Ε.Ε.
7 ευρώ. Αμφικοιλιακός απινιδωτής: Ελλάδα 34.400 ευρώ- Ε.Ε. 12.600 ευρώ. Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Ελλάδα 3.200 ευρώ- Ε.Ε. 1.600 ευρώ. Stent: Ελλάδα 2.500 ευρώΕ.Ε. 500 ευρώ. Stent με μπαλόνι: Ελλάδα 5.100 ευρώ- Ε.Ε. 1.050 ευρώ. «Αν τους πάμε όλους μέσα, πρέπει να φτιάξουμε καινούργιες φυλακές», μου λέει υπουργός που τις τελευταίες εβδομάδες έχει στο γραφείο του τον φάκελο με τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων, υλικών και μηχανημάτων. Και μετά είναι οι διαφορές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στυλεό sportano 13,75 mm, (ορθοπεδικό υλικό) στην Ευρώπη στοιχίζει 1.600 ευρώ, στη Χαλκιδική 3.233 ευρώ, στις Σέρρες 2.930 ευρώ, στην Κομοτηνή 3.762 ευρώ και στην Αλεξανδρούπολη 2.710 ευρώ! Ο Νίκος με βλέπει που απορώ με τα χαρτιά και μου χαμογελάει. Γι΄ αυτόν δεν υπάρχουν άγνωστες λέξεις. Εχει μάλιστα και τις λύσεις για τις εξισώσεις που αυτές τις μέρες μας απασχολούν. Ετσι πιστεύει. Τη διαφορά των τιμών του ίδιου υλικού στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι γιατροί τις ξέρετε;
Σαφώς, και λέγαμε μεταξύ μας ότι είναι αίσχος, ότι πρέπει να πέσουν οι τιμές και το λέγαμε και στις εταιρείες, ότι δεν μπορείτε να έχετε αυτές τις τιμές. Και μας έλεγαν «αφού δεν μας πληρώνουν».
Εάν το κράτος πει αύριο ότι «πληρώνω τα προϊόντα της εταιρείας αλλά θέλω τιμές πραγματικές...». Εληξε το θέμα. Θα κοπούν οι παροχές
των γιατρών, θα μειωθούν έως θα κοπούν. Αυτή είναι η λύση. Δεν είναι δυνατό να κυνηγάς τους διαφθειρόμενους επιστήμονες, σφυρίζοντας αμέριμνος για τους διαφθορείς τους που είναι η ίδια Πολιτεία. Αυτή εγκρίνει αυτές τις τιμές στα προϊόντα τους. Αυτή δίνει κάθε χρόνο 20% αύξηση στα φάρμακα. Για να κάνει μάγκες διάφορους παράγοντες.
Ναι, αλλά οι γιατροί κέρδιζαν από αυτό το πανηγύρι των τιμών.
Ναι, γιατί σ΄ εμένα θα έρθει ο τραυματίας για του αλλάξω το ισχίο. Εγώ θα βάλω τα φίλτρα του νεφρού, εγώ θα δώσω το ογκολογικό φάρμακο στο σχήμα που θα κάνω, εγώ θα βάλω το stent, εγώ θα βάλω τον απινιδωτή. Οπότε οι εταιρείες έπρεπε αυτό να το ανταμείψουν.
Ετσι όμως οι γιατροί γίνονται συνεργοί των εταιρειών. Παραπάνω υλικά, παραπάνω αμοιβές.
Πάντα ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος. Παραπάνω φάρμακα η κατάχρηση μιας μεθόδου. Αλλά εναπόκεινται στη συνείδηση του καθενός μας να μην το παρακάνει.
«Στην Ελλάδα πληρωνόμαστε ύστερα από χρόνια και αφού κάποιοι πάρουν μίζα»
«Λεφτά πλέον δεν δίνουμε» μου απαντάει στέλεχος πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, υπ΄ όψιν του οποίου έθεσα τις αποκαλύψεις του Νίκου. «Τα τελευταία δέκα χρόνια οι μεγάλες πολυεθνικές έβαλαν πολύ αυστηρούς κανόνες, ακόμη και για τα ταξίδια που παρέχουμε στους γιατρούς». Και μου εξηγεί: «Ενα ταξίδι πρέπει να αρχίζει την προηγούμενη μέρα της έναρξης του συνεδρίου και να τελειώνει με τη λήξη του. Αντε την επομένη. Οι εξωτικοί προορισμοί έχουν κοπεί. Δεν μπορείς δηλαδή να πεις ότι θα κάνω συνέδριο στα Ιμαλάια. Βέβαια, καμιά φορά εμφανίζεται μια μικρή εταιρεία υψηλού ρίσκου, που πάει τους γιατρούς στην Απω Ανατολή. Συνδιοργανώνουν με κάποιο τοπικό πανεπιστήμιο ένα συνέδριο και ξεπερνούν τους διεθνείς περιορισμούς. Αλλά αυτές οι συμπεριφορές είναι πλέον σπάνιες και δεν αφορούν τις μεγάλες εταιρείες».
Η τελευταία φράση περί «σπάνιων συμπεριφορών» μου δίνει την αφορμή να θέσω ξανά στον συνομιλητή μου το θέμα του χρηματισμού των γιατρών. «Χρήματα πλέον δίνουμε μόνο για τις μελέτες παρατήρησης ενός φαρμάκου ή ενός υλικού. Ομως αυτές οι μελέτες ανατίθενται στους γιατρούς με την έγκριση της διεύθυνσης του νοσοκομείου και εις γνώσιν του ΕΟΦ. Και οι γιατροί εκδίδουν αποδείξεις. Οι πολυεθνικές, και να ήθελαν, δεν έχουν πλέον τρόπο να δώσουν μαύρα χρήματα. Οι έλεγχοι είναι ασφυκτικοί στις χώρες στις οποίες εδρεύουν οι κεντρικές διοικήσεις».
Η επιμονή του να διαχωρίζει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τις «μεγάλες πολυεθνικές» με βάζει σε πειρασμό.
Τι συμβαίνει, δηλαδή, με τις εταιρείες που εδρεύουν και ελέγχονται στην Ελλάδα;
Σας είπα, μια μικρή εταιρεία υψηλού ρίσκου μπορεί να επιχειρήσει διάφορα σε ένα τοπικό νοσοκομείο, για παράδειγμα, όταν μάλιστα δεν υπάρχει έλεγχος. Αλλωστε, οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να διαθέσουν νόμιμα ένα ποσοστό του τζίρου τους χωρίς παραστατικά. Τους έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα για να διευκολυνθούν στην ιατρική έρευνα- πειράματα κ.λπ.
Και πώς δικαιολογούν οι πολυεθνικές το γεγονός ότι ένα υλικό τους στοιχίζει στην Ελλάδα τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι στην Αγγλία, ας πούμε;
Στην Ευρώπη θα πληρωθούμε επί τη παραδώσει ή σε 30 ή 40 ημέρες, ανάλογα με τη συμφωνία που έχουμε κάνει με το νοσοκομείο. Εδώ θα πληρωθούμε ύστερα από κάποια χρόνια και αφού πρώτα όλοι διεκδικήσουν και μια μίζα για να διευκολύνουν τη διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων.
29 ΜΑΪΟΥ, 557 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
«Κερκόπορτα; Αστεία πράγματα»
Η Ελένη Αρβελέρ διαλύει τους μύθους για την Αλωση
Του ΜΑΝΩΛΗ ΠΙΜΠΛΗ
Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ θυμάται παλαιότερα τους- ξένουςφοιτητές της στη Σορβόννη να της στέλνουν... συλλυπητήριο τηλεγράφημα κάθε 29η Μαΐου, την ίδια ώρα που τα περισσότερα Ελληνόπουλα αν τα ρωτούσες τι έγινε τη μέρα εκείνη δεν ήξεραν ακριβώς. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αντιστράφηκε. Στην Ελλάδα έγινε, λίγο έως πολύ, μόδα να θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα την Αλωση της Πόλης- μερικοί από κεκτημένη ταχύτητα ή άγνοια μιλούν για «εορτασμό», αντί για επέτειο, και να μην αρκούμαστε στον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης, κάθε 25 του Μαρτίου. Μεγάλη η σημασία της Πόλης, θα πει κανείς, για τους Ελληνες. Σωστό. Οπότε και η συμβολική σημασία της Αλωσης είναι εξίσου μεγάλη. Εστω και αν η πολιορκία της από τους Οθωμανούς ήταν απλώς μία από τις πολλές, έστω και αν το κλίμα της εποχής ήταν τέτοιο, η κατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν τέτοια, που έκπληξη θα ήταν το να μην αλωθεί η Πόλη.
«Βρισκόμαστε στα μέσα του 15ου αιώνα, γύρω στο 1450. Η Πόλη είναι μια μικρή πόλη πια- έχει δεν έχει 70.000 κατοίκους, όταν άλλοτε είχε περάσει το μισό εκατομμύριο» αφηγείται στα «ΝΕΑ» η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, επιχειρώντας να βάλει για λογαριασμό μας τα πράγματα στη θέση τους, να καταγράψει αλήθειες και μύθους της Αλωσης έτσι όπως μόνο μία βυζαντινολόγος με τη δική της διαδρομή μπορεί να κάνει. «Η Πόλη έχει αποδεκατιστεί από την πανώλη και τις αλλεπάλληλες πολιορκίες των Τούρκων. Αλλά και από τις διαμάχες των Δυτικών, αφού οι προστριβές Γενοβέζων και Βενετσιάνων γίνονταν στο λιμάνι της μέσα. Υπήρχε και μια τάση ανεξαρτητοποίησης των λίγων χωρών που παρέμεναν ελεύθερες- όχι μόνο του Μυστρά που παρεμπιπτόντως έπεσε το 1460, επίσης στις 29 Μαΐου! Η κατάσταση ήταν μιας ανασφάλειας γενικής».
Ο διχασμός. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, «υπήρχε μια μεγάλη ενωτική και ανθενωτική διαμάχη, υπέρ και εναντίον της Ενωσης των Εκκλησιών. Οι αντίθετοι στην Ενωση συμμαχούσαν και με τους Τούρκουςήταν οι λεγόμενες παρά φύσιν συμμαχίες. Οι υπέρμαχοι της Ενωσης διακήρυσσαν: “Οταν οι δύο Ρώμες ήταν ενωμένες διαφεντεύαμε τον κόσμο. Οταν διχάστηκαν, χάσαμε τα πρωτεία”. Με αυτή την έννοια η πραγματική πτώση της Πόλης χρονολογείται από το 1204 και μετά. Η ανθενωτική διαμάχη πήρε μάλιστα τεράστιες διαστάσεις μετά το 1438 και τη Σύνοδο της Φερράρας. Εκεί ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ ξεσήκωσε την Εκκλησία σε μια τελευταία προσπάθεια Ενωσης, αλλά ενώ η διανόηση ήθελε να είναι αναγεννησιακή, η Εκκλησία παρέμενε προσηλωμένη στα πάτρια κατά τρόπο φανατικό, αν όχι τίποτα παραπάνω», λέει χωρίς να μασάει τα λόγια της η ελληνίδα βυζαντινολόγος, η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης στα 700 χρόνια ιστορίας του μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου.
Και συνεχίζει: «Υπήρχε όμως ακόμη ένας παράγοντας παρακμής. Ηταν η γενική δεισιδαιμονία που τρεφόταν από τις προφητείες. Ηδη από τον 6ο αιώνα υπήρχαν προφητείες, τότε ήταν όμως αισιόδοξες. Τώρα προφήτευαν το τέλος της Πόλης και μαζί το τέλος του κόσμου και της Ιστορίας. Αυτό ήταν, λοιπόν, το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη της εποχής. Δεισιδαιμονία, διχόνοια, φτώχεια, κακομοιριά. Οι Βυζαντινοί ζούσαν σε μια πόλη ερημωμένη. Και στα ανάκτορα του Πορφυρογέννητου πολύ λίγα δωμάτια χρησιμοποιούνταν. Οπως λέει και ο Παλαμάς στον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”: “Και ήταν οι καιροί που η Πόλη/ πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε/ και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε/ και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (...) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει”».
Το κλίμα της εποχής ήταν: δεισιδαιμονία, διχόνοια, φτώχεια, κακομοιριά
«Η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει πολύ νωρίτερα»
Η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων πολύ νωρίτερα. «Ο λόγος που δεν έγινε αυτό και ανάσανε για πενήντα χρόνια ήταν ότι ο Βαγιαζίτ έπεσε στα χέρια των Μογγόλων» λέει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να σταθεί μόνη της όρθια. Ο Μανουήλ έτρεχε να δει τους Καρόλους, ο Ιωάννης πήγε στη Φερράρα. Είναι η εποχή των επαιτών αυτοκρατόρων. Πήγαιναν επαίτες στη Δύση, έστω και αν τους δέχονταν εκεί με τιμές και δόξες. Κάτι που συνήθως οι Ελληνες δεν δέχονται είναι ότι ο Πάπας προσπάθησε να βοηθήσει. Διέθεσε τις ιντουλγκέντσιες- τα επί πληρωμή συγχωροχάρτια- του 1450, που ως ιντουλγκέντσιες Ιωβηλαίου ήταν πιο προσοδοφόρες, στον πόλεμο κατά των Τούρκων. Αλλο αν αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό, αφού έδωσε τα χρήματα στους Αραγωνέζους που τα χρησιμοποίησαν για δικούς τους σκοπούς.
Πολλοί λένε ότι η Δύση δεν βοήθησε. Οταν όμως μιλάμε για Δύση τι εννοούμε; Οι Βυζαντινοί ήταν όλη η Ανατολή. Η Δύση ήταν πολυδιασπασμένη και ο Πάπας είχε ένα σχίσμα στην πλάτη του και την Ανατολική Εκκλησία εναντίον του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Παλαιολόγος πολεμάει τους Τούρκους μαζί με τον απεσταλμένο του Πάπα, Ισίδωρο του Κιέβου, και τους Γενοβέζους, ο Γεννάδιος- ο Γεώργιος Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την Αλωσητοιχοκολλούσε ανάθεμα εναντίον του Παλαιολόγου. Και επίσης: μετά την πτώση της Πόλης, οι Δυτικοί έτρεμαν. Οταν ανέλαβε Πάπας ο Ενιο Σίβλιο Πικολομίνι, δηλαδή ο Πίος Β΄, έγραψε μια πραγματεία για την Αλωση στην οποία μιλούσε για καταστροφή της Χριστιανοσύνης. Αντίθετα οι Ρώσοι, που είναι μάλιστα φανατικοί ανθενωτικοί, δεν γράφουν σχεδόν τίποτα για την πτώση της Πόλης. Πέρασαν χρόνια για να αρχίσουν οι σλαβικοί θρήνοι. Εκείνοι που θρήνησαν από την αρχή για την Πόλη είναι στην Τραπεζούντα. “Πάρθεν η Πόλη, πάρθεν η Ρωμανία”, έλεγαν».
Κάτι που συνήθως οι Ελληνες δεν δέχονται είναι ότι ο Πάπας προσπάθησε να βοηθήσει
Η συμφωνία του σουλτάνου με τον Πατριάρχη
Το Ρούμελι Χισάρ, το κάστρο που έχτισε ο Μωάμεθ το 1452 για να ελέγχει το πέρασμα ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της πολιορκίας, λέει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Διούλκησε και τον στόλο περνώντας τα πλοία του στον Κεράτιο. Από την άλλη πλευρά, μόνο 3-4 πλοία γενοβέζικα πέρασαν και αυτά για να φέρουν τροφή στους πολιορκημένους». Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία της ήττας των Βυζαντινών. «Ο Μωάμεθ είχε μαζέψει Σέρβους, Αλβανούς, Τούρκους. Απέναντι στους τουλάχιστον 100.000 άντρες του- μερικοί μιλούν για 120.000, άλλοι τους ανεβάζουν σε 200.000- αντιπαρατάσσονταν περίπου 4.500 άνθρωποι το πολύ, μαζί με τους ξένους. Και πολλοί ήταν παιδιά και γυναίκες που πολεμούσαν με αγκωνάρια. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των Γενοβέζων, αλλά όταν σκοτώθηκε ο Τζουστινιάνι έχασαν το ηθικό τους και υποχώρησαν. Οσοι πολέμησαν, πάντως, πολέμησαν ηρωικά. Οταν ο Μωάμεθ έστειλε αποκρισάριο στον Παλαιολόγο ζητώντας του να παραδώσει την Πόλη, πήρε την απάντηση ότι η Πόλη δεν είναι δικό του πράγμα και πως “με τη δική μας θέληση αποφασίσαμε να πεθάνουμε”. Ακόμη και ο περίφημος Νοταράς που είχε τρεις υπηκοότητες και όλη του την περιουσία στο εξωτερικό, και που είπε ότι είναι καλύτερο το τουρκικό καφτάνι από τη λατινική τιάρα, πολέμησε και εν τέλει εκτελέστηκε από τους Τούρκους. Χαρακτηριστικό του ηρωισμού είναι ότι όταν στην Πύλη του Ρωμανού οι Τούρκοι άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω και πέρασαν μέσα, έψαχναν τους αντίπαλους πολεμιστές και δεν πίστευαν ότι ήταν τόσοι λίγοι. Και πρέπει να πούμε και για τον Μωάμεθ, που συνηθίζουμε να τον ταυτίζουμε με τη βαρβαρότητα, ότι δεν ήταν βάρβαρος ή δεν ήταν μόνο βάρβαρος. Ηταν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές της Τουρκίας. Ηξερε τι ήθελε και πώς να το κάνει». Οσο για την Κερκόπορτα... «Ανοιγμένη ή ξεχασμένη. Αστεία πράγματα. Ηταν χιλιάδες έξω, τα καράβια τους στον Κεράτιο, οι Γενοβέζοι έφευγαν. Τι να πεις για την Κερκόπορτα; Σε συμβολικό επίπεδο μόνο μπορείς κάτι να πεις. Αλλά είναι σαν να λέμε ότι αντί να σκοτώνονταν τρεις Τούρκοι κατά την είσοδό τους στην Πόλη, θα σκοτώνονταν δέκα αν η πόρτα ήταν κλειστή. Και λοιπόν; Αφού είχαν ανεβάσει σκάλες και έμπαιναν από όπου ήθελαν».
«Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ, δηλαδή όλων των ορθοδόξων. Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε», λέει δηκτικά η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Κάπως έτσι φτάσαμε και στα σημερινά βατοπεδινά βακούφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε αντίθεση με άλλες συμπεριφορές της πολιτείας, ότι όταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος είναι στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, δημεύει όλα τα κτήματα του Αθω. Και ότι ο Κομνηνός δημεύει όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους». Την εποχή της Αλωσης, εξάλλου, υπήρχε έξαρση του μοναχισμού. «Σε όλη τη διαμάχη των ανθενωτικών οι καλόγεροι στα μοναστήρια της Πόλης και του Αθω ήταν πρώτοι. Είναι πολλοί και δεν πολεμούν. Αντίθετα με τους δυτικούς μοναχούς που μπορούν να φέρουν όπλα, οι ορθόδοξοι δεν μπορούν», σημειώνει η ελληνίδα βυζαντινολόγος.
Η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε...
Πέμπτη 27 Μαΐου 2010
Τρίτη 25 Μαΐου 2010
Δευτέρα 24 Μαΐου 2010
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ
http://byzantiumskiathos.com/
O Κώστας Μανταλάρας(με χόμπυ την μελισσοκομία) και η Ουρανία σας καλωσορίζουν στην Σκίαθο και στο Byzantium Studios. Το Byzantium Studios είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον ιδανικό για χαλαρωτικές διακοπές. Το συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή Τρούλος 700 μέτρα από την ομώνυμη Αμμουδία. Κοντά στο συκρότημα υπάρχουν ταβέρνες, μπαρ και σούπερ μάρκετ. Το Byzantium Studios περιλαμβάνει εξωτερική πισίνα οπού βρίσκεται και το Σνακ-μπαρ το οποίο διαθέτει δορυφορική τηλεόραση με αθλητικά κανάλια. Τα Studios αποτελούνται από μια κρεβατοκάμαρα ενώ τα διαμερίσματα διαθέτουν 2 κρεβατοκάμαρες (στα διαμερίσματα υπάρχει χώρος και για επιπλέον κρεβάτι για παιδιά ).
Σάββατο 22 Μαΐου 2010
ΚΥΨΕΛΗ 11 ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΑΠΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
ΤΕΧΝΗΤΗ ΖΩΗ??
Παρασκευάζοντας μικρόβια Συνθετικό γονιδίωμα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την τεχνητή ζωή | ||||||||||||||||||||||||||||
Ινστιτούτο Βέντερ | ||||||||||||||||||||||||||||
Αριστερά, τα τεχνητά βακτήρια καθώς αναπαράγονται. Δεξιά, το σχεδιάγραμμα του γονιδιώματος | ||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||
Η ομάδα του φιλόδοξου γενετιστή Κρεγκ Βέντερ ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο ζωντανό κύτταρο που λειτουργεί με συνθετικό DNA -ένα επίτευγμα που όπως υποστηρίζει είναι «το τελευταίο βήμα» για δημιουργία τεχνητών οργανισμών. Το ημι-τεχνητό βακτήριο που παρουσιάζεται στο περιοδικό Science αποτελείται από το «σασί» ενός φυσικού μικροβίου, μέσα στο οποίο μεταμοσχεύθηκε γενετικό υλικό που δημιούργησαν οι ερευνητές. Το κατασκευασμένο γονιδίωμα αντιγράφει το γενετικό υλικό ενός απλού βακτηρίου, το οποίο αρκείται στο μικρότερο γονιδίωμα που έχει βρεθεί μεταξύ των γνωστών οργανισμών. Τώρα, το τεχνητό αντίγραφό του ζει και αναπαράγεται στο Ινστιτούτου Βέντερ ((JCVI) στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για μια ολική μεταμόρφωση της ζωής από ένα είδος σε ένα διαφορετικό, απλά αλλάζοντας το λογισμικό» δήλωσε ο Δρ Κρεγκ Βέντερ. Ο ερευνητής σκοπεύει τώρα να συνεχίσει με μεγαλύτερα γονιδιώματα, με απώτερο στόχο το σχεδιασμό μικροοργανισμών που παράγουν καύσιμα και φάρμακα ή απορρυπαίνουν το περιβάλλον. H ομάδα του είχε παρουσιάσει νωρίτερα τις δύο βασικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα: τη σύνθεση ενός μη λειτουργικού γονιδιώματος, και τη μεταμόσχευση ενός λειτουργικού γονιδιώματος από ένα (φυσικό) βακτήριο σε ένα άλλο. Ο Βέντερ έγινε πρωτοσέλιδο το 2000, όταν κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη ανθρώπινη γενετική αλληλουχία, νωρίτερα από ό,τι το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος (και δέχτηκε τότε επικρίσεις για αλαζονεία). Aργότερα ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο και έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μπόρεσαν να διαβάσουν το προσωπικό τους γονιδίωμα. Μαγειρεύοντας ζωή Η ερευνητική ομάδα περιγράφει στη δημοσίευση τα βήματα για τη σύνθεση ενός γονιδιώματος, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα τέσσερα χημικά «γράμματα» στον κώδικά του DNA - τις βάσεις Α, Τ, C, G. Στη συνέχεια, «αυτό το συνθετικό γονιδίωμα ενεργοποιήθηκε μέσα σε ένα [φυσικό] κύτταρο που ελεγχόταν έτσι εντελώς από ένα συνθετικό γονιδίωμα» αναφέρει ανακοίνωση των ερευνητών. Η τελική αλληλουχία, μήκους περίπου ενός εκατομμυρίου βάσεων περιέχει τις ελάχιστες δυνατές οδηγίες στις οποίες μπορεί να βασιστεί ένας οργανισμός -συγκριτικά, το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει πάνω από τρία δισ. ζεύγη βάσεων. Η τεχνολογία όμως βελτιώνεται και θα μπορεί τελικά να δημιουργήσει πιο περίπλοκες γενετικές οδηγίες. «Το να μπορούμε ως ρουτίνα να γράφουμε το λογισμικό της ζωής θα φέρει μια νέα εποχή στην επιστήμη και, μαζί της, νέα προϊόντα όπως προηγμένα βιοκαύσιμα, τεχνολογίες καθαρού νερού και νέα εμβόλια και φάρμακα» αναφέρει η ανακοίνωση. Το ινστιτούτο φαίνεται πάντως να αναγνωρίζει ότι πολλοί δεν θα συμμεριστούν τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία της ομάδας: «Σε όλη την πορεία αυτού του έργου, η ομάδα σκέφτηκε προσεκτικά, συζήτησε και συμμετείχε στην εξωτερική κριτική για τις ηθικές και κοινωνικές επεκτάσεις της εργασίας τους» επισημαίνει. Οι επιφυλάξεις πιθανότατα θα εστιαστούν στις περιβαλλοντικές διαστάσεις της τεχνολογίας, η οποία εξάλλου σχετίζεται στενά με τη γενετική μηχανική που εφαρμόζεται σήμερα σε τρόφιμα. Σχολιάζοντας την είδηση στο BBC, η Δρ Έλεν Γουόλας της οργάνωσης Greenwatch εκτίμησε ότι «αν απελευθερώσεις νέους οργανισμούς στο περιβάλλον, μπορεί να κάνεις περισσότερη ζημιά παρά καλό. Απελευθερώνοντας τους σε περιοχές με ρύπανση, απελευθερώνεις ένα νέο είδος ρύπανσης». Επιπλέον, άλλοι ειδικοί αμφισβήτησαν την πρακτική αξία των νέων τεχνικών. Όπως σχολίασε ο καθηγητής Γκος Μικλεμ, καθηγητής στο Κέμπριτζ, «υπάρχει ήδη ένας πλούτος απλών, φθηνών και ώριμων τεχνικών για την εφαρμογή γενετικής μηχανικής σε μια ποικιλία οργανισμών [...] αυτή η προσέγγιση είναι απίθανο να προσφέρει νέους μεθόδους για τη γενετική μηχανική». Αντίθετα, «σημαντικό βήμα» για τη γενετική τεχνολογία χαρακτήρισε την έρευνα o Ρον Ουάις, κορυφαίος ειδικός του MIT στη συνθετική ζωή. Newsroom ΔΟΛ
|
Σάββατο 15 Μαΐου 2010
ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του ΑΠΘ στα πλαίσια έρευνας που αφορά τη μελέτη της ελληνικής πρόπολης ζητά συνεργασία με μελισσοκόμους προκειμένου να συλλεχτούν κατά την διάρκεια της φετινής μελισσοκομικής χρονιάς δείγματα πρόπολης .
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν δείγματα στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του ΑΠΘ συνοδευόμενα με πληροφορίες που αφορούν:
· Χρονική διάρκεια συλλογής
· Περιοχή συλλογής
· Τρόπο συλλογής
Πληροφορίες Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του ΑΠΘ: 2310 991753,2310 472983