Περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου δέκα ποικιλίες παπαρούνας.
Πιο διαδεδομένη είναι η Μήκων ή Ροιάς, η κόκκινη παπαρούνα των λιβαδιών, που έχει στεφάνη έντονου κόκκινου χρώματος.
Όνομα : Papaver rhoeas L., παπαρούνα, κόκκινη παπαρούνα, λαλές, πιπιρούνα, τσουκνάδα, μολατίνα.
Οικογένεια : Papaveraceae, παπαβερίδη.
Ιστορικό : Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Πιθανόν να πρόκειται για τη μήκωνα τη μέλαινα του Θεόφραστου.
Περιγραφή : Είναι μονοετές,αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες φυτό.
Έχει βλαστό όρθιο, πολύκλαδο, ύψους 30-60 εκατ., φύλλα πτεροσχιδή, οδοντωτά και άνθη κόκκινα μεγάλα σε μεγάλους ποδίσκους.
Τα άνθη της βγαίνουν την άνοιξη από τις μασχάλες τον φύλλων, πάνω σε μακριούς, τριχωτούς ποδίσκους και στρέφονται προς τα κάτω, πριν ακόμα ανοίξουν. Όταν ανοίξουν, ορθώνονται. Έχουν δύο τριχωτά σέπαλα, τέσσερα βαθυκόκκινα, αστραφτερά πέταλα, με μαύρη τη βάση τους.
Οι στήμονες είναι πολλοί, μικροί, μαύροι. Οι καρποί είναι ατρακτοειδείς κάψες, που με τρύπες, κοντά στην κορυφή τους, απελευθερώνουν 8-10 σπόρους, με τους οποίους το φυτό πολλαπλασιάζεται.
Γενικά χαρακτηριστικά όλων των ειδών παπαρούνας, είναι τα φύλλα τους, που είτε αναπτύσσονται μέσα σε λοβό είτε είναι κομμένα σε διάφορα μέρη, διασκορπισμένα, ή ύπαρξη ενός γαλακτικού υγρού στο βλαστό , καθώς και τα μεγάλα τους άνθη που φύονται μεμονωμένα σε μίσχους άφυλλους ή σε φυλλώδης βλαστούς.
Οικολογία : Αυτοφύεται σε καλλιεργημένα και ακαλλιέργητα μέρη σ όλη την Ελλάδα. Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές και σε χωράφια φτωχά μέτριας γονιμότητας, ξηρικά. Οι παπαρούνες βρίσκονται στις Εύκρατες και ψυχρές περιοχές της γης.
Πολλαπλασιασμός : Με σπόρο που σπέρνεται σε σπορείο. Η μεταφύτευση γίνεται νωρίς την άνοιξη σε αποστάσεις 30-40 επί 50-60 εκατ. Ο σπόρος μπορεί να σπαρθεί και απ ευθείας στο χωράφι, αν αραιωθεί με αμμόχωμα.
Άνθηση : Απρίλιος -Αύγουστος.
Συλλογή : Το υπέργειο τμήμα, ως εδώδιμο, πριν από την άνθηση και ως φαρμακευτικό σε πλήρη άνθηση.
Ιδιότητες : Είναι φυτό εδώδιμο, ζιζάνιο, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό. Το υπέργειο τμήμα θεωρείται μαλακτικό, καταπραϋντικό, αποχρεμπτικό, ναρκωτικό, αντιασθματικό και αντιπυρετικό.
1 σχόλιο:
Μιλαμε εχω να δω τοσες παπαρουνες ουτε και εγω δεν ξερω !!1
Δημοσίευση σχολίου