Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

QUEEN-ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

VARROX-συσκεύη ελεγχόμενης εξάτμισης οξαλικού οξέος
















































Τοπετούμε 1 γραμμάριο οξαλικό οξύ( ένα κουταλάκι) σε μονό μελίσσι και 2 γρ. σε διώροφο μελίσσι.





ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΙΚΗΣ ΑΚΑΡΙΑΣΗΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΑΤΜΙΣΤΗΡΑ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ:

Γράφει: Σιγκούδης Άνθιμος Γεωπόνος-Μελισσοκόμος

Κιν: 69 37 47 53 57

VARROX-εξατμιστήρας

1.Συσκευή:

Η συσκευή VARROX (Φωτ.1) περιλαμβάνει μια μεταλλική συσκευή με μια αντίσταση στην άκρη, 3 μέτρα καλώδιο με δύο ακροδέκτες μπαταρίας 12 V αυτοκινήτου. Έχει έξοδο 150 Watt. Πηγή ενέργειας μπορεί να είναι είτε μια μπαταρία( μπαταρία αυτοκινήτου, 12 Volt,12A, ικανότητας >40 AH) είτε ο αναπτήρας τσιγάρων του αυτοκινήτου χρησιμοποιούμενος με μια προέκταση.

Προσοχή στις οδηγίες χρήσης!

Χρησιμοποιήστε προστατευτική μάσκα.

Ελάχιστες διαστάσεις της εισόδου της κυψέλης: 14 mm ύψος και 90mm πλάτος.

Ελάχιστη απόσταση μεταξύ πατώματος κυψέλης και πλαισίων : 2 εκατοστά.

2.Τρόπος δράσης:

Το οξαλικό οξύ γεμίζει το τηγάνι, και η συσκευή τοποθετείται από την είσοδο της κυψέλης (Φωτ.2), στο εσωτερικό. Λόγω της θέρμανσης του τηγανιού, το οξαλικό οξύ υγροποιείται και εξατμίζεται.

Οι ατμοί του οξαλικού οξέος γεμίζουν την κυψέλη και όλες οι επιφάνειες και οι μέλισσες καλύπτονται με ένα πολύ λεπτό στρώμα από κρυστάλλους οξαλικού οξέος (Φωτ.3), οι οποίοι είναι ανεκτικοί από τις μέλισσες αλλά έχουν θανατηφόρα επίδραση στα ακάρεα της βαρρόα.

3.Θεραπεία

3.1 Εποχή εφαρμογής

Η θεραπεία δεν πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια έντονης πτητικής δραστηριότητας των μελισσών.

Η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από +4 C.

Ειδικά σε περιοχές με μελλίτωμα, η τελευταία πτήση καθαρισμού δεν πρέπει να είναι πριν από 4 βδομάδες . Μια πτήση καθαρισμού θα πρέπει να αναμένεται.

Η χρήση του VARROX είναι κατάλληλη για την παρακάτω θεραπεία σε κυψέλες μελισσών χωρίς γόνο(Νοέμβριο-Δεκέμβριο).

3.2 Δοσολογία

Τύπος κυψέλης

Διένυδρο οξαλικό οξύ

Κουταλάκι μέτρησης

Μονή κυψέλη

1 γραμ.

1

Διπλή κυψέλη

2 γραμ.

2

* Ένα κουταλάκι (Φωτ.4), γεμάτο χωρίς πίεση, αντιστοιχεί σε 1 γραμμ. Κάθε συσκευή περιλαμβάνει ένα κουταλάκι.

3.3 Τοποθέτηση της συσκευής

Τοποθετούμε την κατάλληλη ποσότητα οξαλικού οξέος στην συσκευή και δίνεται προσοχή ώστε να μην χυθεί οξαλικό οξύ κατά την μεταφορά στην κυψέλη.

Τοποθέτηση του τηγανιού της συσκευής στην μέση της βάσης της κυψέλης μέχρι το μεταλλικό εξάγωνο της συσκευής να μπει ολόκληρο μέσα.

Εάν οι μέλισσες κρέμονται πάνω στο τηγάνι, καπνίζουμε ελαφρώς για να ανεβούν στα πλαίσια.

Η θεραπεία πρέπει να γίνεται σε κυψέλες στις οποίες υπάρχουν μέλισσες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κοντινή απόσταση από κερί( ελάχιστη απόσταση 2 εκατ.)

Ελάχιστες διαστάσεις της εισόδου της κυψέλης: 14 mm ύψος και 90mm πλάτος. Εάν η εισαγωγή της συσκευής διαμέσου της εισόδου δεν είναι εφικτή εξαιτίας της κατασκευής της κυψέλης χρησιμοποιούμαι το άνοιγμα του συρταριού διάγνωσης όπου είναι δυνατόν. Σε αυτήν την περίπτωση, η είσοδος της κυψέλης κλείνεται ερμητικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαιτίας της θερμαντικής δράσης του τηγανιού, υπάρχει ο κίνδυνος λιωσίματος πλαστικών μερών και συνθετικών κυψελών.

Η συσκευή αναπτύσσει θερμοκρασίες άνω των 400 C και μπορεί να δημιουργήσει εστίες θέρμανσης στην βάση της κυψέλης και των πλαισίων. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί χρησιμοποιώντας φύλλο μεταλλικό ή ξύλινο κάτω από το τηγάνι.

3.4 Σφράγισμα της κυψέλης

Σφραγίστε ολόκληρη την είσοδο ή το συρτάρι διάγνωσης , γύρω από την λαβή της συσκευής χρησιμοποιώντας λωρίδες αφρού(σφουγγάρι ) ή πανί.

Ανοίγματα στα πατώματα θα πρέπει να σφραγιστούν καλά σε όλη την κυψέλη.

3.5 Διάρκεια της θεραπείας

Αφού σφραγιστεί η κυψέλη, ανάψτε την συσκευή (Φωτ.5) από την μπαταρία του αυτοκινήτου ( 12V) για 2,5 λεπτά.

Ένα επιπλέον λεπτό θέρμανσης ανά θεραπεία απαιτείται σε περίπτωση χρήσης καλωδίου επέκτασης (7 μέτρα). Ένα από τα γαντζάκια του καλωδίου μπορεί να είναι διαρκώς συνδεδεμένο με την πηγή ενέργειας , χρησιμοποιώντας το δεύτερο γαντζάκι για να ανοίγετε και να κλείνετε την συσκευή. Δεν υπάρχει διαφορά αν οι θετικοί ή αρνητικοί πόλοι είναι συνδεδεμένοι κατάλληλα- η λειτουργία της θέρμανσης δεν μειώνεται.

Αφού σβήσετε την συσκευή, περιμένετε 2 λεπτά προτού τραβήξετε την συσκευή έξω από την κυψέλη, έτσι ώστε οι ατμοί του οξαλικού οξέος να κατακαθήσουν.

Εφόσον απομακρύνετε την συσκευή, βεβαιωθείτε ότι η είσοδος της κυψέλης είναι κλεισμένη καλά και αφήστε την κλειστή για άλλα 10 λεπτά.

Μετά την απομάκρυνσή της η συσκευή θα πρέπει να ψυχραίνεται σε ένα κουβά με νερό, έτσι ώστε με την επόμενη χρήση να μην αρχίζει η εξάτμιση προτού εισέλθει η συσκευή μέσα στην κυψέλη.

Σύσταση:

Στα μεγαλύτερα μελισσοκομεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες συσκευές για εξοικονόμηση χρόνου.

4. Δι-Ένυδρο οξαλικό οξύ(κρύσταλλοι οξαλικού οξέος)

Το οξαλικό οξύ(C2H2O4 x 2 H2O)CAS-No.6153-56-6, EG-No.205-634-3, είναι μία ανθυγιεινή, τοξική και διαβρωτική ουσία. Όταν γεμίζετε την συσκευή και κατά την διάρκεια της θεραπείας, είναι απολύτως αναγκαίο να φοράτε προστατευτικά γυαλιά, μια προστατευτική μάσκα (ΕΝ149:2001 FFP 3) γάντια και ρούχα με μακριά μανίκια.

Το οξαλικό οξύ είναι εγκεκριμένο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στην Βιολογική Μελισσοκομία.

4.1 Ασφάλεια εργασίας

Τρόπος χρήσης

Το οξαλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία και κατά την επαφή με το δέμα και με πιθανή κατάποση. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Οι ατμοί και η σκόνη του οξαλικού οξέος δεν πρέπει να εισπνέεται.

Κρατήστε το, μακριά από τα παιδιά. Πρέπει να αποθηκεύεται στο αρχικό του δοχείο, σε ασφαλές μέρος.

Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε απευθείας με νερό. Εάν καταποθεί επισκεφθείτε απευθείας γιατρό.

Ασφάλεια κατά την διάρκεια και μετά από την θεραπεία

  • Κατά την εφαρμογή σε ανοικτό χώρο, φροντίστε ο άνεμος να διώχνει τους ατμούς που δραπετεύουν μακριά από τον χρήστη. Όλο το μήκος του καλωδίου πρέπει να χρησιμοποιείται και ο χρήστης πρέπει να παραμένει μακριά από την κυψέλη.
  • Το αφρώδες υλικό που χρησιμοποιείτε για το σφράγισμα της κυψέλης πρέπει να το αγγίζεται με γάντια. Αυτό περιορίζει την επαφή με το οξύ σε περίπτωση συγκέντρωσης του στην εσωτερική πλευρά του αφρού. Το αφρώδες υλικό πρέπει να ξεπλένετε προσεκτικά με νερό πριν από την φύλαξή του.
  • Η συσκευή VARROX παράγει υψηλές θερμοκρασίες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κοντά σε εύφλεκτα υλικά. Πάντα τοποθετείστε την πάνω σε ένα φύλλο μη εύφλεκτου υλικού( π.χ. μέταλλο). Πότέ μην αγγίζετε τα μεταλλικά μέρη της συσκευής κατά την χρήση της.

Προσοχή: Αυτά μπορεί να παραμείνουν καυτά για πολύ χρόνο μετά την χρήση. Η συσκευή δεν πρέπει να τίθεται σε λειτουργία ποτέ χωρίς επιτήρηση.

  • Μετά την θεραπεία κατά την διάρκεια του χειμώνα, κρύσταλλοι οξαλικού οξέος βρίσκονται στο πάτο της κυψέλης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην απουσία δραστηριότητας καθαρισμού των μελισσών, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι. Απαιτείται λοιπόν προσοχή σε περίπτωση ελέγχου, μετά την χειμερινή θεραπεία. Πρέπει να φοράτε γάντια και μάσκα. Το υπόλοιπο του οξαλικού οξέος θα διασπαστεί σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα και θα καθαριστεί από τις μέλισσες την άνοιξη.

5. Η έννοια του ελέγχου

Συνδυασμένη εφαρμογή οξαλικού οξέος σε εποχή του έτους χωρίς γόνο(Νοέμβριο-Δεκέμβριο) και μια θεραπεία αργά το καλοκαίρι(Αύγουστο-Σεπτέμβριο) με κρυσταλλική Θυμόλη ή Μυρμηκικό(φορμικό οξύ) έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της Βαρρόα.

5.1 Θεραπεία σε κυψέλες χωρίς γόνο

Η συσκευή VARROX μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες χωρίς γόνο.

Ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό άνω του 96% μπορεί να επιτευχθεί και έτσι μπορεί να αποδεκατίσει τον πληθυσμό της Βαρρόα σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζονται για τις μέλισσες άριστες συνθήκες για την νέα περίοδο.

Ένα υπάρχει πτώση περισσότερων από 1000 ακάρεων βαρρόας με την θεραπεία ή αν είναι αβέβαιο κατά πόσο υπήρχε γόνος στις κυψέλες, συστήνεται μία δεύτερη θεραπεία. Η καλύτερη περίοδος γι’αυτήν είναι δύο εβδομάδες μετά από την πρώτη θεραπεία. Κατά την διάρκεια της δεύτερης θεραπείας ΜΟΝΟ ένα γραμμάριο(1 gram) οξαλικού οξέος πρέπει να χρησιμοποιείτε, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κυψέλης. Οι μέλισσες ανέχονται καλά δύο ή περισσότερες θεραπείες.

5.2 Θεραπεία σε σμάρια ή τεχνητά σμάρια

Τα σμάρια ή τεχνητά σμάρια μπορούν να θεραπευτούν οποιαδήποτε περίοδο.

5.3 Θεραπεία σε πυρήνες

Πρέπει να εφαρμόζεται προτού σφραγιστεί ο πρώτος γόνος, αν είναι δυνατόν.(Δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα σε σφραγισμένο γόνο).

Προσοχή: Οι αποικίες χωρίς βασίλισσα αντιδρούν στην θεραπεία με αυξημένη δραστηριότητα στην κυψέλη και την εγκαταλείπουν.

6. Αξεσουάρ

  • Προστατευτική μάσκα ΕΝ149:2001 FFP 3
  • Προέκταση καλωδίου 7 m με βύσμα για τον αναπτήρα του αυτοκινήτου ή με γαντζάκια για την μπαταρία του αυτοκινήτου.

7.Προβλήματα:

  • Μετά την θεραπεία υπάρχει λίγο οξύ στο τηγάνι.
    1. Η διάρκεια θέρμανσης είναι πολύ σύντομή. Προσθέστε περίπου ½ λεπτό.
    2. Η μπαταρία είναι πολύ αδύνατη και δεν έχει απόδοση. Αλλάξτε την.
  • Πιθανές προεξοχές κεριού κάτω από τα πλαίσια πρέπει να απομακρυνθούν για να μην εμποδίζουν την συσκευή ή να μην βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτήν. Διατηρείστε μια ελάχιστη απόσταση 2 εκατοστών.
  • Να αποφεύγεται η θεραπεία σε άδειες ή πολύ μικρές σε πληθυσμό κυψέλες.

Η συσκευή VARROX είναι πατενταρισμένο προϊόν της Andermatt Biovet AG, Ελβετίας.

Πληροφορίες-Διανομή των παραπάνω προιόντων:

ΓΕΝΕΣΙΣ agro, Καλαποθάκη 8,54624, Θεσσαλονίκη.

Τηλ: 2310-253031, Κιν: 69 37-47 53 57, Fax: 2310-253038, E-mail: info@genesisagro.gr .

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!!!!




Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

European Paper Wasp-Polistes dominulus












































































































































































Translation by:http://www.otenet.gr/otenet/info/systran/

Paper Wasp

Σφήκα εγγράφου, κοινό όνομα για το μέσο στις μεγάλου μεγέθους σφήκες που κατασκευάζουν τις φωλιές φιαγμένες από papery υλικό. Οι φωλιές αποτελούνται από ένα ενιαίο ανάποδο στρώμα των κυττάρων τσουρμάτων (διαμερίσματα για τις νεολαίες). Υπάρχουν 22 είδη σφηκών εγγράφου στη Βόρεια Αμερική και περίπου 700 είδη παγκοσμίως. Οι περισσότεροι βρίσκονται στους τροπικούς κύκλους του δυτικού ημισφαιρίου. Οι περισσότερες σφήκες εγγράφου μετρούν περίπου 2 εκατ. (0.75 μέσα) πολύ και είναι μαύρες, καφετιές, ή κοκκινωπές στο χρώμα με τα κίτρινα σημάδια. Οι σφήκες εγγράφου θα υπερασπίσουν τη φωλιά τους εάν επιτίθεται. Οι ενήλικοι προμηθεύουν με ζωοτροφές για το νέκταρ, η πηγή ενέργειάς τους, και για τις κάμπιες για να ταΐσουν τις προνύμφες (νέες). Είναι φυσικοί εχθροί πολλών παρασίτων εντόμων κήπων. Ένα διαδεδομένο βορειοαμερικανικό είδος είναι η χρυσή σφήκα εγγράφου. Οι φωλιές των περισσότερων ειδών αναστέλλονται από έναν ενιαίο, κεντρικό μίσχο και έχουν τη μορφή μιας ανάποδης ομπρέλας. Μερικά τροπικά είδη κάνουν τις φωλιές που κρεμούν σε ένα κάθετο φύλλο των κυττάρων. Οι εγκαταστάσεις και οι ξύλινες ίνες συλλέγονται από τις σφήκες, αναμιγνύονται με το σάλιο, και μασιούνται σε ένα papier-mêch; - όπως το υλικό που διαμορφώνεται στα λεπτά κύτταρα της φωλιάς. Οι φωλιές κατασκευάζονται στις προστατευμένες θέσεις, όπως κάτω από τις μαρκίζες των κτηρίων ή στην πυκνή βλάστηση. Κανονικά μια αποικία αρκετοί σε αρκετές δωδεκάες σφήκες εγγράφου κατοικεί στη φωλιά. Η αποικία ιδρύεται την πρώιμη άνοιξη, σύντομα αφότου προκύπτουν οι βασίλισσες (ζευγαρωμένα θηλυκά) από τη διαχείμαση. Δεδομένου ότι η αποικία ωριμάζει, τα αρσενικά και οι βασίλισσες του επόμενου έτους παράγονται. Αυτές οι βασίλισσες ζευγαρώνουν με τα αρσενικά και είναι τα μόνα μέλη της αποικίας για να επιζήσουν μέσω του χειμώνα. Το πρώην καλοκαίρι ή την πτώση, την ιδρύοντας βασίλισσα, τους εργαζομένους (unmated θηλυκά), και τα αρσενικά όλα πεθάνετε. Οι πρόσφατα ζευγαρωμένες βασίλισσες διαχειμάζουν, χαρακτηριστικά στους σωρούς του ξύλου, στη βλάστηση, ή στις τρύπες. Το ακόλουθο ελατήριο προκύπτουν και αρχίζουν τον κύκλο εκ νέου. Ένας παρόμοιος κύκλος ζωής βρίσκεται στις bumble μέλισσες. Στα περισσότερα συγκρατημένα είδη σφηκών εγγράφου, οι αποικίες ιδρύονται από ένα θηλυκό που εξουσιάζει την αποικία και γεννά τα περισσότερα από τα αυγά. Αυτό το θηλυκό κατασκευάζει τη φωλιά, γεννά τα αυγά, προμηθεύει, και αυξάνει την πρώτη γενεά του απογόνου με ζωοτροφές. Σταματά έπειτα με ζωοτροφές, γίνεται η βασίλισσα, και κανόνες με την εξουσίαση του απογόνου εργαζομένων της. Αυτό είναι μια κλασική ιεραρχία κυριαρχίας με τη βασίλισσα που διατηρεί τον έλεγχο μέσω των επιθετικών αλληλεπιδράσεων. Κάθε ένας μεμονωμένος στη γραμμή διατηρεί την κυριαρχία σε όλους τους άλλους κάτω από την μέσω της αντιμετώπισης και των επιθετικών αλληλεπιδράσεων. Εάν η βασίλισσα πεθαίνει ή ειδάλλως χάνεται, ο επιθετικότερος εργαζόμενος αναλαμβάνει. Αυτός ο εργαζόμενος αρχίζει τα αυγά και συνεχίζει να εξουσιάζει όλων κάτω από την. Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ζευγαρώσει, μπορούν μόνο να γεννήσουν τα αγονιμοποίητα αυγά, τα οποία αναπτύσσονται στα αρσενικά, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα στις σφήκες. Μερικές βασίλισσες που είναι ανεπιτυχείς στην καθιέρωση της φωλιάς τους μπορούν να ενώσουν μια άλλη βασίλισσα, που υποβάλλει στην κυριαρχία της και που γίνεται εργαζόμενος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοια άτομα, αποκαλούμενα ξυλουργούς, είναι ο συχνότερα αδελφές της βασίλισσας. Δεδομένου ότι αυτό το άτομο ζευγάρωσε την προηγούμενη πτώση, τα αυγά της μπορούν να αναπτυχθούν στους εργαζομένους και θα μπορούσε να γίνει η επόμενη βασίλισσα εάν η ιδρύοντας βασίλισσα χάνεται. Περιστασιακά ένας ξυλουργός εξουσιάζει την ιδρύοντας βασίλισσα και αναλαμβάνει τη φωλιά, μια συμπεριφορά γνωστή ως σφετερισμός. Σε τέτοιες σπάνιες περιπτώσεις, ο σφετεριστής γίνεται η βασίλισσα και η προηγούμενη βασίλισσα γίνεται εργαζόμενος. Επιστημονική ταξινόμηση: Οι σφήκες εγγράφου είναι στο γένος Polistes στην οικογένεια Vespidae, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις σφήκες αγγειοπλαστών, κίτρινα σακάκια, και hornets. Η χρυσή σφήκα εγγράφου είναι fuscatus Polistes.



Paper Wasp, common name for medium- to large-sized wasps that construct nests made of a papery material. The nests consist of a single upside-down layer of brood cells (compartments for the young). There are 22 species of paper wasps in North America and approximately 700 species world-wide. Most are found in the tropics of the western hemisphere.

Most paper wasps measure about 2 cm (0.75 in) long and are black, brown, or reddish in color with yellow markings. Paper wasps will defend their nest if attacked. Adults forage for nectar, their source of energy, and for caterpillars to feed the larvae (young). They are natural enemies of many garden insect pests. A widespread North American species is the golden paper wasp.

The nests of most species are suspended from a single, central stalk and have the shape of an upside-down umbrella. Some tropical species make nests that hang in a vertical sheet of cells. Plant and wood fibers are collected by the wasps, mixed with saliva, and chewed into a papier-mêch?-like material that is formed into the thin cells of the nest. The nests are constructed in protected places, such as under the eaves of buildings or in dense vegetation. Normally a colony of several to several dozen paper wasps inhabit the nest.

The colony is founded in early spring, soon after the queens (mated females) emerge from hibernation. As the colony matures, males and the next year's queens are produced. These queens mate with males and are the only members of the colony to survive through winter. In late summer or fall, the founding queen, workers (unmated females), and males all die. The newly mated queens hibernate, typically in piles of wood, in vegetation, or in holes. The following spring they emerge and begin the cycle anew. A similar life cycle is found in bumble bees.

In most temperate species of paper wasps, colonies are founded by one female who dominates the colony and lays most of the eggs. This female constructs the nest, lays eggs, forages, and raises the first generation of offspring. She then stops foraging, becomes the queen, and rules by dominating her offspring of workers. This is a classic dominance hierarchy with the queen maintaining control through aggressive interactions. Each individual in line maintains dominance over all others below her through confrontation and aggressive interactions. If the queen dies or is otherwise lost, the most aggressive worker takes over. This worker begins laying eggs and continues to dominate all below her. Since the workers have not mated, they can only lay unfertilized eggs, which develop into males, a typical trait in wasps.

Some queens that are unsuccessful at establishing their own nest may join another queen, submitting to her dominance and becoming a worker. Studies have shown that such individuals, called joiners, are most often sisters of the queen. Since this individual mated the previous fall, her eggs can develop into workers and she could become the next queen if the founding queen is lost. Occasionally a joiner dominates the founding queen and takes over the nest, a behavior known as usurpation. In such rare cases, the usurper becomes the queen and the previous queen becomes a worker.

Scientific classification: Paper wasps are in the genus Polistes in the family Vespidae, which also includes potter wasps, yellow jackets, and hornets. The golden paper wasp is Polistes fuscatus.

ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙ ΝΕΡΟ-DRINKING BEE