Και οι μέλισσες τρελάθηκαν!!!
Χθες σε έναν κήπο στην Χαλκιδική, γινότανε χαμός από το βουητό , πλησιάζω και τι να δω, τα μελίσσια σαν τρελά να πετάνε στα άνθη, τα οποία μοσχομυρίζουν υπέροχα!!!
Μονοετές, ποώδες φυτό, η ρόκα ανήκει στο γένος έρουκα της οικογένειας των σταυρανθών.
Βρίσκεται στις περιοχές της Μεσογείου αυτοφυής (άγρια ρόκα) ή καλλιεργείται, ενώ έχει εγκλιματιστεί και στη βόρεια Αμερική. Η καταγωγή της είναι από τη νοτιοανατολική Ασία.
Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό ενώ ανθίζει από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 80 χιλιοστά με βλαστούς που διακλαδίζονται. Τα άνθη της είναι λευκά με πορφυρές φλέβες ή κιτρινωπά διατεταγμένα και σχηματίζουν ταξιανθίες. Τα φύλλα της είναι πτερωτά και ο καρπός είναι μικρός και κωνικός, ραμφοειδής και φέρει σπόρια ωοειδή, κίτρινου χρώματος.
Ο βλαστός και τα φύλλα της ρόκας τρώγονται σε διάφορες σαλάτες, ενώ σε ορισμένες περιοχές μαγειρεύεται μαζί με κρέας (παραδοσιακό Σλοβένικο πιάτο). Η γεύση της είναι πιπεράτη, αρωματική και ελαφρώς πικρή.
Ένα είδος σαλάτας με ρόκα, παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες και ξύδι μπαλσάμικο είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλία, Ισπανία και τελευταία και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση έχει αυξηθεί και υπάρχουν καλλιέργειες σε πολλές περιοχές. Η άγρια ρόκα έχει πιο πιπεράτη γεύση και πιο έντονο άρωμα από τη καλλιεργούμενη.
Από τα σπόρια του φυτού λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.
Η ρόκα μπορεί να καλλιεργηθεί πανεύκολα στον κήπο και χωρίς ιδιαίτερες περιποιήσεις, ενώ είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό.
Κατά τον Γαληνό είναι θερμαντικό λαχανικό το οποίο πιο εύκολα τρώγεται ανακατεμένο με μαρουλόφυλλα, διαφορετικώς εάν καταναλώνεται ειδικά μόνο του μπορεί να προξενήσει πονοκέφαλο.
Με βάση τα όσα καταγράφει ο μεγάλος Έλληνας ιατρός της Αρχαιότητος, οι σπόροι της ρόκας είναι αυτοί οι οποίοι διαθέτουν αφροδισιακά χαρακτηριστικά.
Μπορούν και διεγείρουν την ερωτική διάθεση και ορμή, ενώ παραλλήλως συνεπικουρούν στη βελτίωση της σπερματοπαραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου