Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Η μεγάλη προσφορά της μέλισσας στην υγεία, την οικονομία αλλά και στο περιβάλλον αναδείχθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 17.03.2010 στα Γρεβενά, την οποία οργάνωσαν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών. Όπως αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό γι' αυτό και θεωρείται μια από τις πολυτιμότερες τροφές για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη λέκτορα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του ΑΠΘ, Χρύσα Τανανάκη, το μέλι χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ως γλυκαντική ύλη αλλά και για θεραπευτικούς λόγους, ενώ υπάρχουν σχετικές αναφορές από τον Δημόκριτο και τον Ιπποκράτη.
Στο μέλι έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες που το καθιστούν πολύτιμη τροφή, καθώς περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες, φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.
Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κα Τανανάκη μίλησε και για τη χρήση του μελιού στην επάλειψη τραυμάτων, την παρασκευή καλλυντικών, αλλά στην κουζίνα.
Συγκρίνοντας το μέλι με τη ζάχαρη, όπως είπε, είναι προτιμότερη η κατανάλωση μελιού διότι αφενός περιέχει φυσικά συστατικά και αφετέρου είναι πιο γλυκό αφού περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη, ενώ η ζάχαρη δέχεται βιομηχανική επεξεργασία.

Μια άλλη σημαντική προσφορά της μέλισσας είναι η επικονίαση και η αναπαραγωγή φυτών.
Το παραπάνω θέμα παρουσίασε η βιολόγος, ερευνήτρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ, Φανή Χατζήνα.
Όπως τόνισε, η επικονίαση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, επιβίωσης και εξέλιξης των φυτικών ειδών.
Ως επικονίαση ορίζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου άνθους. Αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα στην αναπαραγωγή του φυτού. Ο ρόλος των μελισσών στην επικονίαση είναι σημαντικότατος, διότι βοηθά στη γονιμοποίηση και καρπόδεση των καλλιεργειών, καθώς και στην ποιότητα και ποσότητα της αγροτικής παραγωγής. Από μελέτες στις ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι το οικονομικό όφελος από την προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση ήταν κατά 60 φορές (1989) και 143 φορές (1981) μεγαλύτερο από τη συνολική αξία των προϊόντων της μέλισσας.
Η επικονίαση των χιλιάδων ειδών άγριων φυτών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια και να "μεταφραστεί" σε οικονομικό όφελος Παρ' ότι η κοινή μέλισσα είναι υπεύθυνη για την επικονίαση του 70%-75% του συνόλου των καλλιεργειών, η συμβολή των άγριων μελισσών στην επικονίαση των καλλιεργειών αλλά και των αυτοφυών φυτών είναι σημαντικότατη και αναντικατάστατη. Εξάλλου, σύμφωνα με την κα Χατζήνα η στενή σχέση αλληλοεξάρτησης μεταξύ ανθοφόρων φυτών και μελισσών έχει ξεκινήσει εδώ και 80 εκατομμύρια χρόνια περίπου.
Ειδικότερα, οι κοινές μέλισσες είναι σημαντικοί επικονιαστές λόγω της συμπεριφοράς τους, αφού συλλέγουν μεγάλα ποσά γύρης και νέκταρ, επισκέπτονται μεγάλο αριθμό φυτών και δείχνουν αφοσίωση στα είδη φυτών που επισκέπτονται.
Επίσης, η έντονη κοινωνική ύπαρξή τους τις καθιστά ικανές να ελέγχουν τις ανάγκες της τροφής τους, ενώ διαθέτουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται την ώρα της ημέρας, που κάθε είδος άνθους απελευθερώνει τη γύρη του και εκκρίνει νέκταρ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης μίλησε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρεβενών, Β. Χαλαγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο δυναμικό κλάδο της μελισσοκομίας στην περιοχή των Γρεβενών, αφού υπάρχουν 150 μέλη με 7.000 κυψέλες, ενώ περίπου 400 ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία, με εκτιμώμενη παραγωγή 70 τόννους μέλι.

Τα βασικότερα προβλήματα των μελισσοκόμων είναι η αρκούδες και η νοθεία του μελιού από πλανόδιους εμπόρους.
Σε ό,τι αφορά τις αρκούδες ο Σύλλογος έχει προμηθεύσει τα μέλη του με ηλεκτρικές περιφράξεις των μελισσιών, οι οποίες είναι ακίνδυνες τόσο για τα ζωα όσο και για τον άνθρωπο.

ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρεβενών, Β. Χαλαγιάννης
Η Λέκτορας του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του ΑΠΘ, Χρύσα Τανανάκη
Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ, Φανή Χατζήνα

Την ημερίδα ενίσχυσαν με την ομιλία τους:

  • η Κατερίνα Καλαιτζίδου, Τεχν.Γεωπόνος πλέον υπάλληλος της Δνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρώην επόπτρια του κέντρου Μελισσοκομίας ΚεντροΔυτικής Μακεδονίας με θέμα την γύρη και τον βασιλικό πολτό.Παρουσίασε τα αποτελέσματα της χρήσης γύρης σε αθλητές τοξοβολίας στους πρόσφατους αγώνες που έγιναν( σε μελλοντική ανάρτηση θα γίνει εκτενής αναφορά).
  • η Κατερίνα Καρατάσου-Κτηνίατρος της ΟΜΣΕ με θέμα την πρόπολη, κερί και τα άλλα προιόντα της μέλισσας.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα μεταξύ αυτών ο αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ, μαθητές Λυκείου, μελισσοκόμοι και πλήθος κόσμου.

Ρεπορτάζ!!!: Άνθιμος Σιγκούδης- email: asigoudis@genesisagro.gr

1 σχόλιο:

Επόπτης είπε...

Πολύ καλό , πάντα τέτοια