Μεταλλική σκόνη θανάτου κρύβουν οι βόμβες του Ισραήλ
Πειραματικά και ιδιαίτερα φονικά πυρομαχικά χρησιμοποιεί στις επιχειρήσεις του, όπως καταγγέλλουν ειδικοί που μελέτησαν τραύματα Παλαιστινίων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2009 10:54
«Σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις είδαμε πληγές σε Παλαιστινίους που δεν προέρχονταν από θραύσματα. Η σάρκα ήταν σκισμένη σε κομματάκια, ενώ υπήρχαν και εγκαύματα που είχαν προχωρήσει σε βάθος, πλήττοντας έως και εσωτερικά όργανα. Μάλλον προκλήθηκαν από πολύ λεπτή μεταλλική σκόνη που δεν εντοπίζεται σε ακτινογραφίες, ενώ δεν ήταν εφικτό να την βγάλουμε κατά τις εγχειρήσεις που πραγματοποιήσαμε σε όσους επέζησαν».
O Έρικ Φόσε είναι ο χειρουργός της διμελούς νορβηγικής ομάδας ιατρών, απεσταλμένης από την ανθρωπιστική οργάνωση ΝΟRWΑC, που βρισκόταν στη Γάζα από τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων. Μαζί με τον Μαντς Γκίλμπερτ ήταν οι μοναδικοί Δυτικοί γιατροί παρόντες σε νοσοκομείο της περιοχής. «Πιστεύουμε ότι μάλλον πρόκειται για βόμβες DΙΜΕ, ένα πειραματικό όπλο μικρού βεληνεκούς το οποίο είναι ιδιαίτερα καταστροφικό», τονίζει στα «ΝΕΑ». Κατά την έκρηξη, επισημαίνει, η μεταλλική σκόνη εκτινάσσεται με μεγάλη δύναμη σε αποστάσεις μερικών μέτρων.
ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Δεν αναφέρονται στις βόμβες DΙΜΕ, καθώς είναι πειραματικό όπλο, του οποίου οι «παρενέργειες» δεν έχουν εξεταστείΓια την ακρίβεια, σε ακτίνα έως και δύο μέτρα από την έκρηξη επιφέρει σχεδόν άμεσο θάνατο, ενώ από τα 2 έως και τα 10 μέτρα προκαλεί ακρωτηριασμούς κυρίως των κάτω άκρων, απόσχιση της σάρκας και εγκαύματα, καθώς η πυρακτωμένη μεταλλική σκόνη εισχωρεί βαθιά μέσα στο σώμα. Ο δρ Έρικ Φόσε φωτογράφισε τα τραύματα.
Πριν από λίγες ημέρες οι φωτογραφίες αυτές εστάλησαν στο Ίδρυμα Φροντίδας Τραυμάτων στο Τρόμσο της Νορβηγίας για περαιτέρω αξιολόγηση από εξειδικευμένους χειρουργούς στην αναγνώριση τραυμάτων πολέμου: «Είμαστε κατά 90% σίγουροι ότι πρόκειται για τραύματα που έχουν προκληθεί από DΙΜΕ, ένα πειραματικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά τις συγκρούσεις στον Λίβανο το 2006 και παλαιότερα- σύμφωνα με φωτογραφικές αποδείξεις που έχουμε στα χέρια μαςστο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Γι΄ αυτό πιστεύουμε ότι είναι όπλο που έχουν κατασκευάσει οι Αμερικανοί. Εξετάζοντας τις συγκεκριμένες φωτογραφίες βλέπουμε ότι ολόκληρα τμήματα ιστού έχουν αποκολληθεί από το σώμα, ένα “σύμπτωμα” το οποίο δεν έχουμε συναντήσει κατά τη χρήση κανενός άλλου συμβατικού όπλου», λέει ο Χανς Πέτερ Χάσαμ, χειρουργός- εμπειρογνώμονας του Ιδρύματος Φροντίδας Τραυμάτων, ο ο ποίος παραχώρησε στα «ΝΕΑ» φωτογραφίες των θυμάτων από βόμβες DΙΜΕ. Σε μια από τις φωτογραφίες βλέπουμε ολόκληρο το κοιλιακό τοίχωμα να έχει αποκολληθεί, ενώ τα εσωτερικά όργανα, που δεν εμφανίζονται, είναι σχεδόν άθικτα εξωτερικά. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια παραδοσιακή έκρηξη, από την οποία τα θραύσματα θα κατέστρεφαν και τα εσωτερικά όργανα. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η μεταλλική σκόνη, η οποία απελευθερώθηκε κατά την έκρηξη της βόμβας DΙΜΕ, λειτούργησε σαν λεπίδα για τον ιστό, ενώ τα μικροσωματίδια μετάλλων εισχώρησαν και στα όργανα προκαλώντας εσωτερικά εγκαύματα. Ωστόσο, λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους των κόκκων, στα εσωτερικά όργανα δεν παρατηρούνται τραύματα εισόδου. Μία ακόμα ένδειξη ότι έγινε χρήση του συγκεκριμένου πειραματικού όπλου είναι πως οι βόμβες DΙΜΕ έχουν κέλυφος από άνθρακα- γεγονός που εξηγεί το γκριζόμαυρο χρώμα που παρατηρείται στη φωτογραφία με τα παιδιά» συμπληρώνει ο δρ Χανς Πέτερ Χάσαμ. Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Όστιν Λονγκ, διδάκτορας του Τμήματος Σπουδών Παγκόσμιας Ασφάλειας του ΜΙΤ και συνεργάτης της RΑΝD Corp. που συμβουλεύει τον αμερικανικό στρατό σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας οπλικών συστημάτων, «η αμερικανική οπλοβιομηχανία δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή βομβών DΙΜΕ. Όσο για το Ισραήλ, δεν είμαι σίγουρος- θεωρητικά κανένας στον πλανήτη αυτή τη στιγμή δεν κατασκευάζει βόμβες DΙΜΕ».
Ντοκουμέντα:
1. Η γκρι μαύρη απόχρωση του δέρματος και τα κομμάτια ιστών που λείπουν από τα θύματα, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά εγκαύματα που παρατηρήθηκαν από τους Νορβηγούς χειρουργούς Έρικ Φόσε και Μαντς Γκίλμπερτ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά Πυκνού Αδρανούς Μετάλλου (Dense Ιnert Μetal Εxplosive- DΙΜΕ) σε αμάχους στη Γάζα 2. Φωτογραφία που, σύμφωνα με τους Νορβηγούς χειρουργούς, αποδεικνύει τη χρήση του πειραματικού εκρηκτικού DΙΜΕ από Ισραηλινούς στη Λωρίδα της Γάζας
Τα πειραματόζωα πέθαναν από καρκίνο!
ΤΟ 2004 το Ερευνητικό Εργαστήριο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΑFRL) πραγματοποίησε μια σειρά δοκιμών στη νέα βόμβα που ονομάστηκε Εκρηκτικό Πυκνού Αδρανούς Μετάλλου (Dense Ιnert Μetal Εxplosive ή DΙΜΕ). Σε εκείνα τα τεστ, σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση θεμάτων άμυνας «Defensenet», τα όργανα μέτρησης καταστράφηκαν εξαιτίας της μεγάλης ωστικής δύναμης που προκαλείτο από τη μεταλλική σκόνη σε μικρές αποστάσεις. Στο επόμενο χρονικό διάστημα νέα όργανα μέτρησης για τις DΙΜΕ κατασκευάστηκαν και νέες δοκιμές διεξήχθησαν πανηγυρικά. Υποτίθεται ότι με τις DΙΜΕ θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε κατοικημένες περιοχές χωρίς παράλληλα να χτυπούν τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, δεν ήταν όλα ιδανικά.
Έναν χρόνο μετά τις δοκιμές του Εργαστηρίου της Πολεμικής Αεροπορίας, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ραδιοβιολογίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε πείραμα για να εξετάσει την επικινδυνότητα της μεταλλικής σκόνης από νικέλιο, κοβάλτιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τζ. Κάλινικ αρνήθηκε να σχολιάσει στα «ΝΕΑ» αν το πείραμα διεξήχθη συγκεκριμένα για τις βόμβες DΙΜΕ, όμως από τα συμπεράσματα του πειράματος γίνεται σαφές ότι σε ποσοστό 100% οι αρουραίοι που συμμετείχαν εμφάνισαν κακοήθεις όγκους και πέθαναν.
Δοκιμαστές των νέων όπλων
«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ το Ισραήλ αποτελεί τον δοκιμαστή των νέων αμερικανικών όπλων - αυτό συμβαίνει από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Ισραηλινοί πιλότοι ήταν οι πρώτοι που τεστάρισαν τα F-15 και F-16 σε συνθήκες πραγματικής μάχης» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ισραηλινός Τζόελ Σκάλιτ, συγγραφέας 4 βιβλίων, αρθρογράφος της εφημερίδας «Γκάρντιαν» και ανταποκριτής του «France 24» που ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων Ισραήλ- ΗΠΑ. «Επιπλέον, πέρα από τις βόμβες DΙΜΕ, πιθανολογείται χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έχουν ριφθεί και αμερικανικά βλήματα λευκού φωσφόρου. Ακόμα, υπάρχει φήμη ότι στις παρούσες συγκρούσεις δοκιμάζεται η νέα βελτιωμένη έκδοση του οπλοπολυβόλου Μ16 και νέα κιάλια νυχτερινής όρασης». Ο ίδιος εξηγεί ότι αν και το Ισραήλ διαθέτει μια από τις πλέον προηγμένες οπλοβιομηχανίες στον κόσμο, η δυνατότητα παραγωγής είναι περιορισμένη: «Αυτή την περίοδο οι Ισραηλινοί έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, τις οποίες μάλλον δεν μπορούν να παράγουν οι ίδιοι. Όσο για τις βόμβες DΙΜΕ, αν και έχουν τα μέσα να τις κατασκευάσουν, πιθανότατα να προέρχονται από τις ΗΠΑ» λέει ο Σκάλιτ και επισημαίνει ότι η αιχμή της ισραηλινής οπλοβιομηχανίας εστιάζεται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφηόπως αυτά που οι πληγέντες ανέφεραν ότι έριχναν τα Εκρηκτικά Πυκνού Αδρανούς Μετάλλου- και στα ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας. «Οι διεθνείς συνθήκες πάντως δεν αναφέρονται στις βόμβες DΙΜΕ, καθώς πρόκειται για πειραματικό όπλο, του οποίου οι “παρενέργειες” δεν έχουν εξεταστεί πλήρως», συμπληρώνει ο Σκάλιτ.
Σύμφωνα πάντως με τον Τζιμ Ντάνιγκαν, πρώην σύμβουλο του Πενταγώνου και της CΙΑ, το ισχυρότερο όπλο των Ισραηλινών που δοκιμάζεται σε αυτή τη σύγκρουση δεν είναι οι βόμβες DΙΜΕ αλλά οι... υποκλοπές. «Από πηγές μου στο Ισραήλ γνωρίζω ότι εδώ και αρκετούς μήνες Ισραηλινοί ειδικοί- χάκερ έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των τηλεφωνικών κέντρων στη Λωρίδα της Γάζας παρακολουθώντας καθημερινά τις συνδιαλέξεις της Χαμάς. Γι΄ αυτόν το λόγο γνώριζαν πού ακριβώς έπρεπε να χτυπήσουν και πότε. Μάλιστα, στις 27 Δεκεμβρίου οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν αυτά τα τηλεφωνικά κέντρα για να στείλουν στα τηλέφωνα των Παλαιστινίων φωνητικά μηνύματα που τους προειδοποιούσαν για τους επερχόμενους βομβαρδισμούς. Έτσι, αποκτώντας τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιών και του αέρα, μέσω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κατάφεραν μέσα σε 3 λεπτά να πραγματοποιήσουν περισσότερες από 50 ρίψεις έξυπνων βομβών σε επιλεγμένους στόχους, με τις απώλειες των αμάχων να φτάνουν τις 100 σε εκείνη την επιχείρηση», δηλώνει ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου στα «ΝΕΑ».
Προελαύνει στα κατοικημένα προάστια της Γάζας ο στρατός
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και την προέλασή του στα κατοικημένα προάστια της Πόλης της Γάζας, τη στιγμή που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην ισραηλινή ηγεσία διαφωνίες για το μέλλον των πολεμικών επιχειρήσεων.
Σε δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ όσο και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού θα συνεχιστούν έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες.
Όμως ο ισραηλινός Τύπος όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες κάνει αναφορά σε διχασμό της ισραηλινής ηγεσίας: η Λίβνι και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι», ενώ ο πρωθυπουργός αντιτίθεται και μαζί του συμφωνεί η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας, του περιορισμένου δηλαδή υπουργικού συμβουλίου με τα 12 μέλη. Το Συμβούλιο σήμερα ή αύριο, σε συνεδρίασή του αναμένεται να πάρει αποφάσεις για το μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες, εν τω μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και καθώς όλο και περισσότεροι έφεδροι- υπολογίζονται γύρω στους 5.000- έχουν ήδη εισέλθει στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.
Η Λίβνι πάντως επανέλαβε χθες στο περιοδικό «Νewsweek» ότι στο ε ξής το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιδείξει «άλλη αυτοσυγκράτηση. Θα επιτεθούμε πιο σκληρά εάν συνεχίσει η Χαμάς τις ρίψεις ρουκετών. Δεν πρόκειται από εδώ και πέρα να περιμένουμε». Καθώς τα μάτια όλων των Ισραηλινών πολιτικών είναι στραμμένα στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου, χθες έγινε γνωστό ότι απαγορεύτηκε η συμμετοχή των δύο αραβικών κομμάτων, με τη δικαιολογία ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Η εκλογική επιτροπή η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των ισραηλινών κομμάτων πήρε την απόφαση αυτή, βάσει της οποίας περίπου 1.000.000 Ισραηλινοί, αραβικής καταγωγής, δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες.
Το ελληνικό πλοίο
Χθες, και ενώ ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς- περισσότεροι από 900 νεκροί και 3.800 τραυματίες- καθώς οι συγκρούσεις γίνονται πλέον στα πυκνοκατοικημένα προάστια των πόλεων, αναχώρησε από την Κύπρο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας το υπό ελληνική σημαία πλοίο «Αρίων», μεταφέροντας γιατρούς, μέλη σωστικών συνεργείων και ανθρωπιστική βοήθεια. Λίγο αργότερα, όμως, το «Αρίων» παρουσίασε μηχανική βλάβη και επέστρεψε. Στο πλοίο επέβαιναν 30 άτομα μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες βουλευτές Σοφία Σακοράφα του ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ. Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την προσέγγιση του πλοίου στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει επενδυθεί με μεταλλικά πλαίσια, για λόγους ασφαλείας.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε χθες με ψήφους 33 υπέρ και 1 κατά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι η επίθεση «είχε ως αποτέλεσμα συλλογικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνων και τη συστηματική καταστροφή των υποδομών της παλαιστινιακής περιοχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου