Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Από μικρός μελισσοκόμος εργοστασιάρχης με 2.500 κεφάτα μελίσσια


Με δικό του brand και νέα premium σειρά ο Παναγιώτης Μουρίκης πρεσβεύει τη σύγχρονη μελισσοκομική αντίληψη.

40-41a_15

 


 

Τα τερτίπια των χονδρεµπόρων, που όλο κόβουν τη χαρά της δηµιουργικής ενασχόλησης µε τη µέλισσα, εν τέλει κούρασαν τον 34χρονο σήµερα Παναγιώτη Μουρίκη, ο οποίος έχει βάλει στόχο τα επόµενα χρόνια να διοχετεύει στην αγορά το µέλι από τα 2.500 παραγωγικά µελίσσια του αποκλειστικά µε την προσωπική του υπογραφή. «Με κουράζουν» αναφέρει ο νεαρός µελισσοκόµος µε ύφος αυθόρµητο και φυσικό στην Agrenda. «Είναι ψυχοφθόρο να παράγεις, να έχεις συγκεκριµένα κόστη και να µην ξέρεις στο τέλος τι και πότε θα πληρωθείς. Άλλη τιµή σου λένε στο ξεκίνηµα, άλλη σου δίνουν στο τέλος» συνεχίζει.

Όταν αυτή η αγανάκτηση πηγάζει από έναν άνθρωπο που κοιµάται 250 νύχτες το χρόνο σε ένα φορτηγό µεταφέροντας τα µελίσσια του από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο, αντιλαµβάνεται κανείς και το µέγεθος της υποβάθµισης του κόπου των παραγωγών από τους µεσάζοντες. Φυσικά είναι και η προστιθέµενη αξία στη µέση, η οποία χάνεται όταν ο µελισσοκόµος παραδίδει τους τενεκέδες χύµα στην αγορά. Βέβαια, τουλάχιστον µεσοπρόθεσµα το µόνο που µένει είναι η ικανοποίηση και το αίσθηµα πληρότητας που νιώθει κανείς όταν είναι σε θέση να διαθέσει ένα τελικό προϊόν το οποίο ξεχωρίζει από τον ανταγωνισµό γιατί περιέχει την ολοκληρωµένη αντίληψη του δηµιουργού του για αυτό.  Η αντίληψη που έχει ο Παναγιώτης Μουρίκης για το επάγγελµα στο οποίο µαθήτευσε από παιδί δίπλα στον πατέρα του, είναι µάλλον ρηξικέλευθη για τα ελληνικά µέτρα. ∆εν µπορεί καθόλου τη συναναστροφή µε τους χονδρεµπόρους, δεν του αρέσει η ευκολία του καλουπιού, δεν τον ενδιαφέρουν οι ποσότητες και δεν είναι σύµφωνος µε τα µείγµατα ελληνικού µελιού µε άλλα προϊόντα, όπως κακάο, αφού όπως λέει «οι κωδικοί που ανακατεύουν το µέλι, είναι επινοήσεις των εµπόρων. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να χαλάµε την ταυτότητα της πρώτης ύλης».

Μέσα στη δεκαετία ό,τι έμενε στην άκρη πήγαινε σε επενδύσεις στα μελίσσια

Οι γονείς του µεγάλωσαν τέσσερα παιδιά µε 300 µελίσσια, ενώ η ενασχόληση της οικογένειας µε το µέλι ξεκινά το 1960, όταν ο Αναστάσιος Μουρίκης έπιασε δουλειά βοηθού σε έναν µεγάλο µελισσοκόµο της εποχής. Ο Παναγιώτης, ο συνοµιλητής µας, ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 2007 και αύξησε το µέγεθος του µελισσοσµήνους που τώρα κατανέµεται σε 2.500 κυψέλες. Καθώς η επιχείρηση µεγάλωνε, ο Παναγιώτης χρειάστηκε βοήθεια, την οποία και έλαβε από την µεγαλύτερη αδερφή του Μαρία, η οποία από το 2017 ανέλαβε τον συντονισµό στο επικοινωνιακό και εµπορικό κοµµάτι της επιχείρησης. Τα δύο αδέρφια έχουν αναλάβει να εκσυγχρονίσουν το προϊόν και το brand της οικογενειακής επιχείρησης στα πρότυπα των πιο δηµοφιλών µελιών του κόσµου. Στις αρχές της πανδηµίας έκαναν και το ντεµπούτο τους στις αγορές µε µια νέα premium σειρά ελληνικού µελιού καστανιάς, ερείκης, πεύκου, θυµαρίσιο και βελανιδιάς.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξαγωγές σε Ρουµανία και Γερµανία. «Λέµε για το manuka της Νέας Ζηλανδίας. Το ελληνικό µέλι είναι ισάξιό του από άποψη ποιότητας και διατροφικής αξίας. Το δείχνουν και µελέτες» ισχυρίζεται ο συνοµιλητής µας. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Μουρίκης, «µέσα στη δεκαετία ό,τι έβγαλα από αυτήν τη δουλειά, το έριξα ξανά στις µέλισσες. Όλες τις προσπάθειες τις χρηµατοδοτούµε µε ιδία κεφάλαια.».

Η ανάγκη για εκσυγχρονισµό της µελισσοκοµικής µονάδας, τόσο σε επίπεδο εξοπλισµού όσο και µέγιστης διασφάλισης ποιότητας, οδήγησε στη δηµιουργία µιας νέας, υπερ σύγχρονης, ιδιόκτητης µονάδας – συσκευαστηρίου στη Στεφάνη Βοιωτίας. «Μόνο οι αποθήκες στοίχησαν 100.000 ευρώ, βάλε τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, τα µηχανήµατα, τον εξοπλισµό» λέει ο Παναγιώτης. Στο µεταξύ, επειδή του αρέσει να δοκιµάζει την τεχνογνωσία του σε νέες προκλήσεις επιχειρεί σε αυτήν τη φάση να επεκτείνει τα µελίσσια του στην Κίµωλο, για την παραγωγή µελιού άγριας λεβάντας.

Agronews

 

Πιστοποίηση για το ελληνικό μέλι στη λογική του manuka?


Πιστοποίηση και ταυτότητα στα πρότυπα που ακολουθεί το μέλι Manuka της Νέας Ζηλανδίας καλείται να αναζητήσει το ελληνικό μέλι, προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο υπόβαθρο για ένα προϊόν με παγκόσμια φήμη

6a

Nα δημιουργηθεί το υπόβαθρο για ένα προϊόν με παγκόσμια φήμη που θα μπορεί να διεκδικήσει τιμή ανάλογη μ’ αυτή που επιτυγχάνει σήμερα το Manuka και η οποία ξεκινάει από τα 100 ευρώ το κιλό και μπορεί να υπερβεί τα 10.000 ευρώ, αποτελεί το ζητούμενο για το ελληνικό μέλι, που ζητά θωράκιση έναντι της νοθείας και των απομιμήσεων που διατηρούν θέση στην εγχώρια αγορά. Ας σημειωθεί ότι η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών με σημαντική παραγωγή μελιού δεν είναι αμελητέα. Στη χώρα παράγονται περίπου 17.000 τόνοι μέλι ετησίως, με την Ελλάδα 19η στη διεθνή κατάταξη και τρίτη δύναμη στην Ευρώπη που καλύπτει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Τα μεγέθη αυτά δεν είναι και απαγορευτικά για την πλαισίωση του ελληνικού μελιού με το στοιχείο της μοναδικότητας.

Και ακριβώς εδώ είναι που υπολείπεται το ελληνικό μέλι έναντι των άλλων premium προϊόντων μελιού. Στην πλαισίωση της αυθεντικότητας, της βιωσιμότητας και της μοναδικότητας του προϊόντος τόσο σε ερευνητικό όσο και σε προωθητικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν δημοσιευτεί γύρω στις 100 μελέτες για το ελληνικό μέλι και πλέον των 1.500 για το μέλι της Νέας Ζηλανδίας, Manuka.

 

O παράγοντας μοναδικότητας Manuka (UMF)

Πολλοί καταναλωτές ανά τον κόσμο παίρνουν όρκο στις ιαματικές ιδιότητες που έχει το μέλι της Νέας Ζηλανδίας που φτιάχνεται μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες από το νέκταρ του φυτού Manuka. Προτείνεται όχι μόνο για κατανάλωση, αφού η ήπιας έντασης γλυκάδα του σε συνδυασμό με τα γήινα αρώματα ξηρών καρπών και την πικρή επίγευση το κάνουν να ξεχωρίζει από τα συμβατικά μέλια, αλλά και για τη φροντίδα εξωτερικών πληγών, όπως έκαναν οι Maori, οι γηγενείς της Νέας Ζηλανδίας. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν τις ιδιότητες αυτές. Υπάρχει όμως ο λεγόμενος «παράγοντας μοναδικότητας Manuka (UMF) που αφορά στην ουσία μεθυλογλυοξάλη, η οποία δεν εντοπίζεται σε άλλους τύπους μελιού.

Από το 1991 και έπειτα, οπότε και έγινε αυτή η «ανακάλυψη», τα βάζα με μέλι Manuka γίνονται ανάρπαστα. Μάλιστα, μέχρι πριν από μόλις τέσσερα χρόνια ενώ περίπου 1.700 τόνοι μελιού Manuka προερχόταν από μέλη της επίσημης Ένωσης Παραγωγών Μελιού Νέας Ζηλανδίας, στις διεθνείς αγορές πωλούνταν περί τους 10.000 τόνους. Το 2016 έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πρωτογενούς Παραγωγής της Νέας Ζηλανδίας κατέγραψε ότι μόλις το 1/3 των συσκευασιών με μέλι Μanuka ήταν αυθεντικά. Η αντίδραση των θεσμών της χώρας ήταν άμεση και μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το 2018, θεσπίστηκε ένα αυστηρό πλαίσιο πιστοποίησης της αυθεντικότητας του προϊόντος που περιλαμβάνει τέσσερις χημικές αναλύσεις και μια ανάλυση DNA. Αν το προϊόν αποτύχει έστω και σε μια από τις αναλύσεις, τότε σίγουρα δεν είναι μονοποικιλιακό από άνθη του φυτού Manuka και δοκιμάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι έστω πολυποικιλιακό. Αν και πάλι αποτύχει, τότε απλά δεν είναι Manuka και σε περίπτωση που έχει τυποποιηθεί ως τέτοιο, ξεκινά μια διαδικασία ελέγχων στην επιχείρηση και τον μελισσοκόμο που το διαθέτει.

Την ευθύνη διενέργειας των τεστ, αναλαμβάνει ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης, ενώ εφόσον το προϊόν περάσει με επιτυχία τον έλεγχο, φέρει ειδική σήμανση που δείχνει την περιεκτικότητά του σε μεθυλογλυοξάλη, ενώ μπορεί να φέρει και στην ετικέτα το χαρακτηρισμό Manuka. Παράλληλα με τις διαδικασίες πιστοποίησης, οι μελισσοκομικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στο προϊόν αυτό, δίνουν έμφαση και στην ιστορικότητα του προϊόντος, στον τρόπο με τον οποίο η φυλή των Maori, λάτρευε το μέλι αυτό το οποίο θεωρούσε θεόσταλτο, αλλά και την οργάνωση της πρωτόγονης φυλής που στόχευε στη διαφύλαξη του φυτού και των μελισσών ώστε να αρκέσει και για τις επόμενες γενιές.

 

Το βάζο των 230 γραμμαρίων στα 3.000 ευρώ

Με τη συνολική παραγωγή να χωράει μέσα σε μόλις 200 βάζα, το μέλι της εταιρείας The True Honey Co πωλείται στα βρετανικά Harrods σε τιμή 3.000 ευρώ περίπου ανά συσκευασία 230 γραμμαρίων. Το φθηνότερο προϊόν της συγκεκριμένης εταιρείας, φτάνει στον καταναλωτή σε τιμή 39 ευρώ για την συσκευασία των 250 γραμμαρίων, και αφορά σε μέλι Μanuka μονοποικιλιακό με δείκτη 300+ MGO/  (πιστοποίηση ποιότητας μελιού Manuka) έναντι 1900+ MGO/33+ UMF, που έχει το μέλι κορυφαίας ποιότητας, η συνολική αξία του οποίου φτάνει τα 600.000 ευρώ, όσο δηλαδή μια 12κιλη μπάρα χρυσού περίπου.

 
 

 

Αγροτιά και μουσική μπλέκονται αρμονικά στη μελισσοκομία

 


Με πολλή δουλειά, ίδια κεφάλαια και μελίσσια σε κάθε άγρια γωνιά της χώρας παράγει 12 ποικιλίες μελιού

Bee-thoven-Dimitris-Nikolaou



 

Ο Πολωνός Φρεντερίκ Σοπέν και ο Ρώσος Νικολάι Ρίµσκι Κόρσακοφ είναι δύο από τους µεγάλους µουσικούς που γοήτευσαν µε συνθέσεις που πραγµατεύονται το πέταγµα της µέλισσας, αφού πρώτα οι ίδιοι γοητεύτηκαν από τις µέλισσες και τη φύση, όπως προέτασσε άλλωστε και το ρεύµα του Ροµαντισµού που εκπροσώπησαν. Ένας σύγχρονος συνάδελφος τους, ο ∆ηµήτρης Νικολάου, όχι λιγότερο ιδεολόγος από εκείνους, εµπνεύστηκε πριν από µερικά χρόνια, επίσης από τις µέλισσες, όταν ένα άγριο σµήνος επισκέφτηκε τα πατρικό του σπίτι πριν από 12 περίπου χρόνια.

Η έµπνευσή του, ωστόσο, ήταν περισσότερο επιχειρηµατική και σήµερα, έχοντας σκορπίσει τα µελίσσια του σε εκλεκτές γωνιές της χώρας, όπως είναι η Βόρεια Εύβοια και το Πωγώνι στην Ήπειρο, που φηµίζονται για την άγρια οµορφιά τους, καταφέρνει να παράγει περίπου δυο τόνους µέλι ετησίως, το οποίο τυποποιεί σε συσκευαστήριο στην Αθήνα.

«Η σοφία της φύσης που διέπει τον κόσµο της µέλισσας και η αρµονία της µουσικής, έδωσαν το όνοµα στο µέλι µας», εξηγεί ο αρχιµουσικός συνοµιλητής µας, ο οποίος εφαρµόζει βιολογικές πρακτικές στη διαχείριση των µελισσιών του. «Το µέλι είναι βιολογικό κι εγώ δεν ρισκάρω το όνοµά µου σαν παραγωγός. Άλλωστε το βιολογικό είναι θέµα αντίληψης, δεν γίνεται επειδή υπάρχουν νόµοι», συµπληρώνει ο ίδιος.

Το ξεκλείδωµα αγορών προστιθέµενης αξίας, αλλά και η επένδυση  στη δηµιουργία δικών του εγκαταστάσεων σε βάθος πενταετίας, είναι οι άµεσοι στόχοι του ∆ηµήτρη Νικολάου, ο οποίος αφιερώνει τη µεγαλύτερη ενέργειά του στα µελίσσια παρά στις υπόλοιπες αγροτικές δραστηριότητες της οικογένειάς του.

Το μελίσσι απαιτεί χρόνο και διάβασμα, το ίδιο και το μάρκετινγκ και οι εξαγωγές

«Το µελίσσι είναι εγωιστής. Σε θέλει ψυχή και σώµα εκεί, για τον εαυτό του, και όταν φοράς µάσκα κι ανάβεις το καπνιστήρι όλα φεύγουν από το µυαλό σου, που αδειάζει» εξηγεί ο ∆ηµήτρης Νικολάου, συνεχίζοντας: «Αυτό συµβαίνει διότι εκείνη την ώρα µετατρέπεσαι σε κτηνίατρο-γεωπόνο-ερευνητή ώστε να µπορέσεις να διαβάσεις τις ανάγκες του κάθε µελισσιού. Μία λανθασµένη εκτίµηση θα οδηγήσει σε κακό χειρισµό κι αυτό, ενίοτε, µπορεί να είναι εις βάρος της παραγωγής ή ακόµη και της επιβίωσης του συγκεκριµένου µελισσιού! Χρειάζεται να «διαβάσεις» τη φύση αν δίνει µέλι, αν έχει κάποια ασθένεια το µελίσσι κ.λπ».

Έχοντας πει αυτά, ο έµπειρος µουσικός κάνει έναν παραλληλισµό µε τη µουσική. Άλλωστε όπως υποστηρίζει και οι δυο δραστηριότητες απαιτούν πολλές ώρες µελέτης. «Το κοινό στοιχείο που διέπει τις δύο δουλειές και τις χαρακτηρίζει είναι η αρµονία. Η ισορροπία ηµών ανάµεσα στο όµορφο και το άσχηµο, το σωστό και το λάθος, το χαµόγελο και το κατσούφιασµα» θα πει ο αρχιµουσικός της Φιλαρµονικής του δήµου Μεσολογγίου.

Προς το παρόν το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής του το κατευθύνει στην εγχώρια αγορά. «Κάνουµε κάποια δειλά βήµατα για εξαγωγές προς τη Γερµανία, όµως δεν είναι  ένα µεγάλο τονάζ που θα έκοβε µεγάλο ποσοστό από την πίτα µας. Πάντως, από την αρχή η επιθυµία µας ήταν οι εξαγωγές, αφού εκεί το βιολογικό µέλι πιάνει καλύτερη τιµή».

Φυσικά στις προσπάθειές του δεν είναι µόνος, αφού στις πλάτες του έχει την πείρα της υπαίθρου µιας ολόκληρης αγροτικής οικογένειας και ειδικά του αδερφού του Χριστόφορου, ο οποίος συµµετείχε ενεργά στο εγχείρηµα από την πρώτη µέρα.

Ο Χριστόφορος Νικολάου µάλιστα, διαθέτει µια µονάδα µε αγελάδες για παραγωγή βιολογικού γάλακτος, ενώ µαζί δουλεύουν και τα χωράφια, επίσης βιολογικής καλλιέργειας, τα οποία άλλοτε σπέρνουν µε βαµβάκι, άλλοτε τριφύλλι και ζωοτροφές και άλλοτε µε ρύζι.

 

Agronews

 

Στο Φωτολίβος με 12 στρέμματα πρώτη έρχεται η δουλειά στο χωράφι και μετά ξεκινά η δουλειά γραφείου

 


Ένας μελισσοκόμος και μια αγρότισσα ένωσαν τις ιδιότητές τους και έβγαλαν το πρώτο μέλι λεβάντας σε μορφή κρέμας στην ελληνική αγορά, ενώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο πέτυχε την παρουσία του σε 20 περίπου καταστήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

meli_12



 

Έχοντας στο µυαλό τους την παραγωγή αιθέριου ελαίου από το φυτό της λεβάντας, η Κατερίνα Γεωργιάδου και ο Βασίλης Ζαβούνης, ξεκίνησαν το 2014 την καλλιέργεια στο χωριό Φωτολίβος στη Δράμα. Η παραγωγή µελιού από λεβάντα προέκυψε εντελώς τυχαία, όταν µια χρονιά µε πολλές βροχές, τοποθέτησαν µελίσσια στο χωράφι, 12 στρεµµάτων, εξ ου και η ονοµασία της επιχείρησης, µε τις λεβάντες και εξεπλάγησαν από τη γεύση του µελιού. Έτσι, τα σχέδια άλλαξαν στην πορεία, και τον Ιανουάριο του 2018 έβγαλαν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά µέλι λεβάντας, ένα προϊόν το οποίο είναι ιδιαίτερα δηµοφιλές στη Γαλλία.


Η αγρότισσα Κατερίνα Γεωργιάδου και ο μελισσοκόμος Βασίλης Ζαβούνης, πάντρεψαν τις δουλειές τους. 

«Είδαµε ότι η καλλιέργεια λεβάντας στην περιοχή µας δεν αξίζει τον κόπο, γιατί είµαστε αποµακρυσµένοι από τις περιοχές όπου καλλιεργείται οργανωµένα, εδώ να σκεφτείτε δεν είχε ούτε αποστακτήριο, ούτε µηχανές. ∆εν µας συνέφερε, η απόδοση ήταν ελάχιστη», αφηγείται στην Agrenda η Κατερίνα Γεωργιάδου. Η  νεαρή αγρότισσα προέρχεται από αγροτική οικογένεια, µε τον πατέρα της να καλλιεργεί ακόµα και σήµερα αρκετά στρέµµατα µε βαµβάκι και ηλίανθο. Από την άλλη, ο Βασίλης Ζαβούνης προέρχεται από οικογένεια µε εικοσαετή εµπειρία στη µελισσοκοµία. «Εγώ έχω τα χωράφια, ο σύζυγος τα µελίσσια, και όταν παντρευτήκαµε παντρέψαµε και τις δουλειές µας», αναφέρει αστειευόµενη η ίδια.

Η παραγωγή από τα 80 περίπου µελίσσια είναι αρκετή για την κάλυψη της ζήτησης σε επιλεγµένα καταστήµατα σε διάφορες τουριστικές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στην Κύπρο και τη Γερµανία, ενώ πέρα από το µέλι λεβάντας, η ετικέτα της επιχείρησης, «Voria Chora», περιλαµβάνει µέλι ανθέων µε κονιορτοποιηµένο φασκόµηλο ή εχινάκεια.



Το καλοκαίρι το νεαρό ζευγάρι ασχολείται κυρίως με τις δουλειές στο χωράφι, ενώ τον χειμώνα συνήθως ξεκινά η δουλειά γραφείου, που περιλαμβάνει την προώθηση των προϊόντων τους. 

Το πιο δύσκολο είναι να βρεις συνεργάτες και να προωθήσεις τα προϊόντα σου

«Καθηµερινά ασχολούµαστε µε κάτι διαφορετικό, που µπορεί να αφορά είτε το χωράφι, είτε τα µελίσσια. Το καλοκαίρι αφιερωνόµαστε περισσότερο στο χωράφι και τα µελίσσια», εξηγεί ο Βασίλης Ζαβούνης, αναφέροντας πως το κλάδεµα, η λίπανση και το ξεχορτάριασµα απασχολούν ως επί το πλείστον τα καλοκαίρια του ζευγαριού. Το χειµώνα από την άλλη, πέρα από τις προσπάθειες συντήρησης των κυψελών, που στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι ενίοτε µια διαδικασία πιο απαιτητική, ξεκινά η «δουλειά γραφείου».

«Έχει  δουλειά το να προωθήσεις τη δουλειά σου. Να βρεις συνεργάτες, να στείλεις δείγµατα του προϊόντος, να ψάξεις τρόπους να προβληθείς. Είναι κυρίως δουλειά γραφείου αυτό και ίσως να είναι πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα», εξηγεί ο ίδιος. Πίσω από το εγχείρηµα τους αυτό βέβαια, κρύβονται δυο οικογένειες, αφού οι γονείς των δυο, βοηθούν ο καθένας στο τοµέα του για την εξασφάλιση της παραγωγής.


Οι δύο επιχειρηματίες επένδυσαν αρκετά στην συσκευασία του προϊόντος.

Οι µέλισσες λοιπόν τρυγούν στα 12 στρέµµατα, σπαρµένα µε λεβάντα. Τα µελίσσια προϋπήρχαν, το ίδιο και το χωράφι, οπότε το ζευγάρι δεν χρειάστηκε να απευθυνθεί σε κάποια τράπεζα για δανεισµό. «Επενδύσαµε όµως όλα τα χρήµατα του προγράµµατος των νέων αγροτών στο να φτιάξουµε κάτι  µοναδικό στην Ελλάδα. Κυρίως επενδύσαµε στη συσκευασία», συνεχίζει.

Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης σακχάρων και φρουκτόζης, το μέλι λεβάντας υπόκειται σε ελεγχόμενη κρυστάλλωση, με μια μέθοδο που λέγεται dyce. Οι απαλοί κρύσταλλοι αφήνουν μια βελούδινη αίσθηση όταν λιώνουν στο στόμα, ενώ η κρεμώδης υφή επιτρέπει στο μέλι να απλώνεται εύκολα.

 Οι καταναλωτές πάντως φαίνεται πως ανταποκρίνονται θετικά στο προϊόν αυτό. «Η πρώτη αντίδραση είναι ενθουσιασµός. Είναι κάτι διαφορετικό που εντυπωσιάζει, το µέλι µε τη µορφή κρέµας. Αυτό αρέσει σε αρκετό κόσµο», είπε, ενώ παρατήρησε πως «το προϊόν πετάει» σε καταστήµατα συνεργατών σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Μύκονος.«Μελλοντικός στόχος ένα δικό µας συσκευαστήριο και να εξάγουµε σε περισσότερες χώρες. Να διευρυνθεί η αγορά µας» αναφέρει ο µελισσοκόµος, εξηγώντας πως «το να κάνουµε µια µεγάλη επένδυση, µας αποθαρρύνει, λόγω της κατάστασης στη χώρα. ∆εν υπάρχει ανάπτυξη και το προϊόν θα κυκλοφορήσει πιο δύσκολα εδώ. Στόχος οι διεθνείς αγορές».


Agronews

Με 150 παραγωγικά μελίσσια η ζωή της νομαδικής μελισσοκομίας ταίριαξε γάντι σε δυο επιστήμονες

 


Δύο επιστήμονες πήραν τα βουνά κυνηγώντας μέλισσες. Το στοίχηµα της αρµονικής συνύπαρξης µε τη φύση ιντρίγκαρε ανέκαθεν τη Χαρά Μαγγανά και τον Γιώργο Αθανασιάδη, που βρίσκονται πίσω από την Bee Naturalles.

BN-THIS-IS-US

 


Οι δυο τους, στο πίσω µέρος του µυαλού τους, κρατούσαν πάντα ανοιχτό το ενδεχόµενο να εγκαταλείψουν τη ζωή της πόλης και να ζήσουν σύµφωνα µε τους ρυθµούς της υπαίθρου. Σήµερα οι δυο τους βρίσκονται πίσω από την εταιρεία Bee Naturalles, µε έδρα την Εύβοια, παράγοντας από τα περίπου 150 παραγωγικά µελίσσια τους διάφορα προϊόντα μέλισσας, τα οποία µεταποιούν σε φυσικά καλλυντικά και θεραπευτικά προϊόντα. Το δε µέλι τους έχει πάρει για τη γεύση του, διεθνή βραβεία από το Great Taste Awards.


Από τα 150 παραγωγικά μελίσσια παράγουν διάφορα προϊόντα μέλισσας.


«Είµαστε και οι δυο επιστήµονες. Ο Γιώργος είναι φυσικός και µετεωρολόγος, ενώ τώρα κάνει διδακτορικό πάνω στη µέλισσα και την ηχητική της συµπεριφορά. Εγώ είµαι βιοτεχνολόγος και ασχολήθηκα µε την αρωµατοθεραπεία και τη βοτανοθεραπεία», µας συστήνεται η κα. Μαγγανά, εξηγώντας τον λόγο που ώθησε το ζευγάρι στην «απεµπλοκή από τη ζωή στην Αθήνα», στην οποία εργάστηκαν στο αντικείµενό του ο καθένας µέχρι το 2013, όταν «τυχαία από ένα φίλο που έχει µελίσσια, έγινε το κλικ και αποφασίσαµε µε τι θέλουµε να δραστηριοποιηθούµε από δω και πέρα».



Η Χαρά Μαγγανά ξεκίνησε να πειραματίζεται σε ένα μικρό εργαστήριο που είχε στήσει.

Μόλις αγοράσανε τα πρώτα τους µελίσσια, ξεκίνησε και η µελέτη. «Ο Γιώργος πήγε και εκπαιδεύτηκε επιστηµονικά πάνω στο πώς διαχειρίζεται το µελίσσι και πως γίνεται η παραγωγή των προϊόντων της µέλισσας. Εγώ χρησιµοποιώντας το µέλι, το κερί, τη γύρη και την πρόπολη ξεκίνησα να παρασκευάζω κάποια πρώτα δείγµατα προϊόντων καλλυντικών και να πειραµατίζοµαι σε ένα µικρό εργαστήριο που είχα στήσει», αφηγείται η Χαρά Μαγγανά. 

 

Συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για κατοχύρωση ισχυρισμών υγείας στο μέλι

Μόλις σταθεροποιήθηκαν οι συνταγές, µε βάση πάντα το προφίλ που ταίριαζε στη φιλοσοφία της εταιρείας, ξεκίνησε η παρασκευή των τελικών προϊόντων, τα οποία βγήκαν στην αγορά για πρώτη φορά το 2015. «Αρχίσαµε να τα διαθέτουµε κυρίως µέσω εκθέσεων στην Αθήνα και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, κάτι που συνεχίζεται, αφού στόχος µας είναι να µυήσουµε τον κόσµο στη λογική και στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, για να καταλάβουν όλοι τη ροή της φύσης. Πρέπει να καταλάβει κάποιος πως δεν µπορεί να έχει το ίδιο µέλι όλο το χρόνο, και για τον λόγο αυτό η προσωπική επικοινωνία µε τους καταναλωτές είναι πολύ σηµαντική στο έργο µας», αναφέρει η κα. Μαγγανά. Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησαν οι εξαγωγές σε Αγγλία και Κύπρο, ενώ αυτό το διάστηµα επιχειρείται ένα άνοιγµα στις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γαλλία και τη Γερµανία.

«Χρειάστηκαν κάποιες επενδύσεις. Χρησιµοποιήσαµε ίδια κεφάλαια, που είχαµε συγκεντρώσει από τις δουλειές που κάναµε πριν. Όλο αυτό χτίστηκε αποκλειστικά από τις δικές µας δυνάµεις και ό,τι έβγαινε, ξανάµπαινε στην επιχείρησή µας. Αυτό γίνεται ακόµα και σήµερα», λέει στην Agrenda η κα. Μαγγανά. Οι εγκαταστάσεις περιλαµβάνουν ένα πρότυπο βιολογικό µελισσοκοµείο, πιστοποιηµένο, το οποίο έχει έδρα την Εύβοια, «αλλά η µελισσοκοµεία είναι ένας νοµαδικός τρόπος ζωής», εξηγεί η ίδια.

Ανάλογα µε το πώς θα πάει η χρονιά, η δυναµική των µελισσιών τους κυµαίνεται κάπου ανάµεσα στον ένα και τους τρεις τόνους, µια παραγωγή που επιτρέπει µεν µια σταθερή παρουσία στην αγορά, ωστόσο ο χαρακτήρας των προϊόντων είναι premium, δεδοµένου ότι εργασία γίνεται σε µικρές συλλεκτικές ποσότητες. Ταυτόχρονα οι δυο τους, προκειµένου να επιτύχουν το στόχο τους να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές στα µυστικά της φύσης, οργανώνουν σεµινάρια και ηµερίδες, κάνουν επισκέψεις σε σχολεία και σε κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων. ∆εύτερος στόχος της επιχείρησης είναι η κατοχύρωση ισχυρισµού υγείας για τα ελληνικά µέλια, για το λόγο αυτό συνεργάζεται µε το τµήµα Βιοχηµείας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Agronews

 

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Με σύστημα ελέγχου προέλευσης η καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων στο μέλι

 https://cdn.agrotypos.gr/sites/default/files/inline-files/11589757.pdf

29/03/2021 12:04 μμ
Σημαντικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει εγγράφως στη βουλή, ο Σπήλιος Λιβανός, προκειμένου να είναι δυνατός ο πλήρης έλεγχος της ιχνηλασιμότητας του μελιού που εισάγεται – παράγεται – συσκευάζεται - διακινείται στη χώρα και να ακολουθήσει η ενεργοποίηση της εφαρμογής του Κανονισμού για την απονομή Ελληνικού Σήματος στο Μέλι, εξετάζεται η σκοπιμότητα:

1. θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για την εγκαθίδρυση συστήματος ελέγχου της προέλευσης μελιού, στο οποίο θα εμπίπτουν: α) όλοι οι μελισσοκόμοι που διαθέτουν Μελισσοκομικό Βιβλιάριο σε ισχύ και είναι καταχωρισμένοι στο Μελισσοκομικό Μητρώο, β) οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε εισαγωγή ή αγορά μελιού Ελληνικής και μη προέλευσης, γ) οι επιχειρήσεις αποθήκευσης και εμπορίας μελιού, καθώς και δ) οι επιχειρήσεις τυποποίησης - συσκευασίας μελιού και

2. δημιουργίας βάσης δεδομένων, ανάλογης με τη διαδικτυακή εφαρμογή ARTEMIS για τον έλεγχο Μηνιαίου Ισοζυγίου Γάλακτος και Κρέατος [ΚΥΑ 838/51008 (Β΄964/21.03.2019)], στην οποία θα συμμετέχουν και θα αναρτούν στοιχεία οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητάς τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πάταξης των «ελληνοποιήσεων» με την ψήφιση του Ν.4691/2020 (Α΄108) «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα». Ειδικότερα, στον εν λόγω Νόμο θεσπίζεται εμφατικά η αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, ειδικά στις περιπτώσεις «ελληνοποιήσεων» προϊόντων Π.Ο.Π.-Π.Γ.Ε.-Ε.Π.Ι.Π. και βιολογικών, η πρόβλεψη για πρώτη φορά ειδικών ποινικών αδικημάτων για τους παραβάτες και η αποτρεπτική για τους επίδοξους «ελληνοποιητές» επαύξηση των χρηματικών προστίμων. Αναλυτικότερα, προβλέπεται:  ειδικό ποινικό αδίκημα για όποιον εξάγει τρόφιμα νοθευμένα ή επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου,  η θέσπιση ενός νέου αδικήματος, αυξημένης ποινικής απαξίας (ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών ή χρηματική ποινή), η οποία καταλαμβάνει όποιον με πρόθεση παράγει, εισάγει, εξάγει, αποθηκεύει, διακινεί ή διαθέτει στην κατανάλωση τρόφιμα, τα οποία κατά τη διαπίστωση της αρμόδιας αρχής είναι νοθευμένα και επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου,  η -υπό προϋποθέσεις και κατόπιν έκδοσης εισαγγελικής διάταξης- δημοσιοποίηση στοιχείων κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για ειδικά ποινικά αδικήματα σχετικά με «ελληνοποιήσεις» προκειμένου –μεταξύ άλλων- να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η θέσπιση ποινής φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών σωρευτικά με χρηματική ποινή για τους παραβάτες Π.Ο.Π.-Π.Γ.Ε.-Ε.Π.Ι.Π. και βιολογικών προϊόντων, καθώς και η θεσμοθέτηση επιβολής σε βάρος των ανωτέρω, διοικητικού προστίμου ύψους έως – κατ’ αρχήν- 300.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 600.000 ευρώ, εάν η σχετική παράβαση έχει διαπραχθεί από επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, η πρόβλεψη επιβολής μόνιμης αφαίρεσης του δικαιώματος χρήσης ενδείξεων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π. ή βιολογικών προϊόντων σε βάρος των υποτρόπων και η συνεκτίμηση του παρανόμως προσποριζόμενου κέρδους κατά την επιμέτρηση του διοικητικού προστίμου σε βάρος «ελληνοποιητών».

Δείτε την απάντηση πατώντας εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος

Με πολλά προνόμια για μελισσοκόμους η εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο ??????

 https://cdn.agrotypos.gr/sites/default/files/inline-files/melia.pdf

 16.04.2021

Με απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή καθιερώνεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.

Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου έρχεται να ικανοποιήσει η καθιέρωση από υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενός Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της Φωτεινής Αραμπατζή, σε εφαρμογή της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4691/2020 θεσπίζονται οι διαδικασίες για την ανάπτυξη, οργάνωση και λειτουργία της πληροφοριακής βάσης δεδομένων με την ονομασία «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο» (εφεξής «Μητρώο»), με σκοπό την καθιέρωση ενιαίου ψηφιακού συστήματος καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης των μελισσοκόμων, των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας

Εγγραφή στο μητρώο

Η εγγραφή στο Μητρώο, είναι υποχρεωτική για κάθε μελισσοκόμο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, με πλήρη ικανότητα προς δικαιοπραξία στην Ελλάδα, εφόσον διατηρεί εντός της ελληνικής επικράτειας τουλάχιστον 5 κυψέλες, ως αποκλειστικός κύριος, νομέας και κάτοχος αυτών. Η εγγραφή στο Μητρώο των μελισσοκόμων με λιγότερες από 5 κυψέλες είναι προαιρετική και πραγματοποιείται, εφόσον ο ενδιαφερόμενος μελισσοκόμος επιθυμεί να αποκτήσει την ιδιότητα του ενεργού μελισσοκόμου. Μελισσοκόμοι που έχουν στην κατοχή τους λιγότερες από 5 κυψέλες χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο, διατηρούν τη δυνατότητα ιδιοκατανάλωσης των παραγόμενων προϊόντων τους.

Τα προνόμια του ενεργού μελισσοκόμου

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο ενεργός μελισσοκόμος έχει τα παρακάτω προνόμια, σύμφωνα με την κείμενη, κατά περίπτωση, νομοθεσία: α) τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία του μελιού και των λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που παράγει, όπως γύρη, βασιλικό πολτό, κερί, πρόπολη και δηλητήριο, σύμφωνα με τις 6 ισχύουσες διατάξεις, β) άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, γ) απόκτηση άδειας παραγωγού για την εμπορία των προϊόντων του της περ. α σε λαϊκή αγορά, δ) παραγωγή και διάθεση τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής με μέλι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ε) εμπορία και διακίνηση παραγόμενων παραφυάδων και του εν γένει παραγόμενου γενετικού – αναπαραγωγικού υλικού, στ) μεταφορά των κατεχόμενων κυψελών, των παραφυάδων, του γενετικού – αναπαραγωγικού υλικού, του μελισσοκομικού εξοπλισμού, των κενών κυψελών , μελισσοτροφών και γενικά κάθε είδους που είναι απαραίτητο για την άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας, ζ) απόκτηση μελισσοκομικού φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η) διατήρηση αγροτικής – μελισσοκομικής αποθήκης ή/και μελισσοκομικού εργαστηρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, θ) δυνατότητα ένταξης στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στις δράσεις του Προγράμματος Βελτίωσης των Γενικών Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας, στο Καθεστώς Ενίσχυσης της Μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους και γενικά σε κάθε εθνικό και ενωσιακό μέτρο στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα και του τομέα της μελισσοκομίας, ι) ασφάλιση στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών, ια) αποζημίωση σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία και ιβ) συμμετοχή σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχόμενων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων. 2. Ο ενεργός μελισσοκόμος χάνει τα προνόμια των περ. α έως και ιβ της παρ. 1 σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 11 της παρούσας.

Δείτε όλη την απόφαση πατώντας εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος

 

 

 

Οι Σεκόγιες της πόλης των Γιαννιτσών!!

 

 Διασχίζοντας την συνοικία Τσαλί(οδοί Περσίδη με Διγενή γωνία) , διαπίστωσα την ύπαρξη δύο σπάνιων δένδρων για τα ελληνικά δεδομένα και της πόλης, δένδρα (όπως το Gingo biloba)από την εποχή των δεινοσαύρων. 
 
 Ιθαγενή δένδρα της Καλιφόρνιας (Sequoia National Park και Yosemite national park,είχα την ευκαιρία να τα επισκεφτώ το
2001)και περιοχής της Κίνας (όταν ήταν ενωμένη Αμερική και Κίνα πριν εκατομμύρια χρόνια). 
 
Σεκόγιες Sequoia sempervirens μακάρι να είναι S.gigantea ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών η πρώτη και 15 ετών η δεύτερη. 
 
Υπάρχει η άμεση ανάγκη διατήρησης της ύπαρξης τους από πιθανή κοπή.
 
 Υπάρχει ένα δένδρο αντίστοιχο στο δημόσιο δάσος Σκοτεινών Πιερίας 700 m altitude  https://dasarxeio.com/2021/03/15/94618/