https://cdn.agrotypos.gr/sites/default/files/inline-files/melia.pdf
16.04.2021
Με απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή καθιερώνεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.
Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου έρχεται να ικανοποιήσει η καθιέρωση από υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενός Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της Φωτεινής Αραμπατζή, σε εφαρμογή της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4691/2020 θεσπίζονται οι διαδικασίες για την ανάπτυξη, οργάνωση και λειτουργία της πληροφοριακής βάσης δεδομένων με την ονομασία «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο» (εφεξής «Μητρώο»), με σκοπό την καθιέρωση ενιαίου ψηφιακού συστήματος καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης των μελισσοκόμων, των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας
Εγγραφή στο μητρώο
Η εγγραφή στο Μητρώο, είναι υποχρεωτική για κάθε μελισσοκόμο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, με πλήρη ικανότητα προς δικαιοπραξία στην Ελλάδα, εφόσον διατηρεί εντός της ελληνικής επικράτειας τουλάχιστον 5 κυψέλες, ως αποκλειστικός κύριος, νομέας και κάτοχος αυτών. Η εγγραφή στο Μητρώο των μελισσοκόμων με λιγότερες από 5 κυψέλες είναι προαιρετική και πραγματοποιείται, εφόσον ο ενδιαφερόμενος μελισσοκόμος επιθυμεί να αποκτήσει την ιδιότητα του ενεργού μελισσοκόμου. Μελισσοκόμοι που έχουν στην κατοχή τους λιγότερες από 5 κυψέλες χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο, διατηρούν τη δυνατότητα ιδιοκατανάλωσης των παραγόμενων προϊόντων τους.
Τα προνόμια του ενεργού μελισσοκόμου
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο ενεργός μελισσοκόμος έχει τα παρακάτω προνόμια, σύμφωνα με την κείμενη, κατά περίπτωση, νομοθεσία: α) τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία του μελιού και των λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που παράγει, όπως γύρη, βασιλικό πολτό, κερί, πρόπολη και δηλητήριο, σύμφωνα με τις 6 ισχύουσες διατάξεις, β) άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, γ) απόκτηση άδειας παραγωγού για την εμπορία των προϊόντων του της περ. α σε λαϊκή αγορά, δ) παραγωγή και διάθεση τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής με μέλι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ε) εμπορία και διακίνηση παραγόμενων παραφυάδων και του εν γένει παραγόμενου γενετικού – αναπαραγωγικού υλικού, στ) μεταφορά των κατεχόμενων κυψελών, των παραφυάδων, του γενετικού – αναπαραγωγικού υλικού, του μελισσοκομικού εξοπλισμού, των κενών κυψελών , μελισσοτροφών και γενικά κάθε είδους που είναι απαραίτητο για την άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας, ζ) απόκτηση μελισσοκομικού φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η) διατήρηση αγροτικής – μελισσοκομικής αποθήκης ή/και μελισσοκομικού εργαστηρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, θ) δυνατότητα ένταξης στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στις δράσεις του Προγράμματος Βελτίωσης των Γενικών Συνθηκών Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας, στο Καθεστώς Ενίσχυσης της Μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους και γενικά σε κάθε εθνικό και ενωσιακό μέτρο στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα και του τομέα της μελισσοκομίας, ι) ασφάλιση στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών, ια) αποζημίωση σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία και ιβ) συμμετοχή σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχόμενων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων. 2. Ο ενεργός μελισσοκόμος χάνει τα προνόμια των περ. α έως και ιβ της παρ. 1 σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 11 της παρούσας.
Δείτε όλη την απόφαση πατώντας εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου