Με πολλή δουλειά, ίδια κεφάλαια και μελίσσια σε κάθε άγρια γωνιά της χώρας παράγει 12 ποικιλίες μελιού
Ο Πολωνός Φρεντερίκ Σοπέν και ο Ρώσος Νικολάι Ρίµσκι Κόρσακοφ είναι δύο από τους µεγάλους µουσικούς που γοήτευσαν µε συνθέσεις που πραγµατεύονται το πέταγµα της µέλισσας, αφού πρώτα οι ίδιοι γοητεύτηκαν από τις µέλισσες και τη φύση, όπως προέτασσε άλλωστε και το ρεύµα του Ροµαντισµού που εκπροσώπησαν. Ένας σύγχρονος συνάδελφος τους, ο ∆ηµήτρης Νικολάου, όχι λιγότερο ιδεολόγος από εκείνους, εµπνεύστηκε πριν από µερικά χρόνια, επίσης από τις µέλισσες, όταν ένα άγριο σµήνος επισκέφτηκε τα πατρικό του σπίτι πριν από 12 περίπου χρόνια.
Η έµπνευσή του, ωστόσο, ήταν περισσότερο επιχειρηµατική και σήµερα, έχοντας σκορπίσει τα µελίσσια του σε εκλεκτές γωνιές της χώρας, όπως είναι η Βόρεια Εύβοια και το Πωγώνι στην Ήπειρο, που φηµίζονται για την άγρια οµορφιά τους, καταφέρνει να παράγει περίπου δυο τόνους µέλι ετησίως, το οποίο τυποποιεί σε συσκευαστήριο στην Αθήνα.
«Η σοφία της φύσης που διέπει τον κόσµο της µέλισσας και η αρµονία της µουσικής, έδωσαν το όνοµα στο µέλι µας», εξηγεί ο αρχιµουσικός συνοµιλητής µας, ο οποίος εφαρµόζει βιολογικές πρακτικές στη διαχείριση των µελισσιών του. «Το µέλι είναι βιολογικό κι εγώ δεν ρισκάρω το όνοµά µου σαν παραγωγός. Άλλωστε το βιολογικό είναι θέµα αντίληψης, δεν γίνεται επειδή υπάρχουν νόµοι», συµπληρώνει ο ίδιος.
Το ξεκλείδωµα αγορών προστιθέµενης
αξίας, αλλά και η επένδυση στη δηµιουργία δικών του εγκαταστάσεων σε
βάθος πενταετίας, είναι οι άµεσοι στόχοι του ∆ηµήτρη Νικολάου, ο οποίος
αφιερώνει τη µεγαλύτερη ενέργειά του στα µελίσσια παρά στις υπόλοιπες
αγροτικές δραστηριότητες της οικογένειάς του.
Το μελίσσι απαιτεί χρόνο και διάβασμα, το ίδιο και το μάρκετινγκ και οι εξαγωγές
«Το µελίσσι είναι εγωιστής. Σε θέλει ψυχή και σώµα εκεί, για τον εαυτό του, και όταν φοράς µάσκα κι ανάβεις το καπνιστήρι όλα φεύγουν από το µυαλό σου, που αδειάζει» εξηγεί ο ∆ηµήτρης Νικολάου, συνεχίζοντας: «Αυτό συµβαίνει διότι εκείνη την ώρα µετατρέπεσαι σε κτηνίατρο-γεωπόνο-ερευνητή ώστε να µπορέσεις να διαβάσεις τις ανάγκες του κάθε µελισσιού. Μία λανθασµένη εκτίµηση θα οδηγήσει σε κακό χειρισµό κι αυτό, ενίοτε, µπορεί να είναι εις βάρος της παραγωγής ή ακόµη και της επιβίωσης του συγκεκριµένου µελισσιού! Χρειάζεται να «διαβάσεις» τη φύση αν δίνει µέλι, αν έχει κάποια ασθένεια το µελίσσι κ.λπ».
Έχοντας πει αυτά, ο έµπειρος µουσικός κάνει έναν παραλληλισµό µε τη µουσική. Άλλωστε όπως υποστηρίζει και οι δυο δραστηριότητες απαιτούν πολλές ώρες µελέτης. «Το κοινό στοιχείο που διέπει τις δύο δουλειές και τις χαρακτηρίζει είναι η αρµονία. Η ισορροπία ηµών ανάµεσα στο όµορφο και το άσχηµο, το σωστό και το λάθος, το χαµόγελο και το κατσούφιασµα» θα πει ο αρχιµουσικός της Φιλαρµονικής του δήµου Μεσολογγίου.
Προς το παρόν το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής του το κατευθύνει στην εγχώρια αγορά. «Κάνουµε κάποια δειλά βήµατα για εξαγωγές προς τη Γερµανία, όµως δεν είναι ένα µεγάλο τονάζ που θα έκοβε µεγάλο ποσοστό από την πίτα µας. Πάντως, από την αρχή η επιθυµία µας ήταν οι εξαγωγές, αφού εκεί το βιολογικό µέλι πιάνει καλύτερη τιµή».
Φυσικά στις προσπάθειές του δεν είναι µόνος, αφού στις πλάτες του έχει την πείρα της υπαίθρου µιας ολόκληρης αγροτικής οικογένειας και ειδικά του αδερφού του Χριστόφορου, ο οποίος συµµετείχε ενεργά στο εγχείρηµα από την πρώτη µέρα.
Ο Χριστόφορος Νικολάου µάλιστα, διαθέτει µια µονάδα µε αγελάδες για παραγωγή βιολογικού γάλακτος, ενώ µαζί δουλεύουν και τα χωράφια, επίσης βιολογικής καλλιέργειας, τα οποία άλλοτε σπέρνουν µε βαµβάκι, άλλοτε τριφύλλι και ζωοτροφές και άλλοτε µε ρύζι.
Agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου