Μαρία Στάθη, Ιωάννου Ιωάννα, Τανανάκη Χρύσα, Κανελής Δημήτρης, Λιόλιος Βασίλης, Γκόρας Γεώργιος Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ, www.beelab.gr |
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Πέλλας «Ο Μέγας Αλέξανδρος» στις 01/03/2011 απέστειλε σχετική επιστολή στο εργαστήριο Μελισσοκομίας στην οποία αναφέρει τα εξής: «.... Υπάρχει διάχυτη η φήμη ότι όσο και να ταΐσεις τα μελίσσια με ινΒερτοποιημένα σάκχαρα, σε οποιανδήποτε εποχή και οποιανδήποτε ποσότητα, ΔΕΝ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΙ, με ότι σημαίνει αυτό για το ελληνικό μέλι, την ποιότητα και τη φήμη του εντός και εκτός της Ελλάδας»
Παράλληλα ο Σύλλογος Ν. Πέλλας μαζί με την επιστολή του απέστειλε στο εργαστήριο Μελισσοκομίας δύο συσκευασίες από δύο εμπορικά προϊόντα, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καθώς επίσης κιτρικό οξύ και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και συνταγές που κυκλοφορούν ανάμεσα στους μελισσοκό- μους για μεθόδους ινΒερτοποίησης του σιροπιού. Οι ερωτήσεις που απασχολούν τα μέλη του συλλόγου στις οποίες το εργαστήριο μελισσοκομίας κλήθηκε να απαντήσει είναι:
α) Επιτυγχάνεται ινβερτοποίηση του απλού σιροπιού με τις προτεινόμενες συνταγές;
β) Ανιχνεύεται η νοθεία του μελιού από την τροφοδότηση των μελισσιών με ινΒερτοποιημένα σιρόπια;
Ινβερτοποίηση απλού σιροπιού:
Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου Ν. Πέλλας ινβερτοποιημένο ζάχαρο μπορεί να γίνει εύκολα με την προσθήκη ενός γραμμαρίου κιτρικού ή ασκορβικού οξέος ή 10 ml χυμού λεμονιού σε ένα κιλό ζάχαρη και φυσικό νερό. Το μίγμα θα πρέπει να βράσει για 20 λεπτά.Οι παραπάνω δύο «συνταγές» εφαρμόστηκαν από το προσωπικό του εργαστηρίου και το αποτέλεσμα αναλύθηκε με τη Βοήθεια υγρού χρωματογράφου. Στον πίνακα 1 φαίνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση σακχαρόζης παρέμεινε αδιάσπαστη. Το ασκορβικό οξύ και ο χυμός λεμονιού έδωσαν ιδιαίτερα μικρές συγκεντρώσεις φρουκτόζης και γλυκόζης που κυμάνθηκαν από 1,2% έως 2,6%. Το κιτρικό οξύ έδωσε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γλυκόζης και φρουκτόζης οι οποίες όμως δεν θεωρούνται σημαντικές ώστε ο μελισσοκόμος να καταφεύγει σε αυτή τη διαδικασία. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ ζαχαρόζης μελιού (1,5%) και ζαχαρόζης σιροπιού και ινΒερτοζαχάρων (61,4%-84,6%).
Ανίχνευση τροφοδοσίας με ινβερτοποιημένο αμυλοσιρόπιο
Οι δύο εμπορικές συσκευασίες ινΒερτοποιημένου αμυλοσιροπίου που στάλθηκαν από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Πέλλας ανέγραφαν στην ετικέτα συ- σκευασίας τα ζάχαρα που εμφανίζονται στον πίνακα 2. Η χημική όμως ανάλυση έδειξε ότι μόνο η συσκευασία Νο 1 ήταν πλήρως ινβερτοποιημένο διάλυμα. Η συσκευασία Νο 2 περιείχε εκτός από την φρουκτόζη και γλυκόζη και 43% σακχαρόζη.
Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν 12 ισοδύναμα μελίσσια τα οποία χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των τριών μελισσιών και δεχτήκαν τις εξής επεμβάσεις:
Ομάδα Α: Τροφοδοτήθηκαν εντατικά με την Νο1 συσκευασία αραιωμένη με νερό 1:1.
Ομάδα Β: Τροφοδοτήθηκαν εντατικά με την Νο 2 συσκευασία αραιωμένη με νερό 1:1
Ομάδα Γ: Τροφοδοτήθηκαν εντατικά με σιρόπι 1:1
Ομάδα Δ: Δεν τροφοδοτήθηκαν (μάρτυρας)
Στα μελίσσια των τριών πρώτων ομάδων δινόταν καθημερινά ένα λίτρο σιρόπι. Οι τροφοδοσίες ξεκίνησαν στις 28/3/2011 και ολοκληρώθηκαν στις 18/04/2011. Την επόμενη ημέρα έγινε δειγματοληψία με πίεση από σφραγισμένες κηρήθρες όπως φαίνεται στην εικόνα 1.
Εικόνα 1. Συλλογή τροφοδοτημένου προϊόντος |
Φρουκτόζη % |
Γλυκόζη % |
Ζαχαρόζη % |
|
Σιρόπι | - | - | 74,8 |
Σιρόπι +κιτρικό οξύ | 10,3 | 11,9 | 61,4 |
Σιρόπι +ασκορβικό οξύ | 1,6 | 1,2 | 84,6 |
Σιρόπι +χυμός λεμονιού | 2,6 | 1,7 | 70,5 |
Μέλι | 36,2 | 32,5 | 1,5 |
Πίνακας 2. Σάκχαρα των δύο εμπορικών συσκευασιών ινΒερτοποιημένου
σιροπιού σύμφωνα με την ετικέτα συσκευασίας και τη χημική ανάλυση
|
Πίνακας 3. Αποτελέσματα ανάλυσης προϊόντος τροφοδότησης μελισσιών.
|
Μέσοι όροι με διαφορετικό γράμμα αλφαβήτου διαφέρουν στατιστικό μεταξύ τους. |
Τα δείγματα συλλεχτήκαν και αναλύθηκαν στο εργαστήριο Μελισσοκομίας.
Όπως
φαίνεται και από τον πίνακα 3 και τα δύο ινΒερτοποιημένα σιρόπια όταν
τροφοδοτηθούν στα μελίσσια δίνουν προϊόν με ιδιαίτερα χαμηλή
συγκέντρωση διαστάσης και ινβερτάσης, χαμηλή αγωγιμότητα και με
ελάχιστους γυρεόκοκκους το οποίο εύκολα εντοπίζεται στην ανάλυση. Δεν
υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο προϊόν που προκύπτει από την τροφοδότηση
των μελισσών με απλό σιρόπι και ινβερτοποιημένο. Και οι δύο τροφές όταν
δοθούν κοντά στην ανθοφορία ή κατά το διάστημα της ανθοφορίας
αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του μελιού και δίνουν ένα υποβαθμισμένο
και νοθευμένο προϊόν.
Συμπεράσματα
Α) Δεν επιτυγχάνεται ινβερτοποίηση του σιροπιού με την προσθήκη οξέων, χυμού λεμονιού ή βράσιμο του σιροπιού. Η έστω μικρή διάσπαση της σουκρόζης δεν έχει σημασία για τη μέλισσα η οποία διαθέτει ένζυμα που διασπούν πλήρως τα ζάχαρα του σιροπιού ή του νέκταρος.Β) Η τροφοδότηση των μελισσιών με ινβερτοποιημένα σιρόπια ανιχνεύεται εύκολα από τα φυσικοχημικά και τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Παράλληλα με τα χαρακτηριστικά που εξετάστηκαν, υπάρχουν και άλλα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της νοθείας του μελιού από τις τροφοδοτήσεις όπως είναι η προλίνη, τα ζάχαρα, η σχέση Να/Κ , το χρώμα κ.ά.
Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρησιμοποίηση των ινβερτοποιημένων σιροπιών στις τροφοδοτήσεις γιατί όπως και το σιρόπι, έτσι και αυτά εάν δοθούν κοντά ή κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα του μελιού.
Η εμπορική ονομασία των τροφών που εξετάστηκαν δεν δίνεται στην εργασία αυτήν γιατί πιστεύουμε ότι όλες οι συσκευασίες με ινβερτοποιημένο σιρόπι που κυκλοφορούν όταν δοθούν στα μελίσσια κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ανιχνεύονται με τον ίδιο εύκολο τρόπο.
Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Πέλλας «Μ. Αλέξανδρος» για την αποστολή των αμυλοσιροπίων και των σχετικών ερωτημάτων.Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 4/2/2012 στη Θεσσαλονίκη από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων - Βασιλοτρόφων - Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και Λοιπόν Προϊόντων Μέλισσας.
Η έρευνα αυτή δεν χρηματοδοτήθηκε από κανένα φορέα.
1 σχόλιο:
Επανάληψη μπας και κατανοηθουν κάποτε....
Δημοσίευση σχολίου