Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ο καθηγητής Α. Θρασυβούλου απαντάει για τις ιμβερτοποιημενες τροφες


Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου : Με απασχολεί η ιμβερτοποιηση της ζάχαρης . Υπάρχει τρόπος ιμβερτοποιησης με απλή μαγιά εμπορίου αρτοποιίας ή μπύρας; Το ένζυμο ιμβερταση κοστίζει αρκετά 60ευρω τα 350γραμμαρια. Υπάρχει άλλη λυση; Χωρίς να εννοώ το βράσιμο με οξέα.

Andreas Thrasyvoulou : Προσοχή κινδυνεύετε να βρεθείτε με νοθευμένο μέλι.Το ένζυμο ιμβερτάση παρασκευάζεται βιομηχανικά και είναι διαφορετικό από τη φυσική ιμβερτάση της μέλισσας. Τα γερμανικά εργαστήρια ελέγχου, ανιχνεύουν την τεχνική αυτή ιμβερτάση σε ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση (δισεκατομυριοστά του κιλού) , ακόμα και μήνες μετά την τροφοδότηση. Την θεωρούν ξένη ουσία και το μέλι ποια το κατατάσουν στα νοθευμένα. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης γράφει ότι φρέθηκε β-φρουκτοφουροδιτάση που είναι το επιστημονικό όνομα της ιμβερτάσης. Παράλληλα να έχετε υπόψη σας ότι δεν κερδίζετε κάτι σημαντικό με την ιμβεροποίηση. Το βράσιμο του σιροπιού με οξέα θα αυξήσει την ουσία HMF σε επίπεδα τοξικά για τις μέλισσες. Δώστε απλό σιρόπι και μην ψάχνεστε άδικα.
    Εάν το μέλι διατίθεται στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα . Υπάρχει πρόβλημα εάν εξάγεται το μέλι στο εξωτερικό ή εάν ο έμπορας που το αγόρασε το στείλει στη Γερμανία για εξέταση. Εάν χρειαστεί να σας εξηγήσω γιατί αντίθετα από τη Γερμανία, στην Ελλάδα δεν θεωρείται η παρουσία ιμβερτάσης πρόβλημα νοθείας

Kiriakos Viros: Γιατι αυτη η διαφορα Ελλαδας Γερμανιας?
Andreas Thrasyvoulou : Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2001/110 αναγράφει ότι το μέλι "στο μέτρο του δυνατού θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ξένες ουσίες". Η μικρή συγκέντρωση ιμβερτάσης είναι εντελώς ακίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση, δεν είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης , εμπίπτει και δικαιολογείται στο ορισμό "στο μέτρο του δυνατού" . Πάνω σ' αυτό δεν μπορεί να διωχθεί ο μελισσοκόμος. Στην Γερμανία όμως τα εργαστήρια επιμένουν στην συγκεκριμένη ανάλυση γιατί είναι σημαντικό έσοδο για τα ίδια (το κόστος ανάλυσης είναι ιδιαίτερα υψηλό). Οι έμποροι -εισαγωγείς στηρίζουν την άποψη αυτή γιατί με την ανάλυση έχουν πάτημα να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή το "νοθευμένο" μέλι το οποίο στη συνέχεια το πουλούν ως κανονικό. Υπόψη ότι η Γερμανία παράγει 20,000 τόνους μέλι και εξάγει 80,000. Τα συμφέροντα είναι τεράστια.
Kiriakos Viros: Παρολα τα συμφεροντα ειναι και ενας δεικτης ανωτερης ποιοτητας η συγκεκριμενη αναλυση ?
Andreas Thrasyvoulou : Οχι δεν είναι δείκτης. Στο μέλι μπορούν να βρεθούν στο μέτρο του δυνατού ξένες ουσίες . Για παράδειγμα από το κάπνισμα των μελισσών με πευκοβελόνες μεταφέρονται στο μέλι 11 διαφορετικές ουσίες (έρευνα δημοσιευμένη σε διεθνές περιοδικό από το εργαστήριό μας). Μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό τους αλλά είναι αναπόφευκτο να απαλλαγούμε από αυτές . Μάλιστα βρίσκονται και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από την βιομηχανική ιμβερτάση. Δεν θεωρούμε όμως το μέλι νοθευμένο ούτε και υποβαθμισμένο.
Dionisis Pirovolou : Η ιμβερτοποιηση όμως με ένζυμο δεν βοηθάει τις μέλισσες ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες όπως η χειμερινή ?
Andreas Thrasyvoulou :Είναι εντελώς λανθασμένη η άποψη ότι οι μέλισσες έχουν χαμηλό μεταβολισμό και και δεν μπορούν να διασπάσουν τη σουκρόζη το χειμώνα.
   Οι μέλισσες έχουν ιμβερτάση και μπορούν να διασπάσουν τη σουκρόζη χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένα συγκριτικό αποτέλεσμα της ιμβερτοποίησης για τις μέλισσες. Δυστυχώς δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις στους μελισσοκόμους από τους εμπόρους διακινητές ιμβερτοσιροπιών. Υπάρχει σχετική έρευνα από το εργαστήριο Μελισσοκομίας.
Sakis Evaggelou : ζυμαρι με ιμβερτοποιημενο σιροπι μεσα?
Andreas Thrasyvoulou :  Πριν χρησιμοποιηθεί το ιμβερτοποιημένο σιρόπι θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν έχει υψηλή HMF και ότι δεν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά.
    Ζαχαροζύμαρο με μελάκι δικό σας και σιρόπι με κρυσταλική ζάχαρη και νερό. Μην αγνοείτε το σχόλιό μου για τη β-φρουκτοφουρονιδάση (ιμβερτάση ) που βρίσκεται στα μέλια μετά από τροφότηση ιμβεροποιημένων τροφών. Εχουν γυρίσεις αρκετά μέλια σαν νοθευμένα

Sakis Evaggelou: αν γινει η τροφοδοτηση στην παραγωγη θα βρεθει σιγουρα,αν γινει ανοιξη,παλι θα βρεθει στο τεστ ας πουμε αυγουστο στα πευκα?
Andreas Thrasyvoulou : Τα όρια ανίχνευσης της βιομηχανικής ιμβερτάσης είναι 20 δισεκατομυριοστά του κιλού. Είναι πολύ μικρή η συγκέντρωση και μπορεί να ανιχνευτεί και μετά από πολλους μήνες. Από την ανοιξη τροφοδοσία μπορεί να ανιχνευτεί τον Αύγουστο η συγκεκριμένη ουσία

Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου: Σε μία καλή βανίλια δεν παίζει ρόλο το ποσοστό ιμβερτοποιησης; Τι διαφορά έχει μία βανίλια που παρήχθη με ξινό και μικρή ιμβερτοποιηση με μία βανίλια που έγινε με ένζυμο ιμβερταση και επομένως ψηλή πέραν του 70%ιμβερτοποιηση ;
Andreas Thrasyvoulou : Εάν και οι δυο τροφές έχουν χαμηλή HMF (κάτω από 20 mg/kg) , παραμένουν μαλακές και δεν πετρώνουν τότε ασφαλώς δεν παρουσιάζουν καμιά διαφορά όσο αφορά την ωφελιμότητα τους στις μέλισσες.
Ελληνικό Μέλι : Υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει οτι η βανίλια είναι ιμβερτοποιημένη και σε τι ποσοστό;
Andreas Thrasyvoulou Έχουν αναλυθεί τροφές εμπορίου για ζάχαρα από το εργαστήριό μας και δημοσιεύτηκαν στη Μελ.Επιθεώρηση. Στις περισσότερες το περιεχόμενο ΔΕΝ ανταποκρίνεται σ΄αυτό που γράφουν ότι είναι . Θα δώσω περισσότερες πληροφορίες αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: