Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΛΙΡΙΟΔΕΝΔΡΟ, Τουλιπόδενδρο- ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον μελισσοκομικό φυτό





Liriodendron tulipifera aureomarginatum  -οικ. Magnoliaceae  — γνωστό και ως tulip tree, American tulip tree, tuliptree, tulip poplar, whitewood, fiddle-tree και yellow poplar, ιθαγενές της Ανατολικής Βόρειας Αμερικής.
 Το όνομα Λιριόδενδρο προέρχεται από την ελληνική λέξη ΄΄ lily΄΄ tree-δένδρο κρίνος.

 Μεγαλοπρεπές  φυλλοβόλο δέντρο με ισχυρό ριζικό σύστημα ,με πλατύ κολονοειδές κωνικό σχήμα, με πλατιά και ελάχιστα λοβωτά ανοιχτοπράσινα  φύλλα που έχουν κίτρινο περίγραμμα που το Φθινόπωρο γίνονται έντονα φωτεινά κίτρινα και καστανό-κίτρινα .



 Αντοχή σε παγετούς, καθώς επιβιώνει μέχρι τους -20 βαθμούς Κελσίου.

 Ανθοφορούν μόνο τα ενήλικα δέντρα(άνω των 8 ετών σε ηλικία) τον Μάιο -Ιούνιο, με πολύ αρωματικά σε ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο(σπάνια λευκό) λουλούδια , με πορτοκαλί λωρίδα στα σέπαλα εσωτερικά σαν της τουλίπας .



Δίνει μεγάλες ποσότητες νέκταρος(ανάλογα με το μέγεθος της πορτοκαλί λωρίδας).

 Είναι μεγάλης σπουδαιότητας μελισσοκομικό φυτό στις ανατολικές ΗΠΑ,  δίνει ένα σκούρο κοκκινωπό αρκετά δυνατό μέλι. Το νέκταρ παράγεται στα πορτοκαλί μέρη των λουλουδιών.






 Αναπτύσσονται  άριστα σε ηλιόλουστες και ημισκιαζόμενες θέσεις σε μέτρια υγρά, ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα, βαθιά  καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Μικρή αντοχή στην ξηρασία.
Φωτόφιλο και θερμόβιο, ευαίσθητο σε άνεμο, ξηρασία και θάλασσα.
Οι ανάγκες του σε νερό είναι πολύ αυξημένες.
 Πολύ διαδεδομένο στις Η.Π.Α. για καλλωπισμό χώρων καθώς το επιβλητικό του σχήμα δεσπόζει σε όλους τους χώρους.
 Ανταποκρίνονται καλά στην λίπανση.
 Η μεταφύτευση γίνεται νωρίς την άνοιξη πριν την έκπτυξη των φύλλων και καλύτερα το φθινόπωρο. Έχει ευαίσθητες  ρίζες που χρειάζονται πολύ προσοχή στον χειρισμό.
  Φυτεύεται  μεμονωμένα και σε δενδροστοιχίες.
  Φτάνει σε ύψος έως και  58 μέτρα  και διάμετρο έως 3 m, συνήθως όμως στα 21-30 μ ύψος. Μεμονωμένα δέντρα είναι γνωστό ότι ζουν έως και 500 περίπου χρόνια.




 Παράγει μια μεγάλη ποσότητα σπόρων προς σπορά , που διασκορπίζονται με τον άνεμο . Οι σπόροι ταξιδεύουν συνήθως μια απόσταση ίση με 4-5 φορές το ύψος του δέντρου , και  παραμένουν βιώσιμοι για 4-7 χρόνια.
Φυτρώνει εύκολα από σπόρους , που θα πρέπει να έχουν σπαρθεί σε λεπτό μαλακό υπόστρωμα , και σε δροσερό και σκιερό χώρο.

 Σε περίπτωση σποράς το φθινόπωρο φυτρώνουν με  επιτυχία την άνοιξη , αλλά αν έχουν σπαρθεί την άνοιξη   συχνά παραμένουν ένα χρόνο στο έδαφος μέχρι την επόμενη άνοιξη.



 Οι σπόροι από τα υψηλότερα κλαδιά των αιωνόβιων δέντρων είναι πιο πιθανό να βλαστήσουν .


 Πολλαπλασιάζεται εύκολα και με μοσχεύματα, που  εύκολα μεταφυτεύονται .

 Είναι υπέροχα διαμορφωμένο δένδρο παχιάς σκιάς όπως η κατάλπη, σοφόρα , ακακία Κωνσταντινουπόλεως, λικιδάμβαρη(όλα επίσης εξαιρετικά μελισσοκομικά φυτά).

 Ανθεκτικό είδος με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης  καθιστώντας το ένα πολύ πολύτιμο δέντρο ξυλείας. Είναι ταχέως αναπτυσσόμενο, χωρίς τα κοινά προβλήματα της ασθενούς δύναμης ξύλου και μικρή διάρκεια ζωής συχνά που εμφανίζονται σε είδη ταχείας ανάπτυξης.
 Στην βιομηχανία ξυλείας αναφέρεται σαν λεύκα τουλίπα ή κίτρινη λεύκα λόγω της συνήθειας των φύλλων να κυματίζουν από τον άνεμο.

Μαλακό ξύλο ιδανικό για κατασκευή επίπλων και εξαιρετική.

 Το μαλακό λεπτόκοκκο χρώμα του ξύλου  είναι προς το λευκό (Whitewood) . Οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι κατασκεύαζαν τις  πιρόγες τους από τον κορμό του (Canoewood).

 Χρησιμοποιείται ευρέως  σαν  φθηνό, εύκολο στην εργασία και σταθερό ξύλο. Χρήσιμο στην ξυλογλυπτική και ανθεκτικό στους τερμίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: