Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΒΟΡΑΣ(ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) ΠΕΛΛΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΛΑΣ


Επισκέφτηκα το μελισσοκομείο δυο πολύ καλών φίλων μελισσοκόμων στο βουνό Βόρας(Καιμακτσαλαν, όπου βρίσκεται και το πασίγνωστο χιονοδρομικό κέντρο).

Το μικρό δοκιμαστικό μελισσοκομείο βρίσκεται στα 1426 μ υψόμετρο και λόγω έντονης παρουσίας αρκούδας, έγινε περίφραξη με σύρματα υψηλής τάσης >6000 Volt, σε 5 σειρές με την δεύτερη σειρά να είναι η γείωση(καναδικά πρότυπα δασαρχείου).









Η ανθοφορίες είναι πίσω γύρω στις 30 ημέρες, η ζυγαριά έδειξε -170 γρ, χθες.

Η αγριομολόχα ...

 Η αγριορίγανη



Το σπαθόχορτο τώρα ανθίζει.


Φθόριο και υγεία

Φθόριο: Ασφαλές ή όχι;
Αντιμετώπιση της Τερηδόνας των δοντιών με φυσικούς τρόπους 
Όπως περιγράφεται στο Journal of American Medical Association [JAMA] τα φθοριούχα είναι πρωτοπλασματικά δηλητήρια που επηρεάζουν τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης και αναστέλλουν τη δράση διαφόρων ενζύμων. Παρόλο που είναι γνωστά δηλητήρια, ωστόσο επιτρέπεται να υπάρχουν στο νερό, στα τρόφιμα και σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης με το επιχείρημα ότι προστατεύουν από τη τερηδόνα των δοντιών. 

Το φθόριο αποτελεί ένα από τα 92 χημικά στοιχεία που υπάρχουν στη γη, και ανήκει στην οικογένεια των αλογόνων. Όλες οι ουσίες που προκύπτουν από την ένωση του φθορίου με άλλα χημικά στοιχεία περιγράφονται με το κοινό όνομα φθοριούχες ενώσεις ή φθοριούχα. Τα φθοριούχα είναι σημαντικά παραπροϊόντα της βαριάς βιομηχανίας κυρίως αυτής του αλουμινίου και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως παρασιτοκτόνα. Μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι σήμερα το φθόριο και οι φθοριούχες ενώσεις άρχισαν να παίζουν ένα όλο και σημαντικότερο ρόλο στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία. Δύο ευρέως διαδεδομένα προϊόντα είναι οι χλωριωμένοι φθοριοάνθρακες, γνωστοί ως φρέον που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά και ψυγεία και το πολυτετραφθοριοαιθυλένιο, πιο γνωστό ως teflon που χρησιμοποιείται σαν επίστρωση στα μαγειρικά σκεύη.

Τα φθοριούχα χρησιμοποιούνται επίσης στην ιατρική σαν συστατικό της γενικής αναισθησίας και άλλων αναισθητικών και ως συστατικό πολλών φαρμάκων, κυρίως ψυχοτροπικών αλλά και σε παιδικές βιταμίνες και στα περισσότερα οδοντιατρικά αναλώσιμα προϊόντα όπως οδοντόκρεμες, στοματοπλύματα και στο οδοντιατρικό νήμα. Επίσης υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα όπως σε συμπυκνωμένους χυμούς, σε δημητριακά κ.α.

Η τερηδόνα είναι μία νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών δηλαδή το σμάλτο τους. Συγκεκριμένα είναι η απώλεια αλάτων από τις επιφάνειες των δοντιών που προκαλείται από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια και από τα υπολείμματα τροφών. Αν δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα, τα άλατα συνεχίζουν να χάνονται, κυρίως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο σίδηρος και μπορεί να καταστραφεί ολόκληρο το δόντι. Γενικά η τερηδόνα θεωρείται διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου και αφορά ολόκληρο το σκελετικό σύστημα του ανθρώπου. Η διατήρηση του ασβεστίου σε σταθερά επίπεδα επιτυγχάνεται μέσω τριών οργάνων (έντερο-νεφροί-οστά) των οποίων η λειτουργία ρυθμίζεται από τις ορμόνες (κυρίως παραθορμόνη, αλλά και βιταμίνη D και κυττοκίνες).

Η επίσημη τοποθέτηση του Διεθνούς Επιστημονικού Οργανισμού για την Στοματική Υγεία και Τοξικολογία (ΙΑΟΜΤ International Academy of Oral Medicine and Toxicology) του οποίου είμαι μέλος, είναι ότι τα πόσιμα φθοριούχα υπό τη μορφή δισκίων, gel ή σταγόνων και η φθορίωση του νερού είναι αναποτελεσματικά για τη καταπολέμηση της τερηδόνας και καθόλου ασφαλή για τη γενική υγεία.

Αυτή η άποψη έχει τεκμηριωθεί επαρκώς από αρκετές έρευνες σε πειραματόζωα και από επιδημιολογικές μελέτες όπως αυτή από τον Dr. John Yiamouyiannis και Dr. Dean Burk. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε φθοριοαπατίτη στην αδαμαντίνη των δοντιών που παρατηρείται μετά από τοπική εφαρμογή φθοριούχων δεν είναι σίγουρο ότι προκαλεί αντιστροφή της τερηδόνας ενώ καταστρέφει τα ένζυμα των βακτηριδίων που προκαλούν οξέα αλλά και τα υπόλοιπα ένζυμα των ιστών του σώματος, όπως ισχυρίζεται και ο Dr.James Summer, νομπελίστας βιοχημικός στο Corneil University.

Τo φθόριο, σύμφωνα με τη IAOMΤ, επηρεάζει το νευρικό σύστημα αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου ακετυλοχοληνεστεράση. Αυτό το ένζυμο συμμετέχει στη μετάδοση του νευρικού σήματος στον εγκέφαλο και η έλλειψή του δημιουργεί νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής, προβλήματα της μνήμης, μείωση του ΙQ, ακόμη και κινητικές διαταραχές. Επίσης αναστέλλει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να ενεργοποιούνται και να καταστρέφουν μικρόβια και ιούς. Προκαλεί οξειδωτικό στρες σε ενδοκυταρικό επίπεδο και διαταράσσει τη σύνθεση του κολλαγόνου σε πολλούς ιστούς, όπως στο δέρμα, στα οστά, στους τένοντες, στους μυς και χόνδρους αλλά και στους πνεύμονες, στη τραχεία και στα νεφρά. Έχει παρατηρηθεί ότι καθυστερεί την ανατολή των μόνιμων δοντιών στα παιδιά, διαδικασία που συνυπάρχει με τη ψυχολογική τους ωρίμανση λόγω διαταραχών στο οστό της γνάθου. Η χρόνια έκθεση σε φθοριούχα και η συσσώρευσή τους στον οργανισμό έχει συσχετισθεί με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως αυτή των επιθηλιακών καρκίνων και του καρκίνου των οστών και του θυρεοειδούς αδένα.

Η τερηδόνα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει φυσικούς τρόπους καθώς και διαγνωστικές μεθοδολογίες για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία της, όπως: 

1. Καθαρές επιφάνειες των δοντιών με σωστό βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα. Μπορείτε να επικαλύψετε την επιφάνεια των δοντιών με βούτυρο καρύδας που έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση και ωραία γεύση και προστατεύει τα δόντια ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά και άτομα με δυσκολία στη στοματική υγιεινή. Επίσης, μικρή ποσότητα χυμού cranberry καθημερινά βοηθάει αποτελεσματικά στη πρόληψη από τη τερηδόνα.

2. Η καθημερινή διατροφή να μην περιλαμβάνει προόντα που περιέχουν ζάχαρη, άσπρο αλεύρι καθώς και αναψυκτικά τύπου cola γιατί περιέχουν φωσφορικό οξύ που δεσμεύει και αφαιρεί το ασβέστιο, το μαγνήσιο, τον ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα από τα δόντια, με αποτέλεσμα να μαλακώνει η σκληρή τους ουσία και να διαλύεται. Είναι σημαντικό η διατροφή αυτή να ακολουθείται και από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού γιατί τότε δημιουργούνται τα σπέρματα των δοντιών στο έμβρυο και επηρεάζεται η μελλοντική τους εξέλιξη.

3. Έλεγχος για τυχόν έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων με γενική εξέταση αίματος. Είναι πολύ σημαντικό γιατί όλα αυτά τα στοιχεία είναι που θρέφουν τα δόντια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα τριχοειδή αγγεία και στο πολφό του δοντιού. Tα δόντια στη πραγματικότητα είναι εξειδικευμένος οστίτης ιστός που τρέφεται όπως όλα τα οστά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Με τη βοήθεια κατάλληλων σκευασμάτων μπορείτε να αναπληρώσετε τις ελλείψεις σας και να δυναμώσετε τα οστά και δόντια σας σταδιακά μέσω της επαναμεταλλοποίησής τους.

4. Σημαντικό ρόλο παίζει η διατήρηση του ουδέτερου PH του σάλιου. Έρευνες από το πανεπιστήμιο του Newcastle έχουν δείξει ότι υπερβολική οξύτητα στο στόμα όπως αυτή που συμβαίνει λόγω διάφορων πεπτικών προβλημάτων ή συγκεκριμένης διατροφικής επιλογής, απομεταλλοποιεί τα δόντια και προκαλεί τερηδόνα ενώ υπερβολική αλκαλικότητα αυξάνει το σχηματισμό πέτρας και επηρεάζει τα ούλα. Το PH του σάλιου επηρεάζεται από παράγοντες όπως η διατροφή, οι ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων και η επιβάρυνση που έχει το άτομο από στρες ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί να μετρηθεί με την χρήση ειδικών ταινιών. Τα άτομα που καταναλώνουν πολλές επεξεργασμένες τροφές και είναι υπό την επήρεια στρες έχουν συνήθως όξινο PH ενώ άτομα με αυστηρά χορτοφαγική διατροφή συνήθως έχουν αλκαλικό PH.

5. Τα δόντια δεν είναι μόνο σκληρή ουσία αλλά αποτελούνται από χιλιάδες οδοντινοσωληνάρια μέσα στα οποία κυκλοφορεί το οδοντικό υγρό που στη ουσία αποτελεί το μηχανισμό αυτοΐασής τους. Αυτό είναι υπεύθυνο για την ανταλλαγή των χρήσιμων ουσιών αλλά και των τοξινών μεταξύ δοντιού και στόματος (Drs Steinman and Leonora). Το οδοντικό υγρό ελέγχεται από την έκκριση ορμονών όπως αυτών που εκκρίνονται από τη παρωτίδα (σιελογόνος αδένας του στόματος) αλλά και από την έκκριση της μελατονίνης που παράγεται στην επίφυση του ανθρώπινου εγκέφαλου και η καλή κυκλοφορία του είναι προϋπόθεση για τη υγεία των δοντιών. Παράγοντες που μπλοκάρουν την κυκλοφορία του είναι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, το στρες, η έλλειψη άσκησης, η έλλειψη ιχνοστοιχείων και η λήψη φαρμάκων.

6. Προϋπόθεση για την πρόληψη της τερηδόνας είναι η καλή γενική υγεία του ατόμου σε όλα τα επίπεδα της υπόστασής του, δηλαδή σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Οτιδήποτε είναι απαραίτητο για τη γενική υγεία είναι απαραίτητο και για τη καλή υγεία των δοντιών. Ψυχοθεραπεία, Βελονισμός και Ομοιοπαθητική καθώς και Βοτανοθεραπεία και Ενεργειακή διατροφη αλλά και ασκήσεις Διαλογισμού βοηθούν τη ψυχοσωματική υγεία. Όλες οι δραστηριότητες στο σώμα, η ανάπτυξη καθώς και η επιδιόρθωση των ιστών συνεχίζονται αδιάκοπα σε συνδυασμό με την αφομοίωση των τροφών και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Το πολύπλοκο πεδίο των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου του οργανισμού είναι ο χώρος στον οποίο ο νους έρχεται στη πιο στενή επαφή με το σώμα Με τη μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας που είναι μία μέθοδος διεύρυνσης της αντίληψης μέσω ειδικών ασκήσεων εμπνευσμένης γεωμετρίας και εικονοποίησης, επηρεάζεται όλο το σύστημα πεποιθήσεων και σκέψεων του ανθρώπου με αποτέλεσμα την κινητοποίηση του μηχανισμού αυτοΐασης και εξισορρόπησής του και ως εκ τούτου και η επίτευξη της υγείας των δοντιών του.

7. Εξασφάλιση καλής ποιότητας και ροής σάλιου αλλά και καλή μάσηση των τροφών και διαβροχής τους από το σάλιο για καλύτερη πέψη. Το σάλιο διαβρέχει τις επιφάνειες των δοντιών και εξασφαλίζει μαζί με το οδοντικό υγρό την ανταλλαγή χρήσιμων ουσιών αλλά και τοξινών από τα δόντια στο στόμα και αντιστρόφως. Παράγοντες που προκαλούν μείωση του σάλιου και ξηροστομία είναι το κάπνισμα, η υπερβολική λήψη οινοπνεύματος, διάφορα φάρμακα, η θεραπεία με ακτινοβολία, το στρες και άλλες ψυχικές διαταραχές. Μπορείτε να βελτιώσετε τη ποιότητα του σάλιου με καθημερινές πλύσεις με σησαμέλαιο για 5 περίπου λεπτά το οποίο δεν το καταπίνετε αλλά το φτύνετε μετά τη πλύση γιατί απορροφά πολλές τοξίνες από τα δόντια.

8. Χρήση φυσικών βιολογικών προϊόντων καθημερινής χρήσης για τη στοματική υγεία. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας βιολογική οδοντόκρεμα με φυσικά υλικά. Επίσης μπορείτε για να απομακρύνετε τις χρωστικές των δοντιών να βουρτσίζετε δυο φορές την εβδομάδα τα δόντια σας με ένα μίγμα διττανθρακικής σόδας με 2-3 σταγόνες οξυζενέ και για απομακρύνετε την πέτρα να κάνετε πλύσεις με το μίγμα 50% μηλόξιδο και 50% νερό.


Φτιάξτε τη δική σας οδοντόκρεμα 

Αναμείξτε καλά τα παρακάτω υλικά: 
6 κουταλάκια μαγειρικής σόδας (καθαρής χωρίς προσμίξεις αλουμινίου)
2 κουταλάκια βιολογικό βούτυρο καρύδας και
μερικές σταγόνες αιθέριου έλαιου της αρεσκείας σας. 

Το αιθέριο έλαιο λεμόνι κάνει εύγευστη την οδοντόκρεμα και λευκαίνει τα δόντια. Αν η πάστα που φτιάξατε σας φαίνεται υδαρής προσθέστε λίγη σόδα και αντίθετα αν σας φαίνεται παχύρρευστη λίγες ακόμη σταγόνες αιθέριου έλαιου.
Για να διατηρηθούν ενεργά τα συστατικά, φτιάξτε μικρές ποσότητες που θα φυλάξετε μακριά από το φως μέσα στο ψυγείο. Αν δεν σας αρέσει η γεύση της καρύδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτική γλυκερίνη που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Αν θέλετε να φτιάξετε παιδική οδοντόκρεμα προσθέστε λίγη φράουλα ή άλλο φρούτο που δίνει άρωμα και γεύση που προτιμούν τα παιδιά.

Βιβλιογραφία 
IAOMT policy position
Agency for toxic Substancesand Desease Registry [ATSDR]
World Health Organization' Fluorine and Fluoride Enviromental Health Critiria
Health and Welfare Canada chemical water analysis in Yukon Territory Clark, DC Working group report on the ingestion of inorganic fluoride and its effect on the occurance of dental carries in Canada
May and Wilson' Hip fracturesin relation to water fluoridation'
National reasearch Council 'Health effects of Ingested Fluoride'
United States National Research Council, Food and Nutrition Board.Recommented dietary allowances. Ekstrand, J, Alvan ,Boreus and Norlin 'Pharmakokinetics of fluoride in man after simple and multiple oral doses.
Gruminger, S.E, Clayton, Chang and Siew 'Acute Oral Toxisity of fluorides in Rats and Mice. Royal College of Physicians of London 'Fluoride ,
Teeth and Health Report on Fluoride and its effects on Teeth and Health
National Toxicology Program[NTP] 'Toxicology and Carcinogrnesis Studies of Sodium fluoride in rats
National Institute of Health United States 

Άρθρο της Μαρίας Κολυβάκη
Ολιστική Οδοντίατρος ΙΑΟΜΤ Βελονίστρια –Systemic Regulation Medicine EAV

Πηγή: http://www.holisticlife.gr/
http://www.ftiaxno.gr/2013/07/fthorio-kai-ygeia.html
Διαβάστε ακόμη: Ρούχα με φθόριο-ένδυση και υγεία

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πεζοπορία στον (λαβωμένο από την απληστία) Κάκκαβο, 27-07-2013



Στις 27-07-2013 πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στον Κάκκαβο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ενημέρωσης - συμπαράστασης , του 14ου camping αγωνιστικών κινήσεων και μαθητικής αντίστασης.
Η αρχική ομορφιά του δάσους διακόπηκε απότομα από τα έργα και ημέρες της εταιρίας ΄΄ξεριζώστε - παραχώστε΄΄.
Δείτε με τα μάτια σας τι σημαίνει να καταστρέφουν κάποιοι ψευδο-επενδυτές , για το πρόσκαιρο κέρδος, ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία στην Ευρώπη..

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Βάτος-Βατσινιά-Rubus Fruticosus -ένα ταπεινό μελισσοκομικό φυτό












Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Rubus Fruticosus (Ρούβος ο θαμνώδης).

Το συναντούμε με τα ονόματα βάτος, άγριος βάτος, χαμαίβατος, μοραντζίδα, βατσινιά στην Ήπειρο και τα Κύθηρα, Βαβάτσινα στην Κύπρο.


Ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών.


Είναι ο γνωστός μας βάτος με τα ξέκλωνα κλωνάρια του που είναι γεμάτα αγκάθια και τα φύλλα του είναι τραχιά και πριονωτά.

 Το στέλεχος του φυτού είναι κυρτό γωνιώδες.

 Όπου ο κορμός του φυτού πιάσει χώμα, βγάζει ρίζες και γεννιέται ένα νέο φυτό. Η ρίζα του διακλαδίζεται.

 Ο καρπός του είναι τα άγρια βατόμουρα που είναι πολύ μικρά και γλυκά.
Τα άνθη του είναι μικρά ,λιλά, ροζ ή λευκά.

Η ανθοφορία του ξεκινά από τα μέσα Μαΐου και κρατάει όλο καλοκαίρι. Τα λουλούδια του έχουν λευκό προς το ροζ χρώμα.

Είναι γυρεογόνο και νεκταρογόνο φυτό.

Μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένα από τα πολύ καλά μελισσοκομικά φυτά.

To μέλι είναι  χαμηλής ποιότητας σε ασήμαντες ποσότητες, χρήσιμο ωστόσο για τη συντήρηση των μελισσών στην πιο ξερή εποχή του χρόνου.  τον συναντούμε σε φράκτες, δάση και ρυάκια..










   Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα νεαρά βλαστάρια, οι καρποί και οι ρίζες και τα φύλλα. Τα βλαστάρια και τα φύλλα συλλέγονται την άνοιξη και οι καρποί όταν ωριμάσουν (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο). Το βότανο δρα ως στυπτικό, τονωτικό, δυναμωτικό, αντιπυρετικό, ελαφρώς διουρητικό, εφιδρωτικό και αποτοξινωτικό. Οι καρποί του βατόμουρου βελτιώνουν την πέψη, ανοίγουν την όρεξη και αυξάνουν την περισταλτικότητα των εντέρων.

   Χρησιμοποιούνται για ασθένειες του στομάχου και του συκωτιού, φλεγμονές της χολής, γαστρίτιδα, γαστρορραγίες και σκουλήκια των εντέρων. Οι καρποί χρησιμοποιούνται φρέσκοι και υπό μορφή αφεψήματος. Ο χυμός των φρέσκων βατόμουρων και το έγχυμα του φυτού πίνεται για να σβήσει την δίψα στις εμπύρετες καταστάσεις. , πνευμονία και δύσπνοια. Οι ώριμοι καρποί έχουν καθαρτική δράση ενώ οι πράσινοι (άγουροι) καρποί έχουν αντιδιαρροϊκή δράση. Το αφέψημα των φύλλων του λαμβάνεται στα κρυολογήματα, βήχα, ασθένειες των άνω αναπνευστικών οδών, ως διουρητικό στην κατακράτηση ούρων, ασθένειες των νεφρών και της ουρήθρας.

   Το έγχυμα που προετοιμάζεται με φύλλα, άνθη ή κορυφές του βατόμουρου, χρησιμοποιείται υπό μορφή γαργάρων και για πλυσίματα ενάντια στον ερεθισμό και τις φλεγμονές του λαιμού, φάρυγγα, ούλων και στοματικής κοιλότητας. Η ρίζα του βατόμουρου μαζί με την ρίζα του πεντάνευρου (πλαντάγκο) χρησιμοποιούνται σαν βοηθητικά κατά του διαβήτη.

ΠΗΓΉ