Στο 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα
Η επιτυχία της εκδήλωσης έχει θορυβήσει τους λιγοστούς φιλοσκοπιανούς της περιοχής, που τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να «καπελώσουν» παραδοσιακά πανηγύρια
Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό, γιόρτασαν στην ακριτική Σιταριά Φλώρινας, Μακεδόνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 12 έως 14 Ιουλίου, συμμετείχαν περισσότερα από 80 χορευτικά συγκροτήματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επισκεπτών από τη Φλώρινα, την υπόλοιπη Μακεδονία και όχι μόνο.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου με επικεφαλής τη συντονίστρια κυρία Νίνα Γκατζούλη, η οποία επεσήμανε πως παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και Μακεδόνων της Ελλάδας, προκειμένου να αποκρουστεί η ανιστόρητη προπαγάνδα των Σκοπίων και των λιγοστών υποστηρικτών τους εντός συνόρων.
Το Παμμακεδονικό Αντάμωμα της Σιταριάς, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» του χωριού και την υποστήριξη του δήμου Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τον μακεδονικό Ελληνισμό και έχει αγκαλιαστεί από όλους τους Μακεδονικούς Συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η επιτυχία της εκδήλωσης έχει θορυβήσει τους λιγοστούς φιλοσκοπιανούς της περιοχής, που τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να «καπελώσουν» παραδοσιακά πανηγύρια, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν πως στη βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν «Μακεντόνετς» που «καταπιέζονται» από τις αρχές και δεν αισθάνονται Έλληνες.
http://www.protothema.gr
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013
Έγινε η τελετή έναρξης του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων
«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική», είναι το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που αντήχησε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χάρη στο έργο και τις προσπάθειες των αποδήμων Μακεδόνων, τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών.
«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι εκείνοι που επιμένουν σκανδαλωδώς να παραχαράσσουν την ιστορία, επιχειρώντας να οικειοποιηθούν κάτι που δεν τους ανήκει», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καράογλου και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε λαμπρή ιστορία και δεν χρειάζεται να την κατασκευάσουμε. Έχουμε πλούσιο πολιτισμό και δεν καπηλευόμαστε των γειτονικών χωρών».
Ο υπουργός επισήμανε ακόμη, ότι το όραμα των Βαλκανίων της ευημερίας, της ειρήνης, της σταθερότητας, και της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, για το οποίο η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά, μπορεί να πραγματοποιηθεί, μόνο αν όλοι οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εργαστούν σκληρά από κοινού. Σημείωσε, ακόμη, ότι στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων η Ελλάδα θέλει δίπλα της τους απόδημους, που έτσι και αλλιώς εκπληρώνουν, όπως είπε, στο ακέραιο το εθνικό και πατριωτικό τους χρέος.
«Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις για περισσότερο από μισό αιώνα, υπηρετούν με συνέπεια τη Μακεδονία και Ελληνισμό, αποτελώντας τη θεμέλιο λίθο ενός ισχυρού και ακμαίου οικουμενικού ελληνισμού», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εξαίροντας το έργο των απόδημων Μακεδόνων.
Δείτε το βίντεο με τον χαιρετισμό του Υπουργού Μακεδονίας & Θράκης Θεόδωρου Καράογλου...
«Η συνεισφορά της Παμμακεδονικής Ένωσης στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για την αναστήλωση της εικόνας της και της αξιοπιστίας της διεθνώς, αλλά και για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας απέναντι στην παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων είναι ανεκτίμητη», είπε, από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Δείτε απόσπασμα από το βίντεο με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα...
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Κώστας Χατζηστεφανίδης ,τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η θέση της οργάνωσης είναι αμετάβλητη και δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο του στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Οι καιροί επιβάλλουν να δράσουμε ενωμένοι και με ομοψυχία και να συμβάλλουμε εις μια σωστή λύση του ονόματος των γειτόνων μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά τρόπο που τους εξυπηρετεί», πρόσθεσε.
Δείτε απόσπασμα από το βίντεο με τον χαιρετισμό του πρόεδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Κώστα Χατζηστεφανίδη...
Εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού, αρμοδίου για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, 'Ακη Γεροντόπουλου, χαιρέτισε την εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρέσβης Γιώργος Μαρκαντωνάτος, ο οποίος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς του Έλληνες της διασποράς για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν «για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων μας και την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας, για την αναβάθμιση των θέσεων της πατρίδας μας στις χώρες τους και την προβολή της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Τόνισε, δε, ότι «η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να είναι πάντοτε κοντά σας. Ακόμη και υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να νοιώθετε την παρουσία και το άμεσο ενδιαφέρον της μητέρας-Πατρίδας».
Την αποφασιστικότητα των απανταχού Μακεδόνων, να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, εξέφρασαν στον χαιρετισμό τους οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων, Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Οντάριο Καναδά-Τερέζα Νικολαίδη, Καναδά-Μιχάλης Κοντογεωργίου, Αφρικής-Αγγελική Ζαμάνη και Μελβούρνης Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς.
Στην έναρξη των εργασιών παρεβρέθηκαν και 25 γερουσιαστές και βουλευτές ελληνικής καταγωγής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, Γιάννη Πανταζόπουλο. Χαιρετίζοντας τους συνέδρους, ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, ένωσε τη φωνή των 250 και πλέον ομογενών βουλευτών με αυτή των απανταχού Μακεδόνων για την εξεύρεση, όπως είπε, μιας δίκαιης λύσης για το όνομα της Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ΠΑΔΕΕ, "ειδικότερα στην κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας, καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών και όχι μόνο δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες όπου εκλέγονται".
Χαιρετισμό απηύθυναν, ακόμη, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, και ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, ένας από τους πρωτεργάτες για τη θεμελίωση του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος, Δημήτρης Παντερμανλής.
Την τελετή έναρξης πλαισίωσαν η Φιλαρμονική Λιτοχώρου, η χορωδία και η παιδική ορχήστρα του Δίου και τα χορευτικά συγκροτήματα των ομογενειακών οργανώσεων Φιλαδέλφειας και Βοστώνης , καθώς και της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες για το 67° Συνέδριο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ ξεκίνησαν την Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013, με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης.
Επίσης, τις απογευματοβραδυνές ώρες της Παρασκευής 12ης Ιουλίου καθώς και του Σαββατοκύριακου 13 και 14 Ιουλίου 2013, οι απανταχού Μακεδόνες θα παραβρεθούν στο 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας, όπου θα χορέψουν χορευτικά από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου.
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013
Ψήφισμα 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΦΗΛΙΟΥ
Κυριακή 14 Ιουλίου 2013.
11ο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
Η Ύπατη Πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου κα. Νίνα Γκατζούλη στο 11ο Παγκ. Συνέδριο. |
1. Διαφωνούμε εντόνως με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται τη σύνθετη ονομασία και με όσα κράτη και διεθνείς φορείς προωθούν αυτή τη λύση.
2. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύνανται να παραχωρηθούν σε τρίτους.
4. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη γείτονα χώρα οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του. Το όνομα δεν θα αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της.
5. Ζητούμε όπως δοθούν σε άτομα Ελληνικής καταγωγής και ελληνικής συνείδησης κατοικούντων στις χώρες της Π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.
6. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια της Μακεδονίας. Το απαιτεί η Ιστορία.
7. Πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο Ελληνικός Λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων.
8. Ζητούμε την καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής 1916-18 στην ανατολική Μακεδονία (Νομοί Σερρών, Δράμας και Καβάλας) την 29η Σεπτεμβρίου.
9. Οι Καλλάς, είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή περιοχή Χιντου Κους του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό. Ως αδερφοί Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.
10. Παρακαλούμε να ζητήσουμε την άμεση επιστροφή της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βουδαπέστη στους φυσικούς ιδιοκτήτες υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθόσον οι ιδρυτές ήταν "οι εν Πέστη Γραικοί τε και Βλάχων Μακεδονίται", όπως έγραφαν στην ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Βλάχικης Κοινότητας της Πέστης την 9η Νοεμβρίου του 1802. Σημειώσετε ότι με την αλλαγή στην Ουγγαρία η μόνη εκκλησία που δεν έχει ακόμα επιστραφεί είναι η Ελληνική και τελεί μέχρι σήμερα υπό Ρωσική κατοχή.
11. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη διεθνή κοινότητα να λάβει υπ' όψιν τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου