Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΙΔΟΣ

Στο Ποντίκι -Αρχείο- ΠΡΑΣΙΝΟ - Φύλλο 42


2 Μαΐου 2013 στην σελ.19 υπάρχει ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις απώλειες μελισσών από τα νεονικοτεινοειδή.



http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=79795




Στα παραπολιτικά της συνάντησης έγινε ο παρακάτω διάλογος..,

Έντονα γράμματα(διευθυντής γνωστής γερμανικής εταιρίας που πρωτοστατεί…στα νεονικοτεινοειδή…)

Επιστήμονας-μελισσοκόμος που πρωτοστατεί στον αγώνα για την κατάργηση των νεονικοτεινοειδών…

-Μα τι θέλετε επιτέλους να κάνετε εσείς οι επιστήμονες και οι μελισσοκόμοι, έχουμε επενδύσει τόσο λεφτά στα φάρμακα αυτά, χάνουμε τεράστιους τζίρους με την ξεροκεφαλιά σας αυτή? 

-Ακριβώς έχετε βγάλει υπερκέρδη από την κατηγορία αυτή των φυτοφαρμάκων από το 1986 παγκοσμίως και από το 1993 στην Ελλάδα και θα εξαφανίσετε όλα τα έντομα επικονιαστές(κοινή μέλισσα, βομβίνοι, μοναχικές μέλισσες, κλπ) με τον ρυθμό που πηγαίνετε.



Και όλα αυτά στον βωμό του κέρδους…


Άμεσος ο κίνδυνος της βιωσιμότητας για μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές καλλιέργειες από την νέα περίοδο (20/5/2013 15:19)

Άμεσος ο κίνδυνος της βιωσιμότητας για μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές καλλιέργειες από την νέα περίοδο Στις 17 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε ημερίδα της Φυτιατρικής Εταιρείας Ελλάδος στην οποία έγινε εκτεταμένη και ουσιαστική συζήτηση για την επικείμενη ευρωπαϊκή απόφαση για την κατάργηση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων.




Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους πλέον επιφανείς και εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο, υπήρχε εκπροσώπηση τόσο

από την εταιρεία Bayer CropScience Ελλάδας, μέσω του γενικού της διευθυντή Δρ. Hans-Joachim Henn,

όσο και της εταιρείας Syngenta.


 Το θέμα της συζήτησης είχε ουσιαστικά δύο πτυχές που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, από τη μία την προστασία των μελισσών και την αντιμετώπιση του προβλήματος της «κατάρρευσης των μελισσοσμηνών» που είναι παγκόσμιο πρόβλημα και από την άλλη, την ουσιαστική έλλειψη εντομολογικής προστασίας στο βαμβάκι, τον αραβόσιτο, τον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη, από μία ενδεχόμενη κατάργηση της χρήσης αυτών των σκευασμάτων για επένδυση σπόρων σποράς.


Στη συγκεκριμένη συζήτηση υπήρχε εκπροσώπηση, τόσο των απόψεων που υποστηρίζουν την κατάργηση αυτών των εντομοκτόνων, μέσω κυρίως του Καθηγητή Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλη Χαριζάνη, όσο και τον απόψεων που αντιμετωπίζουν με έντονο προβληματισμό μία ενδεχόμενη κατάργηση της χρήσης αυτών των δραστικών ουσιών.



Από τις ομιλίες που έγιναν και οι οποίες πρέπει να αναφερθεί ότι είχαν στηριχθεί στο σύνολο των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, προέκυψε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή και ορθά δεδομένα που να καταδεικνύουν τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα ως το κύριο αίτιο θανάτωσης των μελισσών στη χώρα μας.

 Ωστόσο, ο Καθηγητής κ. Πασχάλης Χαριζάνης παρουσίασε στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, κυρίως για εντός του Νομού Αττικής, που έδειχναν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι όντως τα νεονικοτινοειδή ευθύνονται για τη θανάτωση μελισσών.

 Σε αυτό το σημείο τονίστηκε η μη ορθή χρήση των σκευασμάτων αυτών για την αντιμετώπιση με ψεκασμούς του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών που γίνεται τα τελευταία χρόνια και η οποία στηρίχθηκε σε προσωρινές χορηγήσεις άδειας 120 ημερών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από το σύνολο των παρευρισκομένων επισημάνθηκε ότι σαφώς η συγκεκριμένη χρήση είχε άμεση συνέπεια στις μέλισσες.

 Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Hans-Joachim Henn της Bayer, τα σκευάσματα αυτά δε σχεδιάστηκαν ποτέ για τέτοια χρήση και φυσικά ούτε και στην ετικέτα τους υπάρχει ένδειξη για αυτή τη χρήση, η οποία όπως εκ των υστέρων φάνηκε πως είναι μία λάθος χρήση.

Η αξία των νεονικοτινοειδών σκευασμάτων για επένδυση σπόρων σποράς

Η αξία των νεονικοτινοειδών σκευασμάτων για επένδυση σπόρων σποράς επισημάνθηκε από την πλευρά των εταιρειών, αλλά και από την πλευρά των επιστημόνων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ουσιαστικά από τις πιο φιλικές για το περιβάλλον και παρέχει σημαντική προστασία στις καλλιέργειες κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τεχνολογία των κοκκωδών εντομοκτόνων παλαιότερα και των επενδυτικών σπόρων πιο πρόσφατα θεωρήθηκαν παγκόσμια, πολύ σημαντικές εξελίξεις που έκαναν δυνατή τη δραστική μείωση των χρησιμοποιούμενων ποσοτήτων εντομοκτόνων και την αποφυγή άμεσων επιπτώσεων στα ωφέλιμα και το περιβάλλον, φυσικά σε σχέση με την εφαρμογή ψεκασμών. Για την επιπλέον μείωση της επικινδυνότητας τους για το περιβάλλον τα σκευάσματα αυτά έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον παράγεται ελάχιστη σκόνη κατά τη σπορά επενδεδυμένων σπόρων (οι εταιρείες έθεσαν ως όριο τα 8 γρ. σκόνης ανά 100 κιλά σπόρου) και επιπλέον αν η σπαρτική συνοδεύεται και με σύστημα που κάνει αναρρόφηση της παραγόμενης σκόνης, τότε το περιβαλλοντικό όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Τι θα γίνει τελικά εφόσον οριστικοποιηθεί η κατάργηση των νεονικοτινοειδών για επένδυση σπόρων σποράς;

Με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο Διευθυντής Σύνταξης του ΑγροΤύπου Δρ. Κ.Ν. Γιαννοπολίτης παρουσίασε τις εναλλακτικές προτάσεις φυτοπροστασίας που υπάρχουν για το βαμβάκι, τον αραβόσιτο, τον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη, για τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Όπως προέκυψε, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Έλληνας παραγωγός αυτών των καλλιεργειών θα μπορεί να προστατεύεται κατά τα πρώτα στάδια της καλλιέργειας μόνο για έντομα εδάφους από εγκεκριμένα φάρμακα.

Επομένως, για την νέα περίοδο και συγκεκριμένα για τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των φυτών, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε την προστασία από έντομα φυλλώματος.

 Μία από τις πιο σημαντικές λύσεις σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν η χρήση διασυστηματικών κοκκωδών εντομοκτόνων εδάφους που προστατεύουν τα φυτά κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης, τόσο από έντομα εδάφους, όσο και από έντομα φυλλώματος (ακριβώς όπως επιτυγχάνεται με τα επενδυτικά σπόρων).

 Ωστόσο και αυτή η δυνατότητα δεν είναι πια διαθέσιμη για τον ευρωπαίο καλλιεργητή, αφού για όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα της κατηγορίας αυτής η Κομισιόν έχει ήδη σταδιακά αποφασίσει την ανάκληση της έγκρισής τους.

 Στην πράξη, έχουν έγκριση ορισμένα κοκκώδη εντομοκτόνα (βλέπε πίνακα) τα οποία βέβαια δεν είναι διασυστηματικά και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο για την αντιμετώπιση εντόμων εδάφους.

Επιπλέον, αν οι παραγωγοί προχωρήσουν στη χρήση τους θα πρέπει να κάνουν ξανά μετατροπές στις σπαρτικές, έτσι ώστε να προσαρμόσουν και κοκκοδιανομείς(όπως ήταν πριν το 2004, πριν την έλευση των νεονικοτεινοειδών με επένδυση σπόρου).


Εναλλακτικές λύσεις φυτοπροστασίας για τα πρώτα στάδια των καλλιεργειών
Καλλιέργεια Τρόπος εφαρμογής
Δραστική Ουσία (Σκεύασμα)
Καταπολεμούμενα έντομα
Βαμβάκι
Επένδυση σπόρων σποράς
Εφαρμογή στο έδαφος
Chlorpyrifos GR
Αγρότιδες, Σιδεροσκούληκα (?)
Tefluthrin (Force 1,5 GR)
Σιδεροσκούληκα
Αραβόσιτος
Επένδυση σπόρων σποράς
Εφαρμογή στο έδαφος
Chlorpyrifos GR
Αγρότιδες, Diabrotica (?)
Σιδεροσκούληκα (?)
Tefluthrin (Force 1,5 GR)
Diabrotica, Σιδεροσκούληκα
Cypermethrin (Belem 0,8 MG) Diabrotica, Σιδεροσκούληκα
Ηλίανθος
Επένδυση σπόρων σποράς
Εφαρμογή στο έδαφος
Cypermethrin (Belem 0,8 MG) Σιδεροσκούληκα
Ελαιοκράμβη
Επένδυση σπόρων σποράς
Εφαρμογή στο έδαφος




Δεν υπάρχουν σχόλια: