Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ....

Θέλουμε να κάνουμε μια τρύπα στο καπάκι Αυστραλίας για να έχουμε στο εσωτερικό του, έναν εσωτερικό τροφοδότη για 1-2 κιλά σιρόπι και να ταΐζουμε γρήγορα χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι?

Η τρύπα θέλουμε να είναι τελείως στεγανή?

Ανοίγουμε μια τρύπα( με ποτηροτρύπανο διαμέτρου όσο ο φελλός) με το τρυπάνι, μετά κόβουμε χαλκοσωλήνα μήκους 2 cm στην οποία για να γυρίσουν τα χείλη(και από τις δύο πλευρές και να μπαίνει ο κανονικός φελλός ή πλαστικός) και να μην μπαίνει νερό της βροχής, χρησιμοποιούμε τα δύο μεταλλικά μέρη από τα οποία το ένα μπαίνει από μέσα και το άλλο από έξω και χτυπώντας δυνατά με το σφυρί γυρίζουν τα χείλη από τον χαλκοσωλήνα μήκους 2 cm.






ΛΕΥΚΟΣ ΦΩΣΦΟΡΟΣ

ΓΑΖΑ

ΓΑΖΑ 2

Ο λευκός φωσφόρος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία και η έκθεση σε αυτήν μπορεί να αποβεί μοιραία.

Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα και βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά. Η χρήση του δεν είναι απαγορευμένη από καμία διεθνή συνθήκη. Ωστόσο το Πρωτόκολλο III της σύμβασης της Γενεύης του 1980 για τα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πληθυσμών ή στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στον άμαχο πληθυσμό.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε τέτοιες βόμβες εναντίον «στρατιωτικών στόχων» κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ!!

-->
Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Επόπτρια του Κέντρου Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας Καλαϊτζίδου Αικατερίνη κατακτώντας την πρώτη θέση σε αγώνες τοξοβολίας Ολυμπιακού Τόξου γεωγραφικών διαμερισμάτων Μακεδονίας – Θράκης - θεσσαλίας – Ηπείρου.
Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ,με συμμετοχή αθλητριών β/ εθνικής στις 7-2-2010. Η επόπτρια έπαιρνε μέρος για πρώτη φορά σε αγώνες τοξοβολίας κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, με 40 πόντους διαφορά από τη δεύτερη προκαλώντας την έκπληξη στο χώρο του αθλητισμού.
Η πρωταθλήτρια έχει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον προπονητή της Χρήστο Χατζηγιάννη που πίστεψε στις ικανότητές τις και επέμενε να λάβει μέρος στους συγκεκριμένους αγώνες, καθώς και τους μαθητές τις μελισσοκόμους της περιοχής Μυλοτόπου του Νομού Πέλλας για το δώρο που τις προσέφεραν μεταλλικό Ολυμπιακό τόξο που της επέφερε και το χρυσό μετάλλιο.



Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Όλοι κερδίζουν, η Ελλάδα χάνει

Αίσθηση έχει προκαλέσει αποκαλυπτικό άρθρο πρώην στελέχους της Long Term Capital Management στους Financial Times, όπου εξηγεί πώς όλοι κερδίζουν στις αγορές με εύκολα χτυπήματα στην Ελλάδα.

Ο Τζέιμς Ρίκαρντς παρομοιάζει την περίπτωση της Ελλάδας με το παιχνίδι με τις κούκλες («πινιάτα»), που δέχονται χτυπήματα από όλα τα παιδιά και τελικά θρυμματίζονται, για βγουν από μέσα τους τα γλυκά, μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας μετά τα χτυπήματα βγαίνουν… μετρητά. Όπως τονίζει, οι επενδυτές που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τα χαρτοφυλάκιά τους καταρρέουν για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται ειδήμονες στη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας.

Τα βάσανα της Ελλάδας αποτυπώνονται συχνά στην αγορά των credit default swaps (CDS)- ένα είδος εξασφάλισης απέναντι σε μια πιθανή χρεοκοπία της χώρας. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε εξασφάλιση, το μεγαλύτερο ρίσκο συνεπάγεται υψηλότερο κόστος για την αγορά της προστασίας. Τι συμβαίνει όμως όταν η τιμή της εξασφάλισης δεν συνδέεται πλέον με τους εν δυνάμει κινδύνους;

Αν κοιτάξουμε πίσω από τις τιμές των CDS, δεν βλέπουμε την αντικειμενική εικόνα των δημοσιονομικών της Ελλάδας, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό: Οι πωλητές είναι συνήθως συνταξιοδοτικά ταμεία που θέλουν να κερδίσουν ένα premium "εξασφάλισης" και αγοραστές είναι συχνά hedge funds που θέλουν να βγάλουν γρήγορο κέρδος. Στη μέση έχουμε την Goldman Sachs ή κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα που εγγράφει ένα "παχυλό" spread.

Τώρα αρχίζει το παιχνίδι: Οι τράπεζες παίρνουν τα ξύλα τους και αρχίζουν να χτυπούν τα χαμηλών συναλλαγών ελληνικά ομόλογα, πιέζοντας το spread των τιμών μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών CDSs. Το δεύτερο βήμα είναι η απαίτηση από τα συνταξιοδοτικά ταμεία να αυξήσουν το περιθώριο ή την εξασφάλιση, καθώς η τιμή έχει διαμορφωθεί υπέρ του αγοραστή. Τα χρήματα αυτά μεταφέρονται στα hedge funds, που απολαμβάνουν τα κέρδη και την αμοιβή απόδοσης 20% που τα συνοδεύει. Αυτό είναι πολύ βολικό όταν γίνεται τον Δεκέμβριο, την περίοδο δηλαδή όπου κλείνουν οι ετήσιοι ισολογισμοί, όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.

Πρόκειται ακριβώς για την ίδια περίπτωση διεύρυνσης των spreads και μείωσης των περιθωρίων κέρδους με αυτή που είδαμε το 1998 με τη Long-Term Capital Management και το 2008 με την AIG, μόνο που τώρα γίνεται στην Ευρώπη. Σταδιακά, η ροή του χρήματος θα αντιστραφεί, όταν ανακοινωθεί το πακέτο διάσωσης, στο μεταξύ όμως τα συνταξιοδοτικά ταμεία κερδίζουν premiums, οι τράπεζες spreads, τα hedge funds αμοιβές και όλοι είναι νικητές - εκτός από τους άτυχους επενδυτές σε hedge funds, που πλήττονται όσον αφορά τις αποδόσεις τους, αφού είναι παροδικές, αλλά για και τους δυστυχείς κατοίκους της... πινιάτα.

Πόσο όλα αυτά έχουν να κάνουν με την Ελλάδα; Ελάχιστα. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι με ζάρια που παίζεται στα σοκάκια της Wall Street. Εδώ είναι που καταρρέει η ιδέα των CDSs ως "ασφαλίστρου". Για περισσότερα από 250 χρόνια, οι αγορές της ασφάλειας απαιτούσαν από τους αγοραστές να διαθέτουν κάποιο ασφαλίσιμο συμφέρον. Ο γείτονάς σου δεν μπορούσε να αγοράσει ασφάλεια για το δικό σου σπίτι, καθώς δεν είχε κανένα ασφαλίσιμο συμφέρον σε αυτό. Μια τέτοια ασφάλιση δεν θεωρείται υγιής, αφού θα οδηγούσε τον γείτονά σου στο να θέλει να καεί το σπίτι σου - ή ακόμα και να ανάψει ο ίδιος το σπίρτο.

Όταν δημιουργήθηκε η αγορά των CDSs τη δεκαετία του 1990, οι επενδυτές που τη δημιούργησαν αμέλησαν την έννοια του ασφαλίσιμου συμφέροντος. Οποιοσδήποτε μπορούσε να στοιχηματίσει σε οτιδήποτε, δημιουργώντας μια επιθυμία για την πτώχευση εταιριών και χωρών από αυτούς που στοιχημάτιζαν στο αποτέλεσμα, χωρίς να έχουν συμφέρον στα ομόλογα ή στις επιχειρήσεις. Με δυο λόγια, δώσαμε στη Wall Street τεράστια κίνητρα για να κάψουν το σπίτι μας.

Σίγουρα, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι χαοτικά, τα στατιστικά της στοιχεία έχουν "μαγειρευτεί", οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν διογκωθεί και ο απερίσκεπτος δανεισμός αποτελεί τη συνήθη πρακτική. Σίγουρα απαιτούνται δραστικά μέτρα. Όμως, η κρίση είναι διαχειρίσιμη και η Ευρώπη έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα φροντίσει τα του οίκου της, χωρίς τη βοήθεια της Κίνας, της Αμερικής ή του ΔΝΤ.

Δυστυχώς, μια μετρημένη απάντηση δεν βάζει φρένο στους dealers των CDSs, που χρειάζονται την αστάθεια ή ακόμα και τον πανικό για να καταστήσουν το παιχνίδι τους κερδοφόρο. Αν η "μόλυνση" μεταδοθεί ανεξέλεγκτα, τόσο το καλύτερο γι' αυτούς που ποντάρουν στην αστάθεια.

Αν η αγορά των CDSs δεν περιοριστεί σε όσους αγοραστές έχουν συμφέρον στον κίνδυνο και στους πωλητές που εποπτευόνται ως ασφαλιστικές εταιρίες με επαρκή αποθεματικά, αυτή η αγορά θα παραμείνει ριψοκίνδυνη επιχείρηση, με έφεση στον... εμπρησμό. Διακυβεύονται σοβαρά θέματα φερεγγυότητας και σταθερότητας. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν την πινιάτα και να αρχίσουν να επιβλέπουν σωστά την αγορά.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΑΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ- ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ













Το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες (συναντάται και ως "Γιανίτσαροι και Μπούλες", σε πιο βαριά Ναουσαίικα) είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα την περίοδο της αποκριάς. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια).

Το έθιμο της Μπούλας και του Γενίτσαρου χρονολογείται από το 1705, όταν οι κάτοικοι της πόλης εμφανίστηκαν στους δρόμους με τις στολές των αρματολών, φορώντας μάσκες από κερί και έχοντας στο στήθος χιλιάδες δεκάδες ασημένια νομίσματα, ως ένδειξη πένθους και τιμής στη μνήμη των Ναουσαίων που έπεσαν στον αγώνα κατά των Τούρκων. Από τότε έως και σήμερα σ' αυτή τη γωνιά της Μακεδονικής γης αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο που συνδέθηκε, στο πέρασμα των χρόνων, με τις Απόκριες και το Καρναβάλι και συνδυάζεται με πολλές ακόμη καρναβαλικές εκδηλώσεις και έχει ως κυρίαρχο στοιχείο του τη σάτιρα.

Το πρόγραμμά τους την Κυριακή της Αποκριάς, έχει συνήθως κάπως έτσι:

  • Το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού
  • Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο δημαρχείο για να χορέψουν και να πάρουν την άδεια του δημάρχου για να χορέψουν στην πόλη
  • Συνεχίζουν με χορό στους δρόμους και
  • Το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο του προσώπου (μάσκας)

Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο της αποκριάς, που δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας, χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο.

Η μάσκα του Γενίτσαρου την περίοδο της αποκριάς στολίζει πολλά μπαλκόνια της Νάουσας. Χαρακτηριστικός είναι ο χαιρετισμός των Γενίτσαρων, ο οποίος σε αντίθεση με την συνηθισμένη χειραψία, κρατά σταθερό το χέρι και αναπηδά ολόκληρο το σώμα του.

μέρος του κειμένου προέρχεται από το σχετικό θέμα για τους Γενίτσαρους στο e-naousa.g

Καλή σαρακοστή σε όλους με υγεία.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ



επηρεασμός απο την Παλαιστίνη!!!
--> --> Οι τρεις εβδομάδες πριν την αρχή της Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν είδει προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Schmutziger Donnerstag στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη[1].
Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Schmutziger Donnerstag στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη[1].