Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΥΛΙΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗ-ΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΔΑΦΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

 Μια αξιέπαινη προσπάθεια από έναν πολύ καλό φίλο, που αξίζει συγχαρητήρια.

http://stiliarashoney.com/
https://www.facebook.com/stiliarashoney/timeline
Δάφνη Ναυπακτίας
Yπέυθυνος : Γιάννης Στυλιαράς
Τ.: 2634302600
Κ.: 6977227343
email: info@stiliarashoney.com
Έχει περίπτερο στην DETROP ΔΕΘ-Θεσσαλονίκη.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ “Detrop - Oenos”

Ημερομηνία:26 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2015
Διάρκεια:4 ημέρες (Πέμπτη - Κυριακή)
Ωράριο:Πέμπτη - Σάββατο: 10.00-20.00
 Κυριακή: 10.00-19.00 

Η έκθεση είναι για εμπορικούς επισκέπτες. 
Απαραίτητη η επίδειξη επαγγελματικής κάρτας.
Τιμή Εισιτήριου 15€Απλός ηλεκτρονικός κατάλογος 3Πλήρης ηλεκτρονικός κατάλογος 50€
Η Έκθεση αναπτύσσεται στα περίπτερα 8,9,10,12,13,14,15,16.



Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΚΟΥΒΕΛΙ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Προς τα μέλη του συλλόγου μας.
Στις 21/02/2015 ήμερα Σάββατο και ώρα 10 πμ. σε αίθουσα του επιμελητήριου Λάρισας πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση και εκλογές της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜΣΕ).
Στις εκλογές συμμετείχαμε και εμείς, ως σύλλογος, με τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο μας ΑΔΑΜΟ Παναγιώτη.
Δυστυχώς στο λίγο χρόνο που δόθηκε κανένας από τους υποψηφίους δεν πρόλαβε να αναπτύξει τις απόψεις του και έτσι έγιναν οι εκλογές, επικράτησε και εκλέχθηκε η υπάρχουσα «ομάδα» με μια μικρή αλλαγή η οποία όμως δεν μπορεί να φέρει κανένα εμπόδιο στους στόχους της «ομάδας».
Ο χρόνος που δόθηκε ήταν μόνο 3 λεπτά, αλλά όπως φάνηκε οι απόψεις των νέων υποψηφίων δεν συμβάδιζαν με τις απόψεις της «ομάδας» και της «αρένας» που δημιουργήθηκε. Γιατί για ΑΡΕΝΑ επρόκειτο, αφού λίγο ακόμα και θα πιάνονταν στα χέρια.
Δεν νομίζω πως η σκέψη των ιδρυτικών μελών ήταν αυτή, αλλά ούτε και των περισσοτέρων συλλόγων και της μελισσοκομίας γενικότερα. Ας ελπίσουμε το νέο ΔΣ με την μικρή αλλαγή θα στοχεύσει στην σωστή επαφή των συλλόγων.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους και να ευχηθώ στο νέο ΔΣ καλή δύναμη, περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση των συλλόγων και πάνω απ΄ όλα όχι διαχωρισμούς των μελισσοκομικών συλλόγων σε Βόρειους και Νότιους γιατί είμαστε όλοι το ίδιο με τους ιδίους στόχους, τα ίδια ενδιαφέροντα και τα ίδια προβλήματα.
Ακόμη και αν κάποιος πιστεύει πως δεν είμαστε ίδιοι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι, οι Νότιοι έχουν ανάγκη τους Βορείους και το αντίστροφο, άρα ωφελιμιστικά πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αυτό για να το πετύχουμε πρέπει να το πετύχει πρώτα το συνδικαλιστικό μας όργανο δηλαδή η ΟΜΣΕ .
Για το ΔΣ
Η
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΥ

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009098723063

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Θέμα: Ομιλία σε μια δημοκρατική συνέλευση της ΟΜΣΕ που δεν έγινε ποτέ.

Πασχάλης Χριστοδούλου          
Κιν.6977573859 mail: pashalsf@gmail.comΠρος: 1. ΟΜΣΕ
Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου                      2. Μελισσοκομικό Βήμα
Κεντρικού Έβρου  3. Μελισσοκομικούς Συλλόγους
      Αντιπρόσωπος στη Γ.Σ. της ΟΜΣΕ                                  4. ΜΜΕ      


Θέμα: Ομιλία σε μια δημοκρατική συνέλευση της ΟΜΣΕ που δεν έγινε ποτέ.
Πρωτόγνωρη και οδυνηρή υπήρξε η πρώτη μου συμμετοχή στηνεκλογοαπολογιστική «Γενική Συνέλευση» της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2015 στη Λάρισα. Η τριακονταετής εμπειρία μου στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή ώστε να αντιληφθώ πως λειτουργεί η εν λόγω Ομοσπονδία που βαυκαλίζεται στην εμμονή κάποιων ότι υπηρετεί την Ελληνική Μελισσοκομία.
Συγκεκριμένα:
1.       Η έναρξη, κατά την πρόσκληση, ήταν για τις 10.00’ αλλά άρχισε στις 10.40’.  Ο χρόνος ολοκλήρωσης της «Γενικής Συνέλευσης» είχε προαποφασισθεί να είναι η 12.00’ και με ευγενική παραχώρηση της δικαστικού αντιπροσώπου έγινε η 12.30’.
2.       Η γνωστοποίηση του καταλόγου υποψηφίων έγινε κατά την είσοδο των αντιπροσώπων στην αίθουσα. Αν και η προθεσμία είχε ορισθεί για τις 16 Φεβρουαρίου, δυστυχώς κανείς, πλην ορισμένων, δεν γνώριζε ποιοι ήταν οι υποψήφιοι. Να σημειωθεί ότι ακόμη και στις εθνικές εκλογές μετά την κατάθεση υποψηφιοτήτων γίνεται η ανακήρυξη. Στην ΟΜΣΕ αυτό δεν ισχύει.
3.       Ο απολογισμός πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης δεν δόθηκε γραπτά στους αντιπροσώπους και φυσικά ούτε αναρτήθηκε εκ τω προτέρων στην ιστοσελίδα της ΟΜΣΕ κάτι που είναι μια αυτονόητη λειτουργία όλων των Ομοσπονδιών. Το ίδιο και ο οικονομικός απολογισμός.
4.       Ο χρόνος για ομιλίες και παρεμβάσεις των αντιπροσώπων και για κατάθεση προτάσεων, ήταν τραγικά απελπιστικός με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αποφύγουν να μιλήσουν προκειμένου να μείνει, που δεν έμεινε τελικά, χρόνος για τους υποψηφίους.
5.       Δεν έγιναν προτάσεις για ένα πλαίσιο δράσης την επόμενη τριετία εκ μέρους των Συλλόγων και των αντιπροσώπων. Φυσικά δεν υπήρξε στην Ημερήσια Διάταξη θέμα για τη συζήτηση ενός πλαισίου δράσης αλλά ούτε και χρόνος.
6.       Υπήρξε κατάφορη προσβολή των αντιπροσώπων κυρίως όμως της δημοκρατίας εκ μέρους του απερχόμενου προέδρου όταν κατά τη διάρκεια εκφώνησης του ανύπαρκτου απολογισμού, δύο φορές απροκάλυπτα αναφέρθηκε στο ταξίδι που θα έκανε στο Παρίσι την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου και την παράστασή του στο δικαστήριο στη Χαλκιδική στις 2 Μαρτίου, πριν ακόμα πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Εν ολίγοις ο ορισμός της ύβρις. Προφανώς γνώριζε το αποτέλεσμα εκ των προτέρων.
7.       Δεν έγινε καμία αναφορά σχετικά με το νομικό καθεστώς που αφορά τη λειτουργία της ΟΜΣΕ και των Συλλόγων έπειτα από το Νόμο Σκανδαλίδη. Το απλό ερώτημα που συζητείται ανάμεσα στους Μελισσοκόμους, αν υφίστανται η ΟΜΣΕ και οι Σύλλογοι, δεν απαντήθηκε.
8.       Δεν απαντήθηκε ακόμη αν η ΟΜΣΕ γνωρίζει τις ποσότητες του εισαγόμενου μελιού, γύρης και βασιλικού πολτού που τείνει να γίνει η μάστιγα της Ελληνικής Μελισσοκομίας αλλά και φορέας ασθενειών όταν χρησιμοποιούνται για μελισσοτροφές και τις παρεμβάσεις που έκανε σχετικά με τις αναλύσεις που θα έπρεπε να γίνονται σ’  αυτό.
9.       Όπως δεν απαντήθηκε γιατί οι 1500 και πλέον μελισσοκόμοι αγνόησαν το φετφά του προέδρου της ΟΜΣΕ για μη συμμετοχή στο Μελισσοκομικό συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας. Με άλλα λόγια του γύρισαν την πλάτη. Τόσο πολύ τον υπολήπτονται;
10.   Η εμμονή στη χρήση ενωτικών συνθημάτων και ο βαυκαλισμός περί του συνόλου της Ελληνικής Μελισσοκομίας που δήθεν εκπροσωπεί η ΟΜΣΕ μόνο αυτούς που εκφέρουν αυτό το λόγο πείθει.
Συμπερασματικά:
Η συνάθροιση των αντιπροσώπων των Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας στην έδρα της ΟΜΣΕ το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου σε μια παρωδία Γενικής Συνέλευσης ουσιαστικά και εν τοις πράγμασι απαξιώνει τον κλάδο και αφήνει τους μελισσοκόμους βορά στα διάφορα εξωμελισσοκομικά συμφέροντα.
Γι’ αυτό οι προτάσεις του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου που έστω και τώρα μπορούν να συζητηθούν και να συμβάλλουν σε μια συνθετική (έννοια που ουδεμία σχέση έχει με τη λειτουργία της ΟΜΣΕ), δημοκρατική και ουσιαστικότερη λειτουργία, είναι:
-          Η άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης με καθορισμένη ατζέντα στην ημερήσια διάταξη που θα αφορά τα προβλήματα του κλάδου, την οργάνωση του χώρου και τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος των μελισσοκόμων. Η αναμενόμενη απάντηση ότι η Γ.Σ. του 2016 θα έχει αυτό το χαρακτήρα, αφήνει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα ενός έτους χωρίς πλαίσιο – πυξίδα το Μελισσοκομικό χώρο.
-          Το αίτημα για ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Μελισσοκομίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες σοβαρές χώρες πρέπει να είναι ένας αδιαπραγμάτευτος στόχος.
-          Το άνοιγμα του Μελισσοκομικού Βήματος σε όλους τους Μελισσοκόμους και τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους. Άλλωστε γι αυτούς εκδίδεται και αυτούς αφορά και όχι μόνο τον πρόεδρο της ΟΜΣΕ.
-          Η ανακατασκευή και ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας της ΟΜΣΕ με στόχο να καταστεί περισσότερο λειτουργική.
Δεν τρέφω αυταπάτες ώστε να αναμένω μια θετική αντίδραση στα παραπάνω, θα έλεγα ότι γνωρίζω τη στάση σας που είναι ίδια με όλων των γραφειοκρατών που κινούνται μακριά από ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας που αρχίσαμε στο Μελισσοκομικό Σύλλογο Κεντρικού Έβρου θα συνεχιστεί.

Σουφλί, Φεβρουάριος 2015

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ...ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ



Και τώρα που βρήκα επιτέλους το χρόνο, ήρθε η ώρα να γράψω την εμπειρία μου από τα "σεμινάρια βιολογικής μελισσοκομίας" που παρακολούθησα πέρισυ, για να βοηθήσω φίλους που ψάχνουν έναν τρόπο να ξεκινήσουν στο χώρο, να εκτιμήσουν πρόσωπα και καταστάσεις καλύτερα μαθαίνοντας από εμπειρίες τρίτων, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και θεωρώ ανεπίτρεπτο να εκμεταλεύεται κάποιος τόσο ψυχρά, τόσο κόσμο.
Ξεκίνησα λοιπόν τον Οκτώβρη του 2013 σεμινάρια μετά από σύσταση ενός γνωστού μου, που είχε κάνει στον ίδιο άνθρωπο το ταχύρυθμο σεμινάριο που προσφέρει, δλδ του Σαββατοκύριακου. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είσαι άσχετος, δε μπορείς φυσικά να εκτιμήσεις τα προσόντα κάποιου και την ποιότητά του, και γι' αυτό θεωρώ ότι ο γνωστός που μου τον σύστησε, δεν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται.
Η εισαγωγή, δλδ η μέρα δωρεάν παρουσίασης του σεμιναρίου ήταν καταπληκτική και πολύ πιασάρικη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του "δασκάλου", θα κάναμε 130 ώρες, οι 30 τουλάχιστον θα ήταν πρακτική με ατομικά χρεωμένο μελίσσι σε κάθε μαθητή, ώστε να κάνει ο κάθε μαθητής δουλειά κάθε βδομάδα μ' αυτό, θα υπήρχε πλήρης κάλυψη της μελισσοκομικής θεωρίας κλπ. Το κόστος για όλο αυτό, μόλις 250 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, συν το "πλεονέκτημα" σε σχέση με το ανοιξιάτικο σεμινάριο, το "φτηνό" ότι θα είχαμε πολύ χρόνο για να κατανοήσουμε και να καλύψουμε τη θεωρία, αλλά και να γνωριστούμε καλύτερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του "δασκάλου". Το να γνωριστούμε καλύτερα ακούγεται αφελές, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο στον τρόπο σκέψης του συγκεκριμένου ατόμου, όχι κοινωνικά όπως ακούγεται, αλλά εμπορικά. 
Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε και μπήκαμε για τα καλά στο χειμώνα καλύπτοντας ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι θεωρίας, έφτασε ο Μάρτης, που θεωρητικά θα ξεκινούσαμε την πρακτική. Η πρακτική όμως δεν έγινε ποτέ, με το πρόσχημα του κακού και άστατου καιρού που μας έκανε το 2014. Κάθε Σάββατο που είχαμε πρακτική, κάτι γινόταν και την αναβάλαμε περνώντας τις ώρες μας τελικά στην τάξη, μιλώντας με το "δάσκαλο" για το νέο σχέδιό του, που θα απογείωνε τη βιολογική μελισσοκομία, αφού δε θα χρειαζόντουσαν ταίσματα, θεραπείες και λοιπά μελισσοκομικά κόλπα!!!Τα παλιά και παραδοσιακά κουβέλια!!! Συζητούσαμε για το πόσο καλά είναι τα κουβέλια λοιπόν και τι πλεονεκτήματα έχουν σε σχέση με τις συμβατικές κυψέλες, από το Μάρτιο μέχρι σχεδόν και τον Ιούνιο που μας τα παρέδωσε (αφού όλοι οι μαθητές αγοράσαμε τελικά!!!), ενώ πλέον τα μαθήματα είχαν σταματήσει να έχουν μελισσοκομικό περιεχόμενο, αλλά έμοιαζαν περισσότερο με προώθηση
προιόντος. Όλη η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τα κουβέλια! Έγινε επίσης μια άτυπη πρόταση για συνεργασία προς τους μαθητές, με την εξής διατύπωση. Όσοι έπαιρναν 10 "κουβελάκια" θα ήταν σε συνεχή επαφή με το "δάσκαλο" καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για τυχόν συμβουλές κλπ. και για επιτήρηση για το πως θα πάνε. Κι αν τελικά έβγαινε μέλι, θα υπήρχε προοπτική συνεργασίας, αφού ο "δάσκαλος" είχε τις επαφές για προώθηση του μελιού και στο εξωτερικό!!! Όσοι έπαιρναν 5 "κουβελάκια", θα ήταν μεν σε επαφή, αλλά πιο χαλαρά, δλδ δεν ήταν τόσο σοβαροί στις προθέσεις τους, κατά το "δάσκαλο" πάντα, κι όσοι έπαιρναν λιγότερα από 5, ε, αντίο και καλή τύχη, γιατί εντάξει μωρέ, οι άνθρωποι ήταν ερασιτέχνες χομπίστες. Φυσικά η συγκυρία και η οικονομική κατάσταση δεν λαμβανόταν καθόλου υπόψη, αν και τα πράγματα πάνε για όλους κατά διαόλου. Ακούστηκαν κι άλλα ευτράπελα μέσα στην τάξη, αλλά θα μακρύνει πολύ το σεντόνι, αν τα γράψω.
Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση. Θα αναρωτηθεί κανείς, "ρε φίλε, πόσο μαλάκας μπορεί να είσαι; Δεν κατάλαβες καθόλου τι συμβαίνει, γιατί έμπλεξες στην κατάσταση αυτή;" Λέω λοιπόν ότι εδώ βρίσκεται το μερίδιο ευθύνης του καθενός μας ατομικά, και προσωπικά παρόλο που σκέφτηκα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάνε όλα στραβά, πήρα το ρίσκο, γιατί μέχρι τότε δεν τέθηκε ποτέ θέμα συμπεριφοράς και ήθους στο μυαλό μου, απλά ανάληψης κινδύνου. Με λίγα λόγια μόνο η πιθανότητα να πάνε όλα χάλια για χ λόγους μελισσοκομικούς.
Η τιμή λοιπόν του κάθε κουβελιού, ήταν μόλις!!! 120 ευρώ. Οι μέλισσες υποτίθεται ότι θα ήταν 4-5 πλαίσια, αλλά μετά από τίναγμα σε κυψέλη εμπορίου, ανακαλύψαμε (προς σχετική μόνο έκπληξή μας, γιατί μέχρι τότε είχαμε ήδη καταλάβει τι γινόταν) ότι τελικά αυτές με το ζόρι κάλυπταν 1,5 πλαίσιο!!! Δλδ, οι περισσότεροι, που πήραν από 5 κουβέλια κι έδωσαν 5Χ120ευρώ, πήραν ουσιαστικά λιγότερο από ένα μελίσσι πληθυσμό στο σύνολο, σε ένα απλό φτηνό ξύλινο κουτί διαστάσεων 25Χ25 περίπου, χωρίς γόνο, με τη βασίλισσα σε κουτάκι, χωρίς καπάκι και πάτο που ήταν η αρχική συμφωνία, αλλά με ένα βιδωτό κόντρα πλακέ πάνω και μια σίτα, κάτω. Άλλοι πήραν από 10Χ120ευρώ, λόγω μάλλον και της πρότασης για συνεργασία, ευτυχώς όμως αυτοί ήταν ελάχιστοι.
Η παράδοση των κουβελιών με τα μελισσοσμήνη θα γινόταν από αρχές μέχρι μέσα Μαίου, αλλά φευ...ο δαίμονας καιρός είχε άλλα σχέδια, γιατί η παραγωγή του "δασκάλου" στο μελισσοκομείο του πήγε πίσω και τα πήραμε τελικά τέλος Ιουνίου. Κατάλληλη εποχή να πάρει κανείς μελίσσια, δε νομίζετε; Από τον άλλο βασιλοτρόφο που πήρα πάντως, δεν υπήρξε πρόβλημα, μες τον Απρίλη τα είχα :-)))
Τώρα θα ρωτήσει κάποιος, γιατί τα παραλάβατε τέτοια εποχή, με τόσο λίγο πληθυσμό και καθόλου γόνο; Έλα ντε :-))) Παίζει ρόλο ο έμπορος που σου πουλάει, κι ο συγκεκριμένος ήταν καλός...Συν ότι αν είσαι άσχετος, δύσκολα αντιστέκεσαι στο λάθος!
Αφού λοιπόν τα τοποθετήσαμε ο καθένας στο μέρος που επέλεξε, τα αποτελέσματα, από καμιά 30ρια μαθητές που αγόρασαν, ήταν ότι το 99% έχασε τα κουτσουρεμένα μελισσοσμήνη του. Απλά αυτά έφυγαν!!!
Μετά από συνομιλίες προσωπικές, αλλά και άλλων με το "δάσκαλο" μέσω των ομάδων επικοινωνίας που είχε φτιάξει στο fb, κλειστές φυσικά για τρίτους, ανοιχτές μόνο για τους μαθητές της "σχολής", διαγράφηκα εγώ κι ένας ακόμα συμμαθητής, αφού αυτά που λέγαμε δεν κρατούσαν το ήρεμο και καλό κλίμα, χωρίς αντίλογο, στις ομάδες. Φυσικά με διέγραψε κι από φίλο, ευτυχώς!
Από τότε και μετά οι επαφές μας, και οι τηλεφωνικές, κόπηκαν. Να προσθέσω ότι δεν πήρα ποτέ απόδειξη για τα κουβέλια, για την τρελλή περίπτωση που θα ήθελα να πάρω μελισσοκομικό βιβλιάριο. Σ' αυτό φταίω εγώ, γιατί δε ζήτησα τις αποδείξεις στην ώρα τους και μετά είχα εκνευριστεί τόσο, που ήταν το τελευταίο που με ενδιέφερε.
Να προσθέσω επίσης ότι το μέλι ο "δάσκαλος" το πουλούσε 10 ευρώ τα 300γρ. και τη γύρη, 60 ευρώ το κιλό. Εννοείται όμως ότι ήταν βιολογικά και τα καλυτερότερα. Γιατί γενικά υπήρχε και μια ατμόσφαιρα ότι μόνο εκείνος έκανε μελισσοκομία, φιλική προς τον καταναλωτή με αγνό προιόν, αλλά κυρίως φιλική προς τη μέλισσα και τη φύση, ενώ όλοι οι άλλοι ήταν βουτηγμένοι στις θεραπείες και τα χημικά...
Σχετικά μ' αυτό βέβαια, έχω να πω, ότι απ' αυτά που διαβάζω στις μελισσοκομικές ομάδες, όντως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στο μελισσοκομικό κόσμο, αλλά έχω υπόψη μου και καλά άτομα, που ενδιαφέρονται γι' αυτό που παράγουν και σέβονται αυτόν που θα το καταναλώσει, και κυρίως αγαπούν τη μέλισσα.
Μ' αυτά και μ' εκείνα, και για να μην το κουράσω, φτάσαμε στο τώρα, με τα 5 κουβέλια μου χαμένα, ενώ μου έχουν μείνει μόλις 3 μελισσάκια, που είχα πάρει από άλλο βασιλοτρόφο, τοποθετημένα στον ταπεινό Υμμητό. Τα άλλα, τα "καλά", τα είχα πάει στη Δίρφυ, στην καστανιά για να πάνε πολύ καλά, μιας που ήταν και βιολογικά, βεβαίως βεβαίως! Αργά βέβαια, γιατί αργά τα πήρα...
Εννοείται φυσικά ότι ταίσαμε όλοι μας στην αρχή με παραίνεση και προιόντα του "δασκάλου" μας, για να μην κολλήσουν και καμιά αρρώστια τα καθαρά μας μελίσσια, τα ενάμιση πλαισίου το καθένα και πάθουμε καμιά ζημιά και χάσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο (lol), παρόλο που θεωρητικά δε θα χρειάζονταν τάισμα. Έτσι κι εμείς είχαμε το κεφάλι μας σίγουρο, ότι θα μείνουν καθαρά, αφού τρώγανε "βιολογική" τροφή κι ο "δάσκαλος" προώθησε μερικά προιόντα του ακόμα, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι χρειαζόμαστε κανα φράγκο παραπάνω. 
Τελικά από φίλους 10ρηδες μαθαίνω, ότι δεν υπάρχει καμία επαφή, μάλλον ο "δάσκαλος" είναι απασχολημένος με την οργάνωση του επόμενου σεμιναρίου, και σε ερώτησή τους γιατί πήγαν όλα τόσο χάλια, ο γκουρού απάντησε αοριστολογώντας και λέγοντας ότι η χρονιά ήταν τόσο χάλια, που κι αυτός σχεδόν καταστράφηκε!!!!!!
Τέλος πάντων, ήταν μια διδακτική εμπειρία, λίγο ακριβή βέβαια στο σύνολό της, και το χειρότερο είναι ότι δεν έτυχε, αλλά είναι αποτέλεσμα πετυχημένης συνταγής. Φέτος το "σεμινάριο βιολογικής μελισσοκομίας" που θα αποκαλύψει στους μαθητές όλα τα μυστικά της μέλισσας κοστολογείται 500 ευρώ για 2 μήνες!!!, οπότε μάλλον ο "δάσκαλος" έκρινε ότι όλα έγιναν καλά καμωμένα πέρισυ, κι αυτό είναι το εξοργιστικό. Όχι τόσο για τα λεφτά, αν και ήταν πολλά τελικά Άρη, αν υπολογίσει κανείς πόσοι έδωσαν, πόσα, αλλά γιατί δεν υπάρχει πλέον λίγη τσίπα. Να προσθέσω εδώ ότι ο "δάσκαλος" είναι 5 χρόνια μελισσοκόμος...
Γι' αυτό σα συμβουλή, αν και δε μ' αρέσει αυτός ο ρόλος, λέω προς αυτούς που θα ήθελαν να ξεκινήσουν σεμιναριακά να μαθαίνουν για τη μέλισσα, να απευθυνθούν καλύτερα σε σεμινάριο οργανωμένο από κάποιον μελισσοκομικό σύλλογο ή από το ΙΓΜΕ ή από οπουδήποτε αλλού υπάρχει ένας έλεγχος και μια διαπίστευση, ότι γίνεται δουλειά. 
Αυτά, κι ελπίζω να μην κούρασα! Αν το δει κανείς όλο αυτό από την αστεία πλευρά του, έχει την πλάκα του. Ελπίζω να μη βρέθηκε κανείς από τους συμμαθητές μου σε πολύ δύσκολη θέση λόγω των χρημάτων που έχασαν...
Κι όπως έχει πει κι Βob, "you can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the times".
Ahttps://www.facebook.com/wildhoneydive/posts/1557168954529937?fref=nf τα λίγα και τα λέμε!!!




https://www.facebook.com/wildhoneydive/posts/1557168954529937?fref=nf

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Διατίθεται ζάχαρη από 0,43 ευρώ/κιλό+ ΦΠΑ .προέλευσης Βελγίου από την εταιρία Σαράντης-Γλυκά , παράδοση ΒΙΠΕ.Σινδου τηλ6936 698407

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ-ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤ. ΘΥΡΙΔΑ 277
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΠΘ

Προς 1. το ΔΣ της ΟΜΣΕ
Λάρισα
         2. Όλους του Μελισσοκομικούς Συλλόγους της Ελλάδος

Το περιοδικό «Μελισσοκομικό Βήμα» είναι ένα έντυπο για να ενημερώνει τους μελισσοκόμους σε θέματα που έχουν σχέση με τη μελισσοκομία και όχι να είναι όργανο ενός ανθρώπου για να ικανοποιεί προσωπικές του φιλοδοξίες.

Ο κ. Ντούρας για τρίτο συνεχές τεύχος βγάζει το φαρμάκι του εναντίον των επιστημόνων και της έρευνας. Γίνεται αξιολογητής και συνάμα επικριτής με απώτερο στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να σταματήσει την πενιχρή χρηματοδότηση που δίνεται στην έρευνα.

Συγκεκριμένα στο τεύχος 70 (Σεπτέμβριος –Οκτώβριος, 2014) του περιοδικού γράφει:
«Βρίσκω αυτονόητο ότι η μελισσοκομική έρευνα γίνεται για να ωφεληθούν οι μελισσοκόμοι. Πόσο μάλλον που γίνεται με τα χρήματα του κανονισμού για τη μελισσοκομία, τα χρήματα των μελισσοκόμων. Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε έρευνα για την έρευνα».

Στο τεύχος 71(Νοέμβριος-Δεκέμβριος),2014) διερωτάται για το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο:
«……..Μα πραγματικά ποια από τις ανακοινώσεις του συνεδρίου είναι τόσο σημαντική που έπρεπε να μοιραστείτε με τους μελισσοκόμους εδώ και τώρα? Πόσες από αυτές τις εργασίες  είναι δημοσιεύσιμες;»
Πως κρίνει τις εργασίες ενός συνεδρίου πριν αυτές ανακοινωθούν; Αυτό δείχνει άγνοια και εμπάθεια. 
Παροτρύνει του μελισσοκόμους να μη συμμετάσχουν στο Συνέδριο:
«…Το επιστημονικό συνέδριο είναι ένα διασπαστικό συνέδριο και οι μελισσοκόμοι και οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί…»
Ένα συνέδριο που συνδιοργανώνεται από όλους τους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς και πολλούς συνδικαλιστικούς φορείς πως μπορεί να είναι διασπαστικό; Μάλιστα στέφθηκε με επιτυχία γιατί οι εργασίες που παρουσιάστηκαν ήταν αξιόλογες και με συμμετοχή 1.100 συνέδρων. Τα πρακτικά του συνεδρίου που θα εκδοθούν θα επαληθεύσουν τα παραπάνω.
Υπάρχουν όμως και άλλοι 20,000 μελισσοκόμοι που δεν παρευρέθηκαν, αρκετοί από αυτούς διαβάζουν μόνο «Μελισσοκομικό Βήμα» και αυτό είναι μεγάλη παραπληροφόρηση.

Στο τεύχος 72 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος, 2015), βγαίνει με ανακοίνωση πολιτικού κόμματος για να τονίσει ότι ένα από τα προβλήματα της ελληνικής μελισσοκομίας είναι ότι «… δεν υπάρχει πραγματική βοήθεια από τα χρήματα που δίνει η πολιτεία σε συγκεκριμένους ερευνητές».

Τα παραπάνω δημοσιεύματα του κ. Ντούρα είναι να κατασπιλώσει τους επιστήμονες και να σταματήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας από το ΥΑΑΤ.

Το ΔΣ της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας


 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ-ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤ. ΘΥΡΙΔΑ 277
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΠΘ

Προς το ΔΣ της ΟΜΣΕ
Λάρισα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΣΕ ΚΑΙ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ»

Σε μια απαράδεκτη κοινή ανακοίνωση του πολιτικού κόμματος «ΠΟΤΑΜΙ» και του συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων Μελισσοκόμων (ΟΜΣΕ) που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 72 (2015) του περιοδικού Μελισσοκομικό Βήμα και στην τοπική εφημερίδα η Ελευθερία αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει πραγματική βοήθεια από τα χρήματα που δίνει η πολιτεία σε συγκεκριμένους ερευνητές προκειμένου να βοηθήσουν τους παραγωγούς».
Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας θεωρεί ότι η δήλωση αυτή δημιουργεί σκόπιμα υπόνοιες για το σύνολο των ελλήνων επιστημόνων, είναι κακοπροαίρετη, ψευδής και στόχο έχει να βλάψει το κύρος της ερευνητικής δραστηριότητας των ελλήνων επιστημόνων.Με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας πληροφορούμε τα παρακάτω:
Η Ελληνική Μελισσοκομία χρηματοδοτείται μέσα από τον κανονισμό 1234/2007 με 5.450.000 ευρώ ετησίως από το έτος 1997. Από τα χρήματα αυτά η έρευνα λαμβάνει μόνο 50.000 ευρώ δηλαδή μόλις το 0,9% του συνόλου. Με το ποσό αυτό χρηματοδοτούνται ερευνητικά προγράμματα που αναλαμβάνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα  Γεωπονίας, Τμήμα Βιολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Εργαστήριο Εντομολογίας) τοΙνστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών, το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας και το ΜΑΙΧ.
Η συνολική χρηματοδότηση των 50.000 ευρών όλων των ερευνητικών προγραμμάτων είναι μικρότερη από την ετήσια χρηματοδότηση,που λαμβάνει η ΟΜΣΕ, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος,η οποία ανέρχεται σε 85.000 ευρώ ετησίως. Με τα χρήματα αυτά πληρώνονται οι μισθοί τριών Γεωτεχνικών της ΟΜΣΕ, οι οποίοι ασχολούνται κυρίωςμε την ύλητου Μελισσοκομικού Περιοδικού,το οποίο έχει συνδρομητές και πληρωμένες διαφημίσεις.
Οι ερευνητικές εργασίες των ελλήνων επιστημόνων παρουσιάζονται σε Πανελλήνια Επιστημονικά Συνέδρια, τα οποία εκδίδουν πρακτικά με αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας. Τα Πρακτικά των Συνεδρίων είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 Πανελλήνια Επιστημονικά Συνέδρια, τρία στην Αθήνα (29/11-1/12/2002, 21-23/5/2004,15-16/11/2014) και ένα στηνΘεσσαλονίκη (21-22/4/2007).
Η έρευνα στην Ελλάδα μέσα από τις χρηματοδοτήσεις του ΥΑΑΤ συνέβαλε μεταξύ άλλων στα εξής:

1.       Να ολοκληρωθεί και να θεσμοθετηθεί η ταυτότητα των μελιού ελάτης, πεύκου, καστανιάς, θυμαριού, ερείκης, πορτοκαλιάς βαμβακιού και ηλιάνθου (Απόφαση 127/2004).
2.       Να αποκατασταθεί η ποιοτική εικόνα του ελληνικού πευκόμελουκαι να διαχωριστεί από τοτούρκικο.
3.       Να αναπτυχθούν μέθοδοι εντοπισμού της νοθείας, της γεωγραφικής και βοτανικής προέλευσης του μελιού.
4.       Να εντοπιστούν και να επιλυθούν προβλήματα στο χύμα και το τυποποιημένο μέλι.
5.       Να δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για την τυποποίηση και επεξεργασία του μελιού.
6.       Να δοθούν στο μελισσοκόμο οδηγίες και κατευθύνσεις για χειρισμούς με τους οποίους διατηρείταιη αγνότητα και φυσικότητα του μελιού.
7.       Να κρατηθεί το ελληνικό μέλι απαλλαγμένο από φάρμακα και να είναι ασφαλέςγια τον καταναλωτή.
8.       Να ταυτοποιηθούν μέλια διαφορετικών περιοχών και να υποβληθεί πρόταση ΠΟΠ για το Κρητικό μέλι.
9.       Nα μελετηθούν τα μελιτογόνα έντομα της πεύκης και ελάτης  και να αναπτυχθεί σύστημα πρόγνωσης των μελιτοεκκρίσεων
10.   Να συνεργαστούν τα εργαστήρια ανάλυσης του μελιού, να εκπαιδευτούν νέοι επιστήμονες στον κλάδο και να δημιουργηθεί ανθρώπινο δυναμικό ικανό να στηρίξει μελλοντικά τον κλάδο.
11.   Να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά του ελληνικού Βασιλικού Πολτού και της Γύρης, να εντοπιστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεσή των δύο προϊόντων, να προταθούν ποιοτικά κριτήρια, τα οποία το ΥΑΑΤ προωθεί για νομοθέτηση. 
12.   Να μελετηθούν οι ελληνικές φυλές μελισσών και να τεκμηριωθεί η ανθεκτικότητα της μακεδονικής φυλής μελισσών στις ασθένειες.
13.   Να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα, η μελισσοτοξικότητα και τα κατάλοιπα  σκευασμάτων και ουσιών για την αντιμετώπιση του παρασιτικού ακάρεοςVarroaκαι του μύκητα Nocemaceranae.
14.   Να αναπτυχθούν μέθοδοι και τεχνικές αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των μελισσών χωρίς φάρμακα, τόσο για τη συμβατική όσο και για τη βιολογική μελισσοκομία.
15.   Να μελετηθεί η καταλληλότητα των κυψελών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μετρήσιμα και η προσφορά του επιστήμονα σ’ ένα αγροτικό κλάδο χαρακτηρίζεται από την συμμετοχή του σε Συνέδρια και Ημερίδες, σε Εθνικές και Διεθνείς συναντήσεις, στην καθημερινή επαφή με τον αγρότη παραγωγό, τη δημιουργία υλικοτεχνικής και ανθρώπινης υποδομής και τέλος στην εφαρμοσμένη και βασική έρευνα, την οποία δημοσιεύει σε εθνικά και διεθνή περιοδικά. Οι έλληνες επιστήμονες με τη δράση τους και τη συνεχή προσπάθειά τους καλύπτουν πέραν ως πέραν τις απαιτήσεις αυτές και δέχονται για συζήτηση οποιανδήποτε καλοπροαίρετη κριτική για την αξιολόγηση και την ανταποδοτικότητα του έργουτους.

Η οικειοποίηση επιτεύξεων του κλάδου, όπως είναι τα ποιοτικά κριτήρια των προϊόντων της μέλισσας, η αναφορά της χώρας προέλευσης των εισαγόμενων μελιών, η αναστολή στη χρήση των νεονικοτινοειδών, η οδική βοήθεια στους μελισσοκόμους κ.ά. πέρα από την αυταρέσκεια, δείχνει διαστρέβλωση της αλήθειας και ανάγκη αναζήτησης «ανταποδοτικών αποτελεσμάτων» που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης που δέχεται η συνδικαλιστική αυτή οργάνωση.

Ανοικτά χαρτιά και διαύγεια για όλους και όχι προεκλογική λάσπη και δημιουργία εντυπώσεων.

Το ΔΣ της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας

Κοινοποίηση
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ , info@topotami.gr
Περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Περιοδικό Μελισσοκομικό Βήμα

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΒΙΒΟΥΡΝΟ Viburnum tinus-ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΥΤΟ


Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
V. tinus
Viburnum tinus
L.
·         Viburnum rigidum Vent.
·         Viburnum rugosum Pers.
·         Viburnum strictum Link
·         Tinus lucidus J.Presl
·         Tinus lauriformis J.Presl
·         Tinus laurifolius Borkh. inRoem.
·         Viburnum lauriforme Lam.
·         Viburnum hyemale Salisb.

















Το Βιβούρνο Viburnum tinus είναι ένας αειθαλής θάμνος ή μικρό δένδρο με σκουροπράσινο φύλλωμα με ύψος μέχρι 2-7 m. Εμφανίζεται σε όλη τη θερμή ζώνη της χώρας. Δημιουργεί ωραίο πυκνό φύλλωμα. Τα φύλλα του είναι λεία γυαλιστερά, τα άνθη του λευκά και οι καρποί του σχεδόν μπλε στο χρώμα.
Στα εύκρατα κλίματα συνήθως είναι αειθαλής ενώ μερικές φορές είναι και ημι-φυλλοβόλος. Σ’ αυτό το γένος ανήκουν 150-175 είδη.  Είναι εγγενές σ’ όλο το Βόρειο εύκρατο Ημισφαίριο(Μεσόγειο, Β.Αφρική, Μέση Ανατολή) ενώ στην Αφρική περιορίζονται στα όρη του Άτλαντα.
Ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης(Οκτώβριο-Ιούνιο) σχηματίζοντας πυκνούς κορύμβους (μπουκέτα) από λευκά άνθη που έχουν ένα λεπτό άρωμα..  Αργότερα (τον Ιούνιο) σχηματίζονται πολλοί μικροί γυαλιστεροί μελανόχρωμοι καρποί που συνεχίζουν να διακοσμούν τον κήπο σας παραμένοντας ως τον επόμενο χειμώνα.
Τα λουλούδια είναι ερμαφρόδιτα(αρσενικά και θηλυκά μαζί)
Είναι εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό(λόγω χειμωνιάτικης ανθοφορίας), με εξαιρετικό άρωμα ανθέων.
 Οι καρποί της, είναι μελανόχρωμοι και διακοσμούν το φυτό έως τον επόμενο χειμώνα. Οι καρποί του ωριμάζουν το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Μετά την ωρίμανση παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές φορές συνυπάρχουν με τα άνθη της επόμενης χρονιάς.
Μεγαλώνει σχετικά γρήγορα, σ’ όλα τα εδάφη.  Μπορεί να καλλιεργηθεί εξίσου καλά σε ηλιόλουστες, ημι-σκιερές αλλά και σκιερές θέσεις. 
 Αντέχει στον άνεμο, αλλά αναπτύσσεται εξίσου καλά και στη θάλασσα. Αντέχει στο κρύο(-30 C) και τους δυνατούς ανέμους. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές(0-800m υψόμετρο) και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε φωτεινά σημεία του κήπου με δυνατότητα προσαρμογής του και σε ημισκιερά.
Ευδοκιμεί σε όξινα και σε αλκαλικά εδάφη, αλλά δεν προσαρμόζεται καλά σε φτωχά εδάφη και σε ξηρά μέρη.
Προτιμά βαθύ, πλούσιο, υγρό, πηλώδες έδαφος σε ευήλιο μέρος. Μεγαλώνει ικανοποιητικά και σε βαθιά αργιλώδη εδάφη
 Χρησιμοποιείται στην βιολογική καλλιέργεια οπωροφόρων γιατί φιλοξενεί ωφέλημα ακάρεα τα οποία καταπολεμούν εχθρούς αυτών των δένδρων.
Λόγω του πυκνού φυλλώματός του το συναντάμε σε φράχτες αλλά και μεμονωμένα.
έχει φαρμακευτικές ιδιότητες . Τα δραστικά συστατικά viburnin (μία ουσία ή περισσότερο πιθανώς ένα μίγμα των ενώσεων ), και τανίνες. Οι τανίνες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές .
 Τα φύλλα όταν εγχέονται έχουν αντιπυρετικές ιδιότητες .
Οι καρποί έχουν χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικά κατά της δυσκοιλιότητας .
Το βάμμα έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα  ως φάρμακο για θεραπεία για την κατάθλιψη .
Πολλαπλασιασμός:
Αν ο σπόρος μαζεύεται «πράσινος» ( όταν έχει αναπτυχθεί πλήρως, αλλά πριν έχει πλήρως ωριμάσει ) και σπέρνονται αμέσως σε κρύο πλαίσιο , θα βλαστήσουν την άνοιξη. 
Αποθηκευμένοι σπόροι προς σπορά θα απαιτήσει δύο μήνες ζέστη και 3 μήνες ψυχρή στρωμάτωση και μπορεί ακόμα να διαρκέσει 18 μήνες για να βλαστήσουν.
Μεταφορά έξω σε μόνιμες θέσεις στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού του επόμενου έτους .
Τα μοσχεύματα μαλακού ξύλου, ημι- ώριμα ξύλο και από ώριμο ξύλο στις αρχές του καλοκαιριού σε ένα πλαίσιο με ορμόνη ριζοβολίας. 
 
Πηγές:
wikipedia
internet
Προσωπικές παρατηρησεις