Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Tetradium ή Evodia ή Euodia danielli (Bee tree -δέντρο των μελισσών) -Ένα εξαιρετικό καλλωπιστικό μελισσοκομικό φυτό



Επιστημονικό Όνομα: Tetradium ή Evodia ή  Euodia danielli (Bee  tree -δέντρο των μελισσών)
Οικογένεια: Rutaceae όπως τα εσπεριδοειδή(πορτοκάλι, μανταρίνι, κλπ)
Καταγωγή: ιθαγενές της Κορέας και ΝΑ Ασίας
  Ένα ελάχιστα γνωστό αλλά εξαιρετικά επιθυμητό αργής ανάπτυξης μικρό φυλλοβόλο δένδρο με γυαλιστερά φύλλα το οποίο φθάνει σε ύψος μέχρι και 20 μέτρα, σχετικά οριζόντιας ανάπτυξης, αναπτύσσει ένα ομαλά γκρίζο κορμό που μοιάζει με εκείνο της οξιάς.
Είναι επιρρεπές στην θραύση των βλαστών από άνεμο και η διάρκεια ζωής είναι 15-40 έτη. Με κατάλληλο κλάδεμα δεν έχει πρόβλημα στην θραύση από άνεμο.




Αξίζει να χρησιμοποιηθεί σαν δέντρο πόλεων, κοντά σε τηλεφωνικές και γραμμές μεταφοράς ρεύματος λόγω της μικρής κατά ύψος ανάπτυξης, δεν δημιουργεί προβλήματα με την ανάπτυξη των ριζών της.
Θέλει καλά αποστραγγισμένα αμμώδη-συνεκτικά εδάφη, ηλιόλουστα, μέτρια αντοχή σε άλατα, υψηλή ανθεκτικότητα στην ξηρασία εφόσον εγκατασταθεί.
 Το δέντρο απαιτεί ήλιο  και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο έδαφος.
Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σε μια προστατευμένη θέση, δεδομένου ότι είναι λίγο ευαίσθητο σε νεαρή ηλικία.  
Έχει σκούρα γυαλιστερά πράσινα φύλλα το καλοκαίρι τα οποία ρίχνουν μια φωτεινή πράσινη απόχρωση κάτω από το δένδρο, φύλλα  τα οποία πέφτουν το φθινόπωρο πράσινα-κιτρινοπράσινα.




Οι μελισσοκόμοι ορκίζονται στο δέντρο, γιατί προσελκύει τις μέλισσες σχεδόν μαγικά.













  Το δέντρο καλύπτεται στα τέλη Ιουλίου –Αύγουστο-Σεπτέμβριο-και μερικές φορές Οκτώβριο  από μεγάλο αριθμό μικρών αρωματικών λευκών-γκρί  λουλουδιών τα οποία προσελκύουν μεγάλο αριθμό μελισσών(Bee  tree -δέντρο μελισσών)  και είναι περιζήτητα από τους μελισσοκόμους ως σημαντική πηγή νέκταρος στο τέλος του καλοκαιριού και θεαματικής ανανέωσης του πληθυσμού  το φθινόπωρο λόγω του νέκταρος και της γύρης.

Τρία λουλούδια είναι αρκετά για να γεμίσει το στομάχι της μέλισσας με νέκταρ.
 Τα έντονα αρωματικά, περίπου 1 cm μεγάλα λευκά μπουκετάκια κάθονται σε ομάδες των περίπου 15 - 25 εκατοστά σε διάμετρο. 

 Τα άνθη παράγουν συστάδες σπόρου που υπάρχουν από τα τέλη Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο .








 Οι σπόροι βρίσκονται σε  κάψουλες έντονου κόκκινου χρώματος  που όταν ωριμάσουν (Οκτώβριο-Νοέμβριοο)είναι πλήρως ανοικτές και εμφανίζεται ένας σπόρος σαν μαύρο σκάγι αργά το φθινόπωρο, ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλά είδη πουλιών.













Πολλαπλασιασμός με σπόρο ή μοσχεύματα.

Δεν έχει εχθρούς και ασθένειες

P.S.: η παρούσα ανάρτηση είναι καθαρά ενημερωτική και σε καμία περίπτωση δεν οικειοποιουνται οι φωτογραφίες, οι οποίες θα αντικατασταθούν με πρωτότυπες την κατάλληλη στιγμή.



6 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Άνθιμε
καλή χρονιά με υγεία και επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις.
Το δέντρο αυτό το έχω εδώ και 7 χρόνια στην αυλή μου και ανθίζει μια φορα,μόνο καλοκαίρι,απο Ιούνιο και μετά.Τα άνθη δε μυρίζουν καθόλου καλά,δυσάρεστη μυρωδια,αλλά οι μέλισσες είναι εκατοντάδες στα άνθη.
Δεν έχω δει τόσες πολλές μέλισσες σε κανένα άλλο φυτό.Συλλέγουν γύρη και νέκταρ απο το πρώτο φως έως αργά το βράδυ.Κάπου έχω και φωτο...
Αυτά και πάλι καλή χρονιά.

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Ανέστη,
ευχαριστώ για τις ευχές σου εύχομαι ότι καλύτερο.
Εαν μπορουμε να βρουμε σπόρο ή αν θυμασαι από που το πηρες να βρουμε φυτά, θα έχει ενδιαφέρον.
Θα περάσω να τα πούμε.

Unknown είπε...

Από πού μπορώ να βρώ σπόρους η φυτά το έχουν τα φυτώρια Ανθοπωλεία ;

Unknown είπε...

Από πού μπορώ να βρώ σπόρους η φυτά το έχουν τα φυτώρια Ανθοπωλεία ;

kostis είπε...

Βρήκε κανείς φυτά ;

kostis είπε...

Βρήκε κανείς φυτά ;