Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ

 Θεοδόση, θα μας πάς εαν κατεβούμε στον Βόλο?













CD: «Νίκος & Kάρολος Μιλάνος: Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού στο Βόλο»


Η ιστορία του CD

Τους Μιλάνους τους πρωτάκουσα στο μαγαζί το Νοέμβρη του '96. Εντυπωσιάστηκα από το παίξιμο, το ύφος, το ηχόχρωμα και το ρεπερτόριό τους καθώς όλα αυτά παρέπεμπαν απευθείας στα λαϊκά μαγαζιά των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Έκτοτε ξαναπήγα στο μαγαζί πάρα πολλές φορές, ειδικά την περίοδο που ζούσα μόνιμα στο Βόλο. Τότε τους πρότεινα να ηχογραφήσουνε κάτι. Αρνιόντουσαν σθεναρά. Ό,τι και να τους έλεγα δε δέχονταν, παρά ως άλλοι Μπέμπηδες τόνιζαν πως «όποιος θέλει να μας ακούσει, ναρθεί εδώ στο μαγαζί».
Όμως το καλοκαίρι του '99 ο Κάρολος είχε μια περιπέτεια υγείας. Δεν ξέρω αν αυτό λειτούργησε ως καταλύτης, πάντως τότε μου δώσανε την άδεια να προχωρήσουμε στην ηχογράφηση, αλλά υπό τον όρο ότι θα γινότανε στην ταβέρνα και θα ήτανε ταυτόχρονη για όλα τα όργανα. Θέλανε ακόμα τα μικρόφωνα να είναι ...κρυμμένα, γιατί αλλιώς θα άλλαζε το ύφος τους. Παρόλο που ήταν μεγάλος μπελάς, συμφώνησα.

Άρχισα από τα τυπικά, δηλώσεις στην ΑΕΠΙ και τέτοια. Ταυτόχρονα έπρεπε να βρω έμπειρο και σοβαρό ηχολήπτη γιατί η ταβέρνα δεν είναι και ό,τι καλύτερο ακουστικώς και οι όροι των Μιλάνων έβαζαν επιπρόσθετα εμπόδια. Κατέληξα στον σοβαρό επαγγελματία Τάσο Κυριαζή και αποφασίσαμε να γίνει η ηχοληψία νωρίς το απόγευμα, πριν αρχίσει ο κόσμος να έρχεται. Διαλέξαμε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 1999 επειδή έπαιζε ο Ολυμπιακός με τη Μόλντε στο Τσάμπιονς Λιγκ και δε θα είχε πολύ κόσμο, άρα το επίπεδο θορύβου (=βαβούρα) στο μαγαζί θα ήτανε χαμηλό.

Και πράγματι, ήρθε ο Τάσος με το γιό του και έναν άλλον από τη Λάρισα με ένα βανάκι γεμάτο μηχανήματα. Στήσανε οκτώ μικρόφωνα, δοκιμάσανε τι δοκιμάσανε και μετά βγήκανε ο Νίκος με τον Κάρολο και τον Κώστα τον Καραμπερόπουλο στον μπαγλαμά και είπανε και τα δώδεκα τραγούδια μια κι έξω. Ούτε τρία τέταρτα δεν κράτησε η όλη ιστορία. Και, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού, ήτανε και απολύτως επιτυχής. Μάλιστα, μιας και ήταν στημένα τα μικρόφωνα, πάρθηκε και όλη η υπόλοιπη βραδιά και έτσι έχουμε και την μοναδική ίσως καθαρή ηχογράφηση από την «Σκάλα». Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται εδώ για τον Κώστα, ο οποίος -μολονότι νεαρός ακόμα- είναι παλιά ιστορία στο μαγαζί: γυμναστής στο επάγγελμα, έγινε σπουδαίος κιθαρίστας εκεί μέσα και τώρα είναι επαγγελματίας μουσικός στα μαγαζιά του Βόλου και της Λάρισας.

Μετά την ηχογράφηση σειρά είχε η επεξεργασία, η οποία ήταν όλη αναλογική και έγινε στην Αθήνα στο studio του Κυριαζή. Πουθενά δεν μπήκε υπολογιστής, πουθενά δεν «κλέψαμε» στον ήχο. Ταυτόχρονα συγκέντρωσα τα στοιχεία για τα τραγούδια (πέντε κασσέτες και ένα μπουκάλι τσίπουρο χρειάστηκαν για να γραφτούνε οι συζητήσεις που είχαμε για τα τραγούδια αυτά με τον Κάρολο στο σπίτι του) και έτσι έγραψα τα σχόλια που συνοδεύουν το CD. Επειδή δεν ήμουνα καλός στην έκθεση, έδωσα όλα τα στοιχεία που είχα μαζέψει για την ιστορία της οικογένειας Μιλάνου στο Γιώργο τον Καφενταράκη, ο οποίος σουλούπωσε το κείμενο και το υπέγραψε ως δικό του. Δεν πειράζει, χαλάλι του... Την αισθητική επιμέλεια του ενθέτου είχε η φίλη Ελένη Τσέλιου η οποία βοήθησε αφιλοκερδώς σε όλη τη διαδικασία παραγωγής. Το εξώφυλλο το έφτιαξε ο γραφίστας Νίκος Σαρρής που είχε τότε γραφείο στον Βόλο και έκανε την όλη δουλειά βασισμένος σε φωτογραφίες που μας παραχώρησαν οι Μιλάνοι. Το CD τυπώθηκε το Φεβρουάριο του 2000 σε 2.000 αντίτυπα στην επίσης Βολιώτικη Data Media και... μετά δεν είχαμε τι να τα κάνουμε. Είχα προαποφασίσει ότι η παραγωγή θα είναι ανεξάρτητη, οπότε έπρεπε να βρω έναν μηχανισμό διακίνησης. Ευτυχώς, είχα τότε μια εταιρία πληροφορικής στον Βόλο, η οποία είχε δικαίωμα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας ψηφιακού υλικού. Τέτοιο λοιπόν βαφτίστηκε το CD και πήγε σε μερικά επιλεγμένα δισκάδικα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και σε όλα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Κυρίως όμως, πήγε στην ταβέρνα των Μιλάνων, απ' όπου διακινήθηκαν τα περισσότερα κομμάτια.

Οι ανεξάρτητες παραγωγές έχουν πρόβλημα διαφήμισης, πόσο μάλλον όταν είναι επαρχιακές. Σε τοπικό επίπεδο δεν είχαμε πρόβλημα: όλες οι τοπικές εφημερίδες έγραψαν πολλές φορές για το CD και οι τοπικοί ραδιοσταθμοί το έπαιξαν ουκ ολίγες φορές. Όμως δεν έφτανε. Έτσι έστειλα από ένα αντίτυπο σε επιλεγμένους ραδιοσταθμούς (Δεύτερο, 902, Μελωδία, Εν Λευκώ), στα μουσικά περιοδικά της εποχής (Δίφωνο, Ήχος και άλλα που δεν θυμάμαι πια) και σε επιλεγμένους δημοσιογράφους. Από αυτούς, μόνον ο Γιώργος Παπαδάκης έγραψε μια δισέλιδη κριτική στο Δίφωνο και ο Πάνος Γεραμάνης κάμποσες φορές στα Νέα. Το παρουσίασε επίσης δυο φορές ολόκληρο στους «Λαϊκούς Βάρδους» του Δεύτερου Προγράμματος, ενώ και ο 902 έπαιζε συχνά κάποια κομμάτια. Αυτή ήταν όλη κι όλη η διαφήμιση που είχε το CD, το οποίο όμως εξαντλήθηκε στα μέσα του 2001! Κουρασμένος από το τρέξιμο που απαιτείται και με οικονομικά προβλήματα τότε, δεν προχώρησα σε επανέκδοσή του και έτσι σήμερα είναι συλλεκτικό.

Αρκετά μετά την εξάντληση όλου του στοκ, τον Απρίλιο του 2003 στο 3ο τεύχος του περιοδικού «Λαϊκό Τραγούδι», ο Βαγγέλης Αρναουτάκης κατέταξε το εν λόγω CD ανάμεσα στις 30 κορυφαίες ζωντανές ηχογραφήσεις λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα.

http://www.klika.gr/cms/index.php/afierwmata/skala-tou-milanou/165-milanoi-cd.html


6 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Άνθιμε καλησπέρα,
Η καρδιά της θρυλικής ταβέρνας «Σκάλα» Κάρολου και Νίκου Μιλάνου εξού και Σκάλα του Μιλάνου χτύπησε για τελευταία φορά το 2006 ημέρα Μ.Τρίτη. Δυο μέρες μετά ο Νίκος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Το 2007 τον ακολούθησε ο Κάρολος.
Η ταβέρνα έκλεισε οριστικά όποιος πέρασε έστω και για μια φορά από την ταβέρνα ¨σκάλωνε¨ και ήθελε να περνά τακτικά. Ήμουν τακτικός, πέρασα ονειρεμένες αξέχαστες βραδιές. Ο Στάθης ο μικρότερος από τους τρείς αδερφούς έχει σχολή και διδάσκει μπουζούκι και κιθάρα. Έβγαλε πολλούς καταξιωμένους μουσικούς, πολλοί από αυτούς δουλεύουν επαγγελματικά Αθήνα και σ΄όλη την Ελλάδα (Κούκος, Μαχαίρας, Δασκαλόπουλος, Πασσαλίδης, Μπεφάνης άλλοι πολλοί….. όλα παιδιά με ήθος). Τώρα με το Στάθη μαζευόμαστε κάθε Παρασκευή βράδυ τα καλοκαίρια στην Αύρα (παραθαλάσσιο ταβερνάκι στον Άναυρο) και το χειμώνα στο Μύλο ταβερνάκι στον Άγιο Ονούφριο. Οι περισσότεροι, μαθητές του Στάθη και φίλοι της παλιάς Σκάλας. Πίνουμε τα κρασάκια μας, ακούμε τα τραγουδάκια μας και ξεχνάμε τα καθημερινά. Κανόνισε μια Παρασκευή βράδυ να βρεθούμε στο Βόλο να απολαύσουμε το παίξιμο του Στάθη και των νεότερων μαθητών του και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί! Δεν έχουμε ποτέ καθορισμένο πρόγραμμα.. παίζουμε πάντα ότι μας αρέσει και ότι μας κατέβει ανάλογα πάντα με τα κέφια μας!
ΥΓ αν κάποιος φίλος παίζει κάποιο όργανο μπορεί να συμμετάσχει στην ορχήστρα με το όργανο χωρίς ντροπή.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ξέχασα να σου πω πόσο σε μάγευε η σκάλα!
Ένα βράδυ ο Λευτέρης (ήταν το γκαρσόνι της ταβέρνας- άρα δεν είχε ούτε μια απουσία από την ταβέρνα) έρχεται και μου λέει στ αυτί:
- Τάξε μου να σου βρω το DVD από την συναυλία για τα 85 χρόνια ζωής της θρυλικής ταβέρνας
Και γω αυθόρμητα του είπα:
- θα σε πάω μια βραδιά στη Σκάλα!
Δέχτηκε και σε λίγο μου φέρε το σπάνιο DVD!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ξέχασα να σου πώ ότι έχω και το CD του 2000 που είναι σήμερα συλλεκτικό . θα στο γράψω και κάποια στιγμή θα στο φέρω

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παρόν
Όποτε θέλετε με καλείτε....

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Κρίμα,δεν είχα την τύχη να γνωριστούμε πριν το 2007, έτσι ώστε να τους γνωρίσω,ταπεινά,από κοντά.

Θα κανονίσω μια Παρασκευή να έρθω το συντομότερο για να ξεδώσουμε και λίγο από τα καθημερινά..

Ανέστη, καλώς να βρεθούμε όλοι μαζί θα χαρώ αφάνταστα...

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

Αξιζει μία επισκεψη στον Βόλο μόνο και μόνο γι αυτο το λόγο. Μεγαλη η προσφορά των Μιλαναίων στο Ελληνικό λαϊκο τραγούδι.