Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

ΠΑΛΙΟΥΡΙ (Paliurus spina)ΣΥΝΕΧΕΙΑ...Στις 15 Μαΐου(9 μέρες μετά) ξεκίνησε στις όψιμες περιοχές(του Νομού Πέλλας) το παλιούρι (τσαλί)με πολύ δυνατές προοπτικές..
-Ποια ώρα της ημέρας μαζεύουν το πιο πολύ μέλι από το παλιούρι?
-Μετά τις 16.30μμ μέχρι που θα νυχτώσει 20.30 μμ,, είναι η ώρα που ανοίγει το άνθος από το μπουκέτο των 12-14 ανθέων και το οποίο διαρκεί μόνο 24 ώρες και μετά σιγά-σιγά ξεραίνεται!!!  
Εάν βρέξει το απόγευμα, ξεπλένεται το άνθος και χάνεται το επόμενο εικοσιτετράωρο, Εάν κάθε απόγευμα βρέχει, όπως το 2012, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
-Πόση διάρκεια μπορεί να έχει το παλιούρι?
-Από την στιγμή που θα ανοίξει το πρώιμο όπως φέτος 6 Μαΐου μπορεί να φτάσει και τις 35 ημέρες(πρώιμο και όψιμο μαζί) συνήθως όμως στις 20 ημέρες!!!
-Πόση ποσότητα μελιού μπορεί να μαζευτεί στο παλιούρι?
-Εάν έχουμε ένα διώροφο –τριώροφο μελίσσι (15 πλαίσια με γόνους-30 πλαίσια με  πληθυσμό)μπορούμε να πάρουμε σε 5 μέρες και ένα πάτωμα ανώριμο μέλι!!! Όπως φέτος!!!
Η ωρίμανση του ολοκληρώνεται στις 10-15 Ιουνίου πριν την μεταφορά στα καστανοδάση. Εάν η χρονιά είναι κακή-μέτρια τότε γίνεται τρύγος μετά την μεταφορά στο κάστανο.
Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι ένα ιδιαίτερα εύγεστο, αρωματικό μέλι με πινελιές αγριοτρίφυλλου, αγριορίγανης, αγριόβικου και κάστανου!!!
-Υπάρχει η φήμη ότι στο παλιούρι, η παραγωγή βασιλισσών είναι η πιο επιτυχημένη?
-Αυτό είναι αλήθεια διότι έχουμε τις ιδανικές συνθήκες εκτροφής  γόνου(άφθονη νεκταροέκρριση, άφθονη συλλογή γύρης= άφθονη παραγωγή βασιλικού πολτού =άριστες βασίλισσες!!!)

1 σχόλιο:

Thomas είπε...

Στο παλιούρι χρησιμοποιείτε διάφραγμα ? Στοχεύεται σε μέλι από παλιούρι και μόνο σαν ποικιλία ?