Στις 15 Μαΐου(9 μέρες μετά) ξεκίνησε στις όψιμες περιοχές(του
Νομού Πέλλας) το παλιούρι (τσαλί)με πολύ δυνατές προοπτικές..
-Ποια ώρα της ημέρας μαζεύουν το πιο πολύ μέλι από το παλιούρι?
-Μετά τις 16.30μμ μέχρι που θα νυχτώσει 20.30 μμ,, είναι η
ώρα που ανοίγει το άνθος από το μπουκέτο των 12-14 ανθέων και το οποίο διαρκεί μόνο 24 ώρες και μετά σιγά-σιγά
ξεραίνεται!!!
Εάν βρέξει το απόγευμα, ξεπλένεται το άνθος και χάνεται το
επόμενο εικοσιτετράωρο, Εάν κάθε απόγευμα βρέχει, όπως το 2012, τότε υπάρχει
σοβαρό πρόβλημα.
-Πόση διάρκεια μπορεί να έχει το παλιούρι?
-Από την στιγμή που θα ανοίξει το πρώιμο όπως φέτος 6 Μαΐου
μπορεί να φτάσει και τις 35 ημέρες(πρώιμο και όψιμο μαζί) συνήθως όμως στις 20
ημέρες!!!
-Πόση ποσότητα μελιού μπορεί να μαζευτεί στο παλιούρι?
-Εάν έχουμε ένα διώροφο –τριώροφο μελίσσι (15 πλαίσια με γόνους-30
πλαίσια με πληθυσμό)μπορούμε να πάρουμε
σε 5 μέρες και ένα πάτωμα ανώριμο μέλι!!! Όπως φέτος!!!
Η ωρίμανση του ολοκληρώνεται στις 10-15 Ιουνίου πριν την
μεταφορά στα καστανοδάση. Εάν η χρονιά είναι κακή-μέτρια τότε γίνεται τρύγος μετά
την μεταφορά στο κάστανο.
Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι ένα ιδιαίτερα εύγεστο,
αρωματικό μέλι με πινελιές αγριοτρίφυλλου, αγριορίγανης, αγριόβικου και κάστανου!!!
-Υπάρχει η φήμη ότι στο παλιούρι, η παραγωγή βασιλισσών είναι η πιο
επιτυχημένη?
-Αυτό είναι αλήθεια διότι έχουμε τις ιδανικές συνθήκες
εκτροφής γόνου(άφθονη νεκταροέκρριση, άφθονη
συλλογή γύρης= άφθονη παραγωγή βασιλικού πολτού =άριστες βασίλισσες!!!)
1 σχόλιο:
Στο παλιούρι χρησιμοποιείτε διάφραγμα ? Στοχεύεται σε μέλι από παλιούρι και μόνο σαν ποικιλία ?
Δημοσίευση σχολίου