Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Δράση για τη σωτηρία των μελισσών













Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλούμε να στηρίξετε και να διαδώσετε μέσω των δικτύων σας την επείγουσα έκκληση για δράση για τη σωτηρία των μελισσών
http://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html

Η ελλάδα ψήφισε κατά της απαγόρευσης στην πρώτη ψηφοφορία και έχουμε μέχρι τις 29 Απριλίου που θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία για να ζητήσουμε από τον Έλληνα Υπουργό να αλλάξει γνώμη και να υποστηρίξει τις μέλισσες.
Επισυναπτόμενα σε αυτό το email, θα βρείτε τα κείμενα στα ελληνικά και web banners σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.

Παρακαλούμε να υποστήριξετε αυτή τη δράσης:
1. Βαζόντας ενός banner και το παρακάτω link στην αρχική ιστοσελίδα 
http://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html

Εάν θα θέλατε ένα banner στην εθνική γλώσσα σας, απλά στείλτε ένα email, αναφέροντας το απαιτούμενο μέγεθος banner και θα σας το στείλουμε το συντομότερο δυνατόν.

2.Διαδώστε τη δράση μέσω Tweeting και FB'ing http://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html

3. Διαδώστε το κείμενο της δράσης  με http://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html στα μέλη σας και στις λίστες email.

4. Δημοσιεύστε το βασκό κείμενο ως είδηση στην αρχική σελίδα σας - μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε απευθείας από http://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html

5. και φυσικά στείλτε μήνυμα στον κ Τσαυτάρη τον Υπουργό Γεωργιας

Με εκτίμηση
Μυρτώ Πισπίνη
Εκπρόσωπος της ARC2020 για την Ελλάδα
=======================
Web Corresponsal ARC2020
Tel: +34697341864
E-mail: es@arc2020.eu
Skype:myrto.pispini
www.arc2020.eu

http://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html



 


Επικοινώνησε με τον Υπουργό σου είναι απλό:

- Email Επικοινωνίας του Υπουργού Γεωργίας:
Athanassios TSAFTARIS minister-mailbox@hq.minagric.gr  δεν λειτουργεί!!!

  
- E-mail επικοινωνίας του Πρέσβη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
Théodoros N. SOTIROPOULOS mea.bruxelles@rp-grece.be

- Εισάγετε το παρακάτω μήνυμα στο email σας (αν θέλετε μπορείτε να το τροποποιήσετε με ένα προσωπικό σας μήνυμα)

- Παρακαλώ κάντε μας Cc (info@bee-life.eu) για να μας κρατήσετε ενήμερους

+ + + +

Θέμα: Παρακαλώ ψηφίστε για τις μέλισσες και για τη ζωή!

Αξιότιμε κ.Τσαυτάρη (Υπουργός), Αξιότιμε κ.Σωτηρόπουλε,

Σας γράφουμε για να σας ενθαρρύνουμε να υποστηρίξετε την ευρωπαϊκή απαγόρευση για τα νεύρο-ενεργά εντομοκτόνα (νεονικοτινοειδή) στην επικείμενη και τελική ψηφοφορία στις 29 Απριλίου 2013 στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Οι μέλισσες παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για την επιβίωση του πλανήτη και για αυτό σας καλώ να υποστήριξετε την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, για να μεγιστοποιηθεί η ευκαιρία τους για επιβίωση.  Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τα βασικά επιχειρήματά μου: www.bee-life.eu

Θα παρακολουθήσω τη ψηφοφορία με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποστηρίξει την απαγόρευση των νέο-νικοτινοειδών διότι αυτό θα οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη γεωργία και στην επιβίωση των μελισσών.

Ανυπομονώ να σας συγχαρώ στο εγγύς μέλλον!

Με εκτίμηση
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ
ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ





Αθήνα, 25 Απριλίου 2013
Κ. ΤΣΑΥΤΑΡΗ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
H Greenpeace και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, καλούν τον Έλληνα υπουργό να στηρίξει την ελληνική μελισσοκομία στην ψηφοφορία για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων
Απομένουν μόλις τέσσερις μέρες πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή ψηφοφορία για την απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες[1] και κυκλοφορούν ευρέως και στην Ελλάδα. Η Greenpeace και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ)[2] καλούν τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη να μεταστρέψει τη θέση του και να ψηφίσει υπέρ της ελληνικής μελισσοκομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και να μην υποκύψει στην κινδυνολογία και τα ψευδή διλλήματα  που θέτουν η Bayer και η Syngenta.
Η δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Απριλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ευρωπαίων υπουργών γεωργίας. Στην πρώτη ψηφοφορία για την απαγόρευση που έγινε τον Μάρτιο του 2013, η Ελλάδα και ακόμη οκτώ χώρες καταψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Greenpeace[3] «Αντίο Μέλισσες- Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;», η δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται κυρίως στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Η έκθεση τονίζει τη μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική σημασία των υγιών πληθυσμών μελισσών και την επείγουσα ανάγκη να απαγορευθεί η χρήση των φυτοφαρμάκων που τους βλάπτουν. Ο αφανισμός των μελισσών δεν αφορά μόνο τους μελισσοκόμους, αλλά όλους μας, αφού από την επικονίασή τους εξαρτάται το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα και τη διατροφή μας, ειδικά σε χώρες με πλούσια βιοποικιλότητα και αγροτική παραγωγή, όπως η Ελλάδα. Χωρίς τις μέλισσες κινδυνεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα, η γεωργία και συνεπακόλουθα η παραγωγή τροφής.
Εξάλλου η ίδια η  Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ενημέρωσε πρόσφατα την Επιτροπή, σχετικά με τον κίνδυνο για τις μέλισσες και τους άγριους επικονιαστές που απορρέει από τη χρήση των πιο ευρέως χρησιμοποιήμενων νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων: clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid[4]
«Οι μόνοι που κερδίζουν από την εκτεταμένη χρήση των φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες είναι οι αγροχημικές εταιρείες που τα πουλάνε και κανείς άλλος! Στις 29 Απριλίου ο κ. Τσαυτάρης έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ψηφίσει υπέρ των μελισσών, της τροφής και του περιβάλλοντος και όχι υπέρ των αγροχημικών εταιρειών Bayer και Sygenta», είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων.
 «Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζοντας το σύνολο των 17.000 μελισσοκομικών οικογενειών της χώρας, ζητάει να δοθεί η σωστή ψήφος αυτή τη φορά, να γίνει έστω αυτό το μικρό βήμα που προτείνει η Επιτροπή, ώστε να προστατέψουμε όχι μόνο τις μέλισσες αλλά και το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα», είπε ο Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η Greenpeace και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη να μεταστρέψει τη θέση του και:

·         Να στηρίξει κατ’ ελάχιστον την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες και δηλητηριάζουν την τροφή μας.
·         Να εξετάσει συνολικά και την απαγόρευση και των επτά πιο βλαβερών για τις μέλισσες φυτοφαρμάκων[5] στην Ελλάδα και την αντικατάστασή τους με ασφαλή για τις μέλισσες (τον άνθρωπο και το περιβάλλον) υποκατάστατα.
·         Να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία και όχι το σημερινό μοντέλο εντατικής γεωργίας που εφαρμόζεται σήμερα και οδηγεί στη χρήση επικίνδυνων χημικών και μεταλλαγμένων.
Γεωργία χωρίς νεονικοτινοειδή μπορεί να υπάρξει. Γεωργία χωρίς μέλισσες δεν μπορεί να υπάρξει!
Περισσότερες πληροφορίες:  
Έλενα Δανάλη (Greenpeace), 6984 617 026, 210 38 06 374 & 5
Βασίλης Ντούρας (Ο.Μ.Σ.Ε.),  6977 863 444, 2410 549724
Σημειώσεις προς Συντάκτες:
(1)  Τα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορευθούν στις χώρες της ΕυρωπαΪκής Ένωσης είναι τα imidacloprid και clothianidin (της Bayer) και το thiametoxam της Syngenta, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως και στην Ελλάδα.
(3)  Έκθεση της Greenepeace (στα αγγλικά) “Bees in decline – a review of factors that put pollinators and agriculture in Europe at risk” www.bees-decline.org
(4)  Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessement for bees for the active substance clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam - EFSA (2013) http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm?utm_source=homepage&utm_medium=infocus&utm_campaign=beehealth EFSA Journal 2013;11(1):3066 [58 pp.]. EFSA Journal 2013;11(1):3068 [55 pp.].
(5)  Τα επτά πιο βλαβερά για τις μέλισσες φυτοφάρμακα: το imidacloprid και το clothianidin της Bayer, το thiamethoxam της Syngenta, το fipronil της BASF, και τα clorpyriphos, cypermethrin και το deltamethrin

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΦΩΤΟΔΕΝΔΡΟ(ΦΩΤΙΝΙΑ)-ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΟ ΦΥΤΟ







Επιστημονικό Όνομα: Photinia x fraseri
Οικογένεια: Rosaceae
Καταγωγή: Κίνα, Ιαπωνία, Β. Αμερική
 
Περιγραφή: 
Θάμνος αειθαλής, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-5 m
Φύλλα λεία, στιλπνά , ζωηρού πράσινου χρωματισμού, που κατά τον Χειμώνα γίνονται κόκκινα. 
Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει η νέα βλάστηση του φυτού κατά την Άνοιξη. 
Τα φύλλα είναι αρχικά χρώματος λαμπρού κόκκινου (ή πορτοκαλί-χάλκινα) αλλά μεταχρωματίζονται σε βαθύ στιλπνό πράσινο σε 2-4 εβδομάδες, ελλειπτικού σχήματος, 7-9 cm μήκος, με περιφερειακή λεπτή οδόντωση. 
Οφείλει το όνομά του στην ελληνική λέξη φωτεινός από το λαμπρό και φωτεινό του φύλλωμα.
Ανθοφορία:
Ανθίζουν την άνοιξη ( περίπου τον Απρίλιο) κάνοντας μικρά λευκά – κρεμ και αρωματικά άνθη σε μπουκέτα.
Παράγει άφθονα  λεπτά λευκά άνθη, σε ταξιανθία τύπου βότρυς, σε ομπρελλοειδείς συστάδες πλάτους 10-12 cm
Τα άνθη καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.
Πολλαπλασιασμός:
Πολλαπλασιάζετε με καταβολάδες, με εμβολιασμό επί Κυδωνιάς η Κράταιγου και σπανιότερα με σπόρο.
Απαιτήσεις:
Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια, ελαφρά, ηλιαζόμενα και καλά αεριζόμενα στραγγερά εδάφη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό . 
Προσαρμόζεται εύκολα σε ημισκιερά σημεία του κήπου, με μείωση της ανθοφορίας και αραίωση του φυλλώματος. 
Αντέχουν στο ψύχος έως -15ο C.
Επιδέχεται τακτικά κλαδέματα, δημιουργώντας έτσι πολλές διακλαδώσεις .
Διακοσμητική αξία:
Οφείλεται στα μεγάλα στιλπνά και φωτεινά του φύλλα . Όταν το φυτό είναι ανθισμένο τα κόκκινα και πράσινα φύλλα του σε συνδυασμό με την πλούσια λευκή ανθοφορία, του προσδίδουν σπάνια διακοσμιτική αξία.
Χρησιμότητα:  
Οι περιπτώσεις χρήσης του φυτού στην κηποτεχνία είναι πολλές.
Σε γραμμική φύτευση δημιουργεί όμορφους, μετρίου ύψους κοκκινοπράσινους φράχτες. 
Σε φύτευση κατά συστάδες και με εναλλαγή των ποικιλιών δημιουργεί πολύ εντυπωσιακά σύνολα.
Μεμονωμένα στο κέντρο χλοοτάπητα, σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια και σε μακρόστενα παρτέρια. 
Επίσης σε δεντροστοιχίες και πάρκα.



Αγριόβικος

Αγριοσινάπι

???