Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕΕΜΣ-18.02.2012


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ - ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ

Τ.Θ. 277, Α.Π.Θ.
540 06, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ. : 210 6399366
2310 472983
Fax: 210 6000965
Email: sgounari@nagref.gr



Η Ημερίδα Μελισσοκομίας που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας στις 18 Φεβρουαρίου 2012, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με γενικό θέμα «ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ Ή ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ;» είχε στόχο την ενημέρωση και τον προβληματισμό των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων σχετικά με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού 1107/2011, της Οδηγίας 128/2009 και των εφαρμοστικών αυτών διατάξεων.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν περί τα 200 άτομα και παρουσιάστηκαν 11 εισηγήσεις από 10 ομιλητές.

Στο χρονικό διάστημα των 6 ωρών που διήρκεσε η Ημερίδα, έγινε προσπάθεια να περιγραφούν και να αναλυθούν θέματα σχετικά με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα το μέλλον της Μελισσοκομίας στη χώρας και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα:

η κα Πετανίδου Θ., καθηγήτρια στο Εργ. Βιογεωργαφίας & Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε στη προσπάθεια που διεξάγεται από το Παν. Αιγαίου προς την κατεύθυνση της απόκτησης ολοκληρωμένης γνώσης και τη δημιουργία βάσης δεδομένων σχετικά με τα έντομα επικονιαστές της χώρας, την καταγραφή και την κατανομή της ποικιλότητας. Αυτά τα στοιχεία θα μπορέσουν στο μέλλον να αποτελέσουν χρήσιμα διαχειριστικά εργαλεία για την διατήρηση, την αποκατάσταση και την αειφορική χρήση των επικονιαστών.

Ο κος Κοντοδήμας Δ., πρόεδρος της Ελληνικής Εντομολογικής Εταιρείας παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις στην αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των φυτικών ειδών, οι οποίες παρουσιάζουν αποτελεσματικότητα, εκλεκτικότητα, αντοχή, συνδυαστικότητα με άλλες μεθόδους, λογικό κόστος και ασφάλεια προς το περιβάλλον και τους οργανισμού μη στόχους.

Ο κος Σκεντερίδης Π. από την BIO-insecta μας ενημέρσε για την μέχρι τώρα εμπειρία της εφαρμογής των εντομοπαθογόνων νηματωδών και της χιτοζάνης, στην αντιμετώπιση του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών. Οι νηματώδεις δεν επηρεάζουν τα θηλαστικά ή τα ωφέλιμα έντομα, όπως οι μέλισσες, που επισκέπτονται τα φοινικοειδή.

Ο κος Συγκούδης Α., μέλος του ΔΣ της Ελλ. Επιστημονικής Ετ. Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας μας έδωσε συγκεντρωτικά στοιχεία για τα σκευάσματα που κυκλοφορούν και τη χρήση των νεονικοτινοειδών στην Ελλάδα, στοιχεία τα οποία έδειξαν την κατακόρυφη αύξηση, σε διάστημα 5 ετών, και των καλλιεργειών αλλά και των στρεμμάτων, όπου γίνεται εφαρμογή των νεονικοτινοειδών στη χώρα.

Ο κος Χαριζάνης Π., καθ. του Εργ. Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του ΓΠΑ αναφέρθηκε στις μεγάλες απώλειες μελισσιών στην Αττική κατά το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2011, εξ’ αιτίας της λανθασμένης χρήσης και της αδιαφορίας ή ολιγωρίας των υπεύθυνων, των σκευασμάτων στην καταπολέμηση του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών.

Η κα Χατζήνα Φ., ερευνήτρια του Ινσ. Μελισσοκομίας (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ») ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος με αντικείμενο την επίδραση των νεονικοτινοειδών στη φυσιολογία και συμπεριφορά των μελισσών. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα λοιπόν η χρήση των νεονικοτινοειδών μειώνει την ανάπτυξη των υποφαρυγγικών αδένων, ενώ στη συνέχεια επηρεάζει την ικανότητα αυτών να αντιληφθούν την πυκνότητα των ζαχαρούχων διαλυμάτων με τα οποία τροφοδοτήθηκαν. Πέραν αυτού σε επίπεδο αγρού τα μελίσσια που δούλευαν σε αγρούς, όπου είχε γίνει εφαρμογή με νεονικοτινοειδή, παρουσίασαν περιορισμένη ανάπτυξη, μεγαλύτερη θνησιμότητα μελισσών και μειωμένο «ένστικτο καθαρισμού». Τα μελίσσια παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά προσβολής από Νοσεμίαση.

Ο κος Κασιώτης Μ. από το Εργ. Τοξικολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου μας ενημέρωση για τα υπολείμματα clothianidin και imidacloprid που ανιχνεύτηκαν σε ιστούς μελισσών αλλά και σε γύρη αποθηκευμένη σε μελίσσια που παρουσίασαν περιστατικά αιφνίδιων θανάτων μελισσών.

Ο κος Πελεκάνος Μ. από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας μας διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον των βιομηχανιών παραγωγής γεωργικών φαρμάκων για την προστασία του περιβάλλοντος και των οργανισμών μη στόχων και μας μετέφερε τη δέσμευσή των για την ανάπτυξη ασφαλών προϊόντων αλλά και για την προσφορά συμβουλών προς του γεωργούς αναφορικά με τη άσκηση ορθών γεωργικών πρακτικών.

Ο κος Φουντουλάκης Μ. από τη Δ/νση προστασία Φυτικής Παραγωγής, Τμ Γεωργικών Φαρμάκων του ΥΑΑ&Τ αναφέρθηκε στις διατάξεις των Κανονισμών 1107/2009 κι 396/2005 και της οδηγίας 128/2009, όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 17/01/2012. περιέγραψε το κλιμακωτό πλαίσιο αξιολόγησης των γεωργικών φαρμάκων και τις δράσεις και τους εφαρμοστικούς κανονισμούς τους οποίους το Υπουργείο προωθεί, με γνώμονα την προστασία της φυτικής παραγωγής αλλά και του οικοσυστήματος.

Και τέλος ο κος Θρασυβούλου Α., καθ. του Εργ. Μελισσοκομίας-Σηροτροφία του ΑΠΘ αναφερόμενος επίσης στους ίδιους κανονισμούς εντόπισε τα σημεία στα οποία ο κλάδος της Μελισσοκομίας μπορεί και πρέπει να εμπλακεί, σημεία τα οποία αποτελούν και τον άξονα των διεκδικήσεων της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας

Η Ελλάδα παρουσιάζει δύο συχνά αντικρουόμενα χαρακτηριστικά: από τη μια αποτελεί τη χώρα με το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο, τα εναλλασσόμενα οικοσυστήματα, που ορίζουν τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας, με τη μεγάλη πυκνότητα μελισσοσμηνών και τον έντονα νομαδικό χαρακτήρα της άσκησης της Μελισσοκομίας, και από την άλλη είναι η χώρα με τον μικρό κλήρο γης, τον προβληματικό υδροφόρο ορίζοντα, λόγω της υπερεκμετάλλευσης, την πληθώρα των παθογόνων και εντόμων – εχθρών των καλλιεργειών, τα οποία ευδοκιμούν στο υπέροχο κλίμα της, της εγγενούς αδυναμίας οργάνωσης και προσδιορισμού κοινών στόχων κι διεκδικήσεων. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να βρει τρόπους να συνδυάσει τα αντιφατικά της στοιχεία, ώστε να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ όλο τον κόσμο. Και το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι η παραγωγή ιδιαίτερων, επώνυμων και υψηλής βιολογικής αξίας προϊόντων.
Και σ’ αυτήν την Ημερίδα ενημέρωσης και προβληματισμού ήταν παρόντες ερευνητές, εκπρόσωποι της Πολιτείας (Δ/νση Φυτοπροστασίας), εκπρόσωποι των βιομηχανιών παραγωγής γεωργικών φαρμάκων, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Και ποιοι έλειπαν;

οι μελισσοκόμοι (λίγοι εμφανίστηκαν απ’ αυτούς που έχασαν τα μελίσσια τους από τους ανεξέλεγκτους ψεκασμούς),

οι συνεταιριστικοί και συνδικαλιστικοί φορείς των μελισσοκόμων, δηλαδή αυτοί που μπορούν και επιβάλλεται να διεκδικήσουν,

το Τμήμα Μελισσοκομίας κι η Δ/νση Ζωϊκής Παραγωγής του Υπουργείου, αυτοί δηλαδή που εισηγούνται και είναι φορείς εξουσίας

οι γεωτεχνικοί των Μελισσοκομικών Κέντρων, εκτός από αυτά της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Πειραιά & Νήσων Αιγαίου, δηλαδή αυτοί που θα έπρεπε να ενημερωθούν για να ενημερώσουν

οι γεωπόνοι των Δήμων και των γραφείων Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή αυτοί που συνήθως ρωτιούνται και επηρεάζουν τους καλλιεργητές, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις καλλιεργητικές επεμβάσεις.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η διεκδίκηση του δικαιώματος για μία αξιοπρεπή, ασφαλή και ποιοτική διαβίωση όμως δεν αφορά μόνο την πεπερασμένη ζωή του καθενός. Αφορά επίσης τις ζωές των παιδιών μας, αφορά το μέλλον. Και πρέπει να είναι μία πορεία συνεχής, με προσδιορισμένους στόχους , ευρεία ματιά και επιμονή στη συλλογικότητα.
Πόσο μάλλον όταν μέσα από τέτοιες συναντήσεις συνειδητοποιείς τις «μικρές νίκες» που η προσπάθειά σου μπορεί να φέρει.

Μάθαμε λοιπόν επίσημα ότι:

Για το τρέχον έτος, τουλάχιστον, δεν θα υπάρξει άδεια από το ΥΑΑ&Τ για την κατ’ εξαίρεση χρήση γεωργικών φαρμάκων για την καταπολέμηση του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών. Οπότε και η όποια χρήση γίνει ή το όποιο σκεύασμα πωληθεί, θα είναι παράνομο.

Και επίσης μάθαμε ότι στην Επιστημονική Επιτροπή Γεωργικών Φαρμάκων (ΕΕΓΦ), η οποία, σύμφωνα με τον καν. 1107/2009, συστήνεται από το Υπουργείο ως γνωμοδοτικό όργανο για θέματα γεωργικών φαρμάκων, η Μέλισσα θα έχει τουλάχιστον μία «φωνή», την «φωνή» της Ελ. Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας

Το επόμενο βήμα λοιπόν της Εταιρείας θα είναι να «φέρει» η ίδια την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πιο κοντά στους παραγωγούς, γεωργούς ή μελισσοκόμους. Θα οργανωθούν λοιπόν ενημερωτικές συναντήσεις – ημερίδες κατά τόπους, σε περιοχές με έντονη γεωργική δραστηριότητα, και ως εκ τούτου μεγάλα προβλήματα.
Στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται η συμμετοχή όλων, γι’ αυτό είμαστε «ανοιχτοί» στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και προτάσεων.
Και πάντα ελπίζουμε ότι και οι κατά τόπους φορείς θα δραστηριοποιηθούν και θα συνεργαστούν, ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας βιώσιμο και παραγωγικό.

1 σχόλιο:

evangelos naxios είπε...

Αφού στείλω άπειρες ευχές......!!!!!

Συγχαρητήρια για τον όμορφο αγώνα σας,απλώς είμαστε άτυχοι που μας κυβερνούν έλληνες πολιτικοί......