Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Καταφύγιο της Ελληνικής Μέλισσας το ΚαστελόριζοΠρόγραμμα Μελισσοκομίας ξεκινάει στη Ν. Μεγίστη (Καστελλόριζο) με σκοπό να χαρακτηρισθεί το νησί ως καταφύγιο της Ελληνικής Μέλισσας (διατήρηση γενετικού υλικού) με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ), ο Δήμος Μεγίστης, η Επιτροπή Ερευνών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρόδου αποφάσισαν στις 16 Μαρτίου, στη Ρόδο, να υποστηρίξουν τη δράση «Πρόγραμμα Μελισσοκομίας» στη Μεγίστη (Καστελόριζο), με σκοπό να χαρακτηρισθεί το νησί ως καταφύγιο της Ελληνικής Μέλισσας (διατήρηση γενετικού υλικού). Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 22.523 €.
Οι δράσεις αναλύονται ως εξής:
1ο Μέρος: Α) Αγορά 30 διώροφων κυψελών με σταθερό πυθμένα
Β) Βάψιμο των κυψελών με τις καλύτερες προδιαγραφές και τοποθέτηση συνδετήρων.
Γ) Πυροσφράγιση όλου του εξοπλισμού (κυψέλες, καπάκια και πλαίσια) με κωδικό που δίδεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.
Δ) Συρμάτωμα σε 600 πλαίσια και τοποθέτηση φύλλων κηρύθρας.
Ε) Δημιουργία 30 νέων σμηνών που θα περιλαμβάνει:
α) δέκα (10) καινούριες κτισμένες κηρύθρες σε κάθε κυψέλη
β) βασίλισσα νέα και μαρκαρισμένη που έχει εκτραφεί με συστηματική βασιλοτροφία από το βελτιωμένο γενετικό υλικό του Εργαστηρίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
γ) πληθυσμό που να καλύπτει 6 με 7 πλαίσια
δ) γόνο που να καλύπτει 3 με 4 πλαίσια
ε) μέλι συνολικά 3 πλαισίων
στ) σμήνη απαλλαγμένα από μολυσματικές ασθένειες
ζ) Η παράδοση όλων θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2012 στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου. Θα πρέπει να μεταφερθούν πρώτα στη Ρόδο για να ηρεμήσουν οι μέλισσες και μετά στη Μεγίστη, επειδή δεν υπάρχει απευθείας πλοίο από τον Πειραιά
η) μια σειρά από τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται ο μελισσοκόμος.
Σύνολο δαπάνης 1ου μέρους: 6.400 € (χωρίς ΦΠΑ), 7.872 € (με ΦΠΑ).
2ο Μέρος: Έξοδα μεταφοράς μελισσοσμηνών από Αθήνα – Ρόδο και από Ρόδο – Μεγίστη: 800 € (με ΦΠΑ)
3ο Μέρος: Επιμόρφωση 20 νέων μελισσοκόμων (2 ομάδες των 10 ατόμων, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους η κάθε μία) για 10 μέρες, η κάθε ομάδα, στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου, η οποία θα περιλαμβάνει:
α) κάθε μέρα 2-3 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 5 ώρες πρακτική
β) πλήρες εποπτικό υλικό (σημειώσεις, DVD κλπ)
γ) δύο γεύματα την ημέρα στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου, όχι όμως και τη διαμονή τους
δ) επιμόρφωση σε τεχνικές εγκατάστασης αρωματικών φυτών για εκμετάλλευση αλλά και για τη μελισσοκομία.
Σύνολο δαπάνης 3ου μέρους: 4.600 € x 2 (ομάδες) = 9.200 € (χωρίς ΦΠΑ). Με ΦΠΑ
Σύνολο: 11.316 €.
4ο Μέρος: Περίφραξη των δύο (2) θέσεων του μελισσοκομείου, για προστασία. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί προμήθεια υλικών
20 πλέγματα (25 μ μήκος επι 1,5 μ ύψος ) x 38€ =760 € (με ΦΠΑ)
250 πάσσαλοι x 4,6€ = 1.150 € ( με ΦΠΑ)
60 κιλά σύρμα ( ουγιά) τεζαρίσματος x 1,75 € =105 € (με ΦΠΑ)
5 κιλά σύρμα δεσίματος x 4,00 € =20 € ( με ΦΠΑ)
Συνολική δαπάνη υλικών περίφραξης: 2.035 € (με ΦΠΑ)
5ο Μέρος: Τα υλικά της περίφραξης θα παραδοθούν στο Δήμο Μεγίστης, ο οποίος θα αναλάβει να κατασκευάσει την περίφραξη.
Έξοδα μεταφοράς υλικών περίφραξης Ρόδο – Μεγίστη: 500 € (με ΦΠΑ)
Την ένστασή του ως προς την προέλευση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα εξέφρασε με δελτίο τύπου ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Σύμφωνα με την απόφαση, οι συμμετέχοντες -καταρτιζόμενοι θα προέρχονται από όλο το Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα 10 από τις Κυκλάδες και 10 από τα Δωδεκάνησα. Η αιτιολόγηση είναι ότι είναι δύσκολο πρακτικά να βρεθούν 20 νέοι από τη Μεγίστη. Στο δελτίο τύπου του, ο κος Χρυσόγελος αναφέρει ότι αυτή η επιλογή αποδυναμώνει εντελώς το πρόγραμμα και ότι η απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά την εκπαίδευση κατοίκων της Μεγίστης.

2 σχόλια:

George (honey-Tzoumerka) είπε...

Το Καστελόριζο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Πιστεύετε ότι είναι απίθανο να επιμειχθούν οι πληθυσμοί;

(έλεος με την λεκτική επαλήθευση!!)

Markianos Koutroulis είπε...

Ισως κάτι άλλο πρέπει νά συμβαίνει μέ τό Καστελόριζο,καί όχι γιά καταφύγιο τής Ελληνικής μέλισσας(πού δέν υπάρχει πλέον),αλλά καί οι αποστάσεις που ταξιδεύουν οι βασίλισσες είναι τόσο μεγάλες κατά τήν γονιμοποίησή τους,πού θά ήταν τόσο εύκολη η γονιμοποίησή των, μέ κηφήνες τών απέναντι μελισσοτρόφων.Γιά μένα είναι άστοχη ιδέα,καί χρήματα στόν αέρα.Γιά όσους γνωρίζουν επίσης,τά σμήνη γιά μιά τέτοια δουλειά πρέπει νά είναι πάνω από 100 στό ξεκίνημα,μεγάλα κεφάλαια,τροφές άφθονες,παραγωγές πληθυσμών βασιλοτροφείας,εργαστήρια,κλπ,κλπ,κλπ,όνειρα θερινής νυκτός...............