Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γνωρίζοντας την τρούφα - Το υπόγειο Διαμάντι της Ελληνικής γης

Στην όμορφη Γουμένισσα του Ν. Κιλκίς, μια γραφική κωμόπολη κτισμένη στους πρόποδες του πανέμορφου όρους Πάϊκου, θα ταξιδέψουμε παρέα με τα τρουφόσκυλα μας για την επόμενη ημερίδα μας.
Ο παραδοσιακός ξενώνας «Δημοσθένης», σε συνεργασία με την Παυλίνα Κλαδοπούλου (Χημικός ΑΠΘ - ειδικός καλλιέργειας τρούφας - εμπόριο τρούφας) και τον Παναγιώτη Παναγιωτίδη (τεχνικός σύμβουλος καλλιέργειας τρούφας), αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια της γνώσης αλλά και της γεύσης του υπόγειου αυτού θησαυρού!
Ο συνδυασμός της Μακεδονικής φιλοξενίας στον παραδοσιακό ξενώνα, με την εμπειρία των ειδικών στη τρούφα, υπόσχονται ένα συναρπαστικό τριήμερο.
Το μενού της γευσιγνωσίας θα επιμεληθεί ο Κιλκισιώτης chef Μανώλης Σπυριδόπουλος, βάζοντας στοίχημα ότι θα καταφέρει να ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Παρασκευή 30 Μαρτίου

18:00 Προσέλευση στον ξενώνα και μια πρώτη γνωριμία με τους συμμετέχοντες.
19.30 έναρξη σεμιναρίου.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη πλούσιου οπτικού υλικού. Θα σερβίρεται καφές με τοπικά εδέσματα σε όλη τη διάρκειά του.

Πρόγραμμα ομιλητών

Κλαδοπούλου Παυλίνα
Τι είναι οι τρούφες;
Ιστορικές αναφορές
Οι ποικιλίες της τρούφας (γένη, είδη, κλπ)
Εμπορεύσιμα είδη
Οικονομικά στοιχεία

Παναγιωτίδης Παναγιώτης
Η καλλιέργεια της τρούφας
Εκτίμηση της καταλληλότητας του χωραφιού
Επιλογή είδους μύκητα και φυτό ξενιστή
Η φύτευση
Τα στάδια της καλλιέργειας

Κλαδοπούλου Παυλίνα
Φυσικοχημικές αναλύσεις εδάφους

Παναγιωτίδης Παναγιώτης
Η συλλογή
Τρουφόσκυλα

Κλαδοπούλου Παυλίνα
Τυποποίηση
Προϊόντα Τρούφας
Χρήσεις
Χρόνος προς διατύπωση ερωτήσεων από το κοινό

Σάββατο 31 Μαρτίου

08:00 σερβίρεται πρωινό στον ξενώνα
11.00 προσέλευση
11.30 Με τα αυτοκίνητα μας αναχωρούμε για το κυνήγι της τρούφας με
ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα σε πανοραμικό τοπίο της περιοχής


η φωτογραφία ειναι απο το άρθρο της κ. Καλλιόπης Πατέρα στο περιοδικό ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ φωτογράφος ειναι η κ. Κατερίνα Καμπίτη.
15.00 Γευσιγνωσία με εκλεκτά εδέσματα και κυρίαρχο υλικό την τρούφα.

ΜΕΝΟΥ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ

ΟΡΕΚΤΙΚΟ
Βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας και τσιπς σέλινου
1ο ΠΙΑΤΟ
Πράσινη σαλάτα με μέλι τρούφας
2ο ΠΙΑΤΟ
Ταλιατέλλες ή ριζόττο με βούτυρο τρούφας και παρμεζάνα
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ
Μοσχαράκι κόντρα ή φιλέτο με άγρια σπαράγγια, πουρέ σελινόριζας και ζωμό τρούφας
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
Μους λωτού σως
ΚΡΑΣΙ
Λευκό και κόκκινο από τους αμπελώνες της Γουμένισσας


Ξεκούραση και ελεύθερο πρόγραμμα για το υπόλοιπο της ημέρας

Κυριακή 1 Απριλίου

Όσοι από τους συμμετέχοντες έχουν επιλέξει το πλήρες πακέτο των 2 διανυκτερεύσεων, θα συμμετάσχουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με περίπατο σε ειδυλλιακά μονοπάτια της περιοχής και με δραστηριότητα έκπληξη!

Κόστος συμμετοχής

Πολλές οι επιλογές σας:

αν επιλέξετε το πλήρες πακέτο (2 διανυκτερεύσεις με πρωινό) €210.00
αν επιλέξετε 1 διανυκτέρευση με πρωινό €180,00

Τα δωμάτια είναι δίκλινα και η τιμή αφορά κόστος ανά άτομο. Στην περίπτωση που απαιτηθεί μονόκλινο θα καταβληθεί επιπλέον ποσό ανά διανυκτέρευση €10.

(οι τιμές περιλαμβάνουν την διανυκτέρευση με πρωινό, το σεμινάριο, το κυνήγι άγριας τρούφας και την γευσιγνωσία).
αν επιλέξετε μόνο την διημερίδα, χωρίς διανυκτερεύσεις €145,00
(οι τιμές περιλαμβάνουν το σεμινάριο, το κυνήγι άγριας τρούφας και την γευσιγνωσία).
Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα σας παρακαλούσαμε να κάνετε εγκαίρως την κράτησή σας, ενημερώνοντάς μας με mail στο info@dimosthenis.gr ή στα τηλέφωνα 23430 41302 και 6979 112663

Σας υποσχόμαστε μια αξέχαστη εμπειρία !

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση !

Διημερίδες με θέμα "ΤΡΟΥΦΑ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ" στον Φενεό Κορινθίας

Οι ξενώνες "Εύχαρις Φιλόξενον" και "Αλεξίου" σε συνεργασία με την Κλαδοπούλου Παυλίνα και τον Παναγιωτίδη Παναγιώτη, θέλοντας να παντρέψoυν
μία ευχάριστη απόδραση, με τη ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, σας προσκαλούν στις διημερίδες που θα πραγματοποιηθούν με θέμα:
"ΤΡΟΥΦΑ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ"

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό, στους ξενώνες Εύχαρις Φιλόξενον (Φενεός Κορινθίας) & Αλεξίου (Πανόραμα Φενεού)

- Εκτενή παρουσίαση για την τρούφα και την καλλιέργειά της

- Κυνήγι άγριας τρούφας με ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα.

- Θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία με εκλεκτά εδέσματα
όπου θα πρωτοστατεί η τρούφα.

Ημ/νία διεξαγωγής:
3 Φεβρουαρίου & ώρα 6.00 μ.μ.
έως και 5 Φεβρουαρίου 2012

κόστος/άτομο: 220€
(θεσεις περιορισμένες)

Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί διανυκτέρευση το κόστος διαμορφώνεται στα 120€. Η τιμή περιλαμβάνει το σεμινάριο, το κυνήγι και την γευσιγνωσία.

τηλ. επικοινωνίας & κρατήσεων
κα Εύχαρις Μπέκα 27477-70300
κιν.: 6944768115
email: info@efharisfiloxenon.gr


Η τρούφα

Οι τρούφες είναι οι καρποφορίες υπόγειων μυκήτων που ανήκουν στα γένη Tuber και Terfezia (Ασκομύκητες). Έχουν σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2 - 7 εκατοστών συνήθως, γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6 – 15 εκατοστών περίπου.

Η υπόγεια καρποφορία των τρουφών θεωρείται ότι οφείλεται στην προσαρμογή τους στις δασικές πυρκαγιές, ξηρές ή εποχές παγετού στις οποίες τα υπέργεια μανιτάρια θα ήταν εκτεθειμένα.

Όπως όλοι οι μύκητες είναι ετερότροφοι οργανισμοί και έτσι δεν μπορούν να συνθέσουν ουσίες απαραίτητες για την επιβίωση τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη προσκολλώνται σε μερικούς τύπους φυτών (δέντρα και θάμνους), δημιουργώντας μια σχέση ονομαζόμενη «μυκορριζική συμβίωση», από την οποία ωφελούνται και τα δύο μέρη.

Η τρούφα στην πραγματικότητα και κυριολεκτικά ονομάζεται «καρποφόρο γόνιμο σώμα και προσκολλάται στο φυτό με μια φυτική (βλαστική ) σύνθεση-δομή, που ονομάζεται μυκήλιο.». Η συμβίωση πραγματοποιείται τόσο σε ξυλώδη και σε ποώδη φυτά, κυρίως με συγκεκριμένα δασικά είδη όπως ο κάρπινος, τα κέδρα, οι φουντουκιές, τα πεύκα, οι λεύκες, οι δρυς, οι ιτιές και τα φλαμούρια.

Η τρούφα σχηματίζεται κάτω από το έδαφος πάνω στη ρίζα του συμβιώντος φυτού. Φυτρώνοντας οι σπόροι, δημιουργείται το μυκήλιο, το οποίο πέρα από το ότι συνδέει το φυτό με την τρούφα, εισχωρεί στα φυτά μολύνοντας τις νέες ρίζες που βρίσκονται στο έδαφος.

Οι μυκηλιακές υφές αυτών των μυκήτων περιβάλλουν τα λεπτά ριζικά τριχίδια των φυτών και απομυζούν από αυτά κυρίως υδατάνθρακες ενώ οι ρίζες των φυτών ευεργετούνται ως προς την αύξηση της ικανότητάς τους να προσροφούν νερό από το έδαφος, αζωτούχες ουσίες και στοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, σίδηρο καθώς και ιχνοστοιχεία, για το λόγο αυτό οι τρούφες εμφανίζονται πάντοτε γύρω από δένδρα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν έως και 100 μέτρα μυκηλιακών υφών σε ένα κουταλάκι έδαφος από ένα υγιές δάσος..

Έχει μορφή στρογγυλή περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλη, με μέγεθός που ποικίλλει από τις διαστάσεις ενός μπιζελιού σε εκείνη ενός πορτοκαλιού. Εξωτερικά καλύπτεται από ένα φλοιό που ονομάζεται «περίδιο», το εσωτερικό, που ονομάζεται «σάρκα του καρπού ή βώλος», περιέχει εκατομμύρια «σπόρους» που έχουν μια αναπαραγωγική λειτουργία. Κάθε είδος τρούφας περιέχει σπόρους διαφορετικών χρωμάτων και διαστάσεων. Μέσω της βοήθειας ενός μικροσκοπίου, η ταξινόμηση των ειδών είναι σχετικά εύκολη.

Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική της μυρωδιά και για το λόγο αυτό ένα εκπαιδευμένο σκυλί είναι σε θέση να προσδιορίσει την θέση της τρούφας η οποία συλλέγεται από τον εμπειρογνώμονα τρουφών. Οι τρούφες αποτελούν ένα από τα πιο περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Η τιμή της τρούφας στην ευρωπαϊκή και αμερικάνικη αγορά κυμαίνεται από 600 έως 4000 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: