- ΓΑΙΔΑΤΖΗΣ-ΑΡΝΙΣΣΑ ΠΕΛΛΑΣ 23810-31286
- ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΓΕΝΟΒΕΦΑ- ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ-24630-21816
- ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-22340-32012
- ΜΑΝΘΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ-ΞΥΝΟ ΝΕΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-23860-812444
- ΜΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΑΡΚΑΔΙΑ-6945-206710
- ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 23860-81463
- ΓΥΨΟΧΩΡΙ ΠΕΛΛΑΣ 6948 076525
Η φακελωτή είναι ετήσιο ποώδες φυτό της οικογένειας των Hydrophyllaceae προσαρμοσμένο σε ξηροθερμικές συνθήκες. Το φυτό φθάνει ύψος 70 με 80 εκ. και καταλαμβάνει χώρο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών. Έχει φύλλα φτεροειδή, εναλλασσόμενα με χρώμα βαθύ πράσινο. Τα άνθη έχουν μακριούς στήμονες, είναι χρώματος μωβ και βρίσκονται σε ταξιανθίες στάχυ.
Η σπορά γίνεται ανάλογα με το πότε επιθυμούμε να υπάρχει ανθισμένη φυτεία φακελωτής για τις ανάγκες βοσκής των μελισσών μας. Η φυτεία αρχίζει να ανθίζει περίπου δύο μήνες από τη σπορά και η άνθιση διαρκεί επίσης δύο μήνες. Έτσι για να έχουμε ανθισμένη φακελωτή τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οπότε είναι η καλύτερη εποχή αξιοποίησής της από τα μελίσσια, η σπορά πρέπει να γίνει Ιανουάριο - Φεβρουάριο. Για ανθισμένη φακελωτή μπορούν να γίνουν διαδοχικές σπορές από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο.
Οι παραπάνω φυτείες φακελωτής, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μπορούν να μείνουν ξηρικές. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστούν ένα με δύο ποτίσματα. Στην περίπτωση όμως που χρειαζόμαστε ανθισμένες φυτείες το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε η σπορά πρέπει να γίνει τον Ιούλιο. Στην περίπτωση αυτή το χωράφι και η φυτεία της φακελωτής χρειάζονται απαραίτητα πότισμα.
Η φακελωτή μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αλλά προτιμά και δίδει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή σε εδάφη μέτρια, υγρά και ηλιόλουστα, δηλαδή τα χωράφια να έχουν μεσημβρινή έκθεση χωρίς εμπόδια που σκιάζουν τη φυτεία.
Το χωράφι προετοιμάζεται με τον συνήθη τρόπο και πριν από τη σπορά δέχεται ένα φρεζάρισμα. Ακολουθεί η σπορά, η οποία μπορεί να γίνει με σπαρτικές σίτου, κατάλληλα ρυθμισμένες ή με πνευματικές μηχανές. Για μικρές εκτάσεις η σπορά μπορεί να γίνει με το χέρι "στα πεταχτά". Η ποσότητα σπόρου που χρειάζεται είναι από 800 μέχρι 1.000 γραμμάρια το στρέμμα. Επειδή ο σπόρος είναι λεπτός, θα πρέπει να αναμειχθεί με 3-4 κιλά50 εκ. και σε βάθος 0,5 έως 2 εκατοστά, ανάλογα με τη μηχανική σύσταση του εδάφους. άμμο. Όταν η σπορά γίνεται μηχανικά, οι γραμμές σποράς απέχουν 35 εκ.
Αποδίδει περίπου 40 κιλά μέλι το στρέμμα όταν χρησιμοποιείται ως μελιτογόνο φυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου