Βοτανικό όνομα: Crataegus monogyha - Κράταιγος ο μονόγυνος, Crataegus laevigata - Κράταιγος ο λείος, Crataegus oxyacantha - Κράταιγος ο Οξυάκανθος. Είναι γνωστά με τα ονόματα μουρτζιά, τρικουκιά, μουμουτζελιά, κουδουμηλιά. Ανήκουν στην οικογένεια ροδιίδων (Rosaceae)
Περιγραφή: Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο μεσαίου ύψους. Τα κλαδιά έχουν αγκάθια. Τα φύλλα έχουν λοβούςκαι τα άνθη εμφανίζονται τον Μάιο και Ιούνιο. Οι καρποί είναι ωοειδείς με διάμετρο 8-12 χιλιοστά, ανοικτά κόκκινα στο χρώμα (σπάνια , κίτρινα ή ασπριδερά).
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι καρποί, φρέσκοι ή ξεραμένοι, τα άνθη ξεραμένα ή φρέσκα. Τα ξεραμένα φύλλα χρησιμοποιούνται σπανιότερα γιατί είναι λιγότερο δραστικά.
Τα είδη αυτά βρίσκονται σε φράκτες, δάση και σε πετρώδεις περιοχές. Συχνά φυτεύεται σαν θάμνος. Είναι πλατειά διαδεδομένο σ' όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ κοινός θάμνος της Ελλάδας.
Συστατικά και Δράση: Δεν είναι καλά γνωστά. Περιέχει φλαβονοειδή γλυκοσίδια, κατεχινικά οξέα. Ο Κράταιγος αυξάνει την ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες και βελτιώνει την κατάσταση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από παρατεταμένη θεραπεία. Ο Κράταιγος δεν δρα σε οργανικές καρδιακές παθήσεις.
Χρήση: Κυρίως χρησιμοποιείται σαν βάμμα που παρασκευάζεται από τους καρπούς και τα άνθη (10-30 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό 3 φορές την ημέρα). Ο Κράταιγος χρησιμοποιείται για καρδιακές παθήσεις νευρικής προέλευσης όταν ενεργεί σαν γενικό καταπραϋντικό. Χρησιμοποιείται επίσης για υπέρταση και δυσκολίες της εμμηνόπαυσης.
Φυτό βοηθητικής μελισσοκομικής ανθοφορίας στην χώρα μας με γνωστά 8 είδη, τα οποία συναντώνται σε άγονους, ξηρούς τόπους και ορεινά δάση σε όλη την Έλλάδα. Ανθοφορεί Απρίλιο-Μαιο και προσφέρει στις μέλισσες άφθονο και άριστης ποιότητας νέκταρ και γύρη.
Το μέλι είναι κιτρινωπό μέχρι κεχριμπαρένιο, λίγο πικρό και κρυσταλλώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Κάποτε πίστευαν πως ο κραταιγός στην ουσία ήταν μάγισσες,μεταμορφωμένες σε θάμνους επειδή οι μάγισσες χόρευαν ατελείωτα και έκριβαν τις ιεροτελεστείες τους πίσω απο τους θάμνους.
Ο κραταιγός χρησιμοποιούνταν πολυ για να αυξήσει την γονιμότητα.Στους γάμους,οι Κέλτες,ιδιαίτερα σε αυτούς που τελούνταν ανοιξη,κρατούσαν ανθισμένα κλαδιά κραταιγού.Επικαλούνταν τις θεες Aine kai Brigi και χόρευαν ετσι ωστε να αυξηθεί η γονιμότητα του ζευγαριού.
Επίσης κάθε μάγισσα είχε στην αυλή της τουλάχιστον έναν τέτοιο θάμνο.Πίστευαν πως προστατεύει το σπίτι απο τα φαντάσματα αλλα και από τις καταιγίδες!
Όταν κόβετε κλαδί απο κραταιγό,πρέπει να είστε πολυ πρσεκτικοί....αν το δέντρο πληγωθεί,το πνεύμα-φύλακας που το προστατεύει θα εξοργιστεί πολύ μαζι σας...γι' αυτό θέλει προσοχή!!
και μια συμβουλή:πάντα να κόβετε κλαδιά απο θάμνους που είναι σε συστάδα και ποτέ απο έναν θάμνο που βρίσκεται μόνος του....είναι γρουσουζιά!!
Μπερκιά ή Κράταιγος ή ο γνωστός «Μάης»
Ιερό και αγαπημένο δέντρο για Νεράιδες και Ξωτικά.
Εάν πληγωθεί ή καταστραφεί από κάποιον, λαμβάνεται ως μέγιστη προσβολή και δεν αποκλείεται να εκδικηθούν με κατάρες για κακή τύχη.
Λέγεται ότι αν καθίσεις με την πλάτη σου στον κορμό του την ημέρα της Πρωτομαγιάς ή την ημέρα του θερινού Ηλιοστάσιου, θα σε επισκεφτούν μικρές Νεράιδες.
Το βότανο της καρδιάς: ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ
Crataegus Officinalis,crataegus oxyacantha
Από την Βάνα Κοντογιάννη
Εναλλακτική θεραπεύτρια
Ο κράταιγος είναι ένα θαυμαστό βότανο. Είναι το κατ’ εξοχήν βότανο που βοηθά σε οποιαδήποτε διαταραχή αφορά στην καρδιά. Το ίδιο του το όνομα μας λέει ότι βοηθά να κάνει κραταιά δηλ. δυνατή την καρδιά μας.
Ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που βοηθούν το κυκλοφορικό μας σύστημα. Χρησιμοποιείται ευρέως και στη Δυτική και στην Κινέζικη βοτανολογία. Το όνομα του στην Κινεζική είναι Shan Zha – crataegus pinnatifida.
Στην Δύση χρησιμοποιούν κυρίως τους ανθοφόρους βλαστούς, ενώ στην Κίνα κυρίως τους καρπούς του.
Ως βότανο έχει μακραίωνη ιστορία. Το χρησιμοποιούσαν πολύ οι γυναίκες θεραπεύτριες κατά τη διάρκεια της εποχής του Μεσαίωνα. Το λουλούδι του είχε υιοθετηθεί από αυτές ως έμβλημα του έργου τους, επειδή σχετίζεται με την καρδιά. Όμως τότε θεωρήθηκαν μάγισσες λόγω των γνώσεων τους και εκδιώχθηκαν. Δεν υπήρχε θέση γι’ αυτές σε μία ανδροκρατούμενη ιατρική. Το βότανο ξεχάστηκε.
Επανήλθε από τους άνδρες πλέον στο τέλος του 19ου αιώνα, χρησιμοποιούμενο ως τονωτικό της καρδιάς.
Σήμερα αυτό έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά.
Περιέχει φλαβονοειδείς γλυκοσίδες, προκυανιδίνες, σαπωνίνες, τριτερπενοειδή & τανίνες.
Είναι κορυφαίο καρδιοτονωτικό. Δρά στα αγγεία και στο μυοκάρδιο διαστέλλοντας τη στεφανιαία αρτηρία.
Τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων και του καρδιακού μυός βελτιώνοντας τη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου.
Δίνεται στην αρχική φάση της ανεπάρκειας της καρδιάς και σε ισχαιμία.
Εχει ηρεμιστική δράση η οποία σε συνδυασμό με την αγγειοδιασταλτική μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υπέρτασης. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν ότι βοηθά όχι μόνο σε ιδιοπαθή υπέρταση αλλά και σε εκείνη που οφείλεται σε αρτηριοσκλήρυνση ή σε νεφρική νόσο.
Αφετέρου η καρδιοτονωτική του δράση βοηθά και στη θεραπεία της υπότασης. Δηλαδή δρα στον οργανισμό μας ανάλογα με τις ανάγκες του.
Η χρήση του βοτάνου επεκτείνεται στην ταχυκαρδία και στην αρρυθμία. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει αίσθημα παλμών, λαχανιάζει ή έχει ατονία.
Είναι καλό αντιγηριατρικό. Λέγεται βότανο για τη γερασμένη καρδιά.
Η Κινέζικη βοτανολογία υποστηρίζει ότι και τονώνει την καρδιά και δρα ηρεμιστικά σ΄αυτήν καταστέλλοντας τη φωτιά η οποία την ταλαιπωρεί.
Ο κράταιγος έχει τη δυνατότητα –είναι αποδεδειγμένο από εκτεταμένες κλινικές έρευνες – να διαλύει τις αθηρωματικές πλάκες στα αγγεία. (στεφανιαία, αορτή, καρωτίδες, περιφερειακό αγγειακό δίκτυο).
Στην Κίνα το χρησιμοποιούν επίσης για να ανοίξει το γαστρεντερικό κανάλι και να διευκολύνει την πέψη του φαγητού. Δηλ. πίνεται και σαν χωνευτικό ρόφημα.
Είναι ασφαλέστατο βότανο χωρίς καμμία αντένδειξη.
Οι ανθοφόροι βλαστοί του χρειάζονται ελαφρύ βράσιμο μέχρι 5 λεπτά. Μία δόση θεωρείται γύρω στα 10 gr. φυτού.
Βιβλιογραφία:
Συμπληρωματική ιατρική. Τάσου Βαρθολομαίου ιατρού
Σημειώσεις από Κινέζικη βοτανολογία. Αλέξανδρου Τηλικίδη φυσιάτρου
Βότανα. Richard Mabey.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου