Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ ΕΒΡΟΣ-DADIA FOREST EVROS GREECE

ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ

Το Δάσος της Δαδιάς απλώνεται στο μέσο του νομού Έβρου, καλύπτοντας τις νοτιοανατολικές λοφώδεις απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και περιλαμβάνει δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, έκτασης 72,9 τ. χλμ καθώς και μια περιφερειακή ζώνη γύρω από αυτές με έκταση 357 τ. χλμ. Το 2003 ιδρύεται ο φορέας διαχείρησης του Εθνικού πάρκου Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου.
Οι ομαλοί λόφοι της Δαδιάς αυλακώνονται από δεκάδες ρεματιές και ρυάκια, τα ώριμα δάση πεύκων και δρυών διακόπτονται από μικρά ξέφωτα και εναλλάσσονται με λιβάδια, βοσκοτόπια και καλλιέργειες, ενώ ορθοπλαγιές και βράχια αναδύονται εδώ και εκεί μέσα σε ένα ονειρικό τοπίο.
Αυτό το πλούσιο μωσαϊκό βιοτόπων φιλοξενεί πολλά ζώα και φυτά. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο παραπάνω από 48 είδη θηλαστικών, όπως λύκοι, ζαρκάδια, σκίουροι, νυχτερίδες, καθώς επίσης και 41 είδη ερπετών και αμφιβίων. Εκείνο όμως που κάνει ξεχωριστό το Δάσος της Δαδιάς και μοναδικό στην Ευρώπη είναι τα αρπακτικά πουλιά. Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή έχουν παρατηρηθεί συνολικά 36 από τα 38 είδη που υπάρχουν στην Ευρώπη. Από αυτά, στην περιοχή φωλιάζουν μόνιμα τα 20, ενώ τα υπόλοιπα ξεχειμωνιάζουν ή διέρχονται κατά τις μεταναστεύσεις.
Στην περιοχή φωλιάζουν κάθε χρόνο 20 περίπου ζεύγη μαυρόγυπων που αποτελούν και τον μοναδικό πληθυσμό που απέμεινε στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Άλλα πολύ σπάνια είδη είναι το χρυσογέρακο, η αετογερακίνα, ο κραυγαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης και ο ασπροπάρης. Το τοπίο, η πλούσια πανίδα, η αφθονία των αρπακτικών πουλιών καθώς και οι δραστηριότητες που αναπτύσονται κάνουν το Δάσος της Δαδιάς μοναδικό τόπο επίσκεψης.
Σε απόσταση 500 μέτρα από τον οικισμό της Δαδιάς λειτουργεί από το 1994 το Οικοτουριστικό Κέντρο, έδρα του Φορέας Διαχείρισης Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου. Εδώ θα βρει κανείς οργανωμένο Κέντρο Ενημέρωσης από το οποίο παρέχονται διευκολύνσεις για τον τρόπο παρατήρησης των αρπακτικών πουλιών, Ξενοδοχείο, αναψυκτήριο - εστιατόριο και πωλητήριο τοπικών προϊόντων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Το οικοτουριστικό κέντρο αποτελεί ορμητήριο για επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή .
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Α)Κέντρα Πληροφόρησης:
" Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου τηλ. 25540 - 32209
Β) Ξενοδοχεία:
" Οικοτουριστικός Ξενώνας Δαδιάς Γ' τηλ. 25540 - 32263

• Δήμος Σουφλίου: 25540-20010 • Δήμος Τυχερού: 25540-20100/101 • Οικοτουριστικό Κέντρο Δαδιάς –Ξενώνας: 25540-32263 • Οικοτουριστικό Κέντρο Δαδιάς -Κέντρο Ενημέρωσης:25540-32209 • Μουσείο Μετάξης :22540-23700 • Οικοτουριστικός Ξενώνας Τυχερού (Θράσσα) : 25540-20080 Ξενώνας 'Κουκούλι' στο Σουφλί : 25540-22400 • Ξενώνας 'Λεύκιππος' στη Λευκίμη : 25510-29655

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης τους δικτυακούς τόπους:
www.dadia.gr
www.soufli.gr
http://tychero.evros.gr








Απολιθωμένος κορμός







το παρατηρητήριο






























η ταίστρα με τα εναπομείναντα κόκκαλα


ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) ο οποίος αποτελεί και το είδος «σημαία» της περιοχής
μόνιμα υπάρχει εθελοντής( από Γαλλία!!) απο το WWF που καταγράφει την κίνηση και τα είδη των πουλιών


2 σχόλια:

Exagono είπε...

Απιθανο μερος.
Και να φανταστεις οτι οι κατοικοι δεν θελαν να γινει εκει το κεντρο,τωρα ομως?

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Είναι γεμάτο ρείκια ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά και πεύκα που δυστυχώς είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό μαύρη πεύκη και καποια έκταση τραχεία, είναι ένας παράδεισος, οι κατοικοι της ευρύτερης περιοχής πολυ ευγενικοί και φιλικοί.