Τους τρεις ευζώνους που παρέμειναν στην θέση τους το βράδυ του Σαββάτου και εξακολούθησαν να φρουρούν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τη βόμβα που εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα, συνεχάρη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Παπούλιας προσκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο τους τρεις ευζώνους, όλους καταγόμενους από την περιφέρεια (από Λιβαδειά, Νάξο και Μάνη), για να τους γνωρίσει από κοντά.
Πρόκειται για τους Μάριο Θεοδώρου (στρατιώτη-παρατηρητή στο Μ.Α.Σ) από τη Λειβαδιά, Βασίλειο Βερνίκο (στρατιώτη-σκοπό στο Μ.Α.Σ) από τη Νάξο και Ιωάννη Ανδρεάκο (στρατιώτη-σκοπό στο Μ.Α.Σ) από την Ελιά Μάνης, τους οποίους συνόδευαν ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Δ.Μανδύλης και ο υποδιοικητής της Προεδρικής Φρουράς ταγματάρχης Ν. Θάνος.
«Μπράβο σας. Είστε λεβέντες» ακούσθηκε να τους συγχαίρει ο Πρόεδρος. Με τη συγκεκριμένη αφορμή φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, λέγοντας πως «στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Έλληνα».
«Στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Έλληνα. Είστε παλικάρια και θα είστε καλοί πολίτες» είπε ο Κάρολος Παπούλιας στα τρία μέλη της προεδρικής φρουράς.
Τους τρεις Ευζώνους είχε ειδοποιήσει η αστυνομία για την επικείμενη τρομοκρατική επίθεση, αφού ενημερώθηκε για το προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία, λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη της βόμβας στον προαύλιο χώρο της Βουλής.
Τα τρία μέλη της προεδρικής φρουράς επέλεξαν να παραμείνουν στις θέσεις τους, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ο λοχίας των δύο Ευζώνων στάθηκε ανάμεσά τους, καθώς το φυλάκιό του βρισκόταν σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από τη θέση που είχαν δώσει ως σημείο τοποθέτησης της βόμβας οι τρομοκράτες.
Από την έκρηξη σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημίες στο φυλάκιο του λοχία των Ευζώνων.
Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
Η Προεδρική Φρουρά έχει ιστορία περισσότερο από έναν αιώνα. Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868 ως μάχιμο και τελετουργικό ταυτόχρονα Άγημα. Σταδιακά ο ρόλος της μετατράπηκε σε αποκλειστικά τελετουργικό, γνώρισμα που μπορεί να θεωρηθεί ότι υποδηλώνεται και από τις σταδιακές της ονομασίες : Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος Προεδρική Φρουρά, από το 1974 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το Στρατόπεδο στο οποίο εδρεύει η Προεδρική Φρουρά παραμένει στην ίδια θέση από την αρχή της ιδρύσεώς της. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Προεδρικό Μέγαρο (πρώην Ανάκτορα) επί της οδού Ηρώδου Αττικού και φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Τζαβέλλα.
Συμμετοχή των Ευζώνων στους εθνικούς αγώνες
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Συντάγματα Ευζώνων αναδιοργανώθηκαν και συγκροτήθηκαν σε σύγχρονες Μονάδες Πεζικού μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
Τα κυρίως μέρη της ευζωνικής στολής είναι :
Εκτός από τα παραπάνω μέρη της στολής, που είναι κοινά στους Εύζωνες και τους αξιωματικούς, υπάρχουν ακόμη και
Η Προεδρική Φρουρά εκτός από την Ευζωνική, τηρεί και την Κρητική στολή με την χαρακτηριστική της βράκα και το ζωσμένο στη μέση μαχαίρι. Η Κρητική στολή φοριέται τιμητικά από τους άνδρες σε ορισμένες επίσημες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό στην Προεδρική Φρουρά αντιπροσωπεύονται όχι μόνο οι στεριανοί αλλά και οι νησιώτες. Έτσι η μεν Ευζωνική στολή αντιπροσωπεύει το μαχητή του Ηπειρωτικού χώρου, ενώ η Κρητική το μαχητή του Νησιωτικού Ελληνικού χώρου. Πρόσφατα στην προεδρική φρουρά έχει προστεθεί τιμητικά και η παραδοσιακή στολή του Πόντου. Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη Το 1925 υιοθετήθηκε και στην Ελλάδα η ιδέα ανέγερσης Μνημείου για τον Άγνωστο Στρατιώτη, ιδέα την οποία πρώτοι είχαν προτείνει και εφαρμόσει οι Γάλλοι μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1926, κατόπιν σχετικού νόμου, προκηρύχθηκε Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τη σύνταξη μελέτης για την ανέγερση του Μνημείου για τον Άγνωστο Στρατιώτη. Ως θέση ανέγερσης ορίστηκε η τοποθεσία μπροστά από την κύρια είσοδο της Βουλής, προς την Πλατεία Συντάγματος. Στις 9 Οκτωβρίου του 1926 το Υπουργείο Στρατιωτικών με τη διαταγή υπ΄αριθμόν 219188 βράβευσε τη μελέτη του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Η απόφαση όμως ανέγερσης του μνημείου στη συγκεκριμένη, ανωτέρω, θέση καθυστέρησε επειδή αντιμετώπισε πλήθος αντιδράσεων και διισταμένων απόψεων. Μετά τη σύσταση νέας επιτροπής τον Ιούνιο του 1928 το Υπουργικό Συμβούλιο δέχθηκε τις προτάσεις και τον Απρίλιο του 1929 άρχισαν οι εργασίες. Το μνημείο ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1932 και τα εγκαίνια έγιναν κατά την Εθνική Εορτή του ίδιου έτους.
| |||||||
3 σχόλια:
Μπραβο σε αυτα τα παιδια τετοια παραδειγματα να τα βλεπουν και οι τριακοσιοι
Άνθιμε
τα κανάλια τέτοια θέματα τα δείχνουν μετά τον 20στο γάμο του Μικρούτσικου!
σσσσσσσ μην ξυπνήσουν οι βολευτάδες μας.
Μπραβο και σε εσενα που τοσο ωραια καλυψες τους λεβεντες,επισης μπραβο στον συμπαθεστατο κ.Προεδρο.Διαβασα απο την στιγμη που εκανες την αναρτηση και απεφευγα να σχολιασω γιατι παλι θα μιλησω ασχημα,αυτα τα παληκαρια και γενικα τα παληκαρια της Ελλαδος εχουν προτυπα εχουν ιδανικα ,εχουν αξιες,ο λεβεντης της Ναξου απο οταν ηταν μικρος και μητερα του τον εκανε βολτα στην παραλια θα συναντουσε εναν αλλο λεβεντη τον Μανωλη τον Γλεζο και θα εξιστορουσε η καθε μητερα,η μητερα μας μας ελεγε γι'αυτον τον λεβεντη και ολοι μας τον εχουμε προτυπο.Η μητερα του αλλου λεβεντη θα ελεγε στο παιδι της για τον Διακο.....η μητερα του αλλου λεβεντη θα ελεγε στο παιδι της για τους Μανιατες....και ερχεται ο ΕΛΛΗΝΑΣ και δεν μασαει, δεν φοβαται,ειναι ετοιμος να πεθανει ανα πασα στιγμη! Αυτος ειναι ο Ελληνας.....τωρα θελω να μαθω αυτοι οι μπασταρδοι που κλεβουν,που λεηλατουν,που ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ για το τωμαρι τους,αυτοι δεν εχουν ουτε αξιες ουτε ιδανικα ουτε ιερο ουτε οσιο,τι θα γινει?που θα παμε????
Δημοσίευση σχολίου