Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937 47 53 57,6977 027612E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentariesΜακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD

Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

Ουσία των πλαστικών μπουκαλιών βλάπτει το σεξ σε υψηλές δόσεις

Ύποπτη η BPA

H δισφαινόλη Α χρησιμοποείται σε πλαστικά μπουκάλια, δοχεία τροφίμων και εσωτερικές επιστρώσεις για κονσέρβες
ΟυάσινγκτονΟι άνδρες που εκτίθενται σε υψηλές δόσεις «δισφαινόλης Α» (BPA), μιας ουσίες που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα σεξουαλικών προβλημάτων, δείχνει μελέτη σε κινεζικό εργοστάσιο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει τη BPA και για διαβήτη, καρδιοπάθειες, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο, παραμένει ωστόσο ασαφές αν είναι επιβλαβή ή όχι τα επίπεδα της ουσίας στα οποία εκτίθεται ο γενικός πληθυσμός.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθησύχασε πέρυσι το κοινό ότι τα ίχνη δισφαινόλης Α που διαρρέουν από πλαστικά μπουκάλια και δοχεία τροφίμων δεν είναι επικίνδυνα. Ωστόσο οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Υπηρεσίας εξέφρασαν επιφυλάξεις, και τώρα η περυσινή ανακοίνωση επανεξετάζεται.

Η ύποπτη ουσία, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν και στην παραγωγή μπιμπερό, ανιχνεύεται στα ούρα του 90% του αμερικανικού πληθυσμού.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction, εξέτασε 164 Κινέζους εργάτες εργοστασίου που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα BPA. Το δείγμα αυτό συγκρίθηκε με ομάδα 386 άλλων ανδρών στην ίδια πόλη αλλά σε άλλες θέσεις εργασίας.

Τα επίπεδα BPA μετρήθηκαν στον αέρα του εργοστασίου και οι εθελοντές έδωσαν συνεντεύξεις για τη σεξουαλική ζωή τους.

Συγκριτικά με άλλους άνδρες, οι εργάτες που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις BPA ήταν σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία, επτά φορές πιθανότερο να έχουν δυσκολίες στην εκσπερμάτωση και τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή απόλαυση.

Παραμένει πάντως άγνωστο έχει την ίδια επίδραση η χαμηλή έκθεση σε BPA μεταξύ του γενικού πληθυσμού, επισήμανε ο Δρ Ντε-Κουν Λι, επικεφαλής της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας.

Το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση για τη μελέτη των επιδράσεων της BPA, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 30 εκατ. δολάρια σε διάστημα δύο ετών.Η ύποπτη δισφαινόλη Α
Νέες ανησυχίες για συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών

ΑΠΕ
Ουσίες από τα αναρίθμητα πλαστικά είδη περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Μια οργανική ουσία που χρησιμοποιείται σε κάποια είδη πλαστικών, για παράδειγμα στα μπιμπερό, είναι πιθανό να προκαλεί ορμονικές διαταραχές και να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, δείχνει μελέτη σε πειραματόζωα για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας έγινε δεκτή από ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις ως επιβεβαίωση των ανησυχιών τους, ενώ οι εταιρείες χημικών προτίμησαν να τονίσουν τη διευκρίνιση των επιστημόνων ότι δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε βιαστικά, ανησυχητικά συμπεράσματα.

Η μελέτη αφορά το χημικό δισφαινόλη Α, γνωστό και ως DPA, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι μιμείται τη δράση των οιστρογόνων. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών πλαστικών όπως το PVC και τα άθραυστα πλαστικά από το οποίο κατασκευάζονται δοχεία τροφίμων και μπιμπερό, καθώς και σε εσωτερικές επιστρώσεις σε κονσέρβες.

Τα πειράματα του Προγράμματος έδειξαν ότι χαμηλές δόσεις BPA που χορηγήθηκαν σε αρουραίους με ένεση ή μέσα στην τροφή προκαλούν πρόωρη εφηβεία καθώς και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον προστάτη και τους μαστούς.

Περισσότερο από το 90% των Αμερικανών εκτίθενται σε ίχνη της ουσίας, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Υπάρχει κάποια ανησυχία για νευρικές και συμπεριφορικές επιπτώσεις σε έμβρυα, νεογνά και παιδιά που εκτίθενται [...] Η πιθανότητα να επηρεάζει η δισφαινόλη Α την ανθρώπινη ανάπτυξη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη» γράφουν οι ερευνητές.

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας, που εκπροσωπεί τη χημική βιομηχανία, εκτιμά ότι η μελέτη «επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ή υψηλού επιπέδου ανησυχίες» για της επιπτώσεις της δισφαινόλης Α.

Πάντως μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης την Τετάρτη διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) να επανεξετάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε ή να περιορίσουμε» τη χρήση BPA.

Αμφιβολίες για την ισχύουσα θέση της FDA εξέφρασε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Ντίνγκελ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στον Καναδά ο Τύπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει το BPA σε πολλά προϊόντα.

Newsroom ΔΟΛ


Έρευνα της WWF
Κοκτέιλ επιβλαβών χημικών ανιχνεύεται στο αίμα Ευρωπαίων πολιτών

Τα Νέα
Η πλειονότητα των μπιμπερόν κατασκευάζονται από πλαστικό με την τοξική δισφαινόλη Α
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Εβδομήντα τρεις επιβλαβείς και ανθεκτικές χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στο αίμα δεκάδων Ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή μελέτη «Γενιά Χ» της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι τα υψηλότερα επίπεδα ορισμένων νεώτερων χημικών εντοπίστηκαν σε παιδιά.

«Φαίνεται καθαρά ότι όλοι μας είμαστε αντικείμενα ενός ανεξέλεγκτου πειράματος χωρίς να το υποψιαζόμαστε. Είναι ιδιαίτερα απεχθές να ανακαλύπτουμε ότι τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά μολύνουν το αίμα των παιδιών μας» σχολιάζει ο Καρλ Βάγκνερ, διευθυντής της εκστρατείας DetoX του WWF.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο REACH για τη χρήση συνθετικών χημικών στη βιομηχανία, η οργάνωση επισημαίνει ότι ο νέος κανονισμός βάλλεται από τη χημική βιομηχανία και η εφαρμογή του παραμένει μέχρι σήμερα αμφίβολη.

Η νέα έρευνα του WWF -η πρώτη πανευρωπαϊκή βιοεξέταση της οργάνωσης- επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί σε εθελοντές Ευρωβουλευτές, Ευρωπαίους υπουργούς, επιστήμονες και διασημότητες.

Στην μελέτη Γενιά Χ εξετάστηκαν άτομα 12 έως 92 ετών από 12 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Σουηδία και Λουξεμβούργο).

Ο μεγαλύτερος αριθμός χημικών ανιχνεύθηκε στο αίμα των ηλικιωμένων γυναικών. Πρόκειται κυρίως για παλαιότερα, απαγορευμένα χημικά, όπως το εκτομοκτόνο DDT και οι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες που καταστρέφουν το όζον. Ωστόσο, η νεότερη γενιά έχει περισσότερα χημικά στο αίμα της από ό,τι οι μητέρες των παιδιών, ενώ στα παιδιά εντοπίστηκαν και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων ουσιών.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα με χημικά «νέας γενιάς», όπως τα επιβραδυντικά φλόγας, τα υπερφθοριωμένα χημικά και τα συνθετικά αρώματα. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε μια πληθώρα προϊόντων, από το ρουχισμό και τα καλλυντικά έως τις ηλεκτρικές συσκευές.

Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν για 107 διαφορετικά ανθεκτικά, βιοσυσσωρεύσιμα χημικά ή/και χημικά που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάθε μέλος της οικογένειας έχει στο αίμα του ένα κοκτέιλ τουλάχιστον 18 διαφορετικών χημικών, πολλά από τα οποία υπάρχουν σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. .

Το επιβραδυντικό φλόγας TBBP-A, που χρησιμοποιείται σε κυκλώματα ηλεκτρικών συσκευών, βρέθηκε σε 18 μέλη οικογενειών (3 γιαγιάδες, 7 μητέρες και 8 παιδιά). Σε παιδί εντοπίστηκε και η υψηλότερη συγκέντρωσή του.

Από τους 31 διαφορετικούς τύπους επιβραδυντικών φλόγας PBDEs (πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες) που ανέλυσε η έρευνα, 17 εντοπίστηκαν στη γενιά των παιδιών, ενώ στις μητέρες και τις γιαγιάδες ανιχνεύθηκαν 8 και 10 αντίστοιχα. Η υψηλότερη συγκέντρωση Δισφαινόλης Α, ένα χημικό που μιμείται τις ορμόνες και χρησιμοποιείται για την κατασκευή συγκεκριμένων πλαστικών μπουκαλιών και CD, βρέθηκε και πάλι σε παιδί.

«Η λύση ξεκινά από την διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός νέου ισχυρού κανονισμού της ΕΕ για τα χημικά, το REACH. Δυστυχώς, ο κανονισμός αυτός βάλλεται από την χημική βιομηχανία και κινδυνεύει ουσιαστικά να ακυρωθεί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς της ΕΕ – δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς παρατηρητές της διαδικασίας αυτής που τόσο άμεσα μας επηρεάζει» δήλωσε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Η οργάνωση δίνει τις ακόλουθες συμβουλές για την αποφυγή μόλυνσης από διάφορα προϊόντα:

Τροφές και Ποτά: Περίπου 1.000 συνθετικές χημικές χρησιμοποιούνται σήμερα σε τρόφιμα. Οι περισσότερες κονσέρβες επενδύονται με μια ρητίνη που περιέχει δισφαινόλη Α - χημική ουσία που προκαλεί ορμονικές διαταραχές - η οποία μπορεί να μεταδοθεί από την κονσέρβα και να διεισδύσει στην τροφή. Η δισφαινόλη A βρίσκεται, επίσης, στα πλαστικά από πολυανθρακικό (PC), από τις οποίες κατασκευάζονται ορισμένα μπουκάλια και δοχεία αποθήκευσης. Οι καταναλωτές να προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα όταν είναι δυνατό και να πλένουν πολύ ή και να ξεφλουδίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά πριν να καταναλωθούν. Επίσης, να αποφεύγουν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Ρουχισμός: Πολλά ρούχα είναι κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες ή από μίγμα φυσικών και συνθετικών ινών και επεξεργάζονται συχνά με χημικές βαφές και επιβραδυντικά φλόγας (flame retardants).

Προϊόντα καθαρισμού: Αυξάνεται ο αριθμός των οικιακών καθαριστικών και απολυμαντικών που περιέχουν βακτηριοκτόνα, όπως το Triclosan. Επίσης, συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται ευρέως στα οικιακά προϊόντα παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλες χρονικές περιόδους και συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό μας, όπως επίσης και στην άγρια χλωρίδα και πανίδα.

Καλλυντικά: Η αγορά καλλυντικών είναι μια λοταρία, υποστηρίζει η WWF, καθώς σπάνια μπορούμε να προσδιορίσουμε αν υπάρχουν ή όχι επικίνδυνες ουσίες. Η διαπίστωση αυτή ισχύει ειδικά για τους φθαλικούς εστέρες, οι οποίοι υπάρχουν στα καλλυντικά αλλά σπάνια αναγράφονται στα συστατικά. Μάλιστα, η ταυτότητα 100 δυνητικά ανθεκτικών ή αλλεργιογόνων χημικών προϊόντων κρύβονται πίσω από τη λέξη «άρωμα» στα καλλυντικά ή στα είδη προσωπικής υγιεινής. Έρευνα υποδεικνύει ότι η τακτική και μακροχρόνια χρήση βαφών για τα μαλλιά μπορεί να συσχετιστεί με την ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων ή και καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε ορισμένα άτομα. Να προτιμάται η αγορά σαπουνιών, σαμπουάν και καλλυντικών που δεν περιέχουν συνθετικά αρώματα και μόσχους.

Στο καθιστικό: Έπιπλα, τηλεοράσεις, άλλες ηλεκτρικές συσκευές, χαλιά και μοκέτες περιέχουν συχνά χημικές ουσίες, που λειτουργούν ως επιβραδυντικά φλόγας ή και απωθούν τη βρωμιά. Ορισμένες ουσίες, που χρησιμοποιούνται σαν επιβραδυντικά φλόγας (τα επονομαζόμενα βρωμιωμένα επιβραδυντικά) παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον, συσσωρεύονται στο σώμα μας και μπορούν να διαταράξουν το ορμονικό μας σύστημα. Προτιμάται η χρησιμοποίηση χρωμάτων, βερνικιών κλπ με χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικές ενώσεις ή η επιλογή υδατοδιαλυτών υλικών. Επιπλέον, πρέπει να αερίζεται το σπίτι καθημερινά και να αποφεύγονται τα αποσμητικά χώρων.

Παιχνίδια: Αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύονται πλέον σε παιχνίδια για παιδιά κάτω των τριών ετών η χρήση φθαλικών εστέρων, ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν το παιδί βάλει το παιχνίδι στο στόμα, παιχνίδια που περιέχουν αυτήν την ουσία πωλούνται ακόμα Να αποφεύγονται τα μπιμπερό από πολυανθρακικό πλαστικό, η πλειονότητα των οποίων περιέχει την ουσία δισφαινόλη Α, ένα ορμονικό διαταράκτη που μπορεί να διαφύγει από το μπιμπερό και να εισέλθει στο περιεχόμενο.

Οικολογικά προϊόντα: Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν το Οικολογικό σήμα της ΕΕ (The European Union Ecolabel), το οποίο απονέμεται σε προϊόντα που έχουν υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Επίσης, την ένδειξη «Χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικές ενώσεις» η «Low VOC Content».


Ύποπτη η δισφαινόλη Α
Χημικό σε δοχεία τροφίμων συνδέεται με καρδιοπάθεια και διαβήτη

Τα Νέα
H δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στις εσωτερικές επιστρώσεις για κονσέρβες
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Μεγάλη έρευνα σε 1.500 ενήλικες Αμερικανούς συνδέεει ένα χημικό που χρησιμοποείται σε κονσέρβες, μπιμπερό, πλαστικά μπουκάλια και άλλες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων με την εμφάνιση καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) εκτίμησε ότι η ουσία είναι πιθανότατα ασφαλής, ωστόσο έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να περιορίσει την έκθεση.

Η έρευνα αφορά την ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία σε προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα είχε συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές και εμφάνιση καρκίνου.

Η νέα μελέτη Βρετανών ερευνητών, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι εννέα στους δέκα ενήλικες Αμερικανούς έχουν ίχνη BPA στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων έκθεσης.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το 25% των εθελοντών της μελέτης που παρουσίαζαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις της ουσίας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιοπάθεια ή διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σχέση με το 25% των εθελοντών με τα χαμηλότερα επίπεδα BPA.

Η διαπίστωση ακούγεται ανησυχητική, ωστόσο οι Βρετανοί ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη επισημαίνουν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στη BPA και τα προβλήματα υγείας δεν αποδεικνύει και αιτιολογική σχέση μεταξύ τους.

Ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών κλήθηκε από την FDA να συζητήσει το θέμα την Τρίτη, την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η μελέτη. Η επιτροπή δεν κατέληξε σε ομόφωνη θέση και η συζήτηση θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετά ακόμα χρόνια.

«Το προκαταρκτικό μας συμπέρασμα είναι ότι [η BPA] είναι ασφαλής, ωστόσο δεν συστήνουμε αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών» δήλωσε η Λόρα Ταραντίνο, επικεφαλής του γραφείου της FDA για την ασφάλεια των πρόσθετων τροφίμων. Επισήμανε πάντως ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να περιορίσει την έκθεσή του».

Για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να αποφεύγουν πλαστικές συσκευασίες στις οποίες αναγράφεται ο αριθμός ανακύκλωσης «7», καθώς πολλές από αυτές είναι επιστρωμένες με BPA. Μπορούν ακόμα να αποφεύγουν να ζεσταίνουν τρόφιμα μέσα σε τέτοια δοχεία, καθώς η θερμότητα διευκολύνει τη διαρροή της ουσίας από το πλαστικό.

Στην Ευρώπη, η χρήση της δισφαινόλης Α έχει κριθεί ασφαλής, ωστόσο ο Καναδάς έχει κρίνει ότι η ουσία είναι επικίνδυνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Spotlight on Bisphenol A
BPA is an industrial chemical used to make one type of polycarbonate plastic and certain types of epoxy resins. Polycarbonate plastic is used in many products such as refillable beverage containers, compact disks, some plastic eating utensils, and impact-resistant safety and sports equipment. Polycarbonate plastic is not found in softer, more flexible products such as single-serving water bottles. Epoxy resins containing BPA are used in dental composites and sealants, as coatings inside some food and beverage cans, and as corrosion-resistant metal coatings.
How People Can Be Exposed to BPA
General population exposure to BPA is through the diet. Bisphenol A has been shown to leach from the protective epoxy linings of canned foods and polycarbonate water and baby bottles. For small children, direct oral contact with materials containing bisphenol A may also be possible. People can also be exposed following treatment with BPA-containing dental sealants. Workers who synthesize BPA or formulate its resins can also be exposed.
How BPA May Affect People’s Health
When laboratory test animals are dosed during pregnancy, BPA has been shown to have hormone-like effects on the developing reproductive system and neurobehavioral changes in the offspring. Scientists continue to debate whether effects could possibly occur in people who are exposed to low environmental levels of these chemicals. More research is needed to assess the human health effects of exposure to these chemicals.
Levels of BPA in the U.S. Population
In 2007, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) published results of its analyses of urine samples obtained from 2,517 people aged 6 years and older who took part in CDC’s National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) from 2003 through 2004.

CDC scientists detected BPA in the urine of nearly 93% of the people tested (aged 6 years and older), a finding that indicates widespread exposure to BPA in the U.S. population.

Females had significantly higher levels of BPA in their urine than males. Children had the highest levels, followed by teens and adults.

Non-Hispanic blacks and non-Hispanic whites had higher levels of BPA than Mexican Americans.

People with the lowest household incomes had higher levels of BPA than people in the highest income bracket.
For More Information

National Toxicology Program
Bisphenol A Fact Sheet
www.niehs.nih.gov/health/docs/bpa-factsheet.pdf

U.S. Food and Drug Administration
Food Ingredients & Packaging | Bisphenol A
http://www.fda.gov/Food/FoodIngredientsPackaging/ucm166145.htm
July 2009
The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) protects people’s health and safety by preventing and controlling diseases and injuries; enhances health decisions by providing credible information on critical health issues; and promotes healthy living through strong partnerships with local, national, and international organizations.

2 σχόλια:

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Άνθιμε
τελικά αδιάβαστοι θα πάμε!
Καλό βράδυ.

Foris Mouratidis είπε...

Τι να φαμε,τι να πιουμε,που να καθισουμε.Τελικα μονο το μελι μας ειναι αγνο και καθαρο.