ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ: Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, με ξαφνικά φταρνίσματα, μπούκωμα, καταρροή (έκκριση υγρού που μοιάζει με νερό), έντονη φαγούρα στη μύτη και στον ουρανίσκο. Όταν συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα, έχουμε δακρύρροια και αίσθημα ξένου σώματος, που συνοδεύονται από κνησμό και ερεθισμό στα μάτια, καθώς και φωτοφοβία.
ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ: Εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία, διαρκεί κάποια χρόνια και τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται από μόνη της. Εκδηλώνεται με έντονη φαγούρα, κοκκίνισμα των ματιών, συχνά μαζί με καταρροή και συνάχι. Αντιμετωπίζεται με διάφορα απλά αντιισταμινικά ή κορτιζονούχα κολλύρια.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η αλόγιστη χρήση των κολλυρίων βλάπτει, καθώς μπορεί πολλές φορές να έχει, όχι μόνο αντίθετα αποτελέσματα, αλλά ακόμη και σοβαρές παρενέργειες, όπως ξηροφθαλμία, γλαύκωμα, καταρράκτης.
ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΑΣΘΜΑ: Είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος των πνευμόνων, που εκδηλώνεται με έντονο ξηρό βήχα και δυσκολία εισπνοής-εκπνοής. Εμφανίζεται συχνά σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που στα περισσότερα υποχωρεί με την εφηβεία. Η θεραπεία γίνεται, συνήθως, με χάπια και σιρόπια (ανακουφιστικά φάρμακα και φάρμακα χρόνιας χορήγησης για την προφυλακτική αγωγή ή «ρυθμιστικά» όπως λέγονται).
ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ Ή ΑΤΟΠΙΚΟ ΕΚΖΕΜΑ: Εμφανίζεται με κοκκίνισμα του δέρματος και απολέπιση ή φαγούρα σε μέρος ή σε ολόκληρο το σώμα, ακόμη και στο πρόσωπο. Με το χρόνο, σιγά σιγά, η απολέπιση σταματάει και το δέρμα ξαναβρίσκει τη φυσιολογική του όψη. Μπορεί να οφείλεται στη γύρη, σε τροφές ή σε άλλη αιτία και προσβάλλει συνήθως άτομα με γενετική προδιάθεση. Υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών που πάνε στο δερματολόγο πάσχουν από αυτό.
ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΟΥ: Χωρίς να προκαλεί πυρετό, έχει σαν κύρια συμπτώματά του τον κνησμό, το κοκκίνισμα των ματιών, το αλλεργικό συνάχι, τον κνησμό στο λαιμό, τη ρινική συμφόρηση και, σε βαρύτερες περιπτώσεις, το βήχα και τη δύσπνοια. Αντιμετωπίζεται με προφύλαξη από το αλλεργιογόνο ή με κάποιο φάρμακο που θα χορηγήσει ο γιατρός.
ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ...
Αν είστε αλλεργικός και σας παρουσιαστεί για πρώτη φορά κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό: - Συριγμός ενώ αναπνέετε.
- Συριγμός συνοδευόμενος και από έντονη δύσπνοια.
- Μια αλλεργική κρίση που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακά σας και επιμένει πάνω από μία εβδομάδα.
- Κάποιο εξάνθημα που εμφανίζεται όταν εκτεθείτε σε κάποιο αλλεργιογόνο. Διότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την αρχή αναφυλακτικού σοκ.
- Αν μετά από το τσίμπημα ενός εντόμου, όπως η μέλισσα, βγάλετε εξάνθημα.
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΡΗ
Παρόλο που δεν μπορείτε να αποφύγετε τελείως τη γύρη, μπορείτε ωστόσο να την περιορίσετε με κάποια μέτρα, όπως: - Κρατώντας κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας όταν ταξιδεύετε.
- Περιορίζοντας τις μετακινήσεις σας με μοτοσικλέτα, γιατί έτσι –μέσω του αέρα–ευνοείται η επαφή σας με αυτήν.
- Αποφεύγοντας τις εκδρομές και την παραμονή σε τόπους με έντονη βλάστηση, ηλιοφάνεια και αέρα.
- Επιλέγοντας κυρίως παραθαλάσσιες περιοχές (συγκεντρώνουν μικρότερη ποσότητα γύρης).
- Παραμένοντας σε κλειστούς χώρους τις ημέρες που ο αέρας είναι ξηρός και ζεστός, επειδή τότε ευνοείται η διασπορά των γύρεων.
- Φορώντας πάντα γυαλιά ηλίου, για να προστατεύετε έτσι τα μάτια σας από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
- Αποφεύγοντας τα κάμπινγκ και τα πικ νικ.
- Σε κάθε επαφή με φυτά που ενοχοποιούνται για αλλεργία χρησιμοποιείτε πάντα γάντια ή πλένετε μετά σχολαστικά τα χέρια σας.
- Λούζοντας τα μαλλιά σας πριν πάτε για ύπνο, γιατί μπορεί να έχει κολλήσει γύρη πάνω τους.
- Αποφεύγοντας το μέλι, γιατί ίσως περιέχει αλλεργιογόνο γύρη.
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΟΝ...ΕΧΘΡΟ - Μη μένετε σε χώρους που μαζεύουν σκόνη και να καθαρίζετε σχολαστικά πράγματα του σπιτιού που πιάνουν εύκολα σκόνη, όπως κουρτίνες, μοκέτες και χαλιά. Επίσης, επιβάλλεται ο καλός καθαρισμός και του υπνοδωματίου.
- Μη στεγνώνετε ρούχα σε εξωτερικούς χώρους, γιατί η γύρη θα κολλήσει πάνω τους όσο θα είναι υγρά.
- Αερίζετε τα σκεπάσματά σας νωρίς το πρωί, τότε που δεν υπάρχει πολλή γύρη στην ατμόσφαιρα.
- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η διατροφή, η οποία δεν πρέπει να είναι φορτωμένη με τροφές που δημιουργούν συχνά αλλεργίες, όπως τα αβγά, τα ψάρια, οι σοκολάτες κ.ά.
- Τις μέρες που υπάρχει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καλό είναι να αποφεύγετε να κυκλοφορείτε στο κέντρο της πόλης.
- Οι αλλεργικοί στο τρίχωμα των ζώων πρέπει να απομακρύνετε τα αγαπημένα σας κατοικίδια (σκύλο ή γάτα).
- Για τα δερματικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καλλυντικών προσώπου που περιέχουν αρώματα και άλλα πρόσθετα.
- Αποφεύγετε τον καπνό του τσιγάρου, τα αποσμητικά χώρου, τα αεροζόλ, τα βερνίκια, τα τηγανητά, καθετί δηλαδή που ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα.
- Παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην ξεχνάτε δε να τα παίρνετε πάντα μαζί στα ταξίδια σας.
- Προλαβαίνετε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως γρίπη κ.ά.
- Αποφεύγετε το στρες, τις συγκινήσεις και την αϋπνία.
ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ
Το δηλητήριο των εντόμων έχει και αλλεργική δράση, γι’ αυτό σε ένα ήδη ευαισθητοποιημένο άτομο ένα απλό τσίμπημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο. Σε τέτοια περίπτωση η αντίδραση του οργανισμού στο τσίμπημα μπορεί να είναι εντονότερη: κρύος ιδρώτας, πρήξιμο, αίσθηση πνιξίματος, έντονη κόπωση, μυρμήγκιασμα στα χέρια, πονοκέφαλος ή ναυτία. Τότε ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό στα επείγοντα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου, γιατί στις σοβαρότερες από τις περιπτώσεις αυτές έχουμε να κάνουμε με αλλεργικό σοκ.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή το αλλεργικό σοκ εξελίσσεται πολύ γρήγορα, μέσα σε 10-20 λεπτά, το φάρμακο επιλογής δεν είναι η κορτιζόνη, αλλά η αδρεναλίνη. Διότι, αν και η κορτιζόνη είναι εξαιρετική, χρειάζεται 15-20 λεπτά για να δράσει. Αντίθετα, η αδρεναλίνη δρα μέσα σε 5 λεπτά. Καταλληλότερη για τέτοιες περιπτώσεις είναι η αδρεναλίνη σε αυτόματη έγχυση, σε συσκευασία που μοιάζει με στιλό, η οποία εκχύεται ακόμα και στα ρούχα.
ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - «Ανδρέας Συγγρός», Δραγούμη 5, τηλ.: 210-7239611, 210-7249022-6 (εσωτ. 113).
- «Λαϊκό Αθηνών», Αγ. Θωμά 17, Γουδί, τηλ.: 210-7771101, 210-7706001.
- Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, τηλ.: 166.
- Οφθαλμολογική Κλινική, τηλ.: 210-7795347, 210-7791809.
- Παίδων «Αγία Σοφία», Θηβών, τέρμα Μ. Ασίας, τηλ.: 210-7771811, 210-7771612.
- Παίδων Πεντέλης (ΠΙΚΠΑ), τηλ.: 210-8030402.
- Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Νίκαιας, Φαναριωτών 3, τηλ.: 210-4926708, 210-4915061 (8 γραμμές).
- «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-892012.
(Στα παραπάνω νοσοκομεία δεν εξετάζονται μόνο τα σοβαρά αλλεργικά προβλήματα, όπως αλλεργικό σοκ, αλλά και οι ήπιες αλλεργικές περιπτώσεις.) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου