Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-BEE RACES















A/AΦυλές μελισσώνΧαρακτηριστικός ΧρωματισμόςΔείκτης ωλένης σε χιλ Μήκος γλώσσας σε χιλ.
1Αιγυπτιακή APIS M. FASCIATAΓκρίζο χνούδι2,465,65
2Γερμανίας APIS M. MELLIFICA Μαύρη, κίτρινες κηλίδες1,806,30
3Γαλλίας APIS M. MELLIFICAΜαύρη, κίτρινες κηλίδες1,706,35
4Μαρόκου APIS M. INTERMISSAΜαύρη2,20 6,45
5Κυπριακή APIS M. CYPRIAΚίτρινοι δακτύλιοι2,506,48
6Ιταλική APIS M. LIGUSTICAΚίτρινοι δακτύλιοι2,506,50
7Ελληνική APIS M. CECROPIAΓκρίζο χνούδι2,706,50
8Αυστρίας-Γιουγκοσλαβίας APIS M. CARNICAΜαύρη2,606,70
9Καυκάσου APIS M. CAUCASSICAΜαύρη2,106,90










Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΩΛΕΝΗΣ είναι ένα από τα πιο ακριβή χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για τη διάκριση των διάφορων φυλλών μελισσών και για τον έλεγχο της καθαρότητας τους. Βρίσκεται αν διαιρέσουμε το μήκος της φλέβας του φτερού στο σημείο " α " δια του μήκους της φλέβας στο σημείο " β "



5 σχόλια:

Ναπολέων είπε...

Ωραία δουλειά!
Πού μπορούμε να βρούμε φωτογραφίες από κάθε φυλή;
Πώς μετράμε αυτά τα μικρά μήκη για να βρούμε το δείκτη ωλένης και το μήκος της γλώσσας;
Στα υβρίδια τι τιμές παίρνει ο δείκτης ωλένης και το μήκος της γλώσσας;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

Λιάκος Γιώργος
Ερασιτέχνης μελισσοκόμος.
gbliakos@gmail.com

Είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος (κύριο επάγγελμα Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία) όμως έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα των φυλών των μελισσών. Βλέπω ότι οι δύο ελληνικές φυλές Cecropia – macedonica, «αντέχουν» στην εισαγωγή κυρίως της Ιταλικής αλλά και άλλων φυλών. Ενώ πχ στους υπόλοιπους κλάδους της κτηνοτροφίας οι εισαγόμενες φυλές επικρατούν τουλάχιστον σε βιομηχανικό επίπεδο. Αυτό δείχνει μια καταρχήν ποιότητα των φυλών.

Η ποιότητά τους έχει εκτιμηθεί από τον αδερφό Adam παλαιότερα, αλλά και σήμερα η A.N.E.R.C.E.A.(Εθνική ένωση Κτηνοτρόφων των βασιλισσών και των κέντρων των αναπαραγωγής της Γαλλίας) αναφέρει : «Κάποιος μπορεί να μείνει έκπληκτος ότι μια τέτοια μέλισσα είναι σήμερα αγνοημένη από κτηνοτρόφους βασιλισσών που εργάζονται στη μεσογειακή περιοχή όπου φαίνεται ειδικότερα υποδειγμένο. Η ανεπάρκεια των κέντρων της αναπαραγωγής στην Ελλάδα, η σύνδεση των κτηνοτρόφους βασιλισσών στις σίγουρες τιμές όπως( caucasica, ligustica.κλπ.) εξηγεί γιατί μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση.»
Επίσης αναφέρω απόσπασμα από Νέο Ζηλανδό Γεωπόνο ο οποίος προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για την Cecropia γράφει : «Όλοι γνωρίζουμε την σημασία των βασιλισσών. Σε επικοινωνία μου με ερευνητή ελληνικού πανεπιστημίου ενώ εγώ τον ρωτούσα τι κάνουν πάνω στην γενετική επιλογή βασιλισσών, εκείνος μου απαντούσε για τις αναλύσεις που κάνουν για την γύρη! Στην Ελλάδα ασχολούνται με την γύρη!!!»

Ερευνώντας στο διαδίκτυο οι μόνες πληροφορίες που βρήκα ήταν :

Για την Apis mellifera macedonica :
Γούναρη Σοφία
Γεωπόνος, Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ
Μέλισσα η οποία διατηρεί μεγάλους πληθυσμούς και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ανάπτυξή της είναι αργή την Άνοιξη, ενώ ο γόνος μειώνεται αργά το Καλοκαίρι. Συλλέγει μεγάλες ποσότητες πρόπολης. Δεν παρουσιάζει έντονη τάση για σμηνουργία. Θεωρείται η πιο "ευγενική" μέλισσα . Παρουσιάζει ευαισθησία στην προσβολή από Νοσεμίαση. Έτσι μελίσσια μακεδονίτικης ράτσας που μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη, ξεχειμώνιασαν με επιτυχία στην Αγγλία, ενώ αντίθετα στην Γερμανία και στην Αυστρία χάθηκαν από Νοσεμίαση.

Για την Apis mellifera Cecropia δεν υπάρχουν μελέτες από έλληνες επιστήμονες!!!!! (Η παρουσίασή σας για την Cecropia είναι η πρώτη που βλέπω. Θεωρώ ότι είναι από προσωπική εμπειρία και όχι προϊόν τεκμηριωμένης επιστημονικής μελέτης)

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η έλλειψη στην μελέτη της βιολογίας των ελληνικών φυλών παραθέτω δύο παραδείγματα, πως αναλύονται οι δύο γνωστότερες φυλές η Ιταλική (Apis mellifera Ligustica) και η Γιουγκοσλάβικη (Apis mellifera Carnica), που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι θα έπρεπε να γνωρίζουμε :

Για την Ιταλική (Apis mellifera Ligustica) :
Ευεργετική : Πολύ παραγωγική. Άριστα foragers (αναζήτηση τροφής). Άριστη οικονόμος. Παρουσιάζει ισχυρή διάθεση στην αναπαραγωγή. Θαυμάσιοι οικοδόμοι χτενών. Μέτρια τάση συρροής (γόνευμα). Καλύπτει το μέλι με λαμπρά άσπρα επιστεγάσματα. Εύκολος εντοπισμός της βασίλισσας. Χρησιμοποιεί τη λιγότερη πρόπολη. Ισχυρή συμπεριφορά καθαρισμού. Ανταποκρίνεται εύκολα στην εκλεκτική αναπαραγωγή. Ευγενική με τον μελισσοκόμο. Γλώσσα : 6,5 χιλιοστά. Ωλένη : (2,3 χιλιοστά). Ιδανική για τις περιοχές με συνεχή ροή νέκταρ και ευνοϊκό καιρό καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
μη ευεργετική : Ευαίσθητη στις ασθένειες. Η εκτροφή τσουρμάτων αρχίζει αργά την Άνοιξη. Επιρρεπέστερη σε ληστεία. Επιρρεπέστερη σε μετατόπιση. Είναι ανίκανη να διατηρήσει τα περιττώματα στο έντερο για μεγάλες περιόδους. Η εκτροφή τσουρμάτων διαρκεί πολύ τα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, ανεξάρτητα από τη ροή νέκταρ. Στερείται τη δυνατότητα να ωριμάσει το μέλι ερείκης πριν το σφραγίσει. Πολύ χτένα στηριγμάτων και σαλιασμάτων. Τείνει να προμηθεύσει με ζωοτροφές πέρα από τις πιο σύντομες αποστάσεις από είτε Carnica είτε Mellifera, και μπορεί επομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικός στις φτωχότερες ροές νέκταρ. Κακή για τις δροσερές θαλάσσιες περιοχές για τις περιοχές με την ισχυρή ροή άνοιξη, για τις περιοχές με τις περιόδους έλλειψης του νέκταρ το καλοκαίρι.

Για την (Apis mellifera Carnica):
Ευεργετική : Ανθεκτική στις ασθένειες. Ικανή να ξεχειμωνιάσει στους μικρότερους αριθμούς. Ρυθμός παραγωγής τσουρμάτων πολύ απότομος. Προμηθεύει με τροφή τις πιο κρύες και υγρότερες μέρες από άλλες. Πιο στις αρχές πρωινού forager (αναζήτηση τροφής). Εξαιρετικά ευγενική με τον μελισσοκόμο. Δεν είναι επιρρεπής σε μετατόπιση.
Δεν είναι επιρρεπής σε ληστεία. Αίσθηση του προσανατολισμού εξεταζόμενη καλύτερα από την ιταλική φυλή μελισσών. Προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Μικρή χρήση πρόπολης. Λιγότερη χτένα στηριγμάτων και σαλιασμάτων. Γλώσσα : 6,6 χιλιοστά. Ωλένη : (2,6 χιλιοστά). Ιδανική για τις περιοχές με τους μακριούς χειμώνες, για τις περιοχές με την ισχυρή ροή νέκταρ άνοιξη
μη ευεργετική : Επιρρεπέστερη σε συρροή (γόνεμα). Χαμηλή δυνατότητα να χτιστεί η χτένα (που γίνεται αποδεκτή όχι ομοιόμορφα ως γεγονός). Χαμηλή δυνατότητα να αναπτυχθεί στον καυτό θερινό καιρό. Εάν η γύρη είναι λιγοστή η εκτροφή τσουρμάτων μικραίνει πολύ.

Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να αναλύσω λεπτομερώς την τεράστια σημασία που θα είχε για την ανάπτυξη της ελληνικής μελισσοκομίας η μελέτη και γενετική επιλογή τόσο στην παραγωγή μελιού αλλά και στην εξαγωγή βασιλισσών στα βορειότερα κράτη που η παραγωγή τους αρχίζει πολύ αργότερα.

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση απαξίωση για την γνώση, αλλά και την βελτίωση των μελισσών μας, όταν βλέπουμε εργασίες επί εργασιών (βλέπε melinet.gr/ Μελισσοκομικά άρθρα) να αναφέρονται στην γύρη, το μέλι, τις άγριες μέλισσες!! μέχρι και τη γεωγραφική προέλευση του μελιού!!! Μήπως λέω μήπως θα έπρεπε οι επιστήμονές μας, να αφήσουν λίγο τις εργαστηριακές αναλύσεις και να ασχοληθούν και με την ίδια την μέλισσα;

Εν κατακλείδι πολύ καλή παρουσίασή σας, πολύ ενδιαφέρον θέμα με τεράστια περιθώρια για «κουβέντα» και μελέτη.

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Ναπολέων, απο΄ότι κατάλαβες ξεκίνησα να δώσω ένα έναυσμα, ένα κλικ, για το τεράστιο αυτό θέμα των διαφόρων φυλών μελισσών και γενικότερα της γενετικής βελτίωσης των βασιλισσών. Υπάρχει ένα ΧΑΟΣ, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα ,άναρχης και επικίνδυνης πανσπερμίας φυλών, υβριδίων,κλπ με μελλοντικές σοβαρές συνέπειες στον εκφυλισμό των γηγενών φυλών της χώρας μας. Καθημερινά, μιλάω με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και διαπιστώνω την παντελή άγνοια ΟΛΩΝ μας πάνω στο ζήτημα αυτό των φυλών στην Ελλάδα .Εύχομαι τα υπεύθυνα εργαστήρια μελισσοκομίας της χώρας μας, να ασχοληθούν με ζήλο και αποφασιστικότητα ,όπως μας έχουν συνηθίσει, με το τεράστιο αυτό θέμα.

Φίλε Γιώργο Λιάκο, το σχόλιο σου πάνω στο θέμα με χαροποιεί ιδιαιτέρως γιατί ανακαλύπτω ότι υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός πάνω στο ζήτημα, έστω από λίγα μέχρι στιγμής άτομα τα οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον. Βλέπω ότι έχεις ασχοληθεί αρκετά, εύχομαι αυτή η παρουσίαση μου να είναι το έναυσμα για ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων πάνω στο θέμα από όλη την χώρα και όχι μόνο. Ευχαριστώ.

markos aliprantis είπε...

Όπως θα γνωρίζετε πριν ένα-δύο χρόνια έγινε μια συγκέντρωση βασιλοτρόφων απ όλη την Ελλάδα στον Βοτανικό και ήμουν στους συμετέχοντες.Εκεί απ΄ότι κατάλαβα υπήρχε διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων για το πώς θα γίνεται η πιστοποίηση των βασιλισσών.Με λύπη μου είδα ένα αλαλούμ απόψεων μια και το θέμα είχε ξεφύγει από τον αρχικό του σκοπό που ήταν:Πιστοποίηση αυτοχθόνων βασιλισσών.Τελικά το θέμα μάλλον ήταν ότι περίσσεψαν 100.000€ και δεν ξέρανε πώς να τα χαλάσουν.Το δια ταύτα της μάζωξης ήταν να γίνονται έλεγχοι για την ποιότητα των βασιλισσών όχι για την φυλή αλλά αν είναι άρρωστες από νοζεμία και εάν οι οβαριόλες τους ξεπερνούν τις 200 αν θυμάμαι καλά τον αριθμό.Το θέμα της καθαρότητας των φυλών κατά την γνώμη μου είναι τεράστιο και δύσκολα θα βρεθούν λύσεις μια και εδώ στην Πάρο υπάρχει ένα μωσαϊκό φυλών.Εχω δει βασίλισσες σε μελίσσια Ιταλικές,Μακεδονικές,Κρητικές,cecropia,carnica.Ετσι ανοίγοντας ένα οποιοδήποτε μελίσσι εδώ θα δεις όλες τις φυλές του Ισραήλ.Πώς θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς με τόσους διαφορετικούς κηφήνες να ζευγαρώνουν με άλλες φυλές βασιλισσών;Κατά την άποψή μου θα πρέπει για να υπάρχει καθαρότητα των φυλών να γίνουν:1)Ελληνικό κέντρο φυλών βασιλισσών(με αντίστοιχο έλεγχο DNA)ΚΡΑΤΙΚΟ και αναλόγως την γεωγραφική θέση του κάθε μελισσοκόμου να του στέλνονται και οι αντίστοιχες μάνες.Το πώς θα γίνει αυτό ας το λύσουν οι επιστήμονες.Αν αυτό συνεχιστεί για μία πενταετία και με την προϋπόθεση στους αφεσμούς να αφαιρείται η νέα μάνα και να αλλάζεται με την κατάληλη,τότε θα δούμε αποτελέσματα.3)Μην ξεχνάμε ότι οι βασιλοτρόφοι είναι ιδιώτες και όπως είναι σε όλους γνωστό δουλεύουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους άρα για καθαρό κέρδος.Θα μπορούσε εδώ το κράτος να υποχρεώνει τον βασιλοτρόφο (και να τον ελέγχει) για την καθαρότητα των φυλών που εκτρέφει4)Τον Έλληνα μελισσοκόμο δεν τον ενδιαφέρει τόσο η φυλή αυτό που τον νοιάζει είναι πώς θα έχει υγιή και παραγωγικά μελίσσια και για τον λόγο αυτόν πληρώνει αδρά για να αγοράσει βασίλισσες από κάποιον που του είπαν ότι βγάζει καλές.Το θέμα είναι τεράστιο και μάλλον θα θέλει ολόκληρο βιβλίο να γραφτεί και όχι μερικές αράδες σε ιστολόγιο. Ξημέρωσε για τα καλά και πρέπει να κάνω δουλιά αλλά θα επανέλθω.

Ναπολέων είπε...

Έχεις δίκιο Άνθιμε. Το θέμα είναι μεγάλο και δε μπορούν να γίνουν πολλά από μεμονωμένα άτομα. Χρειάζεται δουλειά από οργανωμένα κέντρα ερευνών που υπάρχουν αλλά νομίζω ότι υπολειτουργούν λόγω έλλειψης κονδυλίων.