Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-ΕΔΕΣΣΑ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Επανέρχομαι σε ένα θέμα το οποίο είναι σημαντικό, μια που πέσανε οι θερμοκρασίες...
Οι ιδέες πολλές.


Καλά είναι όλοι μας να ανταλλάξουμε εμπειρίες.


Η μελισσόσφαιρα του χειμώνα
Όπως και άλλα έντομα, η μέλισσα  είναι ψυχρόαιμη (εξώθερμη). Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα έντομα, η μέλισσα  δεν πεθαίνει το φθινόπωρο ή μπαίνει σε λήθαργο, αλλά είναι ενεργή όλο το χειμώνα τρώγοντας και μεταβολίζοντας το μέλι για να κρατηθεί ζεστή.
Μεμονωμένες  μέλισσες είναι εξώθερμες (διατήρηση της θερμότητας του σώματος από εξωτερικές πηγές), αλλά μια κυψέλη συλλογικά είναι ενδόθερμη (διατηρεί τη θερμότητα του σώματος από το εσωτερικό της κυψέλης).
Με την έναρξη του κρύου καιρού, οι μέλισσες συγκεντρώνονται σε ένα σύμπλεγμα(μελισσόσφαιρα), τουρτουρίζοντας τους μυς της πτήσης τους για να παράγουν θερμότητα και να ζεστάνουν την κυψέλη. Τουρτουρίζοντας τους μυς της πτήσης ενεργοποιούν διαφορετικά πρότυπα από εκείνα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι μυς τρίβονται ο ένας εναντίον του άλλου και όχι με τα φτερά.
Η χειμωνιάτικη  μέλισσα παράγεται στο τέλος του καλοκαιριού. Είναι φυσιολογικά διαφορετική από την καλοκαιρινή μέλισσα, με μια διαφορετική πρωτεΐνη της  αιμολέμφου (αίμα) από την καλοκαιρινή μέλισσα.
Οι χειμωνιάτικες μέλισσες έχουν επίσης πιο παχιά σώματα στα οποία στηρίζονται για τροφή κατά τη διάρκεια των μηνών που δεν υπάρχουν τροφές.
 Η χειμωνιάτικη  μέλισσα θα ζήσει πολύ περισσότερο (4 έως 6 μήνες) από ό, τι η καλοκαιρινή μέλισσα (45 ημέρες). Ο μοναδικός σκοπός της χειμωνιάτικης μέλισσας είναι να διαχειμάσει στην κυψέλη μέχρι την άνοιξη. Το φθινόπωρο καθώς το μελίσσι προετοιμάζεται για τους μεγάλους χειμερινούς μήνες, ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται καθώς πεθαίνουν οι καλοκαιρινές μέλισσες, αντικαθίσταται από τις μικρότερες χειμερινές μέλισσες  που αποτελούν την μελισσόσφαιρα του χειμώνα. Η παραγωγή γόνου σταματά. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από τους 10°C, οι μέλισσες πραγματοποιούν πτήσεις καθαρισμού καθώς δεν αφοδεύουν μέσα στην κυψέλη.
Όσο η θερμοκρασία έξω από την κυψέλη είναι μεγαλύτερη από 18ºC, οι μέλισσες μέσα στην κυψέλη απλώνονται. Όταν έρθει ο χειμώνας, ωστόσο, οι μέλισσες   σχηματίζουν σφιχτά μια μελισσόσφαιρα. Αυτή διαστέλλεται και συστέλλεται, όταν ο καιρός ζεσταίνει και δροσίζει.
 Η μελισσόσφαιρα  του χειμώνα σχηματίζεται στην κυψέλη όταν η θερμοκρασία του αέρα πέσει κάτω από 10-14 ºC. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται περαιτέρω, η μελισσόσφαιρα γίνεται  πιο συμπαγής όπως οι μέλισσες προσκολλώνται σφιχτά μαζί με τα πλαίσια στην κυψέλη. Οι μέλισσες στον πυρήνα του συμπλέγματος διατηρεί μια θερμοκρασία περίπου 18-32 ° C, ενώ το εξωτερικό στρώμα των μελισσών διατηρεί μια θερμοκρασία περίπου από 9-14 ° C.
   
Το στρώμα των εξώθερμων μελισσών χρησιμεύει ως μόνωση για τις εσωτερικές μέλισσες. Δεν συμμετέχουν στην ενδοθερμική θέρμανση του πυρήνα της μελισσόσφαιρας .  Περιφεριακές μέλισσες διατηρούν μια  θερμοκρασία που τους επιτρέπει να κινούνται και να παραμένουν προσκολλημένες στο σύμπλεγμα. Εάν ο θώρακας αυτών των μελισσών , πέσει  κάτω από 9° C, δεν είναι πλέον σε θέση να ενεργοποιήσουν τους μυς της πτήσης τους για θέρμανση, πέφτουν σε κώμα ψύχρας, και πέφτουν από το σύμπλεγμα.
Όταν το κρύο έρχεται, το σύμπλεγμα βρίσκεται στο κέντρο των δύο πατωμάτων της κυψέλης. Καλύπτει το πάνω μέρος των πλαισίων του κάτω όροφου (γονοφωλιά) και εκτείνεται πάνω και πέρα ​​από τις κάτω μέρος των πλαισίων στο πάτωμα(μελιτοθάλαμος).
 Το εξωτερικό μέρος της μελισσόσφαιρας αγγίζει τα αποθέματα μελιού. Το σύμπλεγμα κινείται αργά προς τα πάνω και προς τα πλάγια για να φτάσουν νέες περιοχές πλαισίων με μέλι, ποτέ δεν θα μετακινηθεί προς τα κάτω.
 Οι μέλισσες περιστρέφονται από την περιφέρεια του συμπλέγματος προς τον πυρήνα. Μέσω αυτής της περιστροφής οι μέλισσες διατηρούν μια βιώσιμη θερμοκρασία σώματος και παρέχουν πρόσβαση για όλες στα αποθέματα μελιού τους. Ωστόσο, εάν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά, οι μέλισσες δεν θα κυκλοφορούν και μπορούν να πεθάνουν από την πείνα παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα  επαρκής αποθέματα μελιού.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι μέλισσες καταναλώνουν μέλι για την παραγωγή θερμότητας. Από τον μεταβολισμό του μελιού παράγεται αέριο διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί νερού(680 γρ. νερό για κάθε κιλό μέλι που καταναλώνεται). Το διοξείδιο του άνθρακα είναι βαρύτερο από τον αέρα και κατακάθεται στον πυθμένα της κυψέλης και εκρέει από την κάτω είσοδο. Ο θερμός υγρός αέρας ανεβαίνει από την μελισσόσφαιρα και χτυπάει το κρύο εσωτερικό κάλυμμα προκαλώντας τη συμπύκνωση του. Αυτή η συμπύκνωση στάζει πάνω στις μέλισσες ως παγωμένο νερό. Το νερό που στάζει μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ευαίσθητη ανταλλαγή μελιού και ζέστης.  Κατάλληλος αερισμός της κυψέλης είναι απαραίτητος για να κρατήσει την κυψέλη ξηρή,
Είσοδοι στο πάνω μέρος επιτρέπουν στους υδρατμούς να διαφύγουν και παρέχουν στις μέλισσες μια δεύτερη έξοδο.



http://westmtnapiary.com/winter_cluster.html

The Biology and Management of Colonies in Winter 
Adony Melathopoulos 
 Beaverlodge Research Farm, Box 29, Beaverlodge, AB T0H 0C0  melathopoulosa@agr.gc.ca 

https://app.box.com/s/x1ewocs9t5tt94xltb21

http://thediagram.com/9_3/adiagram.html


ToC
C. P. Dadant, First Lessons in Beekeeping, Revised Edition, Dadant, 1976
A. A DIAGRAM OF THE WINTER CLUSTER AS SEEN THROUGH A VERITCAL SECTION OF A TWO-STORY HIVE CUT ACROSS THE MIDDLE OF THE CLUSTER
B. Face view of frames of upper hive body. The numbers indicate the position of the frames. Note how the bees concentrate between combs and in open cells to form a compacy insulating shell around a much less compact head producing center. The band of pollen covered with honey indicates an accumulation of reserve pollen before the honeyflow.
Generally it is better to throw all the strength of two such colonies into one hive by uniting than to try to winter the two misfits. In a honeyflow uniting gives no difficulty. Nectar gathering bees unite very nicely with a minimum of fighting. It is a different matter in the short days of fall. In such a case the two colonies may be united by the newspaper plan.


http://www.littlehouseonthebighill.com/beekeeping/index.php?detail=76


http://strathconabeekeepers.blogspot.ca/2011/10/moisture-quilt-insulated-hive-cover.html
   
     



                                                                          
                                                  
                           








΄΄………….  Από τον θερμογραφικό έλεγχο κυψελών που έγινε στην περιοχή της Έδεσσας  στις 16/02/2012 περίπου στις 12:00 το μεσημέρι (η ώρα στις εικόνες είναι ρυθμισμένη λάθος). Η αρίθμηση των εικόνων είναι συνεχόμενη. Οι μονές είναι οι κανονικές, οι ζυγές είναι οι αντίστοιχες θερμικές εικόνες.

Οι θερμικές εικόνες έχουν ανάλυση 320Χ240 pixel και ακρίβεια της τάξης του 0,1C (Για τις ξύλινες επιφάνειες-προσοχή η κάμερα ρυθμίστηκε ώστε να αποδίδει σωστά στις ξύλινες επιφάνειες).

Όπως βλέπετε από την θερμοκρασία του ξύλου(κόκκινο) μπορούμε να βρούμε την σχετική θέση του σμήνους μέσα στην κυψέλη(συνήθως είναι στην νότια πλευρά)και να δούμε το μέγεθος του σε γενικές γραμμές.

 Τα συγκεκριμένα μελίσσια είναι γενικά μικρά σε πληθυσμό 3-4 πλαίσια.

Από μια πρώτη ερμηνεία των εικόνων φαίνεται ότι για μια εξωτερική θερμοκρασία 8C βαθμών και υγρασία 80% (που έδινε άλλο όργανο - βροχερή μέρα) έχουμε διαφορές στην επιφάνεια του ξύλου της τάξης των 3-4C. Αυτό μας λέει ότι οι κυψέλες μας δεν είναι καθόλου καλά μονωμένες. Μάλλον ταλαιπωρούνται τα ΄΄κορίτσια΄΄. Σημειωτέον βέβαια ότι υπάρχουν κηρόπανα και εσωτερικά χωρίσματα από felizol 5εκ.

Αν πηγαίναμε ξημερώματα οι διαφορές θα ήταν μεγαλύτερες.

Οι διαφορές θερμοκρασίας μεταφράζονται άμεσα σε ζαχαροζύμαρα-τροφές και την άνοιξη σε υγεία σμήνους νομίζω.  …………….. ΄΄

Παύλος Χασιλίδης-Δασαρχείο Εδέσσης






 Παρακάτω  δίνονται δυο video στα οποία φαίνονται οι μέλισσες να βγαίνουν με θερμοκρασία 32 C!!!! και την ίδια θερμοκρασία να έχουν στην μελισσόσφαιρα!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: