Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Το Τριβόλι ή Τριόλι ή Πεντάσπορο ή Πεντάξυλο ή Μπάφτσα (Tribulus terrestris) --ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΥΤΟ



Scientific classification
Kingdom:Plantae
(unranked):Angiosperms
(unranked):Eudicots
(unranked):Rosids
Order:Zygophyllales
Family:Zygophyllaceae
Genus:Tribulus
Species:T. terrestris
Binomial name
Tribulus terrestris
L.[1]
Varieties
  • Tribulus terrestris var.bicornutus
  • Tribulus terrestris var. inermis
  • Tribulus terrestris var. robustus
  • Tribulus terrestris var. terrestris

Το φυτό Tribulus terrestis   (τριβόλι, πεντάξυλο ή κολλιτσίδα) της Οικογένειας Zygophyllaceae,  είναι  πανάρχαιο έρπον ζιζάνιο των αγρών, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε όλα τα εύκρατα και τροπικά κλίματα του πλανήτη χάρις στην ικανότητα των σπόρων του να ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές, αφού γαντζώνονται πάνω σε οτιδήποτε ακουμπήσουν.
  Οι αγκαθωτοί σπόροι του διαπερνούν με ευκολία ρούχα, παπούτσια, δέρμα, από όπου και η έκφραση "τριολίστηκε" ή "τριβολίστηκε".
  Την ονομασία του μπορεί να την πήρε από τον τρίβολο, ένα είδος παλαιού αλωνιστικού οργάνου, που αποτελούνταν από χοντρές συνενωμένες σανίδες οι οποίες είχαν στο κάτω μέρος μπηγμένους αιχμηρούς πυριτολίθους και συρόταν από υποζύγια πάνω στα απλωμένα στο αλώνι σιτηρά.
 Η λατινική ονομασία tribulus σήμαινε αρχικά ένα είδος αιχμηρού όπλου, αλλά και κατά την κλασική εποχή ήδη η λέξη σήμαινε το φυτό.

  Στην Ελλάδα το βρίσκουμε σχεδόν παντού να αναπτύσσεται σαν χαλί στα μέρη που φυτρώνει, όμως λίγοι γνωρίζουμε τις πολλές και σπάνιες ιδιότητές του.

 





Τα λουλούδια είναι 4-10 mm, με πέντε λεμόνο-κίτρινα πέταλα.

Μια εβδομάδα μετά από κάθε άνθιση, παράγεται ο καρπός μήκους 10 mm.


  Το τριόλι ή τριβόλι ανθίζει κάθε χρόνο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο ,εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό με γύρη κίτρινου χρώματος.





Τα φύλλα του θυμίζουν φτερό, έχοντας τμήματα ή κλάδους που διατάσσονται σε κάθε πλευρά ενός κοινού άξονα.Ο καρπός του, ο οποίος αναπτύσσεται στη βάση των φύλλων είναι αγκαθωτός, επίπεδος, στρογγυλός και αποτελείται από 5 σπόρους.

  Οι μίσχοι ακτινοβολούν από το στέμμα σε μια διάμετρο περίπου 10 εκατοστών εως και 1 m. Συνήθως είναι στο έδαφος, σχηματίζοντας μπαλώματα αν και μπορεί να αυξηθεί περισσότερο στη σκιά ή μεταξύ ψηλότερων φυτών.


  Ο κάθε σπόρος φέρει τρία άνισα σκληρά αγκάθια απ’ όπου και το όνομά του. Τα αγκάθια του αυτά είναι με τέτοιο τρόπο δομημένα (ώστε πάντα κάποιο από αυτά να κοιτάζει προς τα πάνω)  και έγιναν έμπνευση για τους αρχαίους ώστε να κατασκευάσουν ένα ύπουλο όπλο που ήταν σιδερένια κατασκευή (καρφιά), με τέσσερις αιχμηρές καταλήξεις, που οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν τετράεδρον ή τρίβολον  και οι Ρωμαίοι murex ferreus (σιδηρούς τρίβολος) . Ήταν καταστροφή για το ιππικό των εχθρών... η πρώτη σαφής αναφορά χρήσεως αυτού του όπλου μας παραπέμπει στο 331 π.Χ., στην μάχη των Γαυγαμήλων, όπου ο στρατός του Δαρείου του 3ου έσπειρε με τριβόλους την περιοχή για να ανακόψει το ιππικό του Μεγάλου Αλεξάνδρο














tribulus_terrestris_board



 

















Το βότανο αυτό που μας χάρισε η φύση δίνει λύση σε πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την σεξουαλική υγεία ανδρών και γυναικών!!!!.
  Είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αφροδισιακά, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Περιέχει, κυρίως στα φύλλα του, την στεροειδή σαπωνίνη  και αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη και η DHEA (dehydroepiandrosteroe)

Στους άνδρες: Προκαλεί  την έκκριση τεστοστερόνης αυξάνοντας τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, βοηθά στην σπερματογένεση αυξάνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, στην στυτική δυσλειτουργία την πρόωρη εκσπερμάτιση, και βελτιώνει τη λειτουργία του προστάτη  και καταπολεμά την γυναικομαστία. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ονομαστεί το φυσικό βιάγκρα.

Στις γυναίκες: Τονώνει την σεξουαλική διάθεση, βελτιώνει την αναπαραγωγική λειτουργία και την ωορρηξία, βοηθάει σε περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, στη ρύθμιση των ορμονών στην περίοδο στην εμμηνόπαυση, μειώνει τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτή όπως: αϋπνία, υπερένταση, άσχημη διάθεση, πόνος στην κοιλιακή χώρα, υπερευαισθησία και υπεραιμία χωρίς προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.


Το βοτάνι μαζεύεται χωρίς τις ρίζες του, σε πλήρη άνθιση, μαζί με τους σπόρους του, οι οποίοι έχουν πιο έντονες ιδιότητες.
Στη συνέχεια καθαρίζεται από τις σκόνες, τοποθετείται σε μια κατσαρόλα και καλύπτεται με νερό.

Πρέπει να βράσει καλά, μέχρις ότου μείνει πιο λίγο από το μισό το αρχικό νερό. Το εκχύλισμα σουρώνεται και φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα.

 Η δοσολογία είναι τρία φλιτζανάκια του καφέ την ημέρα, το τελευταίο το βράδυ πριν από τον ύπνο.



Οι ιδιότητες του τριβολιού δεν σταματούν εδώ.

Έχει και αντικαταθλιπτικές, αντιυπερτασικές, χωνευτικές, αποτοξινοτικές,  βοηθά στη δόμηση των μυών , αυξάνει τη ζωτικότητα του οργανισμού , βοηθάει στην αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν στο ουροποιητικό σύστημα όπως η δυσουρία, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, καθαρίζει τα νεφρά από πυοσφαίρια και αιμοσφαίρια,  βοηθάει σε περιπτώσεις υπερτάσεως.

Χρησιμοποιείται επίσης: σε περιπτώσεις ιλίγγου και πονοκεφάλων, νευρικών διαταραχών,  δυσκοιλιότητας, υψηλής χοληστερόλης ,  κοινών κρυολογημάτων, του άσθματος, του βήχα, στην αποβολή του φλέγματος αλλά και σε δερματικές παθήσεις όπως: η ψωρίαση και ο έρπις αλλά και σε οφθαλμολογικά προβλήματα όπως η επιπεφυκίτις. 

 Το τριβόλι πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και από άτομα: με καρδιακά προβλήματα, έλκος στομάχου ή ηπατικές διαταραχές.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές για το τριβόλι:
πε δ τς στεραίας κφαντος Συρακουσίων ππαρχος προήγαγε τος ππες, ν ατν ασχρ φυγ τν τριβόλων μπηγνυμένων ν τος ποσ τν ππων·“
Polyaemus, Strategemata, 1, 39, 2

„το Πολυβίου συμβουλεύοντος ατ κατασπεραι τριβόλους σιδηρος σανίδας μβαλεν κεντρωτάς, πως μ διαβαίνοντες ο πολέμιοι προσμάχωνται τος χώμασιν, φη γελοον εναι κατειληφότας τ τείχη κα τς πόλεως ντς ντας ετα πράττειν πως ο μαχονται τος πολεμίοις.“
Plutarchus, Regum et imperatorum apophthegmata, 200 A
τρίβολος· μν χερσαος νδράχν τ φύλλα οικε, λεπτότερα δέ, κα τ κλήματα μακρά, κατ γς στρωμένα, κα πρς ατος κανθαι στρυφναί, σκληραί· φύεται παρ ποταμος κα οκοπέδοις. στι δέ τις κα νυδρος ν ποταμος φυόμενος, περέχων τν κόμην, τν δ κανθαν κρύπτων· φύλλα πλατέα, μόσχον χοντα μακρόν, καυλς δ ξ κρου παχύτερος, μλλον το ν βάθει· πρόσεστι δ κα τριχώδη τιν ποπεφυκότα, σταχυοειδ· καρπς σκληρς ς κα θτέρου.“
Dioscorides Pedanius, De materia medica, 4, 15

Πρτον μν χρν, σπερ πόκον, ν βαλανεί
κπλύναντας τν οσπώτην κ τς πόλεως, π κλίνης
κραβδίζειν τος μοχθηρος κα τος τριβόλους πολέξαι,
κα τούς γε συνισταμένους τούτους κα τος πιλοντας αυτος
π τας ρχασι διαξναι κα τς κεφαλς ποτλαι·“
Aristophanes, Lysistrata, 574–578



http://en.wikipedia.org/wiki/Tribulus_terrestris




















3 σχόλια:

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Αν είχες και οδηγιες χρήσης Ανθιμε,η ανάρτηση θα ήταν τέλεια!
Καλό σου βράδυ.

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...



Το βοτάνι μαζεύεται χωρίς τις ρίζες του, σε πλήρη άνθιση, μαζί με τους σπόρους του, οι οποίοι έχουν πιο έντονες ιδιότητες.
Στη συνέχεια καθαρίζεται από τις σκόνες, τοποθετείται σε μια κατσαρόλα και καλύπτεται με νερό.

Πρέπει να βράσει καλά, μέχρις ότου μείνει πιο λίγο από το μισό το αρχικό νερό. Το εκχύλισμα σουρώνεται και φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα.

Η δοσολογία είναι τρία φλιτζανάκια του καφέ την ημέρα, το τελευταίο το βράδυ πριν από τον ύπνο.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Αχ πόσες σαμπρέλες και μπάλες χαλάσαμε με τα τριβόλια...